Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Merkel: verwacht lange gesprekken met Grieken

Merkel: verwacht lange gesprekken met Grieken

BERLIJN (AFN/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat de gesprekken over een hervorming van de schuldenlast van Griekenland nog maanden in beslag zullen nemen. Naar verluidt is Merkel van plan in die onderhandelingen een afwachtende houding aan te nemen totdat de lopende ronde van noodfinanciering voor Griekenland ten einde is.

Als Griekenland dan te maken krijgt met een meer dringende financieringsbehoefte, wordt de onderhandelingspositie van Duitsland versterkt. Dit zou in april of mei het geval kunnen zijn, aldus een ingewijde dinsdag. Merkel heeft duidelijk laten weten tegen een afschrijving van Griekse schulden te zijn. Ook bij de Duitse bevolking is er grote weerstand tegen het kwijtschelden van Griekse schulden.

Berlijn heeft wel laten weten bereid te zijn te praten over een verlenging van de looptijd van de Griekse schulden. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft gezegd dat hij geen kwijtschelding van schulden meer wil. Merkel zal naar verwachting later deze maand op een Europese top in Brussel voor het eerst een ontmoeting hebben met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 3 februari 2015 15:21
    Neuh, vrij vertaald: Merkel verwacht dat de Grieken wel anders piepen als ze zonder geld komen te zitten. Ik moet nog zien dat het zo werkt. Griekenland en Duitsland gaan niet goed door een deur. Frankrijk schiet Griekenland nu te hulp als bemiddelaar en wint daarmee aan macht binnen Europa. Griekenland is namelijk een probleem dat Duitsland niet kan oplossen en Frankrijk misschien wel. Dus ik verwacht dat de komende paar maanden het extreme bezuinigingsbeleid wordt losgelaten en er meer gestuurd gaat worden richting investeren.
  2. z0n0p 3 februari 2015 16:18
    Ik denk dat Merkel eerst even afwacht waar Tsipras het geld naar toe gaat gooien en welke maatregelen ze nemen om de economie te hervormen. Dat laatste is natuurlijk wel gewoon nodig. Het grootste griekse bedrijf dat belasting betaalt is een sportgok club. Waar nog wat activiteiten in zitten is de rederij, maar die zijn ook tot in het hiernamaals vrij gesteld van belasting. Door alleen te brullen dat de bezuinigingen moeten stoppen ben je er niet, kom ook maar eens met een echt plan om de zaak in GR flink op te schudden. Heb ik Syriza nog niet over gehoord.
  3. [verwijderd] 3 februari 2015 17:40
    quote:

    Eventus docebit schreef op 3 februari 2015 15:21:

    Neuh, vrij vertaald: Merkel verwacht dat de Grieken wel anders piepen als ze zonder geld komen te zitten. Ik moet nog zien dat het zo werkt. Griekenland en Duitsland gaan niet goed door een deur. Frankrijk schiet Griekenland nu te hulp als bemiddelaar en wint daarmee aan macht binnen Europa.
    Als de Grieken zonder geld komen te zitten dan stroomt geen EU-geld meer via Griekenland naar Duitsland. Dat zal ze dus zeker niet willen.

    Griekenland heeft geen enkel probleem, als er geen geld binnenkomt gaat er simpelweg ook geen geld uit. Griekenland heeft niets aan de doorstroom van EU-geld omdat daar geen cent van in Griekenland blijft hangen. De enige belanghebbenden zijn degenen die die stroom op gang willen houden.

    En Frankrijk is na Duitsland de grootste schuldeiser, ze handelen dus puur uit eigen belang.

    Merkel komt zo alleen steeds verder geïsoleerd te staan, maar ze kan ook niets doen. De blamage van Dijsselbloem wil ze zelf vast ook niet meemaken. En elke politieke steun dat Griekenland krijgt (VK, Frankrijk, Italië...) is een klap voor haar en haar beleid.
  4. [verwijderd] 3 februari 2015 17:43
    quote:

    z0n0p schreef op 3 februari 2015 16:18:

    Door alleen te brullen dat de bezuinigingen moeten stoppen ben je er niet, kom ook maar eens met een echt plan om de zaak in GR flink op te schudden. Heb ik Syriza nog niet over gehoord.
    Dat plan is al maanden bekend, en met de uitvoering zijn ze al begonnen:
    greece.greekreporter.com/2015/01/28/g...
  5. mjmj 3 februari 2015 22:20
    quote:

    Arod74 schreef op 3 februari 2015 17:40:

    [...]

    Griekenland heeft geen enkel probleem, als er geen geld binnenkomt ..
    Je bent slecht geïnformeerd. Er moeten leningen worden afbetaald in februari. Als de ECB financiering van lokale banken weigert dan is Griekenland eind februari failliet. Dan worden ze gedwongen om een nieuwe munt in te voeren.
  6. [verwijderd] 4 februari 2015 13:04
    quote:

    mjmj schreef op 3 februari 2015 22:20:

    [...]

    Je bent slecht geïnformeerd. Er moeten leningen worden afbetaald in februari. Als de ECB financiering van lokale banken weigert dan is Griekenland eind februari failliet. Dan worden ze gedwongen om een nieuwe munt in te voeren.
    Nee hoor. Griekenland betaalt de schuld dan niet af en gebruikt dat geld voor de eigen uitgaven. Dat "failliet" is geen probleem, want schuldverlichting is wat ze willen, en dat kun je ook bereiken door "failliet" te gaan.

    Het probleem ligt bij de schuldeisers.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links