Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hongaarse maatschappij Malev vliegt niet meer

BOEDAPEST (AFN) - De Hongaarse vliegtuigmaatschappij Malev heeft al haar vluchten vrijdag wegens grote geldproblemen opgeschort. Het bedrijf heeft het vertrouwen van geldschieters verloren, sinds het vorige maand werd gedwongen tientallen miljoenen euro aan staatssteun terug te betalen.

,,Na 66 jaar van bijna onafgebroken dienst stijgt Malev niet meer op'', stelde de maatschappij in een verklaring op haar website. Om de verliezen te beperken, worden alle vliegtuigen aan de grond gehouden, aldus het bestuur van Malev.

De Europese Commissie oordeelde begin januari dat Malev tussen 2007 en 2010 voor tientallen miljoenen euro aan ongeoorloofde staatssteun heeft ontvangen. De luchtvaartmaatschappij moet die bedragen terugbetalen aan de overheid. Malev verloor hierdoor naar eigen zeggen het vertrouwen van leveranciers, die hun rekeningen nu vooruit betaald willen krijgen. De Hongaarse overheid kan door het besluit van Brussel niet inspringen met een nieuwe kapitaalinjectie.

Hoge schuldenlast

De Hongaarse premier Viktor Orbán gaf vrijdagochtend aan dat de beslissing om alle vliegtuigen aan de grond te houden, werd genomen nadat Malev vanwege zijn hoge schuldenlast geen toestemming kreeg om vluchten uit Tel Aviv en Ierland te laten vertrekken. ,,We moesten stoppen om te voorkomen dat de vliegtuigen in het buitenland in beslag zouden worden genomen.'' Orbán gelooft nog in een doorstart. ,,Als we de last van het verleden kunnen afschudden, zou er nog altijd een nationale Hongaarse luchtvaartmaatschappij kunnen bestaan.''

Malev is goed voor 40 procent van de jaaromzet van de luchthaven van Boedapest. Het bedrijf heeft een vloot van 22 vliegtuigen en 2600 werknemers in dienst. Hongarije privatiseerde Malev in 2007, maar kocht in 2010 95 procent van de aandelen terug.

De Ierse prijsvechter Ryanair liet er geen gras over groeien en bevestigde vrijdag de opening van een basis op de luchthaven van Boedapest. Vanaf 17 februari staan er twee toestellen, daar komen later nog twee bij. Eindhoven Airport profiteert daarvan; Ryamair begint in april een dienst tussen Eindhoven en Boedapest.

Lees over dit aandeel ook

  1. 02 mei "Brussel onderzoekt o.a. Air France-KLM om greenwashing"
  2. 12 mrt Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Air France-KLM

9,984 17:35
-0,086 -0,85%
Premium

Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links