Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM voelt wisselkoerseffecten

HEERLEN (AFN) - Speciaalchemiebedrijf DSM heeft ook in het eerste kwartaal van 2014 last gehad van negatieve wisselkoerseffecten. Dat bleek dinsdag uit de kwartaalupdate van het concern.

DSM zag het operationeel resultaat (ebitda) uitkomen op 272 miljoen euro. Dat is 29 miljoen euro minder dan een jaar eerder, waarvan 23 miljoen euro werd veroorzaakt door negatieve valuta-effecten. De omzet daalde door prijsdalingen en wisselkoersen met 1 procent tot 2,3 miljard euro. De nettowinst waarop het resultaat per aandeel wordt berekend, daalde met 19 miljoen euro tot 97 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat bij het onderdeel Nutrition kwam uit op 203 miljoen euro, 6 procent minder dan een jaar geleden. Volgens DSM ,,lijkt het er op dat de tegenwind bij Nutrition in het eerste kwartaal gepiekt heeft.''

Caprolactam

De tak Materials Sciences werd geraakt door mindere prestaties van de caprolactam-activiteiten. DSM produceerde meer caprolactam dankzij een nieuwe lijn in een fabriek in China, maar dat effect werd tenietgedaan door productiebeperkingen in de VS als gevolg van de strenge winter daar. De marges op caprolactam stonden bovendien onder druk door een combinatie van lagere prijzen en hogere kosten voor benzeen.

Het bedrijf handhaaft de verwachtingen voor 2014 en voorziet een verbetering van het ebitda-resultaat in de komende kwartalen. DSM gaat er van uit dat de ongunstige wisselkoersen die in januari golden ook in de rest van het jaar een negatief effect op de resultaten hebben. Daarbij verwacht het bedrijf aanhoudend moeilijke marktomstandigheden, met een lage economische groei in Europa, een bescheiden vooruitgang in de VS en een afkoeling van opkomende markten.

Operationele prestaties

DSM gaf bij de presentatie van de jaarcijfers al aan de operationele prestaties dermate te willen verbeteren dat minimaal een negatief wisselkoerseffect van 70 miljoen euro wordt gecompenseerd. Financieel directeur Rolf-Dieter Schwalb gaf in een toelichting aan dat vooral beoogde verbeteringen bij Nutrition in de tweede helft van dit jaar zullen bijdragen aan het behalen van die doelstelling.

Vooralsnog geldt echter dat de wisselkoersen zich slechter hebben ontwikkeld dan DSM in januari voorzag. Schwalb gaf als voorbeeld dat de euro bijna 1,39 dollar waard is, waar DSM in januari uitging van 1,36 dollar.

Lees over dit aandeel ook

  1. 07 mei Jaarvergadering DSM-Firmenich keurt dividend goed
  2. 02 mei Reden voor optimisme bij DSM-Firmenich

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM FIRMENICH AG

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 bezinteergebelegt 6 mei 2014 08:26
    quote:

    TURBO-TA schreef op 6 mei 2014 07:45:

    [b]Beter dan de gemiddelde verwachting van analisten
    Dan gaat het door de plee want dat wil Amsterdam helemaal niet, Fugro wordt wss ook doorgetrokken want die hadden last vh weer. Beiden min 4 tot -5 procent schat ik zo in.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

DSM FIRMENICH AG

107,350 08 mei
0,000 0,00%
Premium

Reden voor optimisme bij DSM-Firmenich

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links