Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Lagarde: beleid ECB niet op de automatische piloot

Gepubliceerd op 24 januari 2020 08:22 | Views: 2.801

DAVOS (AFN/BLOOMBERG) - Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt niet op de automatische piloot gezet tijdens de evaluatie van de strategie van de bank. Die belofte deed ECB-president Christine Lagarde. Volgens de Française blijft de centrale bank de economische situatie op de voet volgen in zijn gebruikelijke cyclus van één rentebesluit per zes weken.

De ECB trapte donderdag officieel een grootschalige evaluatie van zijn monetaire beleid af. Dat onderzoek zal volgens Lagarde eind dit jaar zijn afgerond. Kenners zijn bezorgd dat de ECB tijdens die periode niet aan zijn beleid zal tornen. Daarbij bestaat de vrees dat bij eventueel noodzakelijk ingrijpen niet duidelijk is welke stappen moeten worden gezet en volgens welk protocol.

Lagarde ontkende dat de handen van de bank nu gebonden zijn. "Tegen de mensen die zeggen dat het beleid ongewijzigd zal blijven deze twaalf maanden, wil ik meegeven dat ze moeten opletten. De situatie kan veranderen", waarschuwde het hoofd van de centrale bank. De ECB besloot donderdag de rentes op huidige lage niveaus te houden. Economen verwachten in doorsnee geen renteverhoging tot 2022.

Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), kan de ECB indien nodig de rente verder verlagen. Dat zei hij in Davos tegen zakenzender CNBC. Verder vindt Knot dat de ECB de evaluatie kan gebruiken om de communicatie over het monetair beleid opnieuw in te richten. Volgens hem heeft de centrale bank dat onderdeel van de gereedschapskist tot nu toe onderschat. De uitspraken van de presidenten van nationale centrale bank, zoals Knot, vormen ook onderdeel van de communicatiestrategie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
taurus86
1
Het ECB beleid is een "blindganger" geworden.
Veel nodeloos en modieus overleg over de vraag hoe en wie de schokbuis eruit gaat halen en tevens de vraag, hoe je de bevolking kan beschermen tegen een catastrofe. 't Is wel een "veertigduizend ponder", Never seen before!.
Ik schat dat men uiteindelijk wacht tot de "boomers" - na achterlating van hun (pensioen/vastgoed/spaar)-vermogen hun definitieve mars naar 'het Akkertje' gaan maken. Dus voorlopig nog een catastrofe in slow motion, als recept.
Sloeki
0
Kaviaar
0
quote:

Sloeki schreef op 24 januari 2020 13:17:


Lagarde: beleid ECB niet op de automatische piloot

Make that the cat wise Christine..Oui
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord