Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winst Pharming onder druk

Winst Pharming onder druk
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet licht zien stijgen, terwijl de winst flink daalde. Dit bleek donderdag uit cijfers van het biotechbedrijf.

“Het eerste kwartaal van 2022 markeert een belangrijk moment in de historie van Pharming na de publicatie van positieve data over leniolisib in een registratiestudie bij patiënten met geactiveerd fosfoinositide-3-kinase-deltasyndroom", aldus CEO Sijmen de Vries.

De topman verwacht leniolisib, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties, in het eerste kwartaal van 2023 in de VS te kunnen lanceren, gevolgd door introducties in de EU-markten vanaf de tweede helft van 2023.

De omzet steeg afgelopen kwartaal met 7 procent van 43,6 naar 46,6 miljoen dollar. Ook de brutowinst nam toe, met 8 procent, maar de nettowinst halveerde ruimschoots van 8,5 miljoen naar 3,5 miljoen dollar.

De omzetstijging was volgens Pharming vooral te danken aan een toename van het aantal behandelde patiënten, gedeeltelijk tenietgedaan door een strakker voorraadbeheer bij grotere gespecialiseerde apotheken.

Verder verwacht Pharming een stijging van de bedrijfskosten van 32,7 miljoen in de eerste drie maanden van vorig jaar naar 39,8 miljoen dollar afgelopen kwartaal, waardoor het bedrijfsresultaat daalde van 6,3 tot 2,8 miljoen dollar. De stijging van de kosten heeft te maken met de voorbereidingen op de lancering van leniolisib, hogere reiskosten na COVID-19 en een fasering van kosten.

De winst stond onder druk door een aanzienlijke afnamen van de financiële inkomsten van 6,6 naar 1,8 miljoen dollar, voornamelijk als gevolg van gunstige wisselkoerseffecten in het eerste kwartaal vorig jaar.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg in het afgelopen kwartaal 0,6 miljoen dollar. In de kas zat 189,7 miljoen dollar, 2,3 miljoen dollar minder dan een jaar eerder.  

Outlook

Pharming verwacht in 2022 onverminderd een terugkeer naar een enkelcijferige groei van de groepsomzet uit de verkoop van Ruconest, "gedreven door de VS en uitgebreide EU-activiteiten." Er worden kwartaalschommelingen in de inkomsten verwacht, waarschuwde het bedrijf.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Pharming 54% zegt kopen 28 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Pharming Group

0,760 06 jul
+0,004 +0,46%
Premium

Spanning stijgt rond Pharming

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links