Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

MODERNA VACCIN GOEDGEKEURD

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 januari 2021 14:20
    Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft voor de tweede keer een vaccin tegen COVID-19 goedgekeurd, zo is woensdag bekendgemaakt. Het vaccin is ontwikkeld door het Amerikaanse Moderna en mag na goedkeuring van de Europese Commissie, net als het vaccin van Pfizer, in de Europese Unie gebruikt worden.

    Naar verwachting geeft de Europese Commissie woensdagmiddag groen licht.

    Het coronavaccin beschermt naar verwachting 94 procent van de gevaccineerden tegen COVID-19. Uit eerder onderzoek bleek dat het vaccin met een effectiviteit van 86 procent ook goed werkt bij 65-plussers.

    Het vaccin heeft volgens het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geen ernstige bijwerkingen. "De meest voorkomende zijn pijn en zwelling op de prikplek. Vermoeidheid en koude rillingen kunnen ook voorkomen, net als koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en duren kort."

    Naar verwachting is het vaccin ook effectief tegen de Britse variant van het coronavirus, aldus het CBG.

    Op koelkasttemperatuur tot dertig dagen houdbaar
    Een groot voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van het vaccin van Pfizer is dat het maar bij ongeveer -20 bewaard hoeft te worden, bij het Pfizer-vaccin is dit -70. Eenmaal ontdooid, blijft het Moderna-vaccin bovendien op koelkasttemperatuur nog dertig dagen goed, terwijl dit bij het vaccin van Pfizer slechts vijf dagen is.

    Dit maakt het vaccin van Moderna waarschijnlijk makkelijker te vervoeren en op te slaan op plekken waar geen grote groepen mensen gevaccineerd worden, zoals verpleeghuizen en huisartsenpraktijken.

    Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), schreef maandag in een brief dat het Moderna-vaccin ingezet gaat worden om de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten in te enten.

    Nederland heeft via de Europese Commissie een contract met Moderna afgesloten voor 6,2 miljoen doses. Omdat iedereen twee doses nodig heeft, kunnen hiermee 3,1 miljoen mensen gevaccineerd worden tegen COVID-19. Moderna kan naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar 390.000 doses leveren.

    EMA geeft voorwaardelijke goedkeuring
    In Europa krijgt het vaccin van Moderna, net zoals het Pfizer-vaccin, een voorwaardelijke goedkeuring. Dit betekent dat volgens het EMA goed genoeg is aangetoond dat dit vaccin veilig en werkzaam is.

    Voor een voorwaardelijke toelating zijn minder gegevens nodig dan een volledige toelating en dit kost om deze reden minder tijd. De vaccinontwikkelaar is verplicht om na een voorwaardelijke toelating nog aanvullende gegevens te blijven leveren over bijvoorbeeld de effectiviteit van het vaccin in bepaalde leeftijdsgroepen
  2. [verwijderd] 6 januari 2021 14:21
    CORONAVACCIN MODERNA KRIJGT GROEN LICHT VAN EMA
    BNR Webredactie Vandaag, 13:19
    Update: vandaag, 14:02
    Eigenlijk zou het maandag al gebeuren, maar vandaag is het coronavaccin van Moderna alsnog goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Als de Europese Commissie het zwaarwegende advies volgt, mag het middel binnenkort worden toegediend in Nederland en de andere EU-lidstaten.

    Dat er maandag nog geen goedkeuring kwam, had onder meer te maken met een gebrek aan informatie, zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het LUMC in Leiden. 'Er schijnt dat er nog informatie ontbrak, die hebben ze nog opgevraagd en daar wordt naar gekeken. Dat was blijkbaar het laatste sluitstuk dat ze nog nodig hadden.' Tussen het vaccin van Moderna en dat van het al goedgekeurde Pfizer-BioNTech verschilt ook maar weinig.

    'Logistiek beter'
    Beide vaccins zijn gebaseerd op de RNA-technologie. 'In de basis lijkt het op elkaar. Moderna heeft alleen een manier gevonden om dat RNA stabieler te maken en het vaccin hoeft maar op -20 graden Celsius bewaard te worden', zegt Kikkert. Het vaccin van Pfizer moet op maximaal -70 graden bewaard worden. 'Logistiek is het eenvoudiger.' Ook voor het vaccin van Moderna zijn er twee inentingen nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus.

    Het vaccin van Moderna is voor 94,1 procent werkzaam om de ziekte te bestrijden als een volwassen persoon het coronavirus oploopt. Ook kan het vaccin ernstige vormen van COVID-19 voorkomen, zegt de EMA. Daarnaast biedt het ook aan mensen die al kwetsbaar zijn, zoals mensen met chronische longziekte, hartziekten, obesitas en leverziekten, voor 90.9 procent bescherming. Het vaccin werd in de testfase op ruim 30.000 mensen uitgeprobeerd.
  3. [verwijderd] 6 januari 2021 14:25

    PM gaf het gisteren al aan: Geld ligt op straat maar weinigen die het aandeel Moderna kochten gisteren. PM uiteraard wel! Aandeel daalde gisteren zelfs naar 109 dollar. Lachwekkkend en PM zag uiteraard weer dat dit een ultieme koopkans was! Benieuwd hoeveel de koers vandaag gaat oplopen. !
  4. forum rang 4 Stephanus1987 6 januari 2021 14:40
    quote:

    Profitmaker schreef op 6 januari 2021 14:25:

    PM gaf het gisteren al aan: Geld ligt op straat maar weinigen die het aandeel Moderna kochten gisteren. PM uiteraard wel! Aandeel daalde gisteren zelfs naar 109 dollar. Lachwekkkend en PM zag uiteraard weer dat dit een ultieme koopkans was! Benieuwd hoeveel de koers vandaag gaat oplopen. !
    Slimme zet! Aandeel is flink afgestraft t.o.v. de top. Moet je toch een mooi ritje mee kunnen maken. Anders best leuk LT aandeel. Ik had zelf nog een plukje pfizer maar daar was de koersreactie helaas klein, impact op omzet is natuurlijk ook lager voor pfizer.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 900,06 +1,00%
EUR/USD 1,0751 -0,17%
FTSE 100 8.313,67 +1,22%
Germany40^ 18.444,40 +0,08%
Gold spot 2.314,06 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.332,56 -0,10%

Stijgers

VIVORY...
+9,74%
Van La...
+8,04%
HEIJMA...
+5,14%
Kendrion
+4,08%
SIGNIF...
+3,63%

Dalers

JUST E...
-3,05%
INPOST
-1,58%
Arcelo...
-1,56%
NX FIL...
-1,42%
EBUSCO...
-1,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links