Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Macro / Micro (peter ffff)

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 juni 2003 01:20
    Beste Peter, je had nog een antwoord van me tegoed.

    1. Bij mijn weten verkocht Steve Ballmer niet voor 50 miljoen dollar aandelen MSFT, maar 50 miljoen stuks, ter waarde dus van bijna 1 miljard dollar. Hij heeft nu nog zo´n 434 miljoen aandelen over en verkocht dus zo´n 10% en niet 0,5%.

    2. Natuurlijk negeer ik de ook positieve signalen niet. Alleen: Hoe positief is positief? Is hoger dan verwacht altijd positief? Voorbeeld: ISM-index - Uitkomst hoger dan verwacht (en dus maar weer eens een +2%-rally in US). Maar: Uitkomst is wel ónder de 50, en onder 50 is krimp. Is dat positief krap een maand na een gewonnen oorlog die grotendeels verantwoordelijk was voor de low op de beurzen in maart? Het is maar een voorbeeld, zo zijn er 10-tallen.

    Als iets positief is uit te leggen, dan wordt het in dit sentiment ook positief uitgelegd, al is het eigenlijk negatief of in iedere geval minder positief als het wordt voorgespiegeld/gepresenteerd. Overigens niets bijzonders. In febr./maart was het net andersom, toen werd alles negatief uitgelegd/gepresenteerd, ook al zaten er positieve kanten aan. Ik lees dus nooit de koppen, maar de inhoud. Hoe negatief was het sentiment toen niet, zeker ook hier in de KK? Hoeveel hoon heb ik gekregen door op 225 en 218 calls te kopen? Niet erg ..... de winst hoefde ik ook niet te delen.

    Waar ik het liefst naar kijk is dus naar de realiteit en niet naar de uitleg. Aard van ´t beestje, kan ik ook niets aan doen. Ik zeg dus al vanaf AEX 295 (samen met o.a. JvH) dat dit sfeertje niet is vol te houden. Klopt tot nu toe, want de 295 hebben we niet meer gezien.

    3. Op micro-niveau heb ik eigenlijk precies hetzelfde contraire gedrag. In mijn branche was ik halverwege de jaren 90 een van de eersten die begon met steeds meer de nadruk leggen op het duurdere marktsegment, dus ontwikkelden we steeds meer luxe toevoegingen op bestaande produkten of ontwikkelden we geheel nieuwe produkten voor het midden en hogere marktsegment.

    Het heeft ons geen windeieren gelegd, want een mindere/goedkopere als de buurman kopen? Nee, dat kon echt niet. Veel collega´s volgden ons. Er zijn er zelfs velen geheel doorgeslagen naar de andere kant door producten uit het goedkopere marktsegment in z´n geheel niet meer te verkopen, hebben ze zelfs niet meer in het assortiment!

    Maar: mijns inziens zijn we er economisch, qua besteedbaar inkomen en qua werkloosheid nog lang niet. Veel toekomstige klanten zullen zich dus zelfs ons goedkoopste alternatief niet meer kunnen permitteren en kopen dus niets. En dus zijn wij vorig jaar al een beetje, maar dit jaar veel meer (heel contrair) begonnen met het promoten van juist dat onderste marktsegment.

    En wat gebeurt er: verkopen in dat deel van de markt nemen hand over hand toe. En niemand die het merkt, want de meesten van m´n collega´s verkopen enkel producten in het hogere marktsegment en zitten nog helemaal op de ´dure/luxe-lijn´. Dit jaar kopen wij ook uit alle hoeken en gaten onderdelen/halffabrikaten op voor juist de goedkopere uitvoeringen en zijn we zelf nog eenvoudiger en dus goedkopere alternatieven aan het ontwikkelen.

    Op een duurder product verdien je meer Euro´s als op een goedkopere. Wij zullen dus nu voorsprong moeten nemen op onze collega´s, want het wordt weer een markt van aantallen en kleinere marges. En in een markt die niet groeit wordt het dus een kwestie van marktaandeel en dan wil ik een voorsprong hebben.

    In onze branche zijn vrijwel geen bedrijven beursgenoteerd. Ware dat wel zo, dan pakten zich daarboven donkere wolken samen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen wat wij doen op micro-niveau en wat ik zie/hoor/lees op macro-niveau? Nee, dit spel heb ik meer gespeeld: wees je relevante collega´s een stap voor, dan overleef je en besta je het langst.

    Kortom: voor mij is het nog veel te vroeg om weer positief te worden. Enkel het stijgen van beurskoersen is daarvoor niet genoeg... Daarvoor staan wij te dicht bij de consument/eindgebruiker en die zit niet in NL, maar in Europa en in NL.

    vr.gr.
    h.
  2. forum rang 7 ffff 3 juni 2003 20:32
    Beste Henk,

    Wat een mooie posting! Waar heb ik het aan te danken! Ik vind dit soort postings altijd zo aardig omdat je de mensen achter de aliassen wat beter leert kennen en op die manier wordt het bezoek hier des te aardiger.

    Over Steve Balmer gaan we niet verder discussieren. Maar ik las in de Financieel Economische Tijd wel degelijk dat het over 2 miljoen aandelen ging.

    Wat ik wel leuk vond dat je analyse over het beursklimaat liet doorlopen in je ondernemersaanpak. Dat verhaal sprak mij echt aan Henk. We hebben het hier in de koffiekamer al heel vaak over deflatie gehad en bij een van de lange threads die we daarover hadden stelde ik dat je de deflatoire ontwikkelingen zowel in de prijs van consumptiegoederen ziet, maar ook in de dienstensector.

    Jouw verhaal spreekt mij daarom zo aan omdat je in een luxebranche zat en op tijd ben omgeswitcht. Misschien toch aardig mijn ervaringen te vertellen. Ik zit in de luxe esthetische/cosmetische sector. Je patienten zijn eigenlijk toch ook gewoon clienten in deze branche. Daar kun je eindeloos over doordiscussiëren. Maar enkele jaren geleden merkte ik wel degelijk dat het "overal" minder ging. Je merkt het aan het feit dat je jarenlang hoge prijzen heb kunnen aanrekenen in deze sector, maar dat patienten op een gegeven moment zich minder aandienen. Want een cosmetische/esthetische ingreep is toch voor een groot gedeelte een luxe-uitgave en geen levensnoodzakelijkheid. Sinds drie jaar heb ik op die ontwikkeling gereageerd door mijn behandelprijzen/ honoraria hetzelfde te houden. Maar mijn kosten zijn ondertussen wel gestegen ( personeel, instrumentarium, gebouwen, verzekering) hetgeen dan resulteert in een jaarlijks minder netto-inkomen. Maar dit is dus al jarenlang DEFLATIE in de praktijk. Mijn clientele krijgt dezelfde dienst van drie jaar geleden voor de prijs van drie jaar geleden, maar betalen met Euro's die ondertussen 8 procent minder waard zijn geworden. Het resultaat van die keuze, strategie is geweest dat ik mijn werk op peil heb kunnen houden, maar zoals gezegd met minder netto-resultaat. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer ik de prijzen verhoogd, aan de inflatie aangepast zou hebben, ik veel minder klandizie zou hebben gekregen. Je prijst jezelf uit de markt.
    Omgekeerd had ik het psychologisch heel erg moeilijk om mijn prijzen te verlagen in de hoop op meer clientèle.

    Dus wat dat betreft had mijn strategie minder succes dan de jouwe maar in mijn geval speelt toch ook wel een rol dat ik aan het eind van een arbeidzame carrière kom en "dat het dan allemaal niet meer zo hoeft!"
    Ik zie om mij heen dat de meeste van mijn leeftijdgenoten al gepensioneerd zijn en dan heb je het gevoel dat het eigenlijk zo ook nog mooi genoeg is. Daar komt dan mijn tweede leven als vermogensbeheerder bij, wat hier volledig los van staat, maar waarmee ik ook genoeg om handen heb.

    Overigens leren zowel mijn als jouw situatie dat je er nooit van uit mag gaan dat alles bij het oude blijft en dat verworven zaken tot in lengte van jaren doorgetrokken kunnen worden. Dat verbaast mij vaak in gesprekken: de vanzelfsprekendheid dat men iets krijgt zonder zich af te vragen of het wel verdiend wordt. Als ondernemer weet je gewoon dat het ene jaar letterlijk 3 of zelfs 4 maal beter of slechter kan zijn dan het andere jaar. Bij precies dezelfde inspanning, maar wel veranderde omstandigheden.

    Ik vond het echt leuk om je posting te lezen Henk!

    Zo leuk, dat ik het verdomme nu voor de tweede keer zit in te tikken, want vanmiddag verdween hij op zijn "Cees Weyers" in ruimtespace. Ik zat hier toen even net zo hard te foeteren als Cees zou doen!

    Hartelijke groet,

    Peter
  3. [verwijderd] 3 juni 2003 23:08
    Dank voor jou verhaal, Peter.
    Leuk om te lezen.
    Micro - macro - wat is het verschil
    en
    Waarom zou er verschil moeten zijn
    Vele micro´s geeft vanzelf een macro

    Overigens: Waarom dacht je dat mijn posting zo laat was vannacht?
    Inderdaad, of de duvel ermee speelde, coincidentie? speling van het lot?
    Ik zal je de letterlijke tekst besparen die ik dacht, maar heb hem dus ook 2 keer moeten intikken, en ook ik kan me de (overigens wel wat primaire) reactie van Cees dus prima voorstellen en gaf dat in die thread ook aan.

    Even vergeten om eerst op te slaan. Bingo!
    Eigen schuld.

    Hoewel:
    Wil IEX die rotte tussenpagina nu eindelijk eens weghalen!
    Of in ieder geval aangeven wat het nut, de functie, de zin ervan is!!
    Heel frustrerend voor degenen die wat meer woorden nodig hebben dan gemiddeld en/of tegelijkertijd research doen .....
    Weg dus, alles overnieuw.

    vr.gr.
    h.
  4. [verwijderd] 3 juni 2003 23:11
    Tech insiders taking profits

    Michael Dell and Steve Ballmer are selling. What should the average investor do?
    June 2, 2003: 5:00 PM EDT
    By Paul R. La Monica, CNN/Money Senior Writer


    NEW YORK (CNN/Money) - Michael Dell and Steve Ballmer each has taken some money off the tech table. Should you?

    The CEOs of Dell Computer and Microsoft (MSFT: Research, Estimates) made headlines in the past two weeks for selling rather large portions of stock. Dell has sold 10 million shares worth about $300 million.

    > Ballmer has sold about 60 million shares for $1.5 billion. <

    To be sure, the two CEOs still own a substantial amount of stock in their companies. And such sales aren't necessarily a sign of impending doom.

    Lon Gerber, director of insider research for Thomson Financial, says that such big sales are usually a matter of diversification and not a good predictor of stock performance.

    Time to trim?
    But the Nasdaq is up more 27 percent since March 11. And one research firm that closely follows insider transactions said that more tech insiders have been selling during the rally and that the average investor should lock in some gains if possible as well.

    Michael Painchaud, director of research and principal of Market Profile Theorems, said that based on a recent pickup in insider sales, he is recommending a "neutral" rating on the tech sector for the first time since last July.

    Tech sell-off
    The following five tech execs have taken advantage of the sector's rally.

    Company Insider Name (Title) Date of sale(s) # of shares sold Selling price range
    Microsoft Steve Ballmer (CEO) 5/21-5/30 59.9 million $23.89-$24.90
    Dell Computer Michael Dell (Chairman & CEO) 5/22-5/27 10 million $29.56-$30.01
    Cisco Systems Larry Carter (Former CFO) 5/22 625,000 $15.98
    Priceline.com Richard Braddock (Director and former CEO) 5/5-5/6 1 million $3.16-$3.17
    Network Appliance Daniel Warmenhoven (CEO) 5/23 100,000 $15.29


    Sources: Edgar Online, EdgarPro

    In addition to Dell (DELL: Research, Estimates), which also saw option-related insider sales last week by COO Kevin Rollins and CFO James Schneider, Painchaud pointed out that Cisco Systems (CSCO: Research, Estimates), Priceline.com (PCLN: Research, Estimates) and storage hardware company Network Appliance (NTAP: Research, Estimates) have had some notable insider sales in the past month.

    Former Cisco CFO Larry Cater, who retired last month, sold 625,000 shares in May. The stock is up 26 percent since March 11.

    Priceline.com is up nearly 220 percent since March 11 and last month, five insiders sold nearly 2 million shares. Director and former CEO Richard Braddock sold 1 million shares.

    Five Network Appliance insiders sold shares last month, including CEO Daniel Warmenhoven, who sold 100,000 shares. The stock is up more than 80 percent since March 11.

    But Painchaud said that the increase in selling is not necessarily a bearish sign. He calculates a 1-10 score for sectors based on several factors, including the dollar amount of insider sales, the ratio of sells to buys and whether sales are options related. The rating for the tech sector now is a 3, which is line with its historical average.

    This rating is higher now than when it was in 2000 and 2001, when it was closer to 1. So Painchaud simply thinks that after such a big rally for the group, it might be difficult for the sector to continue to outperform and that insiders realize this as well.

    "Things are now back to normal and that's a pretty good summation of the behavior of tech insiders lately," said Painchaud. "The tide is now going out."

    Sales hardly confined to tech sector
    The increase in insider selling is not unique to tech, either. Overall, insider sales in May are on track to be the highest in two years, according to Thomson Financial. The figures are not final since insiders that sold late last week would not have to file until the middle of this week.

    More about insider selling

    Ballmer sells more shares

    Ballmer sells stock worth $1.2 billion

    Tech insiders: Nobody's buying



    Thomson's Gerber said sales by tech company insiders represented about 20 percent of the monthly total, which is about average for the group. "It's clearly up over prior months but it isn't an astronomical increase," Gerber said.

    In other words, tech insiders aren't heading for the exits. But it appears that they are wise enough to recognize a profit-taking opportunity when they see it.



  5. [verwijderd] 3 juni 2003 23:39
    even inbreken in deze draad

    Is mij helaas ook al vaak overkomen, na wat terugkijkwerk posting pleite, goed ziek van. Maar als je posting lang is en hij staat nog voor je neus en je klikt post! aan en hij wordt niet gepost, dan opnieuw inloggen en dan een aantal maal vorige aanklikken totdat je posting er weer staat en dan alsnog versturen.

    Vraag aan henk.
    Vorige week gaf je het belang aan van de MA-20 voor de VIX. Ik kijk altijd op stockcharts voor de VIX. Is het mogelijk om daar de MA 20 lijn zelf in aan te brengen, of kun je deze zien op een andere kaart??

    bvd en vr gr

    Six
  6. [verwijderd] 4 juni 2003 06:59
    dag henk

    zeer bedankt voor de link, is dus $indu vervangen door $vix, dat had ik zelf moeten kunnen verzinnen...
    Zijn hele mooie links die je de laatste tijd hier in de KK meldt.

    heb de ema 10 en de ma 20 voor de vix bekeken en vrijwel altijd gelijk heftige reactie bij snijden, lopen nu zeer dicht tegen elkaar aan. mooie indicator erbij voor mij.

    vr gr
    Six
  7. [verwijderd] 4 juni 2003 14:59
    Flash
    ► Manufacturing ISM gained 4 points to 49.4 in May, breaking a four-month decline.
    The ISM had lost a total of 9.8 points since its peak last December.
    ► This rebound was expected (consensus: 48.7; ) after the upturn in Chicago
    PMI to 52. It can be attributed to several factors:
    1) The return to normal after the Iraq effect: ISM is gradually returning to the average
    before the Iraq crisis (51, which is still rather mediocre);
    2) On the whole, financing conditions have eased considerably: depreciation of the
    dollar, decline in long-term rates and corporate spreads, upturn in the equity
    markets and a decline in oil prices (note the sharp decline in the “price paid”
    component).
    3) Tax measures are bigger than expected in 2003-04, including an increase in the tax
    amortisation of investments and bigger tax deductions for capital expenditure by
    small and medium-sized enterprises.
    ► New orders were up 6.7 points to 51.9, confirming the gradual turnaround in
    investment signalled by the rise in capital goods shipments and healthier order books.
    ► The stocks component rose 3.4 points to 46.1, reflecting major stock building efforts
    by companies.
    ► The job component rose a disappointing 1.7 points to 43, which is very low and short
    of the average for the past six months of 44.5. The job market is still the weak link in the
    economy. Sluggish hiring continues to reflect the mistrust of industrial leaders in the
    current recovery. Admittedly, in a period of weak pricing power, low volumes and the
    rising cost of benefits, it is essential to keep a very tight grip on wage costs to boost
    profitability.
    ► All in all, this report points in the right direction, even though the American economy
    is still recovering laborious from the air pocket triggered by the war in Iraq in March and
    April. ISM is still below the 50 mark that separates expansion phases from a contraction
    in the manufacturing sector, in line with an annualised growth rate of 2% to 2.5% in
    volume.
    ► This figure does not argue in favour of another cut in the Fed funds rate at the FOMC
    meeting on 24 and 25 June.
  8. forum rang 7 ffff 4 juni 2003 15:20
    Bedankt Kingie!
    Ik heb een "heilig" vertrouwen in de berichtgeving van de Financieel Economische Tijd. Maar nu zaten ze er dus duidelijk naast!

    Misschien voelde Balmer aan dat hij een belangrijk contract in Duitsland waarvoor hij hoogstpersoonlijk zelf onderhandeld heeft ging verliezen.
    Linux kwam daar als grote overwinnaar uit in een directe confrontatie met Steve Balmer. Bericht van vandaag.

