Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vervolging Hercules giga impact voor IEX?

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juni 2003 08:11
    Het FD meldt dat het OM thans heeft besloten Hercules te vervolgen wegens koersorchestratie via internet sites (guru).
    Deze vervolging vindt plaats op aangeven van de beurswaakhond.
    Doctors van Leeuwen toonde zich gisteren bijzonder content over een meer actieve opstelling van het Openbaar Ministerie, waar het de vervolging van onder andere voorkenniszaken betreft.

    Het OM blijkt zich thasn nog te moeten beroepen op een oud wetsartikel, dat het verspreiden van leugenachtige berichten verbiedt.
    Maar aangenomen mag worden dat het Ministerie van Financien ook hiervoor reeds reparatie-wetgeving op de plank heeft liggen.

    Het zal in de toekomst - zoveel is zeker - ongetwijfeld steeds lastiger worden om ongestraft weg te komen wanneer via internet sites geprobeert wordt om shuffels in gang te zetten (en koersen te beinvloeden ten eigen voordele).

    Dit zal betekenen dat internet sites zoals IEX juridisch gedwongen zullen worden de identiteit prijs te geven van personen die zich hieraan naar het oordeel van de beurswaakhond schuldig maken.

    Het gevaar bestaat zelfs dat sites als IEX als mede schuldig beschouwd gaan worden, omdat zij gelegenheid bieden tot het misbruik.

    Voor de goede orde merk ik wel op dat deze gedachten geheel uit mijn eigen brein voortkomen en slechts voorspellingen betreffen, waarvan niet vast staat dat ze ook daadwerkelijk zullen uitkomen.


  2. forum rang 6 !@#$!@! 4 juni 2003 08:49
    het is nog waar ook, maar kazaa is ook vrijgesproken:

    Justitie pakt beursleugens op internetsites aan

    AMSTERDAM (fd.nl) - Het Openbaar Ministerie pakt de verspreiding van 'leugenachtige berichten' over beursfondsen op internet aan. Een belegger wordt over twee weken vervolgd omdat hij de koers van het kleine beursfonds Cardio Control heeft geprobeerd te manipuleren.

    Dat bevestigt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd. Het is de eerste keer dat deze vorm van beursfraude in Nederland wordt aangepakt. De zaak komt na jaren strafrechtelijk onderzoek voor de rechter. Beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten deed in 2001 al aangifte tegen de man. Om hem te vervolgen haalt Justitie een oud artikel uit het wetboek van Strafrecht van stal dat verspreiding van 'leugenachtige berichten' verbiedt.

    Hercules en Guru

    De belegger verspreidde volgens de aanklacht in het najaar van 2000 berichten over Cardio Control. Hij deed dat onder het pseudoniem Hercules via de chatbox 'Guru' op de website Eurobench.com. Hij suggereerde dat belangrijk nieuws op til was, stelde dat een partij grote pakketten Cardio Control had gekocht of wilde verkopen. Hij stelde volgens Justitie forse koersstijgingen in het vooruitzicht terwijl hij zelf verantwoordelijk was voor het overgrote deel van de beursomzetten. Hij verkocht 90.000 aandelen tegen een prijs van rond de euro 4 en euro 5. Het is onduidelijk of hij veel winst maakte met zijn opzet.

    Zie ook Zelfverrijking via leugentjes op internet
    In Nederland zijn er talloze websites waar beleggers vaak anoniem nieuwtjes uitwisselen over beursfondsen. De nieuwtjes, die worden gepresenteerd als 'inside'-informatie, kloppen vaak niet. De sites blijken geliefd bij mensen die de waarde van hun aandelen proberen op te pompen voordat ze ze van de hand doen. In een Europese richtlijn tegen marktmisbruik, die in 2005 wordt ingevoerd, is deze vorm van koersmanipulatie expliciet strafbaar gesteld.

    Inhaalslag

    Het OM is momenteel bezig met een inhaalslag in de strijd tegen handel met voorwetenschap. Aangiften van de AFM bleven jarenlang liggen. De laatste maanden zijn verschillende dossiers afgerond. Morgen komt een oud-topman van vastgoedfonds Groothandelsgebouwen voor de rechter wegens vermoedelijke handel met voorkennis.

    Gisteren boekte het OM een overwinning in een oude zaak. De Hoge Raad heeft het beroep in de zaak rond het beursfonds Pie Medical van tafel geveegd. De veroordeling door het gerechtshof in 2001 - een van de weinig successen voor het OM op dit terrein - blijft overeind. Het is de derde voorkenniszaak die aan het hoogste rechtscollege is voorgelegd sinds deze vorm van beursfraude vanaf 1989 strafbaar is.

  3. forum rang 6 !@#$!@! 4 juni 2003 08:54
    Zelfverrijking via leugentjes op internet

    Koersmanipulatie voor het eerst sinds in 1911 bij Nederlandse rechter

    AMSTERDAM - Justitie gaat een belegger vervolgen die op websites anoniem valse geruchten verspreidde over het kleine beursfonds Cardio Control en daar zelf op han-

    delde. Hercules: 'De ceo is op zakenreis voor ruim 1 week!'

    In de Verenigde Staten klinken de woorden 'pump and dump' bij veel beleggers bekend in de oren. Het openbaar ministerie (OM) pakte in 2000 ruim honderd personen op die jarenlang koersen van kleine fondsen manipuleerden. Onder hen de leden van vijf misdaadfamilies uit New York, aandelenmakelaars, beleggingsadviseurs, vakbondsbestuurders en bedrijfsbestuurders.

    De fraude concentreerde zich op illiquide aandelen die werden aangeprezen bij beleggers en in het bezit waren van de fraudeurs. Wanneer de prijs voldoende was opgedreven, verkochten de verdachten met flinke winsten ('pump and dump'). Vorige week is de hoofdverdachte uit de bende veroordeeld. Hij dreigt voor tientallen jaren in de cel te verdwijnen.

    Het was niet de enige veroordeling in een 'pump and dump'-zaak. Zeer veel aandacht heeft de zaak tegen de 15-jarige Jonathan Lebed gekregen. Hij wist via een internetsite met succes aandelen omhoog te babbelen en daar veel geld mee te verdienen. De jonge belegger sprokkelde in korte tijd een vermogen van $ 1 mln bij elkaar. Hij was niet de enige 'fraudeur' die op internet een plek vond om koersen op te drijven met inside informatie die in werkelijkheid vals was.

    Nu blijkt Nederland - na de Amerikaans aandoende debacles rond World Online, Baan en Ahold - ook zijn eigen Lebed te hebben: Hercules, het pseudoniem van Martijn K. Hercules was een frequent bezoeker van de 'chat room' Guru van de website van Tijd Beursmedia. Vooral rond 2000 waren deze beleggers-sites razend populair.

    Hercules heeft volgens het OM op de site valse geruchten verspreid te over Cardio Control, terwijl hij zelf grote pakketten aandelen had. Vervolgens handelde hij op zijn eigen valse 'inside information'.

    Hercules verdiende waarschijnlijk beduidend minder dan Lebed. Hij beperkte zijn handel en wandel volgens het OM tot één fonds. Maar ook zijn berichten in de chatbox trokken de aandacht van de beurstoezichthouder. Doordat de leugens via internet werden verspreid liet hij sporen achter, de in beursfraudezaken broodnodige 'smoking gun'. Zo beweerde hij dat hij van Cardio Control had gehoord dat de bestuursvoorzitter 'op zakenreis was voor ruim een week'. Hiermee suggereerde hij dat een overname op til was. Ook beweerde hij dat er één grote koper was in het fonds die zou kunnen zorgen voor en grote koersstijging. Dat was Hercules zelf die in de tussentijd zijn aandelen van de hand deed aan goedgelovige bezoekers van de website.

    De 15-jarige Lebed wist een relatief bescheiden schikking te sluiten met de toezichthouder SEC. Niet iedereen was ervan overtuigd dat hij iets crimineels had gedaan. Lebed kreeg bijvoorbeeld steun van de bekende Amerikaanse schrijver van Liar's Poker, Michael Lewis.

    De Nederlander Hercules liep vrij snel tegen de lamp. De beurstoezichthouder rondde in 2001 een onderzoek af en deed aangifte bij het OM. De man moet over twee weken voor de rechter verschijnen.

    Het OM probeert hem te vervolgen voor een vorm van koersmanipulatie. Maar ondanks de strenge Nederlandse voorkenniswetgeving biedt deze nauwelijks mogelijkheden om manipulatie aan te pakken.

    Het gewraakte handelen is sinds 1999 in Nederland strafbaar, maar alleen voor effecteninstellingen. In Nederland is nog nooit iemand voor koersmanipulatie veroordeeld. Onlangs schikte zakenbank Kempen wel een voorkenniszaak die meer leek op koersmanipulatie.

    Het ministerie van Financiën heeft lang bestudeerd of koersmanipulatie in de voorkenniswet kon worden opgenomen, maar dat bleek te moeilijk. Maar vanuit 'Brussel' is ingegrepen. Over twee jaar is koersmanipulatie alsnog verboden voor eenieder na invoering van de richtlijn marktmisbruik.

    In de tussentijd biedt een oude bepaling in het wetboek van strafrecht uitkomst voor het OM. Daarin staat het verbod om 'leugenachtige berichten te verspreiden' om de beurskoers te beïnvloeden. Een gewaagde keuzen, want het was in 1911 dat een rechter zich voor het laatst boog over dit artikel in het kader van een effectenfraude. De man werd destijds veroordeeld voor zijn poging om een koers op te blazen via leugenachtige berichten. Een poging welteverstaan, want de man slaagde er niet in.

    GERBEN VAN DER MAREL

    Copyright (c) 2003 Het Financieele Dagblad
  4. spagaat 4 juni 2003 09:11
    SEC Tells Teen Trader to Pay Up
    By Ronna Abramson
    Issue Date: Sep 20 2000

    The 15-year-old will hand over $285,000 for allegedly using online message boards to manipulate stock prices.

    --------------------------------------------------------------------------------
    At the age of 14, Jonathan G. Lebed was making thousands of dollars trading stocks online. By 15, Lebed, of Cedar Grove, N.J., had become the first minor ever charged by the Securities and Exchange Commission after he allegedly netted $272,826 by using Internet message boards to manipulate stock prices.

    The SEC announced Wednesday that it brought charges and settled with Lebed, who allegedly sold thinly traded microcap stocks (low-priced stocks issued by the smallest of companies) after touting them in hundreds of notes posted primarily on Yahoo (YHOO) Finance message boards. He claimed, among other things, that a certain stock was about to "take off" and was "the most undervalued stock ever." In some cases, he placed a sell limit order to ensure that he would not miss a price jump while he was in school.

    Without admitting or denying the SEC's findings, Lebed agreed to repay the U.S. Treasury the profits he made, plus $12,174 in interest, rounding the sum to $285,000.

    "He's very intelligent and does well in school and has an obvious aptitude in investing," says Kevin Marino, the Newark, N.J.-based attorney representing Lebed. "He's self-taught and was interested in it."

    The case illustrates not only the ease of trading online, but also the naïveté of the growing number of investors in the stock market.

    "I implore investors to be highly skeptical of any advice they receive from the Internet," Ronald Long, administrator of the SEC's Philadelphia District Office, cautioned in a press release. "People should do thorough research before making investment decisions and verify all information before acting on it."

    Lebed was charged with manipulating stock prices on 11 different occasions between Aug. 23, 1999 (when he was still 14) and Feb. 4, 2000. Trading with custodial accounts at two broker-dealers, Lebed netted between $11,000 and $74,000 on each occasion. Using his father's name, which was on an account opened for Lebed with $8,000 from savings bonds and birthday gifts when he was 12 years old, Lebed bought and sold stocks valued at between 5 cents and $1, according to the SEC.

    To boost the value of those stocks, Lebed typically posted between 200 and 300 identical messages on Yahoo Finance message boards after markets closed on the day of his purchase, as well as another 200 to 300 messages the next morning - all using different fictional aliases.

    Lebed helped give his postings an air of credibility by acquiring between 17 percent and 46 percent of a given stock's trading volume on a single day - enough to cause the stock price to rise just before his messages appeared. For instance, on Jan. 5 he bought 18,000 shares of Man Sang Holdings at prices ranging from $1.38 to $2 per share - nearly 30 percent of the 60,700 shares traded that day. Just before midnight the same day, he posted a note on Yahoo Finance message boards claiming that the stock would be trading at $20 per share "very soon." The next day, the trading volume soared to more than 1 million shares at a high of $4.69 per share. Lebed sold his stock for as much as $4 per share, netting a cool $34,959. There was no news on the company during the time period to account for the price and volume increases, according to the SEC.

    "Jonathan, at an early age because of his interest in the Internet, was online a lot," says Mauro Wolfe, the enforcement staff attorney who handled the case. "I think he learned these concepts from other sources," Wolfe adds, noting the SEC believes that Lebed carried out his deceptions alone. Lebed's parents, who were not charged, knew of his profits, but the SEC believes that they were unaware of the manipulation schemes. In addition to returning his profits to the U.S. Treasury, Lebed agreed to a cease-and-desist order, which if breached could lead to more serious punishment.

    Wolfe says the case brings to light the ease of manipulating stocks online. In addition to prosecuting more cases, the SEC also is working on educating the public about such fraud, he said.

    Brett Trueman, a professor of accounting at the University of California (dossier) at Berkeley's Haas School of Business, notes that such fraud would not be possible if it were not for naive investors willing to take any online stock advice at face value. "They don't know what they're doing," he says. "They see other people getting rich and want their share. So they go to chat rooms. They don't do their own research."

    Trueman says sites such as Yahoo could stem such fraud in the future by requiring individuals entering chat rooms to use real names. But for the time being, Yahoo Finance, which has 7,000 message boards, has no plans to revisit its policy, allowing users to choose more than one name, a spokesperson said. She declined to comment on the Lebed case.


  5. spagaat 4 juni 2003 09:24
    Ik denk dat je dan wel berichten mag plaatsen maar dat je dan de bekende disclaimer moet plaatsen:

    .... schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in illiquide fondsen. De informatie in deze column is bedoeld als beleggingsadvies om deze illiquide fondsen te kopen. Dit met doel om de omzet en de prijs te stimuleren en het teweeg brengen van een zgn. shuffle. Voor reactie mail ....@yahoo.com
    --------------------------------------------------------------------------------
  6. [verwijderd] 4 juni 2003 09:26
    IEX of vergelijkbare sites kan men niet verantwoordelijk houden voor dit soort misleidende berichtgevingen. Sterker nog degene die zich door dit soort berichten laat leiden moet zelf controleren of de berichten kloppen of niet kloppen. En dit gebeurt op IEX dan ook regelmatig, want je kunt bijna nooit klakkeloos iets roepen zonder dat anderen om de bron van je bericht vragen. En terecht natuurlijk!
    Het is natuurlijk zo dat iedereen op dergelijke forums vanuit zijn eigen belangen spreekt. En daar houden we dan ook allemaal rekening mee.

    De belegger heeft hier dus zelf ook enige verantwoordlijkheid te nemen.
    Vele beleggingen gaan zelfs regelmatig op gevoel en worden niet gestaaft door feiten. Winst nemen is leuk verlies oplopen minder. Hij of zij geeft zelf de aankoop of verkoop order en draagt dus zelf verantwoording.

    Als echter de officiele berichtgeving misleidend is
  7. pcrs7 4 juni 2003 11:11
    Knap gevonden, inderdaad als dit door gaat, moet formeel het OM iedereen die de koers probeert te beinvloeden met opmerkingen die niet op feiten berusten vervolgen.
    "Het gaat mega giga vet naar beneden vanmiddag", zou tot vervolging van een forum lid moeten leiden.
    "Volgens mij gaat het mega vet omhoog vanmiddag" zou nog wel kunnen omdat het duidelijk een mening betreft.
    -pcrs
  8. [verwijderd] 4 juni 2003 11:45
    Cees,

    volgens mij heb je mazzel dat IEX.nl niet beursgenoteerd is, anders zou dit bericht als koersbeïnvloedend gezien kunnen worden ;-)

    groetjes,

    Marcel

    P.S.: Ik denk dat de invloed op IEX wel mee zal vallen... hooguit zullen zij inderdaad medewerking moeten verlenen, maar dat is toch niet zo erg? Anonimiteit bestaat nu eenmaal niet, al kun je je best doen dit wel zo dicht mogelijk te benaderen...
  9. [verwijderd] 4 juni 2003 14:39
    Hoi Cees, dit soort postings maakt me woest. Juist omdat je in mijn ogen gelijk hebt.
    prima posting. een aanbeveling.Ik hoor het zelfs op bn radio.
    maar aan de andere kant zeg ik, belachelijk, stel je toch eens voor dat hij wel een behoorlijke douw krijgt terwijl ze de echte jongens laten lopen.
    Ik ben trouwens wel benieuwd naar je mening hierover.
    m.v.g.
    marlon

    p.s. heb nog niet de rest van de postings gelezen.
  10. [verwijderd] 4 juni 2003 15:16
    Marlon,

    Je hebt gelijk.

    Er wordt weliswaar getracht iets te doen aan handel met voorkennis, maar het is te weinig en te laat.

    De echt grote vissen ontspringen inderdaad (nog steeds) de dans.
    En ook: als het kalf is verdronken, dempt men de put.
    Na jarenlange misleiding van de kleine particulier, die het gelach grotendeels heeft betaald.

    Wat Hercules deed was natuurlijk bovenal grappig.
    In elk pyramidespel zijn er winnaars en verliezers.
    Wie niet sterk is, moet slim zijn.

    Het is inderdaad een beetje te belachelijk voor woorden dat de Nina's Brink vrijuit gaan, terwijl iemand als Hercules wordt aangepakt.

    Bovendien heb ik een gezonde argwaan tegen de overheid, die hier wellicht weer een mogelijkheid ziet om koerswinsten van kleine particulieren via veroordelingen te gaan belasten. Wees ervan overtuigd dat de anonimiteit op het internet voor Vader Staat niet bestaat.

  11. [verwijderd] 4 juni 2003 15:32
    Wat een onzin, als de grote jongens niet gepakt kunnen worden is dat nog geen enkele reden de kleine jongens te laten lopen. En hoezo klein €25.000 op een dag!! Bovendien is het gewoon een smerig spel wat deze jongen speelt, over de rug van andere beleggers (eigenlijk speculanten, natuurlijk).
  12. [verwijderd] 4 juni 2003 15:38
    Cees helemaal waar!

    Iedereen kiest zelf voor een aankoop/verkoop

    Verkeerde berichten plaatsen is iets waar ik niet van houd en dat kan niet.

    Maar laat ze eerst de gasten van LCI, QWEST etc een aanpakken.

    Had contact met Herc en hij mag niets zeggen over de zaak. Lullig dat hij dus nergens op kan reageren

    gr.
  13. [verwijderd] 4 juni 2003 15:41
    Amor heeft gelijk...

    juridisch gezien zijn sites die informatie verstrekken die afkomstig is van derden niet verantwoordelijk voor de verschafte informatie...

    wel zou er een beter belijd kunnen komen ten aanzien van dit soort berichten zoals nu al wordt gedaan met sexistische / racistische en discriminerende uitingen

    GrtZ D.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 885,81 +0,36%
EUR/USD 1,0706 +0,10%
FTSE 100 8.156,79 +0,21%
Germany40^ 18.137,40 -0,13%
Gold spot 2.337,74 -0,01%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Philip...
+31,63%
Alfen ...
+14,79%
EBUSCO...
+6,16%
Corbion
+4,56%
EXOR NV
+4,15%

Dalers

Vastned
-6,65%
VIVORY...
-5,00%
ASMI
-2,76%
ADYEN NV
-2,44%
BESI
-2,30%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links