Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoop op ingrijpen ECB helpt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten dinsdag winsten te boeken. Volgens handelaren hoopten beleggers op steun van de Europese Centrale Bank (ECB) aan kwakkelende banken in de eurozone. De verliezen in Spanje namen in de loop van de middag af, maar het land bleef een punt van zorg op de beursvloeren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 1,2 procent hoger op 296,17 punten. De MidKap-index klom ook 1,4 procent en kwam daarmee op 484,42 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 1,8 procent. Londen won 0,8 procent.

De IBEX-index in Madrid drong een verlies van 2,6 procent eerder op de dag terug tot een min van 1,5 procent. Wel bleef de Spaanse 10-jarige rente tegen de 6,5 procent aanschurken. Dat is een niveau dat door economen als onhoudbaar wordt beschouwd. De kans dat Spanje in navolging van Griekenland, Ierland en Portugal noodsteun moet vragen neemt daardoor toe.

Nieuwe staatsleningen

De Spaanse bank Bankia zakte 15 procent. Volgens persbureau Reuters zal de Spaanse regering het geld dat nodig is om de noodlijdende bank overeind te houden waarschijnlijk ophalen via de uitgifte van nieuwe staatsleningen.

Maandag deden berichten de ronde dat Spanje Bankia wil steunen door de bank van staatsobligaties te voorzien. De obligaties zouden dan als onderpand kunnen dienen voor leningen bij de ECB, die daardoor een grotere rol zou krijgen bij de redding van het Spaanse bankwezen.

Consumentenvertrouwen

In New York, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, stonden de Amerikaanse beurzen een uur na de opening tot 1,5 procent hoger. Een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in mei werd door beleggers op Wall Street genegeerd.

In de AEX voerde de luchtvaartcombinatie Air France-KLM de stijgers aan met een winst van 5,3 procent. De Franse krant La Tribune schreef dinsdag dat het bedrijf mogelijk tot 2014 of 2015 wacht om een meerderheidsbelang in Alitalia te nemen. Air France-KLM heeft de mogelijkheid zijn belang van 25 procent vanaf januari 2013 op te voeren.

Grootste daler

Staalbedrijf ArcelorMittal volgde met een winst van 4,9 procent na een adviesverhoging door de Britse bank HSBC. PostNL was de grootste daler met een min van bijna 3 procent. Shell won 0,6 procent. Het olieconcern heeft het teerzandenproject Orion in de Canadese provincie Alberta te koop gezet.

In de MidKap ging textielbedrijf TenCate aan kop met een winst van 3,5 procent. Biotechbedrijf Pharming was de grootste daler met een verlies van 5,4 procent.

De euro was 1,2538 dollar waard, tegen 1,2540 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 91,76 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 107,48 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links