Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5.566 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 ... 275 276 277 278 279 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rationeel
0
Van der Sluis maakt een vergelijking met vliegtuigen. De oude versies bleven door hun ontwerp lang doorzweven, ook als de apparatuur bezweek. “Maar een F16 zit tjokvol techniek en valt als een baksteen uit de lucht wanneer de motor uitvalt”, zegt Van der Sluis. Hij wijst erop dat>>> het net nu heel stabiel is>>>. En vraagt zich af of het nodig is om dat op>>> het spel te zetten>>> door de kolencentrales te sluiten.

Afhankelijker van het buitenland

De voorstanders vinden van wel, als het maar CO2-reductie oplevert. Op het eerst gezicht is dat ook zo. Kolencentrales stoten CO2 uit en sluit je de deuren, dan zal dit fors minder zijn. Dat is een minder stabiel net wel waard, zullen de voorstanders denken.

Maar zal er wel daadwerkelijk minder CO2-uitstoot komen door het sluiten van de kolencentrales? “Dat valt bijna niet te voorspellen”, zegt hoogleraar>>> Smart Grids Han Slootweg van de TU Eindhoven>>>. Dat zit zo. Wanneer de kolencentrales dicht gaan is er minder aanbod van elektriciteit in Nederland. Zoals gezegd moet het net in balans blijven en aan de vraag worden voldaan. Daarom zijn er op korte termijn twee opties om de vraag op te schroeven: meer gascentrales inschakelen of elektriciteit importeren uit het buitenland.

Voor de eerste optie zijn>>> gascentrales beschikbaar in Nederland>>> en de ons omringende landen. Maar dat gas moet dan wel geïmporteerd worden. Het gas in Groningen is geen optie, omdat het om de zogeheten >>>laagcalorische variant>>> gaat. Voor de centrales is hoogcalorisch gas nodig uit bijvoorbeeld>>> Rusland, Iran of Algerije>>>. Dit heeft een hogere energie-inhoud. “Je haalt deze grondstof dan uit die landen en wekt het in Nederland in centrales op. Het voordeel is dat je dan veel minder CO2-uitstoot hebt dan bij kolencentrales. Maar gas is natuurlijk wel een fossiele brandstof en je wordt afhankelijker van het buitenland, dat het gas levert”, aldus de hoogleraar Smart Grids.

Vrije markt

Dat geldt ook voor de tweede optie om direct elektriciteit te importeren uit het buitenland. Al zijn er dan veel meer opties, en dichter bij huis. Nederland kan bijvoorbeeld>>> elektriciteit halen uit België>>>, Duitsland, Engeland en zelfs Noorwegen>>>. Het is dan daar opgewekt en gaat via het net naar ons land. Maar hoe het precies is opgewekt, daarover hebben we nauwelijks iets te zeggen. Er bestaat namelijk een vrije markt. Energieleveranciers kopen daarbij elektriciteit in. Dat doen ze voor de meest aantrekkelijke prijs. “Dat kan dus ook elektriciteit zijn uit een>>> bruinkoolcentrale>>> in Duitsland, als die op dat moment het goedkoopst levert”, zegt Slootweg.

Gek genoeg zijn>>> die centrales veel vervuilender >>>dan de kolencentrales die we op dat moment in Nederland hebben gesloten. Ja, de CO2-uitstoot neemt dan af in ons land, maar neemt toe in Duitsland. Ook is het mogelijk dat we energie uit>>> Frankrijk>>> importeren, dat is opgewekt door >>>kerncentrales>>>, die overigens geen CO2-uitstoot kennen, maar wel>>> politiek gevoelig >>>liggen. “Het effect van de sluiting van kolencentrales op de elektriciteitsmarkt is lastig te voorspellen”, zegt Slootweg. “Het is maar zeer de vraag of het internationaal gezien tot minder CO2-uitstoot leidt. En daar is het toch allemaal om te doen? Dit probleem komt tot nog toe amper aan bod in de discussie over kolencentrales. Vaak wordt de vrije elektriciteitsmarkt vergeten.”

De>>> kolencentrale van Eemshaven>>> in het noorden van Nederland is relatief nieuw en werd in >>>2015>>> in bedrijf genomen. Het bouwwerk kostte>>> 1,5 miljard euro.>>> Het werkt niet alleen op>>> steenkool>>> maar ook op>>> biomassa>>>. Ook deze centrale moet>>> uiterlijk in 2025>>> de deuren sluiten.
rationeel
1
Voorstanders van de sluiting van kolencentrales zien het liefst dat we elektriciteit opwekken via >>>zonnepanelen en windmolens>>>. Dat is zeker mogelijk, maar zover zijn we nog lang niet. Het aandeel van deze duurzame opwekkers is op dit moment nog laag en als je op korte termijn kolencentrales sluit zal je voor de>>> elektriciteit op het buitenland>>> aangewezen zijn.

Alles hangt met elkaar samen

En op de lange termijn? Opmerkelijk genoeg bestaat er niet >>>echt een grote aanpak>>> of >>>visie in ons land>>>. Willen we in Nederland straks meer duurzame opwekkers die elektriciteit leveren om het gat op te vullen van de kolencentrales? Hoe zorgen we dan dat het net stabiel blijft, de regeltechniek goed wordt toegepast en wat doen we met de opslag van energie? Nog altijd moet de balans tussen vraag en aanbod er dan zijn op het elektriciteitsnet. En dat is een stuk moeilijker te regelen met zon- en windenergie omdat het aanbod daarvan verschilt. Als we toch veel meer duurzame opwekking willen, dan zullen we ook elektriciteit moeten opslaan wanneer de zon niet schijnt en het minder waait. Dat kan bijvoorbeeld in >>>waterstof of batterijen>>>, waar NEMO Kennislink al eerder over schreef, maar daarvoor moet wel een>>> plan worden gemaakt>>>. Zomaar roepen dat we dat wel even gaan doen zonder goed uitgewerkt plan van aanpak, is zeer onverstandig.

“Alles hangt met elkaar samen”, zegt Slootweg. “Er zou een uitgewerkt plan moeten komen waarop verstandig beleid wordt gemaakt. Maak een stip op de horizon waar je naartoe wilt, geef dan gericht subsidies en houdt rekening met de>>> fysica>>>. Want er zijn>>> natuurwetten >>>waar we mee te maken hebben, maar>>> die realiteit wordt nog weleens vergeten.”>>>

Een goed voorbeeld daarvan is dat in het>>> noorden en oosten van ons land momenteel veel windparken>>> verrijzen. Maar de capaciteit van het net is daar van oudsher niet zo groot, omdat er >>>niet zo veel mensen wonen>>> en >>>minder bedrijvigheid>>> is dan in het westen van het land. “Toch gaat de bouw van duurzame opwekkers maar door. Als je veel opwekt in het noorden en oosten dan moet die elektriciteit juist naar andere delen van Nederland, waar de vraag hoog is. Daar leidt nu al tot een >>>capaciteitsprobleem”>>>, aldus Slootweg. En dat terwijl in het noorden nog meer wind- en zonneparken gebouwd worden. Dat is>>> vreemd>>> omdat het>>> net nu al niet sterk genoeg>>> is om de opgewekte elektriciteit in het noorden en oosten naar andere gebieden te transporteren, waar de vraag het hoogst is.

Het heeft allemaal met>>> vooruitkijken>>> te maken en>>> plannen >>>hoe de elektriciteitsvoorziening eruit moet zien. Het gaat vaak om>>> forse investeringen>>> die tientallen jaren mee gaan. Van der Sluis sluit zich daarom aan bij die noodzaak van >>>een goed plan.>>> We hebben al een>>> elektriciteitsnet dat goed werkt>>>, waarbij aanbod en vraag goed op elkaar afgesteld zijn.>>> “Waarom dit niet als uitgangspunt nemen?”>>>

Sluiten verstandig?

Gaan we de sluiting van de kolencentrales nog merken in onze>>> portemonnee?>>> “Dat weet je >>>niet van tevoren>>>. Normaal gesproken stijgt de prijs van de energienota, omdat je bij de sluiting van kolencentrales aanbod wegneemt”, legt Slootweg uit. “Maar die elektriciteitsprijs is van nog veel meer dingen afhankelijk, zoals de>>> inflatie en de groei van de economie>>>. Je kan het pas over drie jaar zeggen of het geholpen heeft.”

Kunnen de kolencentrales dicht? Technisch is dat mogelijk, al maak je het elektriciteitssysteem van Nederland er>>> minder stabiel mee >>>en neemt de>>> afhankelijkheid van het buitenland toe.>>> De belangrijkste,>>> politieke reden om kolencentrales te sluiten is om de CO2-uitstoot>>> te reduceren. In Nederland lukt dat dan zonder meer. Sluit de deuren en de uitstoot neemt in ons land af. Maar dan>>> kopen bedrijven wel elektriciteit>>> in uit het buitenland en vanwege de vrije markt weten we niet precies wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Komt het van>>> bruinkoolcentrales>>> van over de grens? Dan neemt de CO2-uitstoot juist>>> wereldwijd>>> toe en dat is geen onwaarschijnlijk scenario. De politiek en milieu-organisaties staren zich nu vooral blind op de CO2-reductie. Wat vooralsnog>>> ontbreekt is een doorwrocht plan met visie>>>. Waarin bijvoorbeeld wordt ingezet op duurzame energie en opslag en rekening wordt gehouden met de vrije markt en de stabiliteit van het net.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
rationeel
1
We kunnen leren van de voorvaderen:

Gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt.
rationeel
1
De kimaattransitie is ondoordacht. Levert waarschijnlijk alleen maar problemen op en kost veel te veel geld. Geld, dat ook nodig is voor urgentere zaken, zoals het in orde brengen van het achterstallig onderhoud.

Het artikel geeft aan hoe weinig doordacht de plannen zijn
rationeel
0
corsius André Groen

Duitsland produceert veel electro met bruinkool en deze bruinkool wordt naar Nederland gebracht voor het maken van >>>cement in Maastricht>>> en ook net over de grens in>>> Belgie uitlopers van Sint Pieter Berg en Belgie kan geen electro leveren omdat ze zelf al niet genoeg hebben.maar ze gebruiken wel>>>> kern energie en water kracht >>>.

De oplossing voor ons: Kernenergie.
rationeel
0
David •

De oplossing van dit probleem is eigenlijk heel simpel: zet alle centrales neer buiten de territoriale wateren. Nul CO2 uitstoot in het land. Geen centrale hoeft dicht. Iedereen tevreden.
rationeel
0
Herm

Zeer onverstandig om de centrale s op korte termijn te sluiten. Met de opkomst van de electrische auto's hebben we alleen maar meer stroom nodig m.n. snachts zal het verbruik toenemen en kunnen we minder een beroep doen op zonnepanelen en windenergie.
Ook zullen de bedrijven in de toekomst snachts meer energie vragen doordat onze 24 uur economie alleen maar toeneemt.
rationeel
0
Adriaan • 26 minuten geleden

Frankrijk heeft 58 kerncentrales , wat lopen we in Nederland moeilijk te doen, als daar
iets gebeurd en de Wind staat onze kant op ?
Frankrijk zal nooit zijn centrales sluiten, dat is onmogelijk !
Dus m.i. 3 of 4 kerncentrales er bij plaatsen eventueel in zee.; uiteraard goed
beveiligd.
Geeft geen uitstoot en is betaalbaar
Dan hebben we de geld verslindende lap middelen minder nodig
In de verre toekomst zal er ongetwijfeld nieuwe energie opwekking worden
uitgevonden ; betaalbaar en veilig., waar iedereen mee accoord zal gaan
rationeel
0
Iedereen wordt nu wel aan het denken gezet. Dat is positief.
Positief is ook dat wanneer er iets veranderd moet worden, Kerncentrales ook overwogen moeten worden.
En dat het absurd is, dat landen dichtbij ze wel hebben, en in zo grote mate, en dat wij ze dan niet zouden mogen hebben.

rationeel
0
En maar Baudet:) verketteren. Zonder hem wisten we van niets, en zouden we helemaal niet onze stem hebben kunnen laten horen.
Nu de Telegraaf weer bezig met Nausicaa Marbe.
Het lijkt wel of die opiniemakers het met elkaar afspreken, zodat ze iedere dag opnieuw kunnen hakken:(

...14 juni...gisteren dus:(
haas
0
quote:

rationeel schreef op 15 jun 2019 om 12:20:


Iedereen wordt nu wel aan het denken gezet. Dat is positief.
Positief is ook dat wanneer er iets veranderd moet worden, Kerncentrales ook overwogen moeten worden.
En dat het absurd is, dat landen dichtbij ze wel hebben, en in zo grote mate, en dat wij ze dan niet zouden mogen hebben.
alternatief is dan Kernenergie importeren ?
doen we ook met gas/water en wind energie
rationeel
0
quote:

haas schreef op 15 jun 2019 om 13:35:


[...]

alternatief is dan Kernenergie importeren ?
doen we ook met gas/water en wind energie


Zelf een kernreactor bouwen. Ik ben geen voorstander van afhankelijk zijn van wie dan ook.
Ook niet wat betreft de voedselvoorziening.
rationeel
0
quote:

hirshi schreef op 15 jun 2019 om 12:59:


Wat zielig voor Baudet toch....


Heeft niet met zielig te maken, maar het verketteren op grond van valse beschuldigingen.
Dat jij dat niet begrijpt, dat begrijp ik weer niet.

Wat voor belang heb jij er nu bij, de werkelijkheid te ontkennen.

Kom met argumenten en niet met verdachtmakingen. Ga maar Jensen even zien. Dan snap je misschien wat je aan het doen bent,
Jos2233
0
Goed idee een paar kernreactoren erbij. Duurt wel een jaar of 20 voor alle procedures zijn doorlopen en de bouw is afgerond. In Engeland wordt momenteel een kerncentrale gebouwd en dat is een ramp. Zowel de overschrijding in bouwtijd als in bouwkosten is bizar.

Energie onafhankelijk is ook een goed idee.
Er wordt nu al aangewerkt, maar er kan wel een tandje bij.
De negativiteit t.a.v. wind en zon energie is misplaatst. Door technologische vooruitgang dalen de kosten van zon en wind energie zeer snel.
Goed voor de werkgelegenheid en veel Nederlandse bedrijven kunnen een voortrekkersrol spelen. SIF, Boskalis, Signify, van Oord, Alfen, Fastned etc.
rationeel
0
quote:

Jos2233 schreef op 15 jun 2019 om 14:11:


Goed idee een paar kernreactoren erbij. Duurt wel een jaar of 20 voor alle procedures zijn doorlopen en de bouw is afgerond. In Engeland wordt momenteel een kerncentrale gebouwd en dat is een ramp. Zowel de overschrijding in bouwtijd als in bouwkosten is bizar.

Energie onafhankelijk is ook een goed idee.
Er wordt nu al aangewerkt, maar er kan wel een tandje bij.
De negativiteit t.a.v. wind en zon energie is misplaatst. Door technologische vooruitgang dalen de kosten van zon en wind energie zeer snel.
Goed voor de werkgelegenheid en veel Nederlandse bedrijven kunnen een voortrekkersrol spelen. SIF, Boskalis, Signify, van Oord, Alfen, Fastned etc.


Werkgelegenheid?

Ik ben voorstander van terug naar 10 miljoen. Werkgelegenheid geen argument. Steeds groter groeien GEEN argument.
Op lange termijn denken vind ik een VOORDEEL.
Nu vast beginnen met gebruik te maken van wat er wetenschappelijk mogelijk is. Uitbannen van
erfelijke ziekten bijvoorbeeld. Ga daar maar geld aan besteden.
rationeel
0
Beter onderwijs, door opleiden van betere onderwijs krachten. Niet door met geld te strooien.
Gezondere leefomgeving. Ophouden met bomenkap. Onderhouden van de bomen die wij hebben, zodat ze niet omvallen bij ...BOSJES;)...als er eens een stormpje langs komt. En nieuwe aanplanten. Op een verstandige manier, niet allemaal dezelfde. In plaats van lelijke zonnepanelen op het dak, een mooi groen beplant dak. Verbied het verstenen van tuinen. Stop met nog meer woningen bouwen, maar moedig terugkeer van burgers naar het homeland aan.

Ik zie het helemaal voor me: Gelukkige gezonde mensen met gelukkige intelligente goed opgevoede kindertjes blij in zonnig en regenachtig Nederland:) spelend, wandelend fietsend, en een boek lezend, You name it;)


haas
0
quote:

rationeel schreef op 15 jun 2019 om 14:01:


[...]

Zelf een kernreactor bouwen. Ik ben geen voorstander van afhankelijk zijn van wie dan ook.
Ook niet wat betreft de voedselvoorziening.

Die wereld van u komt niet terug
Alles is grenzeloos in het produceren
Ik zal mij zelf besparen met het noemen van voorbeelden
hirshi
0
quote:

haas schreef op 15 jun 2019 om 16:04:


[...]
Die wereld van u komt niet terug
Alles is grenzeloos in het produceren
Ik zal mij zelf besparen met het noemen van voorbeelden


inderdaad haas.

Zeker als dat uit de mond van iemand komt die volstrekt afhankelijk is van the internet of things.
5.566 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 ... 275 276 277 278 279 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Spanning Iran drukt Wall Street omlaag

19 jul De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen gesloten. Het sentiment op de beurs werd gedrukt ... 8

  Indices

  AEX 571,84 +0,05%
  EUR/USD 1,1221 -0,50%
  Germany30^ 12.233,30 +0,04%
  Gold spot 1.425,27 0,00%
  LDN100-24h 7.436,10 0,00%
  NY-Nasdaq Composite 8.146,49 -0,74%
  US30# 27.088,39 -0,26%

  Stijgers

  Acomo
  +5,80%
  Galapagos
  +5,65%
  Sligro
  +4,00%
  BESI
  +3,39%
  IMCD
  +2,92%

  Dalers

  Kiadis...
  -2,22%
  ING
  -1,52%
  Fugro
  -1,43%
  Heijmans
  -1,40%
  Ordina
  -1,23%

  Nieuws Forum Meer»

  (17)

  Twijfels op 20-jul-19 18:12
  (4)

  rene66 op 19-jul-19 14:15
  (13)

  Twijfels op 20-jul-19 18:06
  (2)

  erjee-ff op 20-jul-19 18:00
  (5)

  dasokwat op 20-jul-19 15:45

  Column Forum Meer»

  (32)

  Twijfels op 20-jul-19 17:39
  (117)

  fred optie op 20-jul-19 17:37
  (7)

  Jeroentje-2018 op 20-jul-19 15:19
  (8)

  Snugger op 20-jul-19 13:29
  (8)

  Niffa op 20-jul-19 12:45