Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen vervolgen stijgende trend

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten maandag stijgende trend van de afgelopen handelsdagen te vervolgen. De hoop dat de centrale banken en Europese politieke leiders maatregelen zullen nemen om de economische groei aan te jagen en de schuldencrisis te bedwingen bleef zorgen voor optimisme onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 1,7 procent hoger op 328,86 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 503,41 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 1 en 1,3 procent. Op Wall Street deden beleggers het rustig aan na de recente sterke koerswinsten. De Dow-Jonesindex stond na een uur handelen 0,3 procent hoger.

Een succesvolle Italiaanse obligatieveiling gaf de handel extra steun in de rug. De Italiaanse staat haalde 5,48 miljard euro op tegen een lagere rente dan bij een eerdere vergelijkbare veiling. Bovendien lag de vraag hoger dan het aanbod. Italië veilde leningen met een looptijd van 10 jaar tegen een rente van 5,96 procent. Bij een veiling vorige maand was dit nog 6,19 procent.

Witwaspraktijken

In Londen klom HSBC 2,8 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. De Britse bank boekte in de eerste helft van het jaar een winst voor belasting van 12,7 miljard dollar (10,3 miljard euro). De resultaten van de grootste bank van Europa werden overschaduwd door witwaspraktijken bij zijn Amerikaanse tak en fouten bij de verkoop van verzekeringsproducten in het Verenigd Koninkrijk. De bank zette daarvoor 2 miljard dollar opzij.

In de AEX was Air France-KLM met een winst van bijna 16 procent veruit de grootste stijger. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie wist in het afgelopen kwartaal het operationele verlies te verkleinen tot 66 miljoen euro, tegen 145 miljoen euro een jaar geleden. De omzet steeg met 4,5 procent tot 6,5 miljard euro. Het concern mikt in de tweede helft van het jaar op een verbetering van het operationeel resultaat ten opzichte van de tweede helft van 2011.

PostNL

Grootste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren postbedrijf PostNL en verffabrikant AkzoNobel met verliezen van respectievelijk 0,5 en 1 procent. Beide fondsen hadden te kampen met een verlaging van het beleggingsadvies.

In Dublin steeg Ryanair 2,5 procent en herstelde daarmee van een eerder koersverlies. De Ierse prijsvechter boekte in het afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht. Ondanks de onzekerheid over de Europese schuldencrisis en de zwakke economie houdt Ryanair wel vast aan zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar.

De euro was 1,2248 dollar waard, tegen 1,2360 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 90,09 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 106,31 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links