Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Dijsselbloem: bescherm bedrijf tegen overname

DEN HAAG (AFN) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil Nederlandse bedrijven beter beschermen tegen kopers uit het buitenland. Hij voelt er wel voor buitenlandse overnames, naar Amerikaans voorbeeld, voortaan aan een overheidscommissie voor te leggen. Die moet bekijken of de overname de Nederlandse belangen dient.

Ook ondernemingsraden moeten bij overnames een stem krijgen, vindt Dijsselbloem. Maar hij wil bedrijven ook meer ruimte geven zichzelf te wapenen. Een recent en soortgelijk voorstel van zijn collega-minister Kamp om de telecomsector te beschermen, gaat hem lang niet ver genoeg.

Grote Nederlandse bedrijven hebben vaak veel geld in kas maar maken weinig werk van investeringen en groei. Ze zijn daardoor aantrekkelijke prooien voor ,,roofdieren'', waarschuwt hij. Van de 25 AEX-fondsen zijn er volgens hem nu elf slecht beschermd. De maar ternauwernood afgeslagen overname van Unilever is een teken aan de wand, aldus de minister. Nederland kan zich nu hooguit verweren ,,met lomp duw- en trekwerk'', zoals bij de dreigende overnames van PostNL en Unilever.

Dijsselbloem wil het woord protectionisme niet in de mond nemen, maar vindt dat ,,Nederland de naïviteit moet afschudden en zijn strategische economische belangen moet beschermen''. Hij waarschuwt wel dat bedrijven zelf ook moeten waken voor luiheid en meer moeten investeren in innovatie en groei. Als ze hun aandeelhouders niet tevreden houden, trekken ze immers kopers aan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2017 19:55
    Overnames voor korte termijn winstbejag met voordeel voor enkelen
    maar vaak ten koste van velen (ontslagen) is niet de weg die we moeten gaan.
    Machogedrag van de bazen in het bedrijfsleven heeft kansen maar zeker ook risico's.
    Is het erg als een "vet en lui" bedrijf in de lokale community een belangrijke rol vervult als werkgever. Blije mensen met een baan en inkomen zaterdagochtend aan de kant bij het voetbal- of hockeyveld.
    Voelt toch beter dan verkoop aan aasgieren die starten met mensen eruit gooien voor korte termijn profits.
    Maar graag ook een beetje scherpte in de boardroom ten dienste van innovatie en oplossingen voor allen(klimaat, voedselvraagstuk, energie, armoede). Dus aansporen alert te blijven kan geen kwaad. Al is het geen overheidstaak om bescherming te regelen.
  2. gyronando 8 maart 2017 01:58
    quote:

    fred12345 schreef op 7 maart 2017 17:46:

    Dijsselbloem heeft gelijk...en voor alle leken hierboven, die denken ook maar 1% van de economische en financiele kennis van deze PvdA minister te hebben...jullie janken vanuit het eigen belang...hopen op overnameprijs zonder naar de gevolgen voor anderen te kijken.
    Ik begrijp dat je als opvolger van wouter en dijsselbloem solliciteert.
  3. [verwijderd] 8 maart 2017 12:04
    Ik denk dat het voor een bedrijf als Unilever voor de continuïteit weinig uitmaakt in wiens handen dat is. Dat bedrijf is al half Brits, merken we daar wat van in de supermarkt? Ik niet. Ik vind het voor instellingen en bedrijven die een essentiële rol vervullen een ander verhaal. Postbezorging, levering van energie, internet, openbaar vervoer....dat soort diensten moet je naar mijn mening eigenlijk niet willen privatiseren. Bedenk je het risico wat je loopt als -als fictief verhaal- onze energiesector in Turkse handen zou komen en Erdogan daar zijn macht zou doen gelden. En als je denkt, daar heeft een politicus (lees: dictator) als Erdogan geen invloed op, dan zit je er naast. Hij hoeft maar te dreigen dat ie de Turkse energiebaas daar verdenkt aanhanger van Gülen te zijn en hij heeft zijn zin.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.