Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Corbion verhoogt omzet

AMSTERDAM (AFN) - Corbion heeft in 2014 een omzet gedraaid van 770 miljoen euro, een stijging met 3,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte de producent van chemicaliën en voedingsingrediënten donderdag bekend.

Volgens Corbion bedroeg de autonome groei vorig jaar 3,2 procent. Het bedrijfsresultaat (ebitda), exclusief bijzondere posten, nam toe naar 109,6 miljoen euro, van 99,7 miljoen euro in 2013. Vooral in het vierde kwartaal ging het resultaat flink omhoog, aldus het bedrijf. Corbion boekte een nettoverlies van 18,3 miljoen euro in 2014, tegen een winst van 5,2 miljoen euro een jaar eerder.

In het vierde kwartaal wist Corbion flink te profiteren van de zwakkere euro. Wisselkoerseffecten verhoogden de omzet met 5,8 procent. Over heel 2014 hadden valuta-effecten echter een negatieve invloed van 5,9 miljoen euro op de omzet. Dat kwam door de zwakkere Japanse yen en Braziliaanse real.

Dividendvoorstel

Corbion herhaalde dat het dit jaar 100 miljoen euro wil uitkeren aan de aandeelhouders. Het dividendvoorstel over 2014 bedraagt 0,21 euro per aandeel, tegen 0,15 euro een jaar eerder.

Het voormalige CSM liet eind oktober weten in de productie van biologisch afbreekbare plastics op basis van melkzuur (PLA) te stappen. Daarvoor maakt het al de grondstoffen.

Strategie

Verder werd de strategie aangescherpt. Het bedrijf wil zijn kernactiviteiten, de productie van voedingsingrediënten en biochemische producten, versterken. Dat moet resulteren in een jaarlijkse omzetgroei tussen de 2 en 4 procent in de jaren tot en met 2018. Tegen die tijd moet de winstmarge (ebitda) boven de 18 procent liggen.

,,Het verbeteringsprogramma Streamline is goed onderweg met de nieuwe organisatie op haar plaats en de ontwikkeling van gedetailleerde implementatieplannen. Een succesvolle uitvoering van dit programma zal een belangrijke focus voor ons zijn in 2015", aldus topman Tjerk de Ruiter in een toelichting op de cijfers.

Fabriek

Corbion gaf verder aan dat de fabriek voor PLA (afbreekbaar bioplastic op basis van melkzuur) in Thailand nog steeds niet op volle capaciteit draait. In de eerste helft van vorig jaar schreef Corbion 17,5 miljoen euro af op de fabriek.

Het concern zei daarnaast dat 2015 als een jaar met kansen en uitdagingen wordt gezien. Corbion verwacht te kunnen profiteren van gunstige wisselkoerseffecten door de sterkere dollar. Verder zal de lage olieprijs bijdragen aan lagere energiekosten. Daar staat wel tegenover dat de lage olieprijs ook een negatief effect kan hebben, omdat de meer prijsgevoelige segmenten in de chemiesector dan minder snel de noodzaak zien om over te stappen op de bio-producten van Corbion.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: Barclays zet Corbion op kooplijst
  2. Algendivisie van Corbion groeit hard

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Corbion kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.