Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Herstel olieprijs jaagt winst Shell op

Gepubliceerd op 4 mei 2017 om 08:23 | Views: 4.474

New York WTI spot 19 jul

55,63 +0,33 (+0,60%)

Royal Dutch Shell A 17:35

28,45 +0,38 (+1,35%)

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft vorig kwartaal flink geprofiteerd van het herstel van de olieprijs en van kostenbesparingen. Het olie- en gasconcern wist zijn winst ruimschoots te verdubbelen en deed het daarmee veel beter dan in de markt werd verwacht.

De winst van Shell liep vorig kwartaal op naar 3,75 miljard dollar, op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten. Dat resultaat bedroeg een jaar eerder 1,6 miljard dollar en analisten voorspelden in doorsnee een verbetering tot 3 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2017.

De resultaten van Shell stonden afgelopen jaren fors onder druk door de enorme daling van de olieprijs, die begin vorig jaar zijn dieptepunt bereikte. Het herstel dat de afgelopen maanden zichtbaar is zorgt volgens topman Ben van Beurden voor duidelijke verbeteringen bij de productie van ruwe olie en in de chemiedivisie.

Dividend

De winst van Upstream, de divisie die verantwoordelijk is voor de zoektocht naar en de productie van ruwe olie, kwam uit op 540 miljoen dollar. Een jaar eerder werd daar nog een verlies van bijna 1,5 miljard dollar geïncasseerd. Bij de raffinagetak (Downstream) liep de winst met bijna een kwart op naar 2,5 miljard dollar.

Shell sneed afgelopen jaren sterk in de kosten in de strijd tegen de lage olieprijs. Dankzij de bezuinigingen groeit de kasstroom uit operationele activiteiten, zodat het dividend afgelopen kwartaal opnieuw kon worden gehandhaafd en de schuld van het concern kon worden verlaagd.

Investeringen

Shell kocht vorig jaar voor 54 miljard dollar het Britse gasconcern BG. In dat kader besloot het concern voor 30 miljard dollar aan bezittingen van de hand te doen, waarvan inmiddels ruim 20 miljard is voldaan. Het bedrijf verwacht dit jaar 25 miljard dollar aan investeringen te doen. Verder dragen nieuwe projecten volgend jaar naar verwachting 10 miljard dollar bij aan de kasstroom.

Van Beurden sprak samenvattend van een ,,sterk kwartaal'', waarin de gevolgen van de nieuwe strategie van Shell duidelijk waren te zien.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Royal Dutch Shell A 80% zegt kopen 15 stemmen
New York WTI spot 50% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

New York WTI spot

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord