Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'EU geeft Turkije weer uitstel zwarte lijst belastingparadijzen'

Gepubliceerd op 16 februari 2021 13:25 | Views: 2.060 | Onderwerpen: Europa, Turkije

BRUSSEL (ANP) - De EU zet Turkije niet op de zwarte lijst voor belastingparadijzen. Het land weigert belastinginformatie met de EU-lidstaten te delen maar krijgt volgens EU-bronnen opnieuw uitstel om zijn zaakjes op orde te brengen.

Ankara was al begin vorig jaar al berispt en had tot 31 december gekregen om te zorgen voor automatische uitwisseling van belastinggegevens met de EU-lidstaten. Dat lukte volgens Turkije door allerlei administratieve vertragingen niet op tijd. Nu geeft de EU het land volgens ingewijden opnieuw respijt tot 1 september.

De zaak ligt gevoelig. Een aantal EU-landen waaronder Nederland, Griekenland en Cyprus vindt dat Turkije tijd genoeg heeft gehad en is voorstander van de maatregel om het land op de zwarte lijst te zetten van landen die niet meewerken aan de bestrijding van belastingontwijking. Andere lidstaten, waaronder Duitsland, willen de moeizame relatie tussen de EU en Turkije niet nog verder onder druk zetten. Zo zijn de spanningen over de volgens de EU illegale Turkse gasboringen in de buurt van Griekenland en Cyprus juist weer wat afgenomen.

Uitstel

De EU-ministers van Financiën zouden dinsdag over mogelijke aanpassing van de lijst vergaderen maar de kwestie werd van de agenda gehaald nadat de lidstaten op lager niveau overeenstemming over het uitstel hadden bereikt. Het besluit wordt volgende week door de ministers van Buitenlandse Zaken formeel afgehandeld.

Op de zwarte lijst voor belastingparadijzen staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn of onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking. Er staan er momenteel twaalf op, waaronder Barbados, Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare