Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Brussel waarschuwt voor woelige tijden

Gepubliceerd op 7 november 2019 11:16 | Views: 5.467

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie waarschuwt voor "woelige" economische tijden in de nabije toekomst. In haar herfstramingen stelt ze de groeiverwachtingen voor de eurozone voor 2019 en de komende twee jaar naar beneden bij. Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis bedreigen internationale handelsconflicten, toenemende geopolitieke spanningen, een aanhoudend zwakke industrie en de brexit de Europese economie.

Het dagelijks EU-bestuur is al langer bezorgd over bijvoorbeeld de impact van het Amerikaanse handelsbeleid en de mogelijke gevolgen van het Britse vertrek uit de EU. Ook scoort een belangrijk industrieland als Duitsland niet zo goed. Er dreigt een langere periode van gematigde economie in de EU, aldus Brussel. Voor dit jaar rekent de commissie op gemiddeld 1,1 procent groei voor de eurozone, omlaag van 1,2 procent bij de zomerprognose, en voor de komende twee jaar op 1,2 in plaats van 1,4 procent. De hele EU van 28 lidstaten groeit dit jaar en de komende jaren gemiddeld met 1,4 procent.

Voor Nederland lijkt de tijd van "jaren van bovengemiddeld presteren" voorbij. Door een boven verwachting goed eerste halfjaar in 2019 blijft ons land met 1,7 procent groei nog ruim boven het eurozonegemiddelde. In 2020 en 2021 daalt die groei naar 1,3 procent, denkt Brussel.

Oproep tot actie

Dombrovskis roept de lidstaten tot actie op. "Ik dring erop aan bij lidstaten met hoge overheidsschulden die terug te dringen en landen die het kunnen hun begrotingsruimte te gebruiken." De Nederlandse overheidsschuld neemt volgend jaar naar verwachting af tot 47,1 procent van het bbp en het begrotingsoverschot daalt naar verwachting van 1,5 naar 0,5 procent in 2020.

Tevredenheid is er wel over de verder dalende werkloosheid in de eurozone, naar volgend jaar gemiddeld 7,4 procent. De inflatie blijft hangen op 1,2 procent, maar Nederland zit daar dit jaar met 2,6 procent flink boven. Dit komt door de verhoging van de btw. Volgend jaar zakt dat percentage weer tot 1,4.

De schuldratio van de eurolanden daalt naar verwachting van gemiddeld 86,9 procent van het bbp vorig jaar naar 86,4 in 2019 en 85,1 in 2020. Dat is minder hard dan waar de commissie op had gehoopt, onder meer doordat Italië zijn schuld niet verder afbouwt. Het streven is overigens 60 procent.

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 suske wiet 7 november 2019 11:23
  Belgie ,het grootste begroting tekort in Europa .
  Proficiat .
  Ongelooflijk wat er in Belgie gebeurt met al die heilige huisjes .
  Om bij te janken
  Sociale huisvesting ,huur subsidie ,provincie en noem maar op .
  Zou een heel blad kunnen vol schrijven .
  Geen enkele politieker neemt zijn verantwoordelijkheid .
  Er moet een wet komen ,na zoveel dagen geen regering nieuwe verkiezingen .
  Onze kleinkinderen krijgen deze schulden opgezadeld .
  Dank zij het beleid ;
  Hoe gaat dit aflopen ???????????????????????
 2. forum rang 6 suske wiet 7 november 2019 12:49
  quote:

  dasokwat schreef op 7 november 2019 12:07:


  Makkelijk zat, EU noord betaald wel. Alleen de grens tussen EU-noord en EU-zuid, komt steeds noordelijker te liggen.
  Totdat we allemaal even arm dus gelijk zijn , het ideaal van links

  geen keuze ;ofwel valt Europa volledig in mekaar .
 3. Roze bril 7 november 2019 13:18
  quote:

  suske wiet schreef op 7 november 2019 11:23:


  Belgie ,het grootste begroting tekort in Europa .
  Proficiat .
  Ongelooflijk wat er in Belgie gebeurt met al die heilige huisjes .
  Om bij te janken
  Sociale huisvesting ,huur subsidie ,provincie en noem maar op .
  Zou een heel blad kunnen vol schrijven .
  Geen enkele politieker neemt zijn verantwoordelijkheid .
  Er moet een wet komen ,na zoveel dagen geen regering nieuwe verkiezingen .
  Onze kleinkinderen krijgen deze schulden opgezadeld .
  Dank zij het beleid ;
  Hoe gaat dit aflopen ???????????????????????

  Hoeveel mensen, denk je, gaan er na 150 dagen hun stem anders uitbrengen? Nieuwe verkiezingen lossen het probleem niet op en het probleem is de grote tegenstellingen tussen Vlaanderen en Wallonie qua stemgedrag.
 4. Tuinboon 7 november 2019 13:32
  De kopstukken van de EU met mega salarissen hoeven mij niet te waarschuwen over woelige economische tijden.
  De rente laag houden en het zuiden ons kapitaal weggeven terwijl wij in het noorden steeds armer worden. Uit de EU treden is het enige wat ons een zeer welvarende toekomst zal bieden.
  Wij zijn een handelsland en daar kunnen wij geld mee verdienen. De Britten hebben het goed gedaan.
 5. forum rang 6 het zwaard 7 november 2019 13:41
  @ Rose bril: Inderdaad de tegenstellingen tussen de Walen en de Vlamingen zijn te groot, en dan vergeet je nog de onbestuurbaarheid van Brussel. Niet minder dan 5 regeringen telt België en nog lukt het niet om het land op een degelijke manier te besturen. Vlaanderen stemt rechts, Wallonië links. Beiden willen ook geen water in de wijn doen, wat ze drinken beiden liever wijn dan water met wijn. Uiteindelijk zal dit leiden naar 'n onafhankelijk Vlaanderen. Wallonië rest dan niet anders dan toevlucht te zoeken bij Frankrijk, al vrees ik dat ze daar niet staan op te wachten. Brussel als 'n soort van ministaat in het hart van Europa zolang de zetel van de EU er natuurlijk blijft. Die zie ik dan eerder verhuizen naar een Franse of Duitse stad, en waarom niet naar Den Haag. Nederland zou er een zaak aan kunnen doen moesten ze het rijke Vlaanderen terug kunnen inlijven na bijna 200 jaar.
 6. forum rang 5 Daan 008 7 november 2019 14:42

  BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie
  Niet bedoeld Brussel de hoofdstad van België maar Brussel waar de Europese Commissie gevestigd is in België.

  Het is de Europese Commissie
  - dat de heeeel hoge lonen betaald.
  - waar alle ministers zo graag naar toe willen geraken
  - waar vandaag wordt beslist hoe wij over 10 jaar zullen gaan leven.
  - waar samen met andere top leiders beslist wordt wat straks zal gebeuren.
  - ...

  Vlaanderen is de regio die miljarden euro in de Belgische lade stopt.
  Brussel haalt jaarlijks enkele miljarden euro uit die Belgische lade.
  Wallonië haalt jaarlijks nog veel meer miljarden euro uit die Belgische lade.
  Hoe zou het dan kunnen komen dat er geen regering kan worden gevormd?

  Des te socialistischer een land is in Europa is des te meer belastingen betaald dat land in verhouding tot de andere Eu landen.
  In Wallonië is de PS (de socialistische partij) aan het bewind.
  In Vlaanderen de NVA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) De N-VA werkt aan een solidair Vlaanderen dat inzet op welvaart & welzijn en dat kansen biedt aan wie werkt, spaart & onderneemt.
 7. forum rang 6 het zwaard 7 november 2019 16:09
  Een Europarlementslid krijgt een bruto maandsalaris van ongeveer 8750 €. Daarboven op nog tal van vergoedingen voor ong. 4500 €.Een maximale jaarlijkse verplaatsingsvergoeding van ong. 4500 €. en voor elke bijgewoonde vergadering 320 €. Of dat heel hoge lonen zijn moet ieder voor zich uitmaken.
  Als je deze salarissen vergelijkt met wat sommige sportlui opstrijken, lijkt het niet veel al is het natuurlijk wel veel. Europarlementariërs betalen tussen de 20 à 30% belastingen aan de Europese Unie. Gaan met pensioen op 63 jaar, en krijgen hiervoor 3.5% van het salaris voor elk jaar dat ze lid zijn geweest van het Europees Parlement. Indien ze niet terug herkozen worden hebben ze nog recht op 'n vergoeding van 2 jaar. Ik denk dat ze altijd te veel zullen verdienen, zeker door hen die vinden dat ze geen goed werk leveren. Een ding hebben ze gemeen ze hebben allemaal hetzelfde salaris, wat niet van elke CEO of sportman kan gezegd worden.
 8. forum rang 4 taurus86 8 november 2019 08:20
  Wat hadden we anders verwacht? Het is misschien wel een zegen, dat de hele zaak eens omgewoeld wordt. Alle wetboeken eens goed uitkammen bijvoorbeeld. Slechte en overbodige wetten zijn 'de Berlijnse Muur' waarachter de bureaucratie zich kan verschuilen. En dat er dan een overschot aan 'pro deo' advocaten ontstaat - die dan de spoeling te dun zien worden - om de bureaucratie te bestrijden, is een mathematisch verschijnsel.
  En nu al komt AI een stevig handje helpen en kijken we over 10 jaar verbaasd naar de resultaten van wat AI heeft omgewoeld.
 9. forum rang 5 dasokwat 9 november 2019 15:21
  De EU heeft tot nu toe geweldig succes gehad met het vernietigen van 1000 jaar civilisatie.
  De nationaliteit van de leden wordt vertrapt en we moeten eenheidsworst worden, tradities of volksliederen worden verboden.
  Alle mensen die armer zijn dan Europeanen (80% v/d wereld) mogen de EU binnen gaan en worden voorzien van alles waar zij behoefte aan hebben, op kosten van de oorspronkelijke bewoners.
  Mocht er dan toch nog geld over zijn, wordt dit (via tax)in een CO2 pot gestort, waar onze leiders uit mogen graaien.
  Vrijheid van meningsuiting wordt nog verder beperkt, het wordt verboden om de climate change of import van vreemdelingen te bekritiseren
  bovenstaande zijn binnen
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare