Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ASML 2019

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.063 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 ... 100 101 102 103 104 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Hoppschwiiz
0
@H.A.B.S Goedemorgen. Zoals je wellicht al weet ben ik geen echte TA man, maar gezien de heel behoorlijke rally naar 181, zou een reactie zoals jij noemt (psychologisch/technisch) niet onlogisch zijn.
Ikzelf had eigenlijk verwacht dat we door zouden gaan naar de oude top rond 189. Deze ‘oude koe’ spionage affaire is helaas de voortijdige stop gebleken.

@Bakkiekoffie. Ik ben het zeker met je eens dat China een ‘zwarte zwaan’ zal blijven. Het land heeft een lange termijn doelstelling en zal daar niet makkelijk van af te brengen zijn. Een frustratie bij de Chinezen is het feit dat ze op het gebied van microchips een enorme achterstand hebben op de US en Z-Korea. Ze hebben ASML nodig om die dingen te fabriceren. En het liefst zouden ze zelf een ASML willen opzetten, zodat ze onafhankelijk worden van het Westen.
Helaas hebben ze daar de tijd en de kennis niet voor.
En dat is precies de achilleshiel van de Chinezen. En Trump en consorten weten dat, en zullen dit optimaal uitnutten. Met als ultiem middel ASML verbieden nog zaken te doen met de Chinezen.
Ik schreef het al eerder: ASML is niet te copieren. Ook niet (of zeker niet) door China. Daarvoor zit het iets te ingewikkeld in elkaar.
Off topic: ze kunnen niet eens fatsoenlijke auto’s of vliegtuigen bouwen, laat staan EUV machines ;-)
TheSky
1
De oude koe is wellicht de wereld ingeholpen door partijen die er belang bij hebben dat China geen 5G bij ons gaat aanleggen.
Marcel H.
1
@Roloff. Besi presteert op de beurs (iets) beter dan ASML sinds 1 januari. Hetzelfde geldt voor ASMI. Sinds jouw instapmoment in Besi is voor jou the sky the limit.
Scarlet
0
Lees net in de krant dat asml geen medeling heeft gedaan aan de aandeelhoudres omdat het nieuws uit de VS niet tot de kernactiviteiten zou behoren, zie telegraaf.
Asml is beursgenoteerd en dient alle info te delen. Hautain gedrag, valt me tegen. PLaatsT info uit komende AV onder een vergrootglas.
roloff
0
quote:

Marcel H. schreef op 12 apr 2019 om 13:09:


@Roloff. Besi presteert op de beurs (iets) beter dan ASML sinds 1 januari. Hetzelfde geldt voor ASMI. Sinds jouw instapmoment in Besi is voor jou the sky the limit.
@Marcel, hoi,

Ja, had prima instapmoment op Besi (nov/dec: kw circa 10), maar ASML blijft toch mijn basis :-)

Besi: img.iex.nl/content/2019/columns/bvbes...

ASML: img.iex.nl/content/2019/columns/bvasm...

ASMI: img.iex.nl/content/2019/columns/bvasm...

Goed weekend. Gr. R
W-0803
0
IJzersterk, dag hoog gesloten en volgende week met de cijfers op naar nieuwe regionen.
DeZwarteRidder
1
Diefstal ASML-kennis begon met twee slimme Chinezen

Chinese werknemers hebben ASML bestolen van computerinformatie die zij doorspeelden aan een bedrijf in hun vaderland. Hierdoor werd de Veldhovense chipmachinefabrikant zwaar gedupeerd. Een in een Amerikaanse rechtszaak toegewezen schadevergoeding van 223 miljoen dollar (198 miljoen euro) kan echter niet worden geïnd; het Chinese bedrijf dat profiteerde van de informatiediefstal is inmiddels failliet. Zes vragen over de spionagezaak.
Harrie Verrijt en Arnold Mandemaker 12-04-19, 07:42 Laatste update: 08:36

1) Wat is er precies gebeurd bij ASML?
Het was in februari 2015 even paniek op alle kantoren van ASML in de wereld. Oplettende werknemers van ASML’s dochterbedrijf Cymer in San Diego trokken aan de bel toen ze ontdekten dat onbevoegden in documenten hadden rondgesnuffeld. Onmiddellijk werd groot alarm geslagen en alle werknemers moesten per direct hun wachtwoorden wijzigen. Onderzoek wees uit dat de computer waarmee de hack was gepleegd de Chinese taalinstelling had. Volgens een woordvoerder van ASML ging het om een kortdurende hack in documenten van weinig waarde. Dat het gepaard ging met diefstal van computerdata van buitenaf én van binnenuit, was toen nog niet bekend. Dat de schade in de honderden miljoenen euro’s zou lopen evenmin.

Lees ook
Voormalig hoofd cyberveiligheid ASML: ‘We kozen bewust voor Chinese werknemers’

2) Waar en wanneer vond de diefstal plaats?
Het begon met twee hoogopgeleide Chinese ex-werknemers van ASML in San José. Zij begonnen in 2014 een eigen bedrijf in China onder de naam Xtal. Wat onze ex-werkgever doet kunnen we zelf ook, zo moeten ze hebben geredeneerd. Mits ze de broncodes te pakken konden krijgen waar de ingenieurs van ASML in San José jarenlang aan gewerkt hebben. Het zijn computerprogramma’s die chipmachines van ASML virtueel naspelen. Ze maken de werking van de peperdure machines daarmee efficiënter en dat is veel geld waard. De twee Chinese ondernemers hadden contact met landgenoten die nog bij ASML in San José werkten. In nauw contact zijn duizenden bestanden gestolen vanaf de systemen van ASML. Meestal werden ze bij ASML op enkele harde schijven gekopieerd die vervolgens werden gekoppeld aan het netwerk van Xtal.

3) Welke impact had de diefstal op het bedrijf?
In het begin nog weinig, maar de deskundigheid van de dieven is groot. Hierdoor hadden ze de juiste bestanden gestolen en binnen een jaar, heel kort in deze wereld, wisten ze een softwarepakket samen te stellen dat hetzelfde kan als het originele van ASML. Dat brachten ze in 2016 op de markt tegen een veel lagere prijs dan ASML vraagt voor haar pakket. Dat heeft in ieder geval Samsung als klant over de streep getrokken.

4) Welke schade heeft ASML?
Het was schrikken toen de verkoopafdeling van ASML in 2016 een nieuwe concurrent ontwaarde. Dat terwijl de verkopen van de zogeheten holistische lithografie, software die de chipproductie ondersteunen, zo goed loopt. Dat Samsung overliep naar de nieuwe leverancier zorgde meteen al voor een enorme schade. Bovendien zijn de gestolen computerdata buiten ASML terechtgekomen en wie weet al hoe vaak gekopieerd. De rechtbank beoordeelde de voorlopige schade op 223 miljoen dollar. Maar ja, de kans dat deze ooit geïnd kan worden uit de boedel van het inmiddels failliete Xtal is heel klein.

5) Wat zegt het bedrijf zelf over de zaak?
ASML was er gisteren als de kippen bij om te ontkennen dat de diefstal draait om Chinese staatsspionage. Het gaat slechts om werknemers die zichzelf willen verrijken, waarvan de meeste toevallig Chinezen zijn, zo meldt het bedrijf. Topman Peter Wennink: „We zijn bestolen door een handvol van onze eigen medewerkers die in Silicon Valley de wet overtraden om zichzelf te verrijken. Daar hebben we een rechtszaak over aangespannen en deze ook gewonnen.” Volgens de verklaring is Xtal niet alleen door Chinese, maar ook door Zuid-Koreaanse financiers mogelijk gemaakt. Volgens Wennink hoeft het incident leveringen van ASML aan Chinese bedrijven niet in de weg te staan. „We beschermen ons intellectueel eigendom zorgvuldig en denken dat we al onze klanten, inclusief de Chinese, prima kunnen bedienen.” ASML is als de dood dat de relatie met het enorme land wordt verstoord. De chipmachinefabrikant verkoopt er voor miljarden aan chipmachines en bijproducten. In 2018 was 19 procent van de omzet van machines afkomstig uit dat land, een jaar eerder was dat nog 11 procent.

6) Hebben er vaker van dit soort grote spionagezaken in Nederland gespeeld?
Het meest spraakmakende geval van bedrijfsspionage in Nederland is de diefstal van nucleaire gegevens bij Urenco in Almelo. Daar werkte van 1972 tot 1976 de Pakistaanse natuurkundige Abdul Qadeer Khan. Hij verdween van de ene dag op de andere met in zijn bagage blauwdrukken van de ultra-centrifuge die nodig is om uranium zo te verrijken dat die gebruikt kunnen worden in kerncentrales. Maar met verrijkt uranium kunnen ook atoomwapens worden gemaakt. En dat gebeurde dan ook in Pakistan. In dat land wordt Khan geëerd als ‘de vader van de atoombom’. Hij gaf later toe dat hij de informatie ook heeft doorverkocht aan Noord-Korea, Iran en Libië.

Vergrootglas

Huawei ontkent elke vorm van spionage. Dat doet het bedrijf in een schriftelijke reactie aan nieuwszender BNR naar aanleiding van het stelen van bedrijfsgeheimen door Chinezen bij ASML. Het Chinese technologieconcern zegt al 14 jaar een vertrouwde partner te zijn van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en burgers te zijn. De positie van Huawei ligt de laatste tijd onder een vergrootglas. De VS waarschuwt dat China netwerkapparatuur van het bedrijf zou kunnen gebruiken voor spionage, via zogenaamde achterdeurtjes in de software. De onderneming zelf ontkent dat heftig en plaatste eerder zelfs advertenties in kranten om haar onafhankelijkheid en betrouwbaarheid te benadrukken.
Bakkiekoffie
0
Bakkiekoffie
En dat is precies de achilleshiel van de Chinezen. En Trump en consorten weten dat, en zullen dit optimaal uitnutten. Met als ultiem middel ASML verbieden nog zaken te doen met de Chinezen.
Ik schreef het al eerder: ASML is niet te copieren. Ook niet (of zeker niet) door China. Daarvoor zit het iets te ingewikkeld in elkaar.
Off topic: ze kunnen niet eens fatsoenlijke auto’s of vliegtuigen bouwen, laat staan EUV machines ;-)
[/quote]

Als de 'nood aan kennis'in China zo hoog is, hebben ze wel eens nagedacht om in ASML 'invloed'te krijgen.
Dat kan als 'klant' of als groot aandeelhouder.
Als klant kan gemakkelijk maar kost wat tijd.
Als groot-aandeelhouder. Tja ASML heeft 433.000.000 aandelen van € 180.
En daar 19% opbouwen..................... en dan ASML-beleid meer china beleid te laten worden. Vrij kansloos lijkt me, of........................?
blondien
0
Vandaag mijn put (puts)niet gekocht gelukkig.
Koop ze maandag denk ik wat goedkoper.
Pieke
0
waarom heeft ASML dat niet eerder gemeld?? Is toch beursgevoelige informatie, of niet soms????
Ceteris Paribus
0
China is een oud opgeklopt verhaal, gaat om iets wat in 2014-2015 speelde en heeft geen invloed op de kernactiviteiten van ASML. Daarnaast is deze zaak allang rechtgezet door de rechtbank en is de stelende partij failliet verklaard.

Ik ga er van uit dat bij een bedrijf als ASML regelmatig kennis gestolen wordt. Er is een paar jaar geleden ook een hack geweest vanuit China, die de landelijke pers haalde. Ex medewerkers met specialistische kennis stappen wel eens over naar concurrenten. De vraag is wat andere bedrijven ermee kunnen, die mogelijkheden zijn m.i. zeer beperkt. Vooral de supply chain van ASML is uniek, in Nederland en Duitsland zitten op korte afstand van elkaar bedrijven met unieke competenties die in China niet zomaar even gekopieerd kunnen worden. En de tienduizenden aantallen mensen die voor ASML en toeleverende bedrijven werkzaam zijn kunnen ze in China wel rekruteren, maar de achterstand in competenties is zo immens, dat is niet meer in te halen voor een concurrent zolang ASML in dit tempo blijft door innoveren en groeien. Canon en Nikon zijn geen misselijke bedrijven, die kunnen erover meepraten, en die opereerden in het verleden vanuit voorsprong.

Nee dit China verhaal is al overgewaaid, de koers staat al weer hoger dan toen het FD artikel in de krant kwam. De outlook 2019 en verder, van ASML en haar klanten, dat is waar alle ogen op gericht zijn. De 5G ontwikkelingen en de aantrekkende conjunctuur in Azië gaan m.i. de koers van ASML richting 200 stuwen, gaat dit minder voorspoedig dan verwacht dan kan de koers weer tijdelijk zakken naar ~160 om binnen het jaar alsnog voorbij de 200 te knallen.
FrankO
0
Lijkt te mooi voor de hand liggend dat China hier achter zit..
Een grote klant van ASML zelf?
Ik denk dan maar aan Nepnieuws chemische wapens in Irak bijv.?

Ik bestrijd niet dat China haar eigen spel speelt, maar er zijn meer wereldspelers met strategisch belang bij het zijn c.q. worden van No. 1 op elk machtsgebied, zoals een (nog) slimme(re) chipsproduktie.
N.B. Weggelopen klant Samsung en N-Korea zitten onder de knoet van USA.

HUAWEI wil in Europa voet aan de grond en dat is slim van China en daarvoor mogen we ook best meer beducht zijn, maar beetje minder spying via onze GSM en andere hard-/software van USA-origine (Cisco-routers,365) zou ook niet verkeerd zijn. Voor gezonder spanningsveld, want opnieuw Koude Oorlog zit Europa ook niet te wachten.
USA daarentegen ..??

Er zijn behalve China nog meer wereldspelers die belang bij verzwakking - en eventueel overname marktpositie en kennis - van ASML hebben.

Die eerste globalplayer is via spelletjes van een vrij autonoom werkende CIA niet vies van machtsspelletjes wil alle mondiale strategische zaken zelf in huis hebben, m.n. overheersende onvloed op de waferstepproduktie van bij ASML om te zorgen dat al hun spy-hardware (en software) nog meer wereldstandaard wordt.
Voor de Wereldvrede, is het devies.

Met name China en Rusland daarentegen proberen nu zelf - vanuit eigen perceptie van (Wereld)Vrede met eigenbedacht Wapen-/Spionage-evenwicht USA-spyvrije chips en apparaten te bouwen
Nu produceert ASML (nog) op klantspecificatiehun wafersteppers, voor iedere goedbetalende klant, en (nog) vrij van spyhardware en ingebakken achterdeurtjes voor de te produceren chips en de apparatuur waarvoor die zijn bestemd.
Vreemd verhaal is ook nog de toevallige brand bij grote toeleverancier in Eindhoven, waardoor ASML produktie moet inleveren met extra kosten door m.n. de doorlopende arbeidscontractanten die nu met duimen mogen draaien.

Het uitstekende bestuur en management lossen dat m.i. wel weer op.
Even lastig, maar niet onoverkomelijk.

We zijn dan wel niet de republiek Nicaragua of Columbia, maar bananen groeien tegenwoordig overal..

Voor de oplettende belegger wel kansen genoeg bij de volatiliteit.

H.A.B.S.
0
quote:

Hoppschwiiz schreef op 12 apr 2019 om 11:45:


@H.A.B.S Goedemorgen. Zoals je wellicht al weet ben ik geen echte TA man, maar gezien de heel behoorlijke rally naar 181, zou een reactie zoals jij noemt (psychologisch/technisch) niet onlogisch zijn.
Ikzelf had eigenlijk verwacht dat we door zouden gaan naar de oude top rond 189. Deze ‘oude koe’ spionage affaire is helaas de voortijdige stop gebleken.

@Bakkiekoffie. Ik ben het zeker met je eens dat China een ‘zwarte zwaan’ zal blijven. Het land heeft een lange termijn doelstelling en zal daar niet makkelijk van af te brengen zijn. Een frustratie bij de Chinezen is het feit dat ze op het gebied van microchips een enorme achterstand hebben op de US en Z-Korea. Ze hebben ASML nodig om die dingen te fabriceren. En het liefst zouden ze zelf een ASML willen opzetten, zodat ze onafhankelijk worden van het Westen.
Helaas hebben ze daar de tijd en de kennis niet voor.
En dat is precies de achilleshiel van de Chinezen. En Trump en consorten weten dat, en zullen dit optimaal uitnutten. Met als ultiem middel ASML verbieden nog zaken te doen met de Chinezen.
Ik schreef het al eerder: ASML is niet te copieren. Ook niet (of zeker niet) door China. Daarvoor zit het iets te ingewikkeld in elkaar.
Off topic: ze kunnen niet eens fatsoenlijke auto’s of vliegtuigen bouwen, laat staan EUV machines ;-)


@Hoppschwiiz

Gezien de kracht van het herstel op de AEX/SOX van afgelopen vrijdag, denk ik dat deze "oude koe" met een paar betonblokken aan de poten in een hele diepe sloot teruggegooid is. Overigens wel een slecht verhaal van het FD zeg, nog twee van zulke artikelen en je kan ze naast de Privé leggen!

Ik verwacht inderdaad ook dat het een combinatie zal zijn. De positieve psychologische effect van het, beurssentiment/China verhaal/H2 verwachtingen en de (TA)technische onderbouwing door Q1cijfers/standAEX/SOX gaan de komende week tot een nieuwe ATH leiden, denk ik.

Eenneeehh, betreft het kopiëren kunnen we inderdaad constateren dat de Changan CS95 niet bepaald een directe alternatief is voor de Range Rover HSE! :))

Fijne dag, allen!
H.A.B.S.
0
quote:

TheSky schreef op 12 apr 2019 om 11:55:


De oude koe is wellicht de wereld ingeholpen door partijen die er belang bij hebben dat China geen 5G bij ons gaat aanleggen.


Ik ben niet snel van de complottheorieën, maar dit lijkt verdomd veel op een USA/CIA-klassieker zeg!
De USA/CIA voorzet werd zo gretig door een paar van "onze eerbiedwaardige" parlementsleden ingekopt, dat het me zelfs aan Hilbrand Nawijn en consorten deed denken... :))

Wens iedereen de komende cijferweek veel succes en wijsheid!

ps Ik heb natuurlijk geen bewijs voor bovenstaande analyse/bewering. Als ik echter de persconferentie van vrijdag waarin Trump openlijk aangeeft dat "The race to 5G is a race America must win" is, denk/vind ik dat mijn bewering niet geheel uit de lucht gegrepen is. ;)
Hoppschwiiz
1
Ondanks de gure continentaal polaire wind in ons land, krijgen jullie hierbij een zonnige bevestiging van mooie tijden voor ASML beleggers (wel van februari jl) seekingalpha.com/article/4239889-asml...
Mijn idee? Tot de cijfers lopen we op naar 182. Bij een kleine teleurstelling (Q1 of vooruitzichten) zakken we naar 172. En bij een positieve verrassing gaan we door naar 192 en uiteindelijk verder.
Heb een mooie zondag! Straks nog een paar uur live Tiger Woods kijken op de BBC....:-)
2.063 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 ... 100 101 102 103 104 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

ASML Holding Meer »

Koers 178,380   Verschil +3,40 (+1,94%)
Laag 176,380   Volume 1.175.333
Hoog 180,220   Gem. Volume 955.899
20-jun-19 17:35
label premium

ASML: Korte termijn onzekerheid

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium