Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aanleg gaspijp Nord Stream 2 mag doorgaan in Duitse wateren

Reacties

58 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
 1. Bosporus 15 januari 2021 15:02
  quote:

  Dirk de Dijker schreef op 15 januari 2021 14:54:

  Wat ik tunnelvisie vind is dat de meesten hier volledig voorbij gaan aan wat Rusland voor land is en wat het op zijn kerfstok heeft, en ook de huidige koers van het land. Bij een stevig dispuut is wapengekletter het enige dat indruk maakt op Poetin.
  Wel heel erg naif om alleen Rusland te benoemen die zijn eigen belang met wapengekletter bezegeld. Vergeet de VS niet wat zij de afgelopen decennia aan wapengekletter heeft veroorzaakt wereldwijd. Dat past dan wel weer in jouw straatje ?
 2. geobeo 15 januari 2021 15:18
  quote:

  Bosporus schreef op 15 januari 2021 15:02:

  [...]

  Wel heel erg naif om alleen Rusland te benoemen die zijn eigen belang met wapengekletter bezegeld. Vergeet de VS niet wat zij de afgelopen decennia aan wapengekletter heeft veroorzaakt wereldwijd. Dat past dan wel weer in jouw straatje ?
  Wel eens van whataboutism gehoord?

  Dat de VS stout is, betekend niet dat de stoutheid van Rusland daarmee ineens OK is. Ze kunnen ook beiden fout zijn.

  Ze kunnen ook beiden fout zijn met Duitsland als grote idioot er tussenin (wat nu het geval is).
 3. Bosporus 15 januari 2021 15:29
  quote:

  geobeo schreef op 15 januari 2021 15:00:

  [...]

  Prima. Ik neem het mee in mijn betoog.

  De VS heeft er geen baat bij dat de hele EU (via Duitsland) politiek gechanteerd kan worden door Rusland. Dat terwijl dit vermeden kan worden als Duitsland overgeschakeld had op kern energie in plaats van Russisch gas.

  Lijkt me volledig terecht. Als het in Europa misgaat dan leid de VS daar economisch onder. Bovendien moet de VS ons dan alweer komen redden. We hebben zelf immers geen noemenswaardig leger in de EU.

  Dat de VS pissig is is volledig terecht en begrijpelijk.

  Maar ook zonder naar de VS te kijken is het feit dat Duitsland zich vrijwillig politiek afhankelijk maakt van Rusland volledig idioot. Het is idioot: voor de EU, voor Duitsland, voor de VS en voor alle landen tussen Duitsland en Rusland.

  Weet je wat tunnelvisie is? Amerika overal bij willen betrekken, terwijl de kern van deze discussie gewoon gaat over een oerdomme oerDuitse politieke beslissing om van kern energie af te gaan.
  Kern van deze discussie is niet wat jij denkt wat het beste is voor Duitsland, maar gelukkig weten de Dutisers zelf wel wat het beste is voor hun eigen land, waarbij ze alle afwegingen hebben gemaakt. Klasse voor dit land dat ze zich niet laten piepelen door wie dan ook, ook al heet je Amerika.
 4. forum rang 4 Mijn Vriend 15 januari 2021 16:01
  quote:

  geobeo schreef op 15 januari 2021 15:01:

  [...]

  Nee. Ik begrijp inderdaad totaal niet wat dat met deze discussie te maken heeft.
  Oh, je denkt dat de VS-kernwapens die in NL zijn gestationeerd niet in Nederland kunnen ontploffen, interessant.

  Dit is toch echt genieten, afgelopen 6 januari probeert de president van de VS een staatsgreep te plegen ala de zelfmoord van Epstein en nu hebben we iemand die dat land met 74+m idioten probeert te verdedigen. Onder Biden gaat het echt niet veel anders worden; de VS is voor de EU een bully/eindbaas geworden met weinig/geen benefits. Dat kan niet lang goed gaan.
 5. ramp 2017 15 januari 2021 17:11
  Alleen voor de yanks is die pijplijn omstreden , is een hele mooie pijplijn en waar ben je nu liever afhankelijk van , maakt niet uit of je door de hond of de kat gebeten word , die yanks hebben na 70 jaar bezetting hun Europese bezettings macht alleen maar uit gebreid Rusland heeft oosten terug gegeven aan de eigen Staten, wij moeten nog steeds die yanks naar de pijlen dansen ....
 6. barondehuile 15 januari 2021 17:53
  quote:

  geobeo schreef op 15 januari 2021 11:36:

  Ik vul even aan waar het artikel volledig aan voorbij gaat: Duitsland heeft vrijwillig besloten zichzelf afhankelijk te maken van Rusland voor 65 % van haar energie behoefte.

  In plaats van meerderheid kern energie zijn ze overgegaan op meerderheid Russisch gas.

  Rusland krijgt gratis van Duitsland een knop, waarmee ze Duitsland letterlijk "uit" kunnen zetten. Sterker nog: Duitsland geeft Rusland er geld voor.

  Het domste, op 1 na duurste (en niet zo schone) energiebeleid ter wereld: Duitsland.

  De komende jaren zullen we dus "plotseling" heel wat minder "Russische hackers" en "Putin bad" verhalen lezen in de kranten.
  Juist heel verstandig van Duitsland. Zij begrijpen tenminste dat gas in feite niet heel veel slechter is dan bijvoorbeeld de "rare aardmetalen" verslindende zonnepanelen en bijbehorende installaties, de opslag, etc.. Hoeveel energie en petrochemische (=ook fossiel) zitten er niet in dit soort panelen en benodigde batterijen. De groene hype kijkt daar helaas (NOG) niet doorheen.
  Wat zeker zo belangrijk is, is dat gas de kolen en bruinkolen centrales mooi kan vervangen. Daar zit 'm in de komende 10 jaar de CO2 winst. Kernenergie lijkt ook allemaal prachtig, maar helaas krijgen we daar de handen niet voor op elkaar. En ook daar kleven vervuilende en veiligheidsrisico's aan. Misschien herinner je je Tsjernobyl en Fukushima nog, maar kan allemaal nog heel veel erger. Daarnaast ben je ook afhankelijk van Rusland en Kazakhstan. Gas, kern, zon en wind zijn gedrieën wel de meest groene energieleveranciers. Deze pijpleiding is zo slecht nog niet; weg met de Duitse kolencentrales. Gas als "tussenmedium" naar een nog groenere aarde is zo slecht nog niet (de enige echte oplossing....minder mensen, maar komt vanzelf).
 7. Fritski 15 januari 2021 18:12
  Inderdaad zo is het de Duitser beschermt zijn energie voorziening op een verstandige manier. In Nederland zijn we gek geworden met het aardgas verbod maar er is geen alternatief bovendien is aardgas schoon. Het verbod kwam nadat het gas in slochteren op was. Maar het kan nog gekker wel houtkachels willen verbieden maar de grootste houtkachel in diemen neerzetten dat heet biomassa centrale.
  Maar ja ons linkse kabinet is tegen Rusland tussen tegen aardgas.
 8. WijHetVolk 15 januari 2021 18:17
  Geobeo probeert met regelmaat zijn gelijk te halen om de Duitsers maar de Zwarte Piet (Oops, woordgrapje) toe te schuiven. Meer kernenergie en meer afhankelijkheid en inmenging van de USA in de Europese besluitvorming is wat hij promoot. Iedereen hier weet dit inmiddels en reageerd, gelukkig, gepast. Ik zou toch nog iets willen toevoegen waarom het juist heel verstandig is van de Duitsers om deze oplossing te bevorderen.

  A) Kernenergie en Duitsland.
  Duitsland besloot haar kernenergiecentrales te sluiten na de ramp in Fukushima in 2011. Duitsland kon het zich met de toenmalige types reactoren niet meer veroorloven om een potentieel 2e Fukushima of zelfs een 2e Tsjernobil binnen haar landsgrenzen te hebben.
  Saillant detail: Eigenaar Vattenfall besloot om gebruik te maken van ISDS (Investor-State Dispute Settlement), een onderdeel van het TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) en zo 4.7 miljard van Duitsland te eisen. Het ISDS is een tribunaal die "bindend" is in haar uitspraken. TTIP is een controversieel en omstreden idee die "vrije" handel en bedrijven boven de nationale en internationale wetgeving verhefd. De Europese Commissie en de VS proberen al jaren, tevergeefs en achter gesloten deuren, om tot een overeenstemming te komen.

  B) Quatar en Syrie.
  Europa had al een principe akkoord gesloten met Quatar voor de levering van LNG. Een deel van pijpleiding werd gebouwd en deze moest via Syrie naar Europa lopen. Helaas worden zowel Quatar en Syrie niet geleid door pro VS en/of pro Saudi Arabische en/of soenitische leiders maar door sjiitische, pro Iranese leiders. De rest is geschiedenis.

  C) De energie driehoek, een alliantie tussen Cyprus, Griekenland en Turkije komt in de westerse media niet of nauwelijks ter sprake.
  1) Israel heeft echter zowel de Palestijnen en de Libanezen uitgesloten (gedreigd met militair ingrijpen!) om in deze velden deel te nemen middels een EEZ (Exclusieve Economische Zone). Hiermee word de normale 12 mijls zone vergroot naar 200 mijl. Het Tamar gasveld (283×109 m³) ligt op 80 km (!!!) westelijk van Haifa, het Leviathan gasveld (535×109 m³) ligt 130 km (!!!).
  2) Het Amerikaanse Noble Energy zo'n beetje alle rechten heeft gekregen voor de verwerking van dit gas naar LNG met haar fabriek in Limasol.
  Waarmee ook hier weer de VS probeert om bepalend te zijn in (de energiebehoefte van) Europa.

  De Amerikanen proberen al vanaf voor WW2 Europa te onderdrukken. Nazi Duitsland had nooit die mogelijkheden gehad om een Hitler aan de macht te brengen en om een voor die tijd ultra modern leger te bouwen zonder de hulp van de Amerikaanse overheid, industrialisten en bankiers. En zelfs na de "bevrijding" heeft de VS de "democratie" gepromoot in Europa.

  Dat een Duitsland deze inmenging nu spuugzat is en eindelijk de stap zet om onder dit juk vandaan te komen hebben we misschien wel te danken aan Trump.

  En geobeo, de kans dat een Rusland morgen de prijs van gas ineens met 300% verhoogd of dat morgen ineens Russische spetsnatz op je voordeur staat te bonken is net zo groot als morgen op het nieuws zien dat aliens contact met de mensheid hebben gemaakt. Europa is de grootste klant van Ruslands gas, Rusland heeft die inkomsten gewoon nodig. (mes snijdt aan 2 kanten) Daarnaast probeert Rusland al vanaf glasnost een betere relatie met Europa op te bouwen maar iedere keer weer zijn het de Amerikanen die daar een stokje voor steken. Dat is niet enkel de schuld van Amerikaanse politici maar ook het feit dat wij Europeanen hetzelfde lot zijn ondergaan als al die landen die een "colored revolution" of een Arabische lente hebben meegemaakt.

  Je zult direct reageren met hoe slecht Poetin wel niet is maar voor ieder negatief feit (!) dat jij kan opnoemen over een Poetin kan ik minimaal 3 negatieve feiten opnoemen over de VS vanaf het moment dat ze de oorpronkelijke bewoners van Noord Amerika hebben uitgemoord.

  nl.wikipedia.org/wiki/Investeerder-st... (ISDS)
  en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_T... (TTIP)
  www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu8 (General Wesley Clark on Rumsfeld, Wolfowitz etc and 7 countries the US invaded)
  www.youtube.com/watch?v=Nztn9TGYA_s (Putin on invading Europe)
  historiek.net/de-collaboratie-van-de-...
  indignatie.nl/2020/05/10/omdat-we-het...
  en.wikipedia.org/wiki/Colour_revolution
  nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_Lente
 9. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 januari 2021 19:30
  quote:

  WijHetVolk schreef op 15 januari 2021 18:17:

  Geobeo probeert met regelmaat zijn gelijk te halen om de Duitsers maar de Zwarte Piet (Oops, woordgrapje) toe te schuiven. Meer kernenergie en meer afhankelijkheid en inmenging van de USA in de Europese besluitvorming is wat hij promoot. Iedereen hier weet dit inmiddels en reageerd, gelukkig, gepast. Ik zou toch nog iets willen toevoegen waarom het juist heel verstandig is van de Duitsers om deze oplossing te bevorderen.

  A) Kernenergie en Duitsland.
  Duitsland besloot haar kernenergiecentrales te sluiten na de ramp in Fukushima in 2011. Duitsland kon het zich met de toenmalige types reactoren niet meer veroorloven om een potentieel 2e Fukushima of zelfs een 2e Tsjernobil binnen haar landsgrenzen te hebben.
  Saillant detail: Eigenaar Vattenfall besloot om gebruik te maken van ISDS (Investor-State Dispute Settlement), een onderdeel van het TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) en zo 4.7 miljard van Duitsland te eisen. Het ISDS is een tribunaal die "bindend" is in haar uitspraken. TTIP is een controversieel en omstreden idee die "vrije" handel en bedrijven boven de nationale en internationale wetgeving verhefd. De Europese Commissie en de VS proberen al jaren, tevergeefs en achter gesloten deuren, om tot een overeenstemming te komen.

  B) Quatar en Syrie.
  Europa had al een principe akkoord gesloten met Quatar voor de levering van LNG. Een deel van pijpleiding werd gebouwd en deze moest via Syrie naar Europa lopen. Helaas worden zowel Quatar en Syrie niet geleid door pro VS en/of pro Saudi Arabische en/of soenitische leiders maar door sjiitische, pro Iranese leiders. De rest is geschiedenis.

  C) De energie driehoek, een alliantie tussen Cyprus, Griekenland en Turkije komt in de westerse media niet of nauwelijks ter sprake.
  1) Israel heeft echter zowel de Palestijnen en de Libanezen uitgesloten (gedreigd met militair ingrijpen!) om in deze velden deel te nemen middels een EEZ (Exclusieve Economische Zone). Hiermee word de normale 12 mijls zone vergroot naar 200 mijl. Het Tamar gasveld (283×109 m³) ligt op 80 km (!!!) westelijk van Haifa, het Leviathan gasveld (535×109 m³) ligt 130 km (!!!).
  2) Het Amerikaanse Noble Energy zo'n beetje alle rechten heeft gekregen voor de verwerking van dit gas naar LNG met haar fabriek in Limasol.
  Waarmee ook hier weer de VS probeert om bepalend te zijn in (de energiebehoefte van) Europa.

  De Amerikanen proberen al vanaf voor WW2 Europa te onderdrukken. Nazi Duitsland had nooit die mogelijkheden gehad om een Hitler aan de macht te brengen en om een voor die tijd ultra modern leger te bouwen zonder de hulp van de Amerikaanse overheid, industrialisten en bankiers. En zelfs na de "bevrijding" heeft de VS de "democratie" gepromoot in Europa.

  Dat een Duitsland deze inmenging nu spuugzat is en eindelijk de stap zet om onder dit juk vandaan te komen hebben we misschien wel te danken aan Trump.

  En geobeo, de kans dat een Rusland morgen de prijs van gas ineens met 300% verhoogd of dat morgen ineens Russische spetsnatz op je voordeur staat te bonken is net zo groot als morgen op het nieuws zien dat aliens contact met de mensheid hebben gemaakt. Europa is de grootste klant van Ruslands gas, Rusland heeft die inkomsten gewoon nodig. (mes snijdt aan 2 kanten) Daarnaast probeert Rusland al vanaf glasnost een betere relatie met Europa op te bouwen maar iedere keer weer zijn het de Amerikanen die daar een stokje voor steken. Dat is niet enkel de schuld van Amerikaanse politici maar ook het feit dat wij Europeanen hetzelfde lot zijn ondergaan als al die landen die een "colored revolution" of een Arabische lente hebben meegemaakt.

  Je zult direct reageren met hoe slecht Poetin wel niet is maar voor ieder negatief feit (!) dat jij kan opnoemen over een Poetin kan ik minimaal 3 negatieve feiten opnoemen over de VS vanaf het moment dat ze de oorpronkelijke bewoners van Noord Amerika hebben uitgemoord.

  nl.wikipedia.org/wiki/Investeerder-st... (ISDS)
  en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_T... (TTIP)
  www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu8 (General Wesley Clark on Rumsfeld, Wolfowitz etc and 7 countries the US invaded)
  www.youtube.com/watch?v=Nztn9TGYA_s (Putin on invading Europe)
  historiek.net/de-collaboratie-van-de-...
  indignatie.nl/2020/05/10/omdat-we-het...
  en.wikipedia.org/wiki/Colour_revolution
  nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_Lente
  Minstens de helft is grote nonsens.

  In ieder geval is er nooit een deal geweest om een pijpleiding te maken door Syrië vanaf Quatar.
  LNG kun je trouwens niet vervoeren per pijpleiding.
 10. geobeo 15 januari 2021 20:43
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 15 januari 2021 19:30:

  [...]

  Minstens de helft is grote nonsens.

  In ieder geval is er nooit een deal geweest om een pijpleiding te maken door Syrië vanaf Quatar.
  LNG kun je trouwens niet vervoeren per pijpleiding.
  Inderdaad grote nonsens. Het is slim dat Duitsland kerncentrales dichtgegooid heeft, want Fukushima. Man man man, precies het niveautje waar Merkel op hoopte met haar populisme.

  Wat wijs van Duitsland hoor. Ze hebben in Duitsland immers dezelfde jaren '60 kern centrales als destijds in Fukushima. En al die extreem zware aardbevingen en Tsunamis ook altijd in Duitsland. Je moet er niet aan denken. //sarcasme.

  Er staan op dit moment 186 kern centrales binnen de EU en nu heeft Merkel zeker "het grote gevaar" afgewend door een handje vol kern centrales in Duitsland te sluiten? Wat een idiote onzin. www.euronuclear.org/glossary/nuclear-...

  Het verhaal over Qatar en Syrie en de rest van het midden Oosten: who cares? Waarom zou je er in 2021 in godsnaam naar streven om überhaupt elektriciteit om te zetten via LNG/gas? Het stoot nog steeds gigantische hoeveelheden CO2 uit. Vooral voor een land als Duitsland met haar extreem dure energie wende is dat echt helemaal idioot. "Groen" links massaal windmolens en zonnepanelen plaatsen en dan vervolgens eigenlijk voor het grootste deel gas opbranden. Hoe hypocriet en idioot kan het. Tegen de wind in pissen noemen we dat in mooi Nederlands.

  Los van het CO2 probleem, heb je zoals je zelf ook al uitgebreid aangeeft met LNG oeverloos politiek gezeik met Amerika, Rusland en het midden Oosten. Allemaal gedoe dat je niet zou hebben als je gewoon net als Frankrijk aan de kern energie zou gaan.

  Kern energie is veiliger per omgezette (minder doden per TWh, zelfs met alle kernrampen meegerekend), het is goedkoper per omgezette TWh, het heeft minder (internationaal) politiek gezeik per TWh en zo goed als 0 CO2 uitstoot. Minder uitstoot dan windmolens zelfs.

  ourworldindata.org/grapher/death-rate...

  Gas opstoken is gewoon terug gaan naar de energie productie methodes van voor de jaren '60. Triest.
 11. ramp 2017 15 januari 2021 20:52
  quote:

  Fritski schreef op 15 januari 2021 18:12:

  Inderdaad zo is het de Duitser beschermt zijn energie voorziening op een verstandige manier. In Nederland zijn we gek geworden met het aardgas verbod maar er is geen alternatief bovendien is aardgas schoon. Het verbod kwam nadat het gas in slochteren op was. Maar het kan nog gekker wel houtkachels willen verbieden maar de grootste houtkachel in diemen neerzetten dat heet biomassa centrale.
  Maar ja ons linkse kabinet is tegen Rusland tussen tegen aardgas.
  Sorry vorig jaar subsidieerde ne,derland nog pallet kachels , terwijl omliggende lande al tot verboden kwamen ..
 12. forum rang 6 andre68 16 januari 2021 00:46
  quote:

  objectief schreef op 15 januari 2021 12:19:

  [...]

  Je reactie is foutief.
  Nederland blijft ook gas gebruiken net als Duitsland maar niet voor alle doeleinden.
  Hallo.... het beleid is..."we gaan van het gas af"....natuurlijk niet van vandaag op morgen.

  Duitsland afhankelijk van Rusland? We zijn toch voor grondstoffen in het algemeen toch jaren afhankelijk van
  "boevenstaten".

 13. barondehuile 16 januari 2021 10:48
  quote:

  andre68 schreef op 16 januari 2021 00:46:

  [...]Hallo.... het beleid is..."we gaan van het gas af"....natuurlijk niet van vandaag op morgen.

  Duitsland afhankelijk van Rusland? We zijn toch voor grondstoffen in het algemeen toch jaren afhankelijk van
  "boevenstaten".

  "Van gas af" is inmiddels al achterhaald. Is ook geen officieel beleid, maar slechts een van de "wat te voorbarige wensen van de groene hype". We kunnen simpel waterstof bijmengen in het gas en uiteindelijk helemaal over gaan op waterstof wanneer er voldoende is en daar wordt al aan gewerkt. De Wobbe index is eenvoudig bij te stellen aan de huidige Wobbe index. Gas voor koken en verwarming is daarbij veel efficiënter dan elektriciteit, en dat maakt daardoor het verlies van efficiency van eerdere elektrolyse naar waterstof voor een groot deel goed. Waterstof kun je ook eenvoudiger opslaan, dat is nu juist het grote voordeel en daardoor de redding voor toepassing van zon en wind. Het gasnet dus behouden als infrastructuur voor de toekomst.
 14. Dirk de Dijker 11 mei 2022 11:38
  quote:

  Bosporus schreef op 15 januari 2021 15:02:

  [...]

  Wel heel erg naif om alleen Rusland te benoemen die zijn eigen belang met wapengekletter bezegeld. Vergeet de VS niet wat zij de afgelopen decennia aan wapengekletter heeft veroorzaakt wereldwijd. Dat past dan wel weer in jouw straatje ?
  Met mij eens nu, een jaartje later?
58 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

29,540 23 feb
-0,085 -0,29%
Premium

Stevige eindsprint van Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links