Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Shell schrapt duizenden banen om kosten te besparen

Gepubliceerd op 30 september 2020 08:22 | Views: 9.213

Royal Dutch Shell A 17:37

10,87 +0,23 (+2,16%)

LONDEN (AFN) - Shell schrapt de komende tijd 7000 tot 9000 banen om kosten te besparen vanwege de moeizame marktomstandigheden in de oliesector door de coronacrisis. Dat maakte het olie- en gasconcern bekend in een tussentijdse handelsupdate, vooruitlopend op de kwartaalcijfers.

In het aantal banen dat Shell schrapt zijn ook circa 1500 werknemers meegenomen die dit jaar vrijwillig vertrekken bij het bedrijf. Het banenverlies vindt plaats in de periode tot eind 2022 en moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar.

Britse media schreven eerder deze week al dat er duizenden banen op de tocht stonden bij Shell als gevolg van een versimpeling van de bedrijfsstructuur. Vooral bij de tak voor olie- en gasproductie wil Shell de kosten duidelijk verlagen, ook vanwege de overgang van de samenleving naar hernieuwbare energie. Bij het Brits-Nederlandse concern werken wereldwijd ongeveer 83.000 werknemers.

Shell maakte verder bekend dat voor het derde kwartaal op een productie wordt gerekend van het equivalent van 2,15 miljoen tot 2,25 miljoen vaten per dag. Dat is inclusief een impact van 60.000 tot 70.000 vaten per dag door productieverstoringen vanwege orkanen in de Golf van Mexico, aldus het bedrijf. De productie van gas ligt in het derde kwartaal naar verwachting op het equivalent van 820.000 tot 860.000 vaten per dag.

Het concern zegt verder dat de lagere prijzen in het derde kwartaal een aanzienlijke impact zullen hebben op de marges bij lng, vloeibaar gemaakt aardgas. Daarnaast waarschuwt Shell dat de marges bij raffinage significant lager zullen zijn dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Shell komt op 29 oktober met cijfers over het derde kwartaal.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 87% zegt kopen 53 stemmen

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. Contrair1975 30 september 2020 10:16
  quote:

  davejeff schreef op 30 september 2020 09:55:


  tragisch voor de werknemers?.......Als shell meer dan 2 miljard bespaard door 9000 werknemers te ontslaan/afvloeien.
  Als die besparing alleen de loonkosten zijn verdienen die 9000 gemiddeld meer dan 200.000€ per jaar.
  Begrijp me niet verkeerd,ik gun iedereen een goed salaris.


  Gemiddelde zal iets lager zijn, 140k in NL dacht ik. Klappen gaan vooral in het midden en top management vallen. Die zullen idd (fors) boven het gemiddelde zitten.
 2. forum rang 5 Bowski 30 september 2020 11:55
  Dit gaat niet éénmalig geld opleveren, in tegendeel!
  Als Shell het over een andere boeg gooit zullen ze na het ontslaan van personeel nieuw personeel moeten aannemen voor hun nieuwe activiteiten welke helemaal niet olie-gerelateerd zijn...
  Bij de besparing op salarissen hoort dus een investeringen in afvloeiing en nieuwe opleidingen+leergeld nieuwe activiteiten.
 3. JeanJ 30 september 2020 15:47
  Zo'n 13 jaar geleden vroeg ik aan Jeroen vd Veer (voormalige Shell baas) of het niet tijd werd om Shell's ongeëvenaarde kennis van de ondergrond te gaan gebruiken bij de ontginning van de voor kernenergie noodzakelijke grondstoffen. Zijn antwoord was toen luid en duidelijk: Wij zijn een olie- en gasbedrijf, daar zijn we goed in, daar valt niet aan te tornen.
  De omstandigheden zijn sindsdien dramatisch veranderd, en (als oud-werknemer) denk ik dat Shell er goed aan doet om kernenergie opnieuw voor het voetlicht te houden. Het aangekondigde doen afvloeien van honderden 'ondergrondse' specialisten zou weleens averechts kunnen gaan werken, immers die zijn onontbeerlijk indien die voor kernenergie noodzakelijke grondstoffen opgespoord en geproduceerd moeten worden!
19 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare