Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Tegenvallende vooruitzichten van TomTom'

Gepubliceerd op 6 februari 2018 09:58 | Views: 17.625

TomTom 15 jan

9,37 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De vierdekwartaal- en jaarresultaten van TomTom komen grotendeels overeen met de verwachtingen, maar de vooruitzichten stellen teleur. Dat schrijft analist Marc Zwartsenburg van ING dinsdag in een commentaar.

TomTom, dat nog altijd kampt met hard dalende verkopen bij zijn consumentendivisie, zag de omzet vorig jaar met bijna een tiende dalen tot 903 miljoen euro. De opbrengsten gaan dit jaar naar verwachting nog verder omlaag naar circa 800 miljoen euro. Die voorspelde daling is ruim twee keer zo sterk als waar analisten op rekenden.

De beter dan verwachte orderontvangst ter waarde van 400 miljoen euro vanuit de automobielindustrie kan de teleurstelling over de tegenvallende vooruitzichten volgens Zwartsenburg niet wegnemen. Hij handhaaft wel zijn koopadvies en koersdoel van 15,50 euro.

Aandeel

NIBC sprak tegenover Bloomberg van een teleurstellende margeontwikkeling, maar is positief over de omzetgroei in de zakelijke markt. Verder mist het effectenhuis duidelijkheid over waar TomTom precies heen wil met zijn kwakkelende sportactiviteiten. Een langzame uitfasering is het meest waarschijnlijke scenario, aldus NIBC, dat een neutral-advies heeft.

Het aandeel TomTom stond dinsdag na een klein uur handel 8,4 procent lager op 7,69 euro, in een 2,1 procent lagere MidKap.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
TomTom 60% zegt verkopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 groeibriljant 6 februari 2018 10:44
  Hoezo tegenvallende vooruitzichten?


  De orders uit de USA zijn het belangrijkste nieuws. Dat tilt het orderboek 2017 naar boven de 400 miljoen (was enkele jaren geleden nog 100 miljoen).
  En dat is slechts een eerste beginnetje. De markt voor autonoom en veilig rijden (HAD + ADAS) staat nog in de kinderschoenen. HERE verwacht te groeien met zo'n 600%-700% in de komende 7 jaar naar 6-7 miljard omzet.

  Bij 50% marktaandeel gaat TomTom daar ook heen (nu 20-25% marktaandeel).


  Bij de nieuwe USA orders denk ik aan Ford + Tesla (GM erbij zou nog mooier zijn).


  Dat orderboek 2017 van boven de 400 miljoen geeft duidelijk aan dat de groei er nu echt aan zit te komen.

  TomTom heeft nu samen met Baidu de markt in handen in China (1/3 wereldmarkt) en met dat 50% marktaandeel in Europa zit het ook wel goed (Renault, Peugeot-Citroen, Fiat-Chrysler, Volvo etc.)
  De USA was de missing link in het neerzetten van de nieuwe software wereldstandaard voor real-time maps+services. Dat is nu dus gerealiseerd!

  Met 50% marktaandeel vanaf 2020 (verwachting Goddijn) ga je toch echt naar een miljardenomzet Automotive in de periode 2020-2030.
  Dat wordt zelfs gerealiseerd met het huidige marktaandeel van 20-25%. Als Tesla als nieuwe klant binnen is, dan wordt de voorsprong van TomTom pas echt duidelijk voor de markt.
 2. forum rang 4 groeibriljant 6 februari 2018 12:12
  quote:

  Hilkenbrook13 schreef op 6 februari 2018 11:25:


  Wens is de vader van de gedachte, de wensen zijn wel heel erg oportuun  De wensen zijn geen wensen maar marktverwachtingen/voorspellingen van de CEO van HERE en marktanalisten/experts.

  De groei naar 50% marktaandeel Automotive in 2020 komt van Goddijn.
  Als je naar naar de groei van het orderboek 2017 kijkt, dan is hij goed op weg. Zeker na de baanbrekende deal met Baidu voor China. TomTom kan nu 1 wereldstandaard leveren voor de software voor navigatie en real-time services (hd-maps, traffic, parking etc. + roadDNA-positionering).

  Europa en China waren al afgedekt voor de toekomstige groei. Nu komt daar dus ook de USA bij met nieuwe orders in 2017. Ik denk aan Ford en Tesla, maar ook GM kan zomaar overstappen naar TomTom.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare