Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ook luchtvaartautoriteiten EU effenen pad voor terugkeer 737 MAX

Gepubliceerd op 24 november 2020 13:37 | Views: 1.873 | Onderwerpen: Europa, luchtvaart

Boeing Company 15:52

233,01 +4,45 (+1,95%)

AMSTERDAM (AFN) - De gewraakte Boeings van het type 737 MAX, die al ruim anderhalf jaar om veiligheidsredenen aan de grond blijven, staan voor een terugkomst in het Europese luchtruim. De Europese toezichthouder voor de luchtvaart EASA maakte bekend dat belangrijke stappen zijn gezet in het goedkeuringsproces.

De EASA kwam met een voorstel over nieuwe richtlijnen. Daarna is nog krap een maand nodig om de 'openbare raadpleging' op gang te brengen, waarop begin volgend jaar definitieve goedkeuring wordt verwacht.

EASA-directeur Patrick Ky zei dat geen middel onbeproefd is gelaten in de beoordeling van het aangepaste toestel. Hij is er zeker van dat de grondige en uitgebreide evaluatie van hoe het vliegtuig vliegt en hoe het voor een piloot is om met de MAX te vliegen, genoeg is om zeker te zijn over de veiligheid van het toestel.

Wereldwijd verboden

Door crashes met 737 MAX-toestellen in Indonesië en Ethiopië kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Na het tweede ongeluk, in maart 2019, werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden. Later bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden drukte. Dat mankement is verholpen met een update van de software.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf eerder toestemming voor het weer in gebruik nemen van de MAX. Wel moeten luchtvaartmaatschappijen hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen, wat zeker dertig dagen in beslag zal nemen.

De steun van de Europese regelgevende instanties ervaart Boeing als zeer welkom. De MAX-crisis zette de reputatie van de vliegtuigmaker, maar ook de FAA onder druk. Het aan de grond zetten van het toestel heeft tot onderzoeken geleid waarin werd geconcludeerd dat er een gebrek aan transparantie en degelijk toezicht was bij Boeing en de FAA tijdens de ontwikkeling van

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Boeing Company 100% zegt verkopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Instapmoment 24 november 2020 17:30
  quote:

  Red_ schreef op 24 november 2020 13:40:


  Ik wil als passagier wel graag vooraf weten, wanneer ik in deze kamikazedoos wordt gevlogen.
  Dan kan ik tenminste omboeken naar iets betrouwbaars.


  Ik denk niet dat u het veel betrouwbaarder gaat vinden dan dit. Er is geen enkel toestel dat zo diepgaand is getest als de 737MAX.
 2. forum rang 5 geobeo 24 november 2020 21:51
  quote:

  Instapmoment schreef op 24 november 2020 17:30:


  [...]
  Ik denk niet dat u het veel betrouwbaarder gaat vinden dan dit. Er is geen enkel toestel dat zo diepgaand is getest als de 737MAX.


  Ja, net als de eerste keer dat hij door de goedkeuring kwam.

  Toen was het verhaal ook "perfect getest", want anders kom je niet door de goedkeuring heen he...


  Bijzonder dat de keuringsinstanties niet 1x maar 2x hun eigen reputatie permanent ter grabbel gooien ten behoeve van een door en door rotte organisatie (Boeing).

  Geen nieuwe typegoedkeuring *we hebben alleen de motoren veranderd en wat anders opgehangen*.

  Er worden trouwens nog steeds slechts 2 sensoren gebruikt om de auto-trim aan te sturen. Hij zal misschien niet meer vaak uit zichzelf het vliegtuig omlaag richten, maar hij zal vast net zo regelmatig plotseling uitvallen. Lekker dan.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare