Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11.514 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 571 572 573 574 575 576 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rationeel
0
quote:

gokker schreef op 8 dec 2019 om 14:59:


De LEIDER in de Tweede Kamer in aanloop van een discussie over zijn motie (nummer 7) vergelijkt de parlementariërs met gevangenen. Hij bewijst, als parlementariër, dus toch een zeker gevoel voor humor te bezitten (vette markering van mij).

De heer Baudet (FvD):
Dan heb ik nog één ander punt, dat mij net te binnen schoot toen ik even naar de printer liep. Het gedrag van het parlement, in al die irrelevantie van zijn activiteiten, valt te vergelijken met overspronggedrag. Dit zien we ook in gevangenissen, waar gedetineerden bijvoorbeeld helemaal door het dolle heen zijn over het feit dat ze opgesloten zijn, en waar voor hen niets belangrijker lijkt te zijn dan het dwangneurotisch precies recht leggen van hun kussen of, bij dieren in dierentuinen, het precies ordenen van strootjes. Dat is omdat zij onvrij zijn, omdat ze geketend zijn, omdat ze niets kunnen doen dat eigenlijk relevant is. Dat geldt ook voor de parlementariërs, de meesten van jullie. Jullie weten dat je niks kan. Je mag niks, je macht is ingeperkt, je moet gehoorzaam zijn aan de coalitiedwang, enzovoorts, dus gaan jullie je bezighouden met de meest kleine details en de meest irrelevante kwesties. De grote tragedie, de ondergang van het Avondland, die zich voor onze ogen voltrekt en die door het partijkartel wordt gewild en bewerkstelligd, valt buiten jullie machtsveld. Die valt buiten jullie gezichtsveld. Nogmaals: daarom moet tegen elke prijs worden voorkomen dat er hier nog meer busybodies komen en dat er nog meer personeel komt, want dan krijgen we nog meer overspronggedrag, nog meer micromanagement en nog meer dwangneuroses in het parlement.

Dank u wel.

De voorzitter:
Dank u wel. Ik kijk even of ik niemand heb overgeslagen. Nee.


www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plena...De voorzitter...Houd de bloeddrukmeter maar bij de hand:(
gokker
0
quote:

rationeel schreef op 8 dec 2019 om 16:35:


Wat beweert Latten.

De autochtone bevolking neemt met 20 % toe.
[...]


Dat weet ie wel beter.
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 6 dec 2019 om 12:50:


"Energiewende ins Nichts"

Mogelijkheden en onmogelijkheden van de Energiewende in Duitsland.

(Duitstalig)

www.youtube.com/watch?v=jm9h0MJ2swo

Ondanks zeer grote investeringen gaan deze slechts DRIE procent van de energiebehoeften in Duitsland opleveren.
Vraag ik me af, is de beslissing voor de Energiewende in een emotioneel gemoedstoestand genomen door niet-wetenschappers zonder ook maar een flauw benul van de consequenties en zonder enige berekening vooraf ?

Leidt het tegen extreem hoge kosten tot NIETS, of begrijp ik het niet goed ?


Ook dat nog:

"Tegenwind voor Duitse molens: duurzame energiesector in crisis

Het is alarmfase 1 voor windenergie in Duitsland. In krap twee jaar daalde het aantal nieuw gebouwde windturbines met ruim 80 procent. Een producent is failliet, andere schrappen duizenden banen. Hoe kon Duitsland binnen zo'n korte tijd van trendsetter in de windsector tot zorgenkindje in Europa worden?

"Het is een extreem ernstige situatie," vat Alex Robertson samen. Hij is directeur Midden-Europa voor het Deense Vestas, 's werelds grootste windmolenbouwer met verschillende fabrieken in Duitsland. "Ook wij hebben inmiddels vijfhonderd mensen moeten ontslaan in onze vestiging in Brandenburg."

Volgens Robertson ligt de oorzaak van de crisis grotendeels bij de Duitse overheid. "Die geven de laatste jaren veel te weinig licenties af. Waar we wel mogen bouwen, ontstaat vertraging door rechtszaken en protesten.""

nos.nl/artikel/2313903-tegenwind-voor...

voda
0
Aanleg van zonnedaken stokt door stijgende verzekeringspremies

Het verzekeren van zonnepanelen wordt zo duur, dat bedrijven ze niet meer op hun daken leggen. Vanwege een toenemend aantal branden schroeven verzekeraars hun premies omhoog of verzekeren helemaal niet meer. Dat blijkt uit een inventarisatie door het FD. Op Nederlandse daken zijn in de afgelopen jaren miljoenen zonnepanelen gelegd als onderdeel van de gewenste overgang naar groene energie.

Bij een groot pand met een hectare dakoppervlakte, kosten zonnepanelen rond een half miljoen euro. De premie bedroeg tot vorig jaar zo'n €1.250. Dat is bij sommige verzekeraars inmiddels verdubbeld naar €2.500. Ook krijgen bedrijven soms te horen dat ze geen opstalverzekering kunnen afsluiten, wanneer ze panelen op het dak willen leggen.


‘Als dit zo doorgaat, wordt de sector de nek omgedraaid’
• Wijnand van Hooff, branchevereniging Holland Solar

Wijnand van Hooff, algemeen directeur van branchevereniging Holland Solar, krijgt sinds de zomer mails van bedrijven die zonnepanelen willen leggen op daken van woningen, kantoren of distributiecentra. Maar als premies zijn verdubbeld, is installatie vaak niet meer rendabel. Van Hooff: 'Als dit zo door gaat, wordt de sector de nek omgedraaid.'

Meer brand

Verzekeraars zien steeds meer brandschade in de boeken, zegt het Verbond van Verzekeraars. 'Wat ik hoor van de leden is dat dit komt door zonnepanelen die verkeerd zijn aangelegd', zegt een woordvoerder.

In 2018 zijn er 23 branden geweest gerelateerd aan zonnepanelen, weet Van Hooff. In Nederland zijn tussen de 800.000 en een miljoen zonnesystemen: een systeem bestaat uit meerdere panelen. 'Ik wil de branden absoluut niet bagatelliseren, maar de reactie om alle zonnesystemen dan maar uit de verzekering te gooien of de premies te verdubbelen, is niet proportioneel. En ook niet effectief', stelt hij.

Onkunde

Om de risico's te verkleinen pleiten verzekeraars voor betere voorlichting en regelgeving voor het plaatsen van panelen. In Nederland mag iedereen zonnepanelen installeren, stelt het Verbond van Verzekeraars. 'Er is nog veel onkunde in de markt', zegt de woordvoerder. 'Wat ons betreft is er onvoldoende regelgeving op dit moment. Als panelen op een verkeerde manier gemonteerd worden, is het brandrisico groot.'

• Verbond van Verzekeraars
Daarin verschillen de verzekeraars niet van de branchevereniging. Ook Holland Solar wil dat alle zonnestroominstallateurs in Nederland een opleiding volgen, dat installatiebedrijven worden gecertificeerd en er 'doeltreffende inspecties' komen.

Extra maatregelen

Zonnepanelen op daken zijn 'brandtechnisch geen fijn risico', zegt Hans Groot, de zogeheten chief broking officer van Aon. Die risico- en verzekeringsadviseur helpt bedrijven bij het vinden van een verzekeraar. 'Er zijn verzekeraars die panelen überhaupt niet meer verzekeren.'

Andere verzekeraars verlangen extra maatregelen, bijvoorbeeld betere dakisolatie onder de panelen om het gevaar van brand tegen te gaan. Ook dat kost geld. 'Verzekeraars kunnen zeggen: de premie gaat omhoog', zegt Groot. 'Dan zijn de panelen wel te verzekeren.'

Klimaatdoelstellingen

Dat de aanleg van zonnepanelen hapert is een tegenslag voor het kabinet. Zonne-energie draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. De afgelopen jaren heeft Den Haag miljarden subsidie beschikbaar gesteld voor het plaatsen van zonnepanelen.

De overheid staat in eerste instantie machteloos tegenover hogere premies. Nederland telt tientallen verzekeraars. Het zijn commerciële bedrijven, die zelf bepalen wat ze verzekeren en tegen welke tarieven.

De afgelopen jaren waren veel schadeverzekeraars verlieslatend. Dat had onder meer te maken met hoge brand- en aansprakelijkheidsschades en dalende inkomsten uit beleggingen. Verzekeraars zeggen vaker polissen op en kijken kritischer naar risicovolle polissen.

Particuliere zonnepanelen

Het is onduidelijk of ook particulieren meer moeten betalen voor het verzekeren van hun zonnepanelen. Huiseigenaren met enkele zonnepanelen zijn niet verplicht die te verzekeren. 'Lang vielen panelen onder de uitbreiding van de bestaande verzekering. Dat kostte een paar euro. Maar of dat nu een aparte polis wordt, of dat panelen helemaal worden uitgesloten, zijn we aan het onderzoeken', zegt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

Eind september meldde vakblad Solar Magazine al dat enkele grote verzekeraars besloten om onzichtbare schade aan zonnepanelen via woonhuisverzekeringen niet langer te vergoeden. Het ging daarbij om schade door hagelbuien. Daar zijn toen Kamervragen over gesteld. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei dat 'primair te beschouwen als een zaak tussen verzekeraars, marktpartijen en eigenaren van zonnepanelen. (...) Het is aan verzekeraars om te bepalen welke producten zij aanbieden'.

fd.nl/ondernemen/1327154/aanleg-van-z...
voda
0
4911 doden uit voorzorg

Dat kernenergie dodelijk kan zijn, weten we na Tsjernobyl en Fukushima wel. Maar dat het stoppen met kernenergie ook gevaarlijk kan zijn, was nieuw voor me. Daarom viel het recente onderzoek over de Fukushima-ramp van gezondheidseconoom Matthew Neidell en collega’s van Columbia University me op.

In het jaar na Fukushima werden alle 54 nucleaire reactoren uitgezet en schakelde Japan over op elektriciteitsproductie met fossiele brandstoffen. De prijsverhoging voor elektriciteit die dat met zich meebracht, had 4911 doden tot gevolg.

0,083

Neidell schat een toename in de jaarlijkse sterftekans van een 0,083 basispunt per uur vorst per procent stroomprijsstijging.

De analyse gaat als volgt. Vanwege het krappere aanbod, steeg de prijs van elektriciteit tot wel 40% in de elektriciteitsregio’s die het meeste op kernenergie leunden (gemiddelde: 5,8%). Bijna alle verwarming in Japan is elektrisch en het stroomverbruik voor verwarming nam door de prijsstijging zichtbaar af, met name in koude periodes.

De doden die dat met zich meebracht, vielen nauwelijks op en waren vaak ook nauwelijks aan de kou te relateren. Krantenkolommen vol met doodgevroren Japanners zijn er niet, het gaat bijvoorbeeld om iets meer hartaanvallen in gebieden waar het vriest en de stroomprijs meer is gestegen.

Neidell schat een toename in de jaarlijkse sterftekans van een 0,083 basispunt per uur vorst per procent stroomprijsstijging. Dat is 0,00000083. Vermenigvuldig dat met 237 uur vorst per jaar, een 5,8% prijsstijging, een jaarlijkse sterftekans van 846 per 100.000 inwoners en een bevolking van 126,7 miljoen en statistisch gezien zijn er jaarlijks 1228 doden te betreuren als gevolg van het uitschakelen van kernenergie.

Het relevantere punt is daarom
dat een goed geïntegreerd elektriciteitsnetwerk levens redt.

Eind 2015 is Japan mondjesmaat weer begonnen met het opstarten van zijn nucleaire centrales. Nucleaire energie is CO2-neutraal en blijft toch relatief goedkoop. De publieke opinie draait ook langzaam weer bij. De vier jaar zonder kostten dus echter 4911 mensen het leven.

Dat zijn er meer dan het aantal doden dat aan de Fukushima-ramp zelf toegeschreven kan worden. De vrijgekomen straling leidt naar verwachting tot 130 kankerdoden en de evacuatie en alles daaromheen bracht 1243 doden met zich mee.

Voor Neidell en collega’s roept dat de vraag op of het uit voorzorg uitzetten van de kernreactoren wel zo’n verstandige beslissing was. En daar hebben ze ongetwijfeld een punt.

Mij valt echter op dat het onderzoek van Neidell überhaupt mogelijk was. Om de toename in de jaarlijkse sterftekans te schatten als gevolg van het uitschakelen van kernreactoren, moet de elektriciteitsprijs zich in delen van het land namelijk verschillend ontwikkelen. En dat kan alleen als het elektriciteitsnet onvoldoende transportcapaciteit heeft. Was er voldoende transportcapaciteit geweest, dan had er ongetwijfeld iemand in een regio met een lage prijs stroom gekocht om die in een regio met een hoge prijs weer te verkopen. Net zolang totdat de prijsverschillen verdwenen zijn en er een kleine stijging in het hele land resteert. Met een kleine stijging in het hele land waren de gevolgen ongetwijfeld kleiner geweest.

Het relevantere punt is daarom dat een goed geïntegreerd elektriciteitsnetwerk levens redt. Ook voor Europa lijkt me dat een wijze les.

Jasper Lukkezen is hoofdredacteur van economenblad ESB en docent aan de Universiteit Utrecht.

fd.nl/futures/1326641/4911-doden-uit-...
voda
0
Hout verbranden zonder CO2-uitstoot te tellen

De verbranding van hout levert per eenheid energie meer CO2-emissie op dan steenkool. Toch subsidieert Nederland houtverbranding met miljarden euro's, omdat het kwalificeert als hernieuwbare energie. Daardoor telt Nederland de emissie van de verbranding niet mee.

Deze situatie vloeit voort uit de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie uit 2009. Die heeft bepaald dat verbranding van biomassa hernieuwbaar is. Een gedetailleerde argumentatie geeft de richtlijn niet. Beleidsmakers hebben altijd uitgelegd dat biomassa hernieuwbaar is, omdat de CO2 die vrijkomt bij verbranding weer wordt opgenomen door nieuwe aanplant van bomen. Zolang er maar een zelfde hoeveelheid bomen wordt geplant voor elke boom die wordt verbrand, geldt biomassa volgens deze theorie als hernieuwbaar.

Hernieuwbare karakter onder druk

‘Dat concept zou misschien enigszins hebben gegolden in 2009, toen het idee nog was dat resthout in het bos de belangrijkste bron voor houtige biomassa zou zijn, maar de grote subsidies voor hernieuwbare energie in een aantal EU-lidstaten hebben geleid tot een enorme groei van houtige biomassa, inclusief het vervangen van kolen in grote elektriciteitscentrales’, schreven wetenschappers van het belangrijkste wetenschappelijke EU-adviesorgaan European Academies’ Science Advisory Council van de EU eerder dit jaar.

Die industrialisatie zet het hernieuwbare karakter van biomassa volgens hen daarmee zwaar onder druk, omdat er bij verbranding van bomen onmiddellijk CO2 vrijkomt en het tientallen jaren kan duren voordat die uitstoot weer wordt opgenomen door nieuwe bomen.

'Absurde claim'

Enviva, 's werelds grootste pelletproducent, bestrijdt dit. ‘Netto groeien de bossen waar wij ons hout vandaan halen', zegt Jennifer Jenkins, hoofd duurzaamheid het bedrijf, dat op grote schaal hout levert aan Europese energiebedrijven.

‘Als biomassa voor energie afkomstig is van bossen, waar houtoogst continu volledig wordt vervangen door nieuwe groei, dan verwijdert de vervanging van fossiele brandstoffen door deze biomassa de fossiele emissies, zonder nieuwe extra CO2 toe te voegen aan de atmosfeer ten tijde van de verbranding’, aldus Jenkins.

Volgens Mary Booth, oprichter en directeur van Partnership for Policy Integrity dat zich richt op de energiesector, bestaat er echter helemaal geen verplichting om nieuwe bomen te planten. Zij noemt de claims van Enviva 'absurd'.

Aangroei van bos niet Enviva's verdienste

‘Enviva plant helemaal niets. Ze zijn geen grondeigenaar. Als bosbouwers waar ze hout vandaan halen, bomen herplanten na een oogst, vergroot dat de houtige biomassa niet, het vervangt alleen maar wat is geoogst, en dat gaat ook nog eens langzaam.'

Dat de bossen in het zuidoosten van de VS groeien, gebeurde volgens Booth al voordat Enviva er was. 'Dat komt door herbebossing van achtergelaten landbouwgrond en ook een beetje bomenplant. Maar dat zijn geen activiteiten waar Enviva krediet voor kan claimen.'

Het bedrijf probeert volgens haar te claimen dat de groei van de CO2-opname in de bossen, die al plaatsvond voordat ze hun fabrieken bouwden, emissies absorberen die vrijkomen bij de verbranding van houtpellets, 'maar dat klopt vanuit een mathematisch standpunt niet'.

Boekhoudkundige emissie

'Ze profiteren van het onvermogen van beleidsmakers om deze basiswiskunde te begrijpen', aldus Booth die bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een klacht vanwege misleiding tegen het bedrijf heeft ingediend. Ze is ook betrokken bij een rechtszaak tegen de EU over het hernieuwbare karakter van biomassa.

Het complexe bij biomassa is dat de emissie ervan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gas, olie of steenkool, in twee verschillende systemen plaatsvindt. De boekhoudkundige emissie moet in het land van herkomst worden meegenomen in de boekhouding voor het landgebruik, de werkelijke emissie vindt plaats in het land waar de verbranding plaatsvindt.

Geen uitstootrechten kopen

In feite besteden biomassa-importerende landen als Nederland de CO2-uitstoot daarmee uit aan het exporterende land. Want de landen waar de houtoogst plaatsvindt, moeten het CO2-verlies als gevolg van bomenkap registreren en rapporteren. Daardoor hoeft bij verbranding niet nog een keer die emissie te worden gerapporteerd. Gebeurt dat wel, dan worden emissies immers dubbel geteld.

Zolang bossen als geheel netto groeien, vindt er volgens deze methode technisch geen CO2-uitstoot plaats als hout wordt verbrand in energiecentrales. Daardoor kunnen energiebedrijven als Drax, Ørsted en RWE bij de verbranding van biomassa CO2 uitstoten zonder dat zij voor die uitstoot rechten hoeven te kopen.

Deze publicatie is ondersteund met een bijdrage uit de Regeling Onderzoeksjournalistiek van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

fd.nl/ondernemen/1327094/hout-verbran...
Bijlage:
voda
0
Europese Commissie verleent toestemming aan Europese Batterij Alliantie

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie heeft toestemming verleend aan de Europese Batterij Alliantie, een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang die zich op accu’s zal focussen. Dit maakte de Europese instelling maandag in een persbericht bekend.

De Commissie aanvaardt 3,2 miljard euro aan overheidssteun van de zeven EU lidstaten die in het project meedoen, waaronder België, Frankrijk en Duitsland.

De verwachting is dat hiermee nog eens 5 miljard euro aan privé-investeringen kan worden aangetrokken. Het volledige project zou volgens planning tegen 2031 moeten klaar zijn, aldus de Commissie.

“Dankzij de steun die nu groen licht krijgt, kan dit belangrijke project van start gaan zonder dat de mededinging buitensporig wordt verstoord”, aldus vice-voorzitter Margrethe Vestager in een toelichting.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
rationeel
0
„We moeten onze samenleving resetten en hebben niet de luxe om dit te verknoeien.” Aan het woord is deze week... Frans Timmermans..., Eurocommissaris voor de ‘Green Deal’ die van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent moet maken. Woensdag presenteert Timmermans zijn plannen. De dag erna arriveren regeringsleiders in Brussel voor een EU-top over de Europese meerjarenbegroting.

Wie gaat de Green Deal betalen?
rationeel
0
Woensdag Timmermans Dag Het is nu of nooit – dat is de toon waarop Eurocommissaris Frans Timmermans aanstaande woensdag, aan de vooravond van de EU-top, zijn langverwachte Green Deal presenteert. Verminderen van de CO2-uitstoot met 50% tot 55% in 2030. En in 2050 moet Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld zijn. Grove schetsen van de plannen van Timmermans en zijn adjudant Diederik Samsom lekten eerder al uit. Een greep: hervorming Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (duurzamere kleinschaligere landbouw- en voedselproductie), kilometerheffing in de hele EU, herbebossing van delen van Europa, driekwart van het vervoer over de weg verplaatsen naar het spoor en het water.

Nog een ambitie: ‘schoon staal’ in 2030. Een enorme uitdaging voor bijvoorbeeld Tata Steel in IJmuiden dat onlangs nog in het nieuws kwam vanwege hogere uitstoot dan toegestaan. In een uitgelekt concept van Timmermans’ presentatie luidt de slagzin: ‘To a sustainable future, while leaving no one behind’. Niemand zal achterblijven, is dus de belofte. Maar in Midden- en Oost-Europa, waar veel landen nog sterk afhankelijk zijn van vervuilende kolencentrales, heerst twijfel.

Wie betaalt de hoogste prijs? Afgelopen zomer waren Polen, Hongarije en Tsjechië de grote dwarsliggers: zij torpedeerden de ‘klimaatneutraal’-ambitie. Nu hoopt de Europese Commissie van Ursula von der Leyen dat die landen op de EU-top alsnog aan boord komen. De Green Deal is volgens de Commissie „ook een groeistrategie die innovatie in moderne technologieën zal aanzwengelen”. Maar de Oost-Europeanen vrezen dat ze voor de transitie van fossiele naar vervangende, schonere energiebronnen de hoogste prijs betalen. Om ze te paaien wordt ze een ‘rechtvaardig transitiefonds’ van 35 miljard euro uit de Europese meerjarenbegroting in het vooruitzicht gesteld.

Maar zodra het over extra potjes geld gaat, leert de ervaring in Brussel, wordt het al snel ruzie. Meteen na presentatie van Timmermans debatteerde het Europees Parlement (EP) over zijn plannen. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen nam alvast één plannetje uit de Green Deal onder vuur: de voorgestelde Europese kilometerheffing. „De kilometerheffing is een nationale zaak en moet dat blijven.” Bovendien vindt Ruissen dat het EP zélf allereerst het goede voorbeeld moet geven. „Vergaderen in Brussel én in Straatsburg is onzinnig. We moeten een vergaderplek sluiten. Zo besparen we veel reizen, geld en CO2-uitstoot.”
rationeel
0
Alles wordt weer ONJUIST geplaatst.

De vorige keer was dat het werk van een lollige medereaguurder.

Wie doet het nu?
rationeel
0
Moord op Malta Durven premier Rutte cum suis nog op de groepsfoto met de Maltese premier Joseph Muscat tijdens de EU-top van aanstaande donderdag? In oktober 2017 werd de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia opgeblazen met een zware autobom, nadat ze op haar blog corruptie-affaires had onthuld. Inmiddels blijkt dat betrokkenen bij de moord banden hebben met de regering. Hoe lang durft Muscat nog aan te blijven? Bij een bezoek vorige week van een delegatie van Europarlementariërs aan Malta weigerde de Maltese Roberta Metsola – zie foto - de hand te schudden van Muscat.

Op de top „moeten de andere EU-leiders hem de rug toekeren”, zegt Daphne Galizia’s zoon Matthew tegen NRC. „Als ze dat niet doen, zijn ze als de wereldleiders die met [de Saoedische kroonprins] Bin Salman blijven omgaan na de moord op Khashoggi.” Het Europees Parlement voert de druk op: Andrew Caruana Galizia, een tweede zoon van de vermoorde journalist, is donderdag speciale gast in het EP. The Guardian maakte eerder deze video met de nabestaanden.

haas
0
mss iets voor de Groen brigade van Jesse cs: stoppen met kerstbomen kappen

PS: Ik kwam vandaag bij kennis op bezoek: heeft al 35 jaren KUNST kersboom
(niet elk jaar met de auto echte kerstboom kopen ,dat gejakker:)

ook weg met de kerstboomboeren :):)
NewKidInTown
0
quote:

haas schreef op 9 dec 2019 om 15:30:


PS: Ik kwam vandaag bij kennis op bezoek: heeft al 35 jaren KUNST kersboom
(niet elk jaar met de auto echte kerstboom kopen ,dat gejakker:)

Dan kunnen de auto's dus ook weg ;-)
11.514 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 571 572 573 574 575 576 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX licht hoger op rustige dag

15:51 De Europese aandelenbeurzen stonden maandag halverwege de middag overwegend lager. De AEX-index in Amsterda... 1

  Indices

  AEX 602,26 -0,01%
  EUR/USD 1,1070 +0,11%
  Germany30^ 13.097,20 -0,53%
  Gold spot 1.460,83 +0,04%
  LDN100-24h 7.244,65 +0,21%
  NY-Nasdaq Composite 8.656,53 +1,00%
  US30# 27.957,61 -0,16%

  Stijgers

  Fugro
  +6,92%
  Aperam
  +2,21%
  Flow T...
  +2,16%
  Galapagos
  +2,06%
  BAM
  +1,95%

  Dalers

  Kiadis...
  -3,81%
  Takeaw...
  -2,20%
  Ajax
  -1,78%
  Kendrion
  -1,68%
  ASMI
  -1,51%

  Nieuws Forum Meer»

  (6)

  Lepre Chaun op 09-dec-19 17:19
  (2)

  Weert=No.1 op 09-dec-19 16:51
  (4)

  Arie40 op 09-dec-19 16:17
  (1)

  Krisna op 09-dec-19 16:14
  (27)

  Gilaph op 09-dec-19 15:57

  Column Forum Meer»

  (175)

  Oboema uit Zimbabwe op 09-dec-19 17:40
  (4)

  Snugger op 09-dec-19 16:25
  (8)

  Ritageld op 09-dec-19 15:29
  (7)

  Snugger op 09-dec-19 15:11
  (2)

  ff_relativeren op 09-dec-19 12:16