Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ING toch weer huisbankier overheid, ondanks witwasschandaal

Gepubliceerd op 22 januari 2021 15:55 | Views: 4.291

ING 03 mrt

9,80 +0,40 (+4,29%)

DEN HAAG (ANP) - Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. Na de schikking die het Openbaar Ministerie trof met de bank vanwege de witwasaffaire, werd het contract dat ING als huisbankier had met het Rijk niet automatisch verlengd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gooide de aanbesteding open, maar nam hierin strengere regels op, omdat de bank niet zomaar kon worden uitgesloten. Toch kwam ING als winnaar uit de bus.

Hoewel ING "ernstige fouten" heeft gemaakt, en dat ook heeft toegegeven, heeft de bank "zelfreinigende maatregelen" genomen, die voldoen aan de voorwaarden. Dat voormalig ING-topman Ralph Hamers toch wordt vervolgd voor zijn rol in de witwasaffaire, heeft geen invloed op de aanbesteding. De regels schrijven voor dat alleen een eventuele veroordeling van actuele bestuurders roet in het eten zou kunnen gooien. In 2018 trof ING een schikking met het OM van 775 miljoen euro, wegens "ernstige nalatigheid". De bank heeft niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen.

ING moest op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen goed scoren om in aanmerking te komen. De bank had uiteindelijk simpelweg de beste prijs-kwaliteitsverhouding, schrijft demissionair minister Hoekstra aan de Tweede Kamer. Daardoor won ING van Rabobank. De bank blijft daardoor bijvoorbeeld het innen van verkeersboetes en het uitbetalen van studieleningen regelen. Met de runner-up wordt een 'wachtkamerovereenkomst' gesloten. Mocht het contract met ING binnen twee jaar worden beëindigd, kan het Rijk zonder nieuwe aanbestedingsprocedure een overeenkomst sluiten met de Rabobank.

Overigens kondigde Hoekstra in 2019 al aan dat het betalingsverkeer van de Belastingdienst tot zeker tot en met 2024 ook door ING wordt verzorgd. Het contract met de fiscus is met meer dan 250 miljoen in- en uitgaande betalingen per jaar een stuk groter dan het contract waarover Hoekstra de Kamer vrijdag bericht. Dat gaat om ongeveer 30 tot 35 miljoen transacties.

De bank zegt in een reactie "verheugd en trots" te zijn op de nieuwe overeenkomst van vier jaar. Het contract gaat begin volgende maand in en kan met nog eens vier jaar worden verlengd.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING 85% zegt kopen 26 stemmen

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 drooglegging 22 januari 2021 16:05
  In Amsterdam zijn honderden ING rekeningen overgezet naar Rabo, de toenmalige wethouder heeft er geen gras over laten groeien.
  Nog regelmatig krijgen Amsterdammers info voor nieuwe banknummers, vooral van de fiscus.

  Die betaalrekeningen, zit daar nog wel marge op? veel gedoe voor weinig waarschijnlijk!

  Elke dag overnight vele euros bij de ECB tegen 0,5% "bewaarloon"
 2. Travis Bickle 22 januari 2021 19:20
  Hier geld denk ik een stuk opportunisme, een hoop gedoe al die rekeningen omzetten naar een andere bank met ook niet een bepaald blanco strafblad, dan maar blijven zitten, eigenlijk dezelfde overweging die ik als particulier ook heb gemaakt. En ja ik zit dus nog steeds bij die, oranje leeuw
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare