Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Morgen weer een dag

Het was bepaald geen fijne week om long te gaan. Tenzij u een echte koopjesjager bent voor de lange termijn. De afgelopen zes handeldagen draalde de beurzen en ook vandaag staan er rode cijfers op de borden. Beleggers zijn na het nieuws over de economische stagnatie in Duitsland bang dat we een derde recessie krijgen in Europa.

Aan de andere kant van de plas wordt de dollar flink duurder, maar het negatieve effect op het economisch herstel - horror, want de versnelling gaat er net op in de States - blijft volgens de economen van ABN Amro heel beperkt. Op zulke beursdagen komen de beren echt uit de kast. Jammer, want soms lijkt het wel of beleggers elkaar een recesie of in ieder geval een depressie aanpraten. Moderne communicatiekanalen zoals Twitter helpen daarbij niet echt.

Maar krijgen ze zwartkijkers de overhand? Oktober lijkt een vervloekte beursmaand. Wat zijn de kansen dat de beurs in deze oktobermaand met een trendbreuk te maken krijgt? Feit is dat de markten de laatste tijd opvallend nerveus waren, en dat oktober een historie heeft van opvallende draaipunten op de beurs. Zoals daar zijn:

  • 9 oktober 2002: het einde van de 2000-2002 bearmarkt, die begon met het uiteenspatten van de internetbubbel.
  • 9 oktober 2007: het einde van de 2002-2007 bullmarkt.
  • 3 oktober 2011: het einde van de 2011 bearmarkt (hoewel hierbij opgemerkt moet worden dat niet iedereen het erover eens is dat er sprake was van een bearmarkt. De Dow Jones-index voldeed wel aan het criterium van een daling van meer dan 20%).

Toch maken deze statistieken de kans op een negatief maanrendement niet groter, ook niet kleiner trouwens. Meer een nice to know, deze cijfers.

Hoe staan de IEXtraders ervoor?

Dit is het lijstje zoals het staat op de klassementspagina. De meeste IEXTraders leverden aan rendement in deze week vergeleken met vorige week. Opvallend is wel dat enkelen hun rendement ten opzichte van de benchmark wel zagen verbeteren. Die verslaan ze dus nog steeds.

  Fonds rendement rendement t.o.v. benchmark
1 Slapend rijk +122,25% +78,77%
2 serendipity +25,95% +19,13%
3 EBAH +46,68% +16,38%
4 Fonds mbp +46,74% +13,62%
5 Frugal +23,96% +11,38%

Hanzicht van Hoop op Welvaart zegt hierover: "....Dit is niet een beursje om long te zitten merk ik. De trend is voornamelijk down en sell gedreven want als er een rebound voorkomt wordt deze gebruikt om er weer snel uit te stappen zo lijkt het. Martin doet het tot nu toe dan ook erg goed met zijn short posities. Ik kijk er met bewondering naar. Ik zelf zit eigenlijk te wachten op weer een nieuwe (flinke) rebound om ook short in te stappen, maar durf ook weer niet goed. Want wat als de bodem al weer achter de rug ligt, de beurs hersteld en je er weer helemaal naast zit? Het blijft een vette gok...."

Sint van Slapend rijk: "Ik verwacht deze week een draai omhoog, bodemproces lijkt gaande. vandaag de 390 in de gaten houden. veel paniek in VS, terwijl Europa juist moet profiteren van de zwakke euro (zie er niets van terug). Vrijdag had ik tijd om aankopen te doen, deze week druk dus stap alvast in. De 368 lijkt mij redelijke veilige SL voor de komende weken."

De Bengaalse tijger is wat afwachtender: "Ik wil op dit moment geen vallende mes pakken. Ik heb al een deel van mijn posities verkocht die nog boven water stonden en sommige met een verlies. Er is een kans op een januari-effect en einde van elke QE zijn er grote correcties geweest. Maar ik word steeds positiever over Europese bedrijven (beurs) door dalende euro en QE. We gaan waarschijnlijk komende twaalf maanden stijgende beurzen zullen zien. Komende twee weken van oktober zijn bepalend. Als er een duidelijke omkeer is, zal ik instappen, afwachten dus."

Harry79ziet het wel zitten met Imtech: " Ik oefen de claimemissie volledig uit. Ik heb vertrouwen in Imtech."

Maar de Turnarond Managerverwoordt het misschien wel het beste deze week: "Tja, met deze markt is het nogal lastig om met een longstrategie winst te maken ... Twee verliesgevende daytrades zijn goed voor bijna -3% voor mijn portefeuille. Morgen weer nieuwe kansen."

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Fleur van Dalsem

Auteur:

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.