Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draghi bewijst Europese beurzen geen dienst

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) drukte in de middag een stempel op de handel, vooral omdat president Mario Draghi er niet in slaagde de recente opmars van de euro ten opzichte van de dollar een halt toe te roepen. De sterke eenheidsmunt is niet goed voor bedrijven die het van de export moeten hebben.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index, die nog met een bescheiden winst aan de handel was begonnen, uiteindelijk 0,2 procent lager op 565,07 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 846,38 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent.

De ECB liet zoals verwacht de rentes en het stimuleringsbeleid onveranderd. Draghi zei dat een renteverhoging dit jaar onwaarschijnlijk is, maar dat het economisch herstel naar verwachting wel zal blijven zorgen voor een oplopende inflatie in het eurogebied. De euro liep op naar 1,2495 dollar, ruim een volle cent meer dan aan het einde van de handel op woensdag.

Sligro

Staalconcern ArcelorMittal was koploper in de AEX met een winst van 1,7 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize won 1,3 procent en uitzender Randstad 1,2 procent. Sterkste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen was tankopslagbedrijf Vopak met een verlies van 2,5 procent.

In de MidKap ging Sligro aan kop met een plus van 3,3 procent. Het groothandelsbedrijf boekte afgelopen jaar meer winst en wil ook meer dividend betalen. Daarnaast gaat het op zoek naar een koper voor zijn kwakkelende supermarktketen Emté. Philips Lighting sloot de rij met een min van 4,4 procent, na een winstalarm van de Oostenrijkse concurrent Zumtobel (min 14 procent).

Olie

Alumexx maakte een koerssprong van ruim 12 procent. Het bedrijf, dat aluminium klimmaterialen maakt voor de doe-het-zelfmarkt, wil de komende jaren in hoog tempo haar marktpositie verder uitbouwen in Europa en de omzet laten groeien. Novisource won 3,2 procent. Het bedrijf heeft een bod ontvangen op zijn consultancy-activiteiten en heeft zijn bemiddelingsactiviteiten in de etalage gezet.

Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 66,06 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 70,89 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 januari 2018 22:09
    De bedrijven varen er misschien wel bij en natuurlijk de landen die goedkoop aan geld kunnen komen en hun schulden tegen een goedkope rente kunnen herfinancieren maar wat te denken van de pensioenen en de rente op spaarrekeningen? Dan nog een Wiebes die er van uit gaat dat er 4% rendement wordt gemaakt en tel uit je winst. Nou ja, verlies. Die hele EU is voor de middenklasse een regelrechte ramp. De Britten hadden dat al door nu wij nog die vereniging van list en bedrog verlaten. Laat ik het verder netjes houden want schelden op Draghi mag niet van de moderator.
  2. [verwijderd] 25 januari 2018 22:36
    quote:

    Ger1948 schreef op 25 januari 2018 18:01:

    Draghi weet het ook niet meer. Alle "bluswater"is op
    Er zal toch een keer een eind moeten komen aan het "gratis geld".
    Ongetwijfeld gaat de rente (2019) weer omhoog.

    Onzin allemaal. Draghi kan niet zomaar rente verhogen zonder noemenswaardige inflatie. Ook zal de rente in 2019 niet verhoogd worden als er geen geen sprake is van "normale" inflatie. Het is aan de individuele landen/regering (bv Nederland!)van EU om de inflatie wat aan te wakkeren.

    Ik zou zeggen: lonen met 5% per jaar omhoog laten stijgen en als regering/werkgever het goede voorbeeld geeft en ook de bedrijven gaat stimuleren om dat te doen dan gaat het naar de goeie richting op.

    Note: loonstijging is maar 1 van de katalysatoren om inflatie te krijgen.
    Er zijn meer mogelijkheden.
  3. [verwijderd] 26 januari 2018 00:32
    quote:

    sjaak100 schreef op 25 januari 2018 22:36:

    Draghi denkt alleen maar aan drank en vrouwen precies zoals Dijselbloem al een gezegd heeft over zuid Europeanen. Want het financieel beleid is momenteel verneukt bezopen te noemen.
    Heeft dan Dijselbloem dan niet meegewerkt aan het beleid? Klopt, hij was zeker aan het slapen........
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links