Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Chipbedrijven onder druk op rood Damrak

Gepubliceerd op 14 juni 2019 17:43 | Views: 2.760

AEX 18:05

569,95 -5,11 (-0,89%)

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten. Met name chipbedrijven op Beursplein 5 deden een stap terug na de omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipreus Broadcom. Het beeld elders in Europa was niet anders. Beleggers hielden ook de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de gaten. Ook de handelsvete tussen China en de VS hing nog altijd boven de markt.

De AEX-index sloot met een verlies van 0,5 procent op 553,24 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 773,68 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,6 procent.

Chipmachinemaker ASML stond bij de sterkste dalers in de AEX met een min van 2,3 procent. In de MidKap stonden chipbedrijven Besi en ASMI onderaan met verliezen van 3,8 en 3,3 procent. Broadcom stelde moeilijkheden te voorzien vanwege de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China. In Frankfurt zakte Infineon 5,3 procent en STMicroelectronics verloor 3,2 procent in Parijs. In Zürich daalde AMS 7,7 procent.

Vopak

Sterkste stijger in de AEX was tankopslagbedrijf Vopak met een winst van 1,8 procent. Bij de middelgrote bedrijven ging technologiegroep TKH aan kop met een plus van 3,2 procent. Maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis verloor 1,7 procent. Het concern heeft de opdracht gekregen voor het bergen van de twee beschadigde olietankers en hun lading in de Golf van Oman, die vermoedelijk zijn aangevallen.

Volkswagen daalde 1,2 procent in Frankfurt. Het bedrijf wil zijn vrachtwagen- en bussendivisie, met de merken MAN en Scania, op vrijdag 28 juni naar de beurs brengen. Vliegtuigmaker Airbus, dat naar verluidt plannen heeft om het productieproces te versimpelen, sloot in Parijs 0,2 procent lager.

Groeistijging China

Op macro-economisch vlak liet de industriële productie in China in mei de traagste groeistijging zien sinds 2002. De industrie in het land kampt onder meer met tegenwind van de handelsstrijd met de VS.

De euro noteerde op 1,1215 dollar tegenover 1,1274 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent in prijs tot 52,76 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 62,14 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare