Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Banengroei VS trekt weer aan

Banengroei VS trekt weer aan

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is afgelopen maand weer fors aangetrokken na de zeer bescheiden groei een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 196.000 banen bij (exclusief de landbouw).

De banengroei was sterker dan voorzien. Economen rekenden in doorsnee op de aanwas van 177.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De banengroei voor de maand februari werd bijgesteld tot 33.000, van een eerder gemelde 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De werkloosheid bleef stabiel op 3,8 procent wat in de buurt is van het laagste niveau in vijftig jaar.

Het banenrapport wordt door beleggers doorgaans scherp in de gaten gehouden, omdat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van invloed kunnen zijn op het monetaire beleid van de Federal Reserve. De koepel van centrale banken zei eerder dit jaar geen rentestappen te zullen doorvoeren.

Uurlonen fractioneel omhoog

Met name in het onderwijs en in de gezondheidszorg was er fors meer werk. Ook in de zakelijke dienstverlening steeg het aantal beschikbare banen. In de productie was sprake van een banenkrimp. Dat gebeurde in die sector medio 2017 voor het laatst. Eerdere macro-economische data lieten al een gemengd beeld zien voor de maakindustrie.

De gemiddelde uurlonen gingen op maandbasis fractioneel omhoog. De loongroei van 0,1 procent is minder dan waar kenners rekening mee hielden.

Volgens economen van ING was er in maart sprake van een opleving na de zwakke maand februari. Dat de er in de productie sprake was van minder banen is een hard gelag voor president Donald Trump, aldus ING. Zeker omdat zijn beleid van belastingverlagingen en zijn opstelling met betrekking tot de handel er op gericht is om juist meer banen te creëren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.