Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Overname HERE niet gunstig voor TomTom'

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 juli 2015 10:20

  ik ben het hier wel mee eens, ook ik vind dat het geen goed nieuws als Here naar de Duitsers zou gaan, maar dit zet ook gelijk de kaarten van TT in de etalage, want deze mag dan echt niemand missen

  dus alhoewel niet echt fijn te horen dat Here naar de Duitsers zo gaan, is het wel ondersteunend voor het aandeel TT

  we zien vandaag dan ook eerder positieve dan negatieve aanpassingen van de analisten, enkel Rabo herhaald haar reduce advies voor TT en Barclays moeten we afwachten, ook Petercam is negatief en ook die komen met een update

  al de rest is neutraal tot positief, velen ook gewoon op de outlook FY16 en 17 voor cijfers, dus niet uitgaande van een splitsing of overname.
 2. orap 22 juli 2015 10:36
  Zo zie je maar weer dat al die K.. analisten en K.. journalisten er alleen maar zijn om hun werkgever te pletsen. Ik had vroeger ook van die collega's die beleggingsadviezen moesten verkopen. Ze hadden er totaal geen verstand van. Ik hoorde altijd wat ze hadden verdiend op hun advies-aandeel, nooit over hun verliezen. Ik heb de privé-rampjes gezien.
  Gewoon je eigen gevoel nastreven. Soms heb je geluk, soms pech.
 3. [verwijderd] 22 juli 2015 10:50
  Wie zegt dat de Duitse automobielindustrie HERE technologie gaat exploteren aan andere autobouwers? Dat gaat niet gebeuren. Zodoende krijgt Tomtom nieuwe klanten er bij. In elke Tesla of Apple auto zit straks Tomtom ingebouwd, althans dat denk ik.

  Maar de kaarten kunnen ook anders geschud zijn, namelijk dat Apple of Uber Tomtom gaan kopen. Kortom er gaan altijd wel weer nieuwe deuren open. Deuren die uiteindelijk tot meer rendement leiden dan die Duitse autobouwers met hun HERE. Wat dat betreft ben ik het volledig eens met het ING rapport en heb ik mijn kanttekeningen bij het rapport van Rabobank. De nabije toekomst zal het leren!
 4. Erik9400 22 juli 2015 10:55
  ...en wie zegt dat here aan garmin kaarten blijft leveren? en aan harmen?

  opbrengsten zijn niet heel erg hoog (here is niet echt een geldboom) dus misschien willen de autobouwers de techniek zelf houden of (te ) duur verkopen. In dat geval kloppen ze aan bij TT

  Elke bedreiging is ook een kans...
 5. groeibriljant 22 juli 2015 11:00
  Uiterst dubieuze berichtgeving. En waarom worden de adviesverhogingen van ABNAMRO en ING niet genoemd?

  Ik denk dat de prijs van 2,5 miljard dan zonder de patenten is. Overigens heeft Microsoft dan nog het recht om HERE via een hogere nabieding alsnog over te nemen. Voor een dergelijke prijs is die kans vrij groot. Dat laten ze niet lopen voor hun Windows ecosystem.

  Het marktaandeel van TomTom is nu 20% en groeiend. Peugeot-Citroen komt er nu bij en met Volkswagen en Bosch is 40%-50% binnen enkele jaren eigenlijk ook al binnen.
  Als HERE naar de Duitsers gaat hoeft dat ook helemaal niet zo slecht te zijn voor TomTom. HERE loopt achter bij TomTom en er moet jaren zeer fors worden geïnvesteerd om de boel daar op orde te krijgen (focus was de afgelopen jaren de smartphone). Dat andere autobouwers gaan toetreden lijkt mij dan ook een broodje aap verhaal. Die gaan eerder mot maken met elkaar over welke researchprojecten voorrang krijgen, met wie wordt samengewerkt, wie op welke positie komt etc.etc.. Bij een overname van HERE zie ik GM, Toyota en Ford dan eerder overstappen naar TomTom dan dat men in een onzeker verhaal stapt met de Duitse concurrenten.

  Qua koersdoelen maak ik me totaal geen zorgen. Die nieuwe markt van de connected-car is groot genoeg voor zowel HERE als TomTom. Zelfs met het huidige 20%-marktaandeel van TomTom gaan we in het meest negatieve prijsscenario naar de miljard omzet in Automotive. Twee miljard ligt meer voor de hand en dat verdubbeld bij een 40% marktaandeel. Op termijn gaan we vele euros WPA zien uit Automotive. Dat zal ik tzt in het rekendraadje nader toelichten.

  De huidige waarde van de assets is eenvoudig te bepalen. Bij een verkooprpijs van 2,5 miljard voor HERE kom je bij TomTom op 5,5 miljard:

  -Maps 2,5
  -Traffic 1
  -Consumer 1
  -Telematics 1

  Kortom; een kleine 20 euro per aandeel en met een discount van 20% ivm het niet verkopen van deze assets altijd nog zo'n 16 euro per aandeel.
  Interessante assets van een vooraanstaand winstgevend technologiebedrijf met nul schulden in snelgroeiende markten.

  Het blijft onlogisch dat de Duitsers HERE willen overnemen. De enige reden die ik kan bedenken is om Uber en andere USA-Tech te blokkeren. Die komen dan wellicht aankloppen bij TomTom.
 6. groeibriljant 22 juli 2015 13:55
  Heeft RABO soms gisteren gedumpt en koopt men vandaag weer terug?

  Telkens als Slob met een rapportje komt gebeuren er vreemde dingen. Natuurlijk kleven er risico's aan een overname van HERE door de Duitsers, maar het schept ook kansen. De markt van de connected-car gaat sowieso explosief groeien de komende 10 jaar en is groot genoeg voor zowel HERE als TomTom. Op termijn gaat Automotive vele euros aan de WPA bijdragen.

  En wat te denken van de enorme onderwaardering van de assets van TomTom? (minimale huidige waarde rond de 20 euro bij een verkoopprijs van HERE van 2,5 miljard)

  ING en ABNAMRO zien dat beter.
 7. san marco 23 juli 2015 11:42
  Strategisch bezit is de reden....anaalisten moeten eerst veldwerk verrichten voordat wat in de lucht wordt geroepen.

  Thu Jul 23, 2015 4:27am EDT
  Related: Tech, Deals
  Daimler says hacking concerns drive Nokia maps bid

  Daimler (DAIGn.DE) Chief Executive Dieter Zetsche said a desire to have better control over data security was one of the reasons Mercedes was bidding for Nokia's (NOK1V.HE) high-definition mapping business.

  In a call to discuss second-quarter results, Zetsche was asked whether he was concerned about hacker attacks on Mercedes-Benz cars.

  "You can see from reading the papers that we are trying to acquire a platform together with our German competitors, to gain control over the platform which enables autonomous driving, for exactly these reasons," Zetsche said.

  "We have the goal of designing security into the software."

  Zetsche said the consortium, which consists of BMW (BMWG.DE), Volkswagen's VOWG_pDE Audi and Mercedes, would seek to make the software available to third-party competitors if a bid for the Nokia business, HERE, is successful.

  Germany's premium car makers are close to a deal to buy Nokia's HERE for between 2.5 billion and 3 billion euros ($2.74 billion to $3.29 billion).

  But a final agreement hinges on the question of who owns the patents for the technology that helps self-driving cars talk to mobile networks, two sources familiar with the deal told Reuters on Tuesday.

  Earlier this week, a pair of veteran cybersecurity researchers showed they could use the Internet to turn off a car's engine as it drives, escalating the stakes in the debate about the safety of connected cars and trucks.
 8. Bonost 28 juli 2015 00:58
  De eerstkomende handel is de elektrische auto, met al zijn toebehoren. De mens wil zich blijven verplaatsen, zelfs telkens meer en als dat straks met prive wagonnetjes kan met alles erop en eraan (dus ook die schermpjes straks in de auto etc.) dan gaan we dat straks ook doen. Goh, verplaatsen terwijl je aan het gamen, internetten of snurken bent, omdat je zo graag wat van de wereld wilt zien. Trouwens, die auto's worden straks vanzelf vliegende vervoermiddelen. Driedimensionele kaarten!!!
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

TomTom

8,300 17:39
+0,190 +2,34%
Premium

Het valt een keer niet tegen bij TomTom

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links