Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Kosten antiwitwasbeleid lopen op bij ABN AMRO

Gepubliceerd op 13 nov 2019 om 12:30 | Views: 2.984 | Onderwerpen: banken

ABN AMRO BANK N.V. 17:38

15,87 +0,64 (+4,17%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - ABN AMRO moet de komende tijd naar verwachting meer kosten maken om zijn antiwitwasbeleid op orde te brengen. Volgens topman Kees van Dijkhuizen zijn er al zo'n 1500 medewerkers bezig met bijvoorbeeld het nalopen van dossiers en het controleren van transacties. De bestuursvoorzitter schat in dat dit alles meerdere jaren in beslag neemt.

Hij benadrukt dat er niet alleen miljoenen klanten worden gecheckt, de bank moet ook structurele verbeteringen doorvoeren in processen. Afgelopen kwartaal zette ABN AMRO daarom nog eens 27 miljoen euro opzij. Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar is in verband hiermee al 226 miljoen euro aan voorzieningen in de boeken gegaan.

Op last van De Nederlandsche Bank (DNB) moet ABN AMRO onder meer alle particuliere klanten in Nederland doorlichten. De bank heeft afgelopen tijd tevens informatie ingewonnen bij een onafhankelijke deskundige. Het concern denkt dat er verdere actie nodig is om aan alle wetgeving te voldoen. Wat dit precies betekent zal binnenkort naar buiten worden gebracht.

Flinke boete

De kwestie kan het financiële concern een flinke boete opleveren. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. Het is volgens ABN AMRO nog niet duidelijk wanneer het onderzoek zal zijn afgerond en wat de uitkomst zal zijn.

Verschillende analisten speculeerden onlangs al dat een eventuele geldstraf in de honderden miljoenen euro's zou kunnen lopen. De bank zelf kan hierover nog geen inschatting maken. "We kunnen niet lukraak met een vinger in de lucht een bedrag reserveren. Daar hebben we nog geen onderbouwing voor op dit moment", verklaart Van Dijkhuizen. De situatie heeft momenteel geen gevolgen voor de dividenddoelstelling van de bank.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
ABN AMRO BANK N.V. 93% zegt kopen 14 stemmen

Gerelateerd

banken

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
The Third Way...
1
Mooie overheid hebben wij.

Aan de ene kant worden de banken beboet en zeer zwaar op de kosten gejaagd om witwassen te (kunnen) signaleren aan de overheid. Aan de andere kant is diezelfde overheid totaal niet in staat om die stroom van signalementen op te vangen. Minder dan 0.5% van die signalementen leidt tot actie...

Vandaag bericht DNB verder dat ze aan de banken 23% meer kosten gaat doorberekenen voor haar eigen verhoogde kosten.

N.B.: Met haar eigen negatieve rente vermoordt DNB via de banken ook de economie, de spaarders en de pensioenen.

Binnenkort bankiers op het Malieveld?
havik of duif
0
quote:

binnen schreef op 13 nov 2019 om 13:04:


Is er nog nieuws?
Men gaat dit gecoördineerd in Europees verband aanpakken en dan gaan de kosten weer omlaag, maar voor nu nog even op eigen benen en kosten.
aandeeltje!
0
Miljoenen klanten checken. Met een enquete? Het zal vooral zijn dosiertjes aanvullen met kopietjes van identiteitsbewijzen..raakten in het verleden nogal eens zoek heb ik bemerkt.
Bowski
0
quote:

The Third Way... schreef op 13 nov 2019 om 13:04:


Binnenkort bankiers op het Malieveld?Ik denk het niet. 1500 man personeel mochten tot afgelopen kwartaal al 226 miljoen aan voorzieningen opsnoepen. Dat is tot nu toe al €150.000 de man. Die zullen heus niet klagen.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links