Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Topman SBM: te druk om fraude te zien

Gepubliceerd op 17 mei 2019 om 15:32 | Views: 4.923 | Onderwerpen: fraude

HAL Trust 24 jan

146,80 +1,60 (+1,10%)

SBM Offshore 24 jan

16,05 -0,03 (-0,19%)

HAARLEM (AFN) - De topman van SBM Offshore, Bruno Chabas, was zo druk met het oplappen van het bedrijf dat hij kort na zijn aantreden weinig oog had voor documenten die wezen op corruptie bij de oliedienstverlener. En omdat externe onderzoekers de leiding hadden over een corruptieonderzoek van SBM, was de topman niet altijd als eerste op de hoogte van harde feiten.

Dat betoogde de 54-jarige Chabas in een verhoor onder ede, dat is afgedwongen door voormalig SBM-werknemer Jonathan Taylor. Taylor wil aantonen dat de top van SBM concrete bewijzen voor smeergeldbetalingen bewust onder de pet heeft gehouden.

Voormalige medewerkers van SBM, onder wie oud-topman Tony Mace, zijn uiteindelijk veroordeeld voor hun aandeel in omkoping. Smeergeldaffaires speelden onder andere in Brazilië, de belangrijkste markt voor het bedrijf.

Smeergeld

De oliedienstverlener zelf schikte in Nederland en de Verenigde Staten voor honderden miljoenen dollars in strafzaken wegens corruptie. Chabas werd onder andere gevraagd of hij, vlak na zijn aantreden in januari 2012, documenten had ingezien die aantoonden dat namens SBM smeergeld was betaald. De topman verklaarde van niet, omdat al vrij snel externe onderzoekers de leiding over het onderzoek kregen.

Wel wist Chabas in mei 2014 van het OM dat een handelsagent, die ook voor SBM werkte, mogelijk geld had betaald aan medewerkers van staatsoliebedrijf Petrobras. Die informatie deelde hij telefonisch met de toenmalige topvrouw van Petrobras. Die informatie was echter “voorlopig” en nog niet hard gemaakt, benadrukte Chabas voor de rechter. Bovendien was volgens hem op dat moment geen directe link tussen die betalingen door de agent en SBM bekend.

Geluidsopnames

De topman weigerde in te gaan op vragen over geluidsopnames die Taylor heimelijk had gemaakt van gesprekken binnen SBM. Uit geluidsfragmenten zou blijken dat hij als topman al vroeg in 2012 onderschreef dat corruptie een groot probleem was binnen het bedrijf. De in datzelfde jaar gemaakte opname van een vergadering van de raad van commissarissen schoot Chabas in het verkeerde keelgat.

“We maken nooit opnames van die vergaderingen. Hoe die opnames zijn gemaakt, en of ermee is geknoeid, ik weet het niet”, zei hij. “Er is geen bewijs van, het is illegaal.”

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 83% zegt kopen 6 stemmen
SBM Offshore 71% zegt kopen 7 stemmen

Gerelateerd

fraude

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

HAL Trust

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

SBM Offshore

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Ritageld
0
Als er geen harde bewijzen zijn die het tegendeel bewijzen, dan klinkt het wel plausibel van Chabas. Van Lula en de voormalige CEO van Petrobras heeft de Braziliaanse justitie telefoontaps in andere corruptiezaken. Daar kun je wat mee!
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links