Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Beursdebuut Facebook valt tegen

NEW YORK (AFN) - Het langverwachte beursdebuut van Facebook trok vrijdag alle aandacht van beleggers op Wall Street, maar viel echter flink tegen. Het aandeel Facebook werd voor 38 dollar naar de beurs gebracht, maar wist niet te spetteren. Dat was een teleurstelling voor veel beleggers die op een sterke koerssprong hadden gerekend.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 73,11 punten (0,6 procent) lager op 12.369,38 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 9,64 punten (0,7 procent) tot 1295,22 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 34,90 punten (1,2 procent) tot 2778,79 punten.

Facebook kreeg vrijdag een notering aan de Nasdaq. De opening werd ingeluid door Facebook-oprichter en topman Mark Zuckerberg. De totale waarde van de Amerikaanse socialenetwerksite bedraagt meer dan 100 miljard dollar. Het is de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit.

Vertraging

De opening liep echter vertraging op, wat voor nog meer nervositeit zorgde. Het aandeel sprong daarna ruim 10 procent omhoog, maar zakte na enige tijd terug en sloot net boven de openingskoers. De verwachtingen dat de koers direct zou exploderen, kwamen niet uit en veel beleggers zijn teleurgesteld, aldus analisten. De banken moesten zelfs bijspringen om de koers te steunen.

Andere technologiefondsen gingen vrijdag juist flink omlaag. Zo verloor de onlinespelletjesproducent Zynga 13,4 procent. De handel in de maker van FarmVille werd twee keer stilgelegd. De zakelijke netwerksite LinkedIn zakte 5,6 procent en advertentiesite Groupon ging 6,6 procent omlaag.

Tegenwind

De handel op Wall Street kreeg ook tegenwind door de toegenomen zorgen over de Griekse politieke crisis en de problemen in de Spaanse bankensector. De Europese beurzen sloten vrijdag voor de vijfde dag op rij met verlies.

Na het slot van de handel in Europa maakte kredietbeoordelaar Fitch bekend de ratings van Griekse banken te verlagen, in navolging van de kredietverlaging voor Griekenland op donderdag. De geluiden over een Grieks vertrek uit de eurozone worden inmiddels almaar luider.

De euro was 1,2780 dollar waard, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Eerder op de dag gleed de eenheidsmunt weer even onder de 1,27 dollar. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 91,07 dollar per vat en Brentolie stond 0,6 procent lager.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 mei 2012 22:45
    Valt tegen, 100 keer de winst, in mijn ogen belachelijk goed !

    Hoe wil je hierop geld verdienen ? Als ze de volledige winst uitkeren kijg je 1% dividend ! Postnl wordt nu gewaardeerd op 2 maal de winst en wordt iedere dag gedumpt ?

    Poeh wat een tegenvaller Facebook, schrijft er iemand ook wel eens een reel stuk ! Als een of andere analist verwacht dat een er 105 miljoen winst zal zijn en het zijn er maar 100 miljoen dan valt het tegen !! Schrijf toch eens een keer wat er toe doet, waarde van het aandeel en rendement van het aandeel ! Of is bellegen gewoon een ordinaire goksport ?
  2. [verwijderd] 18 mei 2012 22:50
    Dat is nu de 'ratio' (nja eerder gebrek aan) van de doorsnee belegger.
    Als iedereen maar roept dat iets prachtig is dan is een kiem voor een hype al spoedig daar. Ontsproten en wel.
    Idd belachelijk. Uiteindelijk komt de reeele waarde wel boven. Mits niet weggekaapt door een slimme investeerder die niet de meute achter aan loopt.
  3. [verwijderd] 19 mei 2012 10:01
    quote:

    king1 schreef op 19 mei 2012 09:19:

    Het banken consortium heeft de koers gesteund wanneer die stoppen met steunen knalt de koers naar beneden . lijkt verdacht veel op WOL
    Inderdaad, deed mij ook al aan WOL denken.
    Ook daar gingen in het grijze circuit er al aandelen van de groot aandeelhouders naar andere partijen die toen maar al te graag een heel hoge IPO koers wouden en het volume flink groter lieten worden om allemaal maar weer van de opgepompte stukken af te kunnen, al was het bij WOL nog schandaliger dan dit.

    Ook aandelen Facebook gingen eerst in het grijze circuit al op veel lagere niveaus naar goldman suchs en andere soort gelijke malafide partijen toe die er nog wat doorspelen naar hun beste klanten, die toen natuurlijk maar al te graag meedoen aan het hypen en oppompen en maar al te graag daarna jan en alleman vol duwen met alles wat ze maar hebben want naast dat de koers een paar keer is verhoogd is ook nog eens het volume flink verhoogd en niet voor niets verkopen niet alleen de oprichters, wat te begrijpen is want er moeten nu eenmaal aandelen op de markt komen om verhandeld te worden, maar ook goldman sachs wil al in de IPO van de aandelen af, dat zegt toch genoeg, als dat soort malafide partijen er al vanaf willen dan is het echt veel te duur, maarja, zij hebben de winst al binnen want dat kunnen zij voor zichzelf regelen, gewoon de IPO prijs lekker omhoog hypen en klaar en de gewone man zit weer met veel te dure aandelen in de maag die hopelijk door andere gekken nog even iets hoger gaat om daarna met zekerheid weg te duiken naar veel lagere niveaus waar eigenlijk de IPO tegen plaats had moeten vinden en waar dat is is ook redelijk koffiedik kijken want er is nog geen winst of niks, er moet eerst nog zoveel gebeuren en er mag niets fout gaan of een alternatief platform opstaan met wat nieuws want dan is het gewoon weer afgelopen, leuk geweest en is er een nieuw speeltje.

    Niet voor niets stonden er massa's mensen buiten te kijken naar wat de openingskoers ging worden, als belegger ga je dat niet doen, zo sensationeel vind men het schijnbaar in Amerika, zo gehypt is het dus en de koers dus ook, iedereen is weer gek gemaakt en de zeperd zal groot zijn.

    Jammer in een tijd dat er zoveel goedkope alternatieve aandelen wereldwijd te vinden zijn dat je in deze opgepompte lucht gaat zitten.

    Alleen voor de IPO gokkers, dat was weer duidelijk, niet voor niets gingen er weer 82 miljoen aandelen in de opening.
    En al die werknemers die nog gaan cashen...

  4. ooievaar49 20 mei 2012 14:56
    Had onderstaande tekst al op 18 mei geplaatst in een ander forum:
    Facebook doet me denken aan World-Online. Verwachting hooggespannen totdat er een kink in de kabel gaat komen die alle IT aandelen mee gaat sleuren. Oudere beleggers weten nog dat na het debacle van World Online de Internetballon knapte Met dank aan Nina Brink.

    Hier nog een stukje tekst van de site van de VEBover de introductie van World Online in 2000:
    De introductieprijs van de aandelen is vastgesteld met de zogeheten ‘bookbuilding’ methode. Dat houdt in dat de uiteindelijke introductieprijs wordt vastgesteld aan de hand van opgaven van geïnteresseerde beleggers. In het voorlopig prospectus werd daarom alleen een bandbreedte van EUR 35 tot EUR 43 van de prijs per aandeel gegeven.

    Particuliere beleggers konden op basis van die bandbreedte aangeven hoeveel aandelen zij zouden willen kopen; zij schreven dus bestens in. Institutionele beleggers konden naast het aantal tevens aangeven voor welke prijs zij de aandelen zouden willen verkrijgen. De introductieprijs is uiteindelijk vastgesteld op EUR 43,-.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.