Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De problemen van SBM Offshore

De problemen van SBM Offshore

De correctie die de beurzen momenteel ondergaan sleept min of meer alle aandelen, goed of slecht, mee omlaag. Niettemin zijn er in ons eigen land een paar kleinere aandelen die een negatieve hoofdrol opeisen.

Een van die aandelen is het veelgeplaagde SBM Offshore, dat veel harder zakt dan de huidige marktcorrectie zou mogen toelaten. Wat is er loos met SBM?

Volgens de bestuursleden is er juist een sterk halfjaar achter de rug. Een aantal projecten is succesvol afgerond, er zijn een paar flinke, langjarige leningfaciliteiten afgesloten en er is eindelijk een voorziening getroffen voor een eventuele boete in verband met de smeergeldaffaires.

Drie problemen

Desalniettemin is het aandeel bezig met een vrije val, er moet dus meer aan de knikker zijn, want grote beleggers die uitstappen doen dat niet voor de lol. Ik constateer een drietal problemen voor SBM.

Smeergeldaffaire
Het eerste is natuurlijk de smeergeldaffaire. Hoewel een reservering hiervoor nu eindelijk gemaakt is, wil dit niet zeggen dat dit het einde van het liedje is.

In Brazilië, waar 50% van de omzet van SBM vandaan komt, staat SBM min of meer voorlopig op de zwarte lijst en doet zij niet mee aan nieuwe tenders.Ergens riep iemand zelfs dat Petrobras SBM maar over moest nemen maar dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht.

Een onderaannemer die in een smeergeldaffaire verzeild is geraakt is aangeschoten wild en het laatste wat je dan wil doen is dat bedrijf, met al haar problemen, overnemen.

Twijfels over jaarcijfers
Een tweede probleem speelt wat meer op de achtergrond. Een Amerikaans gerenommeerd researchbureau CFRA, heeft twijfels over de jaarcijfers van 2013. De geuite twijfels waren zo ernstig dat SBM er zelfs een officiële reactie op gegeven heeft.

Nu ben ik geen boekhouder, en hoeven de aangekaarte punten van CFRA wellicht allemaal geen probleem te zijn, maar twijfel aan boekhoudkundige rapportages is voor veel beleggers al voldoende om afscheid te nemen.

En feit is wel dat bijvoorbeeld een enorme stijging van het werkkapitaal, op termijn een probleem kan worden. Het bedrijf leent weliswaar veel goedkoper dan in het verleden (gemiddeld 4.2% versus 5.3%) maar heeft dit vooral bewerkstelligd door kortlopende leningen.

De trend dat onderaannemers zich flink in de schulden moeten steken om opdrachten binnen te halen (projectfinanciering) heeft menig bedrijf al de das omgedaan (kijk alleen maar eens op welke glijdende schaal Imtech terecht is gekomen) en dat gecombineerd met het feit dat er weinig tot geen opdrachten worden binnengehengeld kan op termijn slecht uitpakken.

Olieprijs
Een derde probleem is de olieprijs. Nu de olieprijs langzaam maar zeker aan het teruglopen is door enerzijds het grotere aanbod uit de Verenigde Staten,de matige vraagontwikkeling en het steeds grotere aanbod van renewables (alternatieve energiebronnen) worden de grote olieconcerns (Big Oil) terughoudender met het doen van investeringen.

Fugro merkt dat en SBM merkt dat ook. Dit is een macro-economische trend waar SBM totaal geen vat op heeft maar wel mee te maken krijgt.

Ik las gisteren op deze site al een commentaar van een lezer, die verwacht dat Big Oil hun grote geldvoorraden eerder gaan aanwenden voor het overnemen van kleinere oliebedrijven met bewezen reserves dan voor het opnieuw gaan investeren in dure boormethodes en dat zou best eens het geval kunnen zijn.

Het goede nieuws

Dit alles maakt beleggers terughoudend voor het aandeel SBM. Het goede nieuws is dat Petrobras heeft laten weten helemaal niet zonder SBM te kunnen. In een officiële reactie heeft het bedrijf laten weten een tot 15 miljard dollar lagere winst te verwachten als de contracten met SBM moeten worden opgeschort. Dat gaan ze dus niet doen.

Die lagere winst is gebaseerd op de lagere opbrengsten uit olie- en gaswinning en kosten voor het aantrekken van vervangende platforms, zo die al te krijgen zijn. Ergo: Petrobras kan niet zonder SBM.

Het meest acute probleem voor SBM op dit moment is de smeergeldaffaire. Het nemen van een voorziening is een zoethoudertje, maar lost in principe niets op. De onzekerheid blijft, hoe eerder dit gesettled is, hoe beter.

Dan kan de, overigens aardig betaalde, heer Chabas zich daarna zorgen gaan maken om de echte problemen.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. beterwisdanonwis 13 augustus 2014 10:55
  Een overbodig artikel lijkt me, geen nieuws geen nieuwe inzichten, tendentieuze kop, ik vind het een nietszeggend artikel, jammer van de energie die er is ingestoken.
  Daarbij een kanttekening over de olieprijs, op de LT zal olie uiteindelijk steeds schaarser worden, en zal dus ook geboord blijven worden naar elk bereikbaar gas/olieveld, dus of de behoefte minder wordt waag ik te betwijfelen.
 2. [verwijderd] 13 augustus 2014 11:32
  quote:

  beterwisdanonwis schreef op 13 augustus 2014 10:55:

  Een overbodig artikel lijkt me, geen nieuws geen nieuwe inzichten, tendentieuze kop, ik vind het een nietszeggend artikel, jammer van de energie die er is ingestoken.
  Daarbij een kanttekening over de olieprijs, op de LT zal olie uiteindelijk steeds schaarser worden, en zal dus ook geboord blijven worden naar elk bereikbaar gas/olieveld, dus of de behoefte minder wordt waag ik te betwijfelen.
  Jammer van de energie die er is ingestoken?

  Nee, hij is dikkkk betaald door shorters!!!!
 3. [verwijderd] 13 augustus 2014 11:38
  beleggen=emotie, das weer duidelijk gezien de reacties hierboven

  nietszeggend artikeltje, zeker, net als eerder over imtech etc. maar wat verwacht u van gratis nieuws? u verwacht gratis haarscherpe analyses? gratis en kwaliteit gaan nu eenmaal niet samen. betaald en kwaliteit overigens ook niet gezien de povere inhoud van, bijv, de roze krant elke ochtend, maar ala

  feit is en blijft dat sbm in de problemen zit, diep in de problemen zelfs, en haar aandeelhouders eerdaags op een niet misselijke claim-emissie zal (moeten) trakteren. auteur van dit rommeltje is nu eenmaal geen analist, maar een broodschrijver dus dat soort info hoeft u hier niet te verwachten, want jah idd, gratis. dus hou op met zeuren. bevalt de gratis content niet, lees het dan niet
 4. forum rang 6 haas 13 augustus 2014 12:26
  Nico Inberg heeft bijna 20 jaar ervaring op de financiële markten als partner van handelshuizen Optiver en Cebulon Investments. In 2012 heeft hij Inberg Financial Content opgericht om hiermee financieel-economische content aan diverse media te leveren. Nico schrijft zijn columns en artikelen volstrekt onafhankelijk en op persoonlijke titel. Hij is te volgen op twitter via: @inbergfc.

  [Modbreak: gelieve geen persoonlijke adressen en telefoonnummers te posten]
 5. [verwijderd] 13 augustus 2014 12:51
  @rai144 Haha, jaloers dat niemand ooit naar jouw commentaar refereert in een column? Ik pretendeer absoluut niet de wijsheid in pacht te hebben over de olie business. Al mijn 'kennis' (aanhalingstekens voor jou) heb ik opgedaan door wat ik her en der erover lees. Het enige wat ik doe is mijn beleggingsstrategie delen. Dat ik er volkomen naast zit, is goed mogelijk. De tijd zal het leren. Intussen steek ik in elk geval geen geld in Fugro en SBS als lange termijn investering.
 6. TimothyF 13 augustus 2014 13:06
  Ik vond het vermakelijk en interessant. Ik heb wel wat beters te doen dan de hele dag alle ins-and-outs bij te houden.

  Leuk om te zien dat er een aantal mensen dermate veel tijd blijkt te hebben dat zij up-to-date zijn. Vertel ons jullie geheim.

  ps.
  Wat tendentieuze kop? Me dunkt dat een smeergeld affaire en olieprijs wel degelijk een probleem vormen, kijk bijvoorbeeld naar Fugro.
 7. Julian247 13 augustus 2014 13:51
  quote:

  TimothyF schreef op 13 augustus 2014 13:06:

  Ik vond het vermakelijk en interessant. Ik heb wel wat beters te doen dan de hele dag alle ins-and-outs bij te houden.

  Leuk om te zien dat er een aantal mensen dermate veel tijd blijkt te hebben dat zij up-to-date zijn. Vertel ons jullie geheim.

  ps.
  Wat tendentieuze kop? Me dunkt dat een smeergeld affaire en olieprijs wel degelijk een probleem vormen, kijk bijvoorbeeld naar Fugro.
  "Isabel zit Short in #SBM op #AEX #beurs. Koersdoel 8.35 Rendement 17.94% Meer weten? goo.gl/5EUhR
 8. Gunther 13 augustus 2014 14:51
  Belachelijke vergelijking inderdaad met imtech. Als iedereen bang is stap ik in en het feit dat HAL aandeelhouder is geeft sbm minder risico om aan kapitaal te komen. Werkkapitaal is inderdaad een punt, maar is altijd zo geweest bij zo'n bedrijf. Kijk naar de backlog, naar de huidige waardering en het feit dat er geen probleemprojecten meer zijn... Voor mij een ideale lange termijn investering.
 9. [verwijderd] 13 augustus 2014 15:01
  SBM Offshore was en is een prima bedrijf. Mismanagement door de vorige CEO Tony Mace heeft het bedrijf op meerdere fronten in grote problemen gebracht. DE nieuwe man Bruno Chabas is nu ruim 2 jaar CEO en hij heeft de problemen open en voortvarend aangepakt. Hij heeft de onderneming weer teruggebracht tot de kernactiviteiten. Hij heeft de MOPU probleemprojecten rigoreus afgekapt en de verliezen daar gestopt. Hij heeft SBM's hoofdpijndossiers voor 80-90% opgelost. Blijft de afhandeling van de smeergeldaffaire, die eveneens dateert van voor zijn tijd.

  In tegenstelling tot wat in dit artikel wordt beweerd, heeft de koersdaling van SBM vooral te maken met de door hen zelf gekozen, nieuwe manier van financiele rapportage, de zgn directional reporting. Hierdoor zijn de cijfers tijdelijk lager en lastiger te doorgronden. Let wel: SBM rapporteert vrijwillig volgens deze methode. Typisch Chabas: recht voor z'n raap en de zaken niet mooier voordoen dan ze zijn. Dat geeft mij vertrouwen.

  SBM kampt inderdaad nog steeds met problemen, en dhr Inberg somt ze nog eens op. Ontegenzeggelijk. Maar de belangrijkste asset van een bedrijf zijn de mensen, en de kwaliteit van de CEO is doorslaggevend. Met Chabas aan het roer heb ik er vertrouwen in dat SBM ook deze storm zal overwinnen. We mogen het hopen, het is toch een stuk Nederlandse trots.

  Ik weet niet wie er gelijk krijgt, maar als de grootste klant, Petrobras als Braziliaans wereldbedrijf aangeeft niet zonder SBM te kunnen, dan heeft SBM dus wel iets in zijn mars. En dat hebben ze ook: ze zijn simpelweg de besten in de FPSO markt, technisch en kwalitatief.
 10. Tradingmate 13 augustus 2014 15:26
  Hoezeer ik dit artikel ook waardeloos vind. Dit zijn wel artikelen die nu eenmaal worden geschreven op momenten dat het kwaad al geschiet is.
  Je hebt er niets aan, wat het is een beschrijving waarom het aandeel nu op de huidige koers staat. Ik zou liever lezen over waar het aandeel naar toe gaat. Maar ja, dat is lastig, want dan moet je een visie hebben, inzicht hebben en deze vertalen in een resultaat. De auteur kon dit niet (en het was wellicht niet de reden van het schrijven van dit artikel).

  Zoals ik het zie: de pijplijn zit nog voor jaren vol, de vraag naar olie zal sterk stijgen in 2015, slechte nieuws is (te) ruim verwerkt in de koers. Dus het lijkt me een goed moment om SBMO te kopen.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links