    Peter
  9. [verwijderd] 4 juni 2003 23:38
    Signaal, okee laten we ervan uitgaan dat de 2Q cijfers in de usa gaan meevallen,wat mij betreft al dubbel en dwars in de usa ingeprijst.

    Echter de geld stroom door de lagere en de dure euro,is in export voordeel van de usa.
    Houd dus echter in dat europa wel een hele beroerde 2Q cijfers reeks kan gaan laten zien,waar ik steeds meer van overtuigd wordt.
    Zodat de economie in euro landen nod verder zal krimpen.

    Korte termijn is leuk voor de usa,maar de langere termijn zijn ze langzaam een graf aan het graven.
    En greenie zit bijna aan zijn tax met de rente,ben benieuwd wat voor konijn er dan weer uit de hoed getoverd wordt.

    Op elliot gebied zijn we nu in de laatste stijg fase bezig,kijken hoever men kan komen.
    Iedereen geloof er weer in,en is hoog bull gehalte dus het blijft oppassen.
    Jan
  10. [verwijderd] 4 juni 2003 23:59
    Ja, ik besef dat de rally op z'n eind loopt, alleen had ik dat al eerder verwacht. Zodoende had ik toch al 1 longpositie (te vroeg) gecasht en een short genomen in Numico die nu doormidden is.
    Het is zoals altijd, moeilijk, 1eQ BBP groei US bijna 2%, voorspeld wordt dat dit oploopt naar 3% of meer! Waardering in US is hoog onder blue chips en marktleiders. Heb persoonlijk byzonder weinig beleggingen die overheerst worden door de euro, eerder door het pond.
  11. [verwijderd] 5 juni 2003 00:19
    Gewoon niet vechten tegen de beurs,ben uitgestapt in tweede elliot up golf van de meeste beursen,als de aex geen hogere top zet, ben ik in de aex in de laatste(derde up golf) uit gestapt.

    Heb vanavond even de aex doorlopen,als ik zo kijk zitten we dicht tegen retour aan,is alleen de vraag of we nog een hogere top pakken met de aex,zou mooi zijn.
    Gebeurd dit niet,zie ik het somber in en kunnen we nog zeer diep gaan vallen.

    Maar goed we zien wel,zit nog steeds cash,en zou zeggen jongens, maak er wat van,het mooiste is een hogere top,voordat we aan de inbodeming beginnen.
    Maar heb geen goed gevoel voor de 2Q cijfers,vooral in europa,en in het bijzonder voor de aex.
    Jan
  12. [verwijderd] 5 juni 2003 00:30
    Zijn we het min of meer eens, denk ik. Wat laatstelijk ook nog speelde was de herindeling van de msci index: Per 30 mei werd opgenomen DSM. En er uitgemikt werden Buhrmann, Corus en KLM. (Beperk ik me tot op het damrak te verhandelen aandelen.)
    De koersbeweging sinds die dag is heel contrair, kijk maar na, leuke bonus als je in aandelen Corus en Buhrmann zit !
  13. [verwijderd] 28 oktober 2013 18:06
    quote:

    ffff schreef op 3 juni 2003 20:32:

    Ik zit in de luxe esthetische/cosmetische sector. Je patienten zijn eigenlijk toch ook gewoon clienten in deze branche...............maar in mijn geval speelt toch ook wel een rol dat ik aan het eind van een arbeidzame carrière kom en "dat het dan allemaal niet meer zo hoeft!"
    Ik zie om mij heen dat de meeste van mijn leeftijdgenoten al gepensioneerd zijn en dan heb je het gevoel dat het eigenlijk zo ook nog mooi genoeg is.
    Peter, het gaat om deze post. Nu scheld je iedereen die met vroegpensioen is uit voor profiteur, ruifeter, etc..
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 899,67 +0,96%
EUR/USD 1,0778 +0,08%
FTSE 100 8.307,55 +1,15%
Germany40^ 18.418,30 +1,34%
Gold spot 2.314,34 -0,40%
NY-Nasdaq Composite 16.349,25 +1,19%

Stijgers

VIVORY...
+10,39%
Van La...
+7,33%
HEIJMA...
+5,02%
Kendrion
+3,61%
ADYEN NV
+3,47%

Dalers

JUST E...
-2,87%
Arcelo...
-1,77%
NX FIL...
-1,56%
EXOR NV
-1,45%
EBUSCO...
-1,08%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links