Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

VEB: beursbedrijf moet opener zijn over kapitaal

Gepubliceerd op 13 oktober 2019 15:00 | Views: 1.878 | Onderwerpen: VEB

AMSTERDAM (AFN) - Beursgenoteerde ondernemingen moeten opener zijn over de rendementen op het geïnvesteerde kapitaal. Veel beursbedrijven leggen nu de nadruk op in hun verslaglegging op omzet, winst en marge, maar ze geven vaak maar weinig informatie over het kapitaal dat nodig is om de plannen te realiseren, zo stelt beleggersvereniging VEB in zijn jaarlijkse speerpuntenbrief.

In de brief die aan alle beursgenoteerde bedrijven in Nederland is verstuurd stelt de VEB dat het bestaansrecht van ondernemingen wordt geschraagd door het creëren van waarde. "Daarbij is een centrale rol weggelegd voor het genereren van voldoende rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Het is en blijft voor beleggers dan ook essentieel om gedegen inzicht te krijgen in de rendementen die ondernemingen weten te realiseren op de aan hen toevertrouwde middelen."

De VEB zegt dat uit een eigen analyse naar voren komt dat dat een "aanzienlijk deel" van de bedrijven nalaat om inzicht te geven in het rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Dat geldt onder meer voor Heineken, PostNL en TomTom. Bedrijven die wel een rendementsmaatstaf publiceren doen het overigens niet per se beter, omdat veel componenten onduidelijk zijn.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jonas 13 oktober 2019 16:16

    Goed punt van VEB. Gaat erom ik beleg zeg E 1000 en hoeveel waarde staat daar dan tegenover en dat is meer of minder dan berekende winst of dividend.

    Meer Marique en wijlen Coldplay. Praktijk is dat bedrijven maar wat aanrommelen met die Roce enzo.

    Toch geloof ik niet dat je helemaal vat op zoiets kan krijgen vanwege moeilijke zaken zoals Goodwill enzo. Maar ja als dat wel zou kunnen dan zou je ook uit kunnen gaan van een soort beurs met vooraf vastgestelde prijzen en dat wordt lastig.

    Groet, Jonas
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare