Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Opnieuw terugval voorzien bij AF-KLM'

Gepubliceerd op 14 februari 2017 13:39 | Views: 2.208 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 13 jul

4,10 +0,07 (+1,84%)

AMSTERDAM (AFN) - De vierdekwartaalcijfers die Air France-KLM donderdag publiceert, zullen opnieuw een verslechtering laten zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is althans de gemiddelde verwachting van een groep analisten die de luchtvaartgroep zelf heeft gepolst.

Nadat Air France-KLM in de eerste jaarhelft de resultaten wist te verbeteren, mede geholpen door de lage brandstofprijs, was in het derde kwartaal sprake van een terugval. Ook in het vierde kwartaal voorzien de kenners een daling van omzet en winst. De opbrengsten schatten zij in doorsnee op ruim 6 miljard euro. Dat zou een afname op jaarbasis van ruim 5 procent betekenen.

De dalende omzet past bij wat het bedrijf, maar ook andere luchtvervoerders, de afgelopen maanden hebben gecommuniceerd. De ticketprijzen stonden door de moordende concurrentie op de Europese markt sterk onder druk. Het aantal passagiers nam wel toe, maar niet sterk genoeg om de voortdurende prijsdaling te compenseren.

Winst

De marktvorsers gaan daarnaast uit van een sterke daling van de winst. Het operationeel resultaat schatten zijn gemiddeld op 37 miljoen euro, tegen 150 miljoen euro een jaar eerder. De nettowinst wordt geraamd op 16 miljoen euro, tegen 276 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2015.

Topman Jean-Marc Janaillac presenteerde afgelopen najaar zijn toekomstplannen voor de onderneming. Een scherpe focus op de thuismarkten in combinatie met verdere besparings- en productiviteitsmaatregelen moet hernieuwde groei mogelijk maken, zowel in Frankrijk als in Nederland. Dat moet ook helpen het onderling vertrouwen te herstellen.

Valse start

Trust Together, zoals Janaillac zijn programma om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen heeft genoemd, lijkt evenwel een valse start te hebben gemaakt. De Franse bonden zien vooralsnog weinig in een belangrijk element uit het plan: de oprichting van een nieuw zusterbedrijf dat met goedkoper cabinepersoneel op de zwaarst bevochten routes de strijd met de Golfmaatschappijen moet aangaan.

Ook in Nederland is het personeel niet overtuigd. De centrale ondernemingsraad van KLM waarschuwde vorige week dat de holding in Parijs achter de schermen nog altijd probeert meer greep te krijgen op strategisch belangrijke afdelingen. Air France-KLM sprak dat overigens tegen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 67% zegt verkopen 6 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare