Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Geldzaken rondom scheiden (en voorkomen van huis opeten in het bijzonder)

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Starter123
0
Hallo,

Hieronder zal ik even de situatie schetsen. Mocht je iets lezen waarbij je denk; hou hier of hier rekening mee dan hoor ik het graag.

Mijn moeder moet het huis verkopen gezien ze gaat scheiden. De helft van de opbrengsten is voor haar, de andere helft voor mijn vader. Mijn moeder heeft geen inkomen. Na de verkoop van het huis zal zij alleen de helft van het pension van mijn vader krijgen. Dit is erg weinig en lang niet voldoende om een maand van rond te komen. Gezien ze zelf nog niet de AOW- leeftijd heeft zal ze tot die tijd haar enige inkomen (de helft van het pensioen van mijn vader en zorgtoeslag) moeten aanvullen met de opbrengsten van het huis. (Waar overigens nog een hele smak vanaf gaat door de torenhoge advocaatkosten die een moeizame scheiding met zich meebrengen.

Verder heb ik nog een broer en een zus heb van 24 en 25 die bij haar zullen blijven wonen. Eén van hen is momenteel werkeloos (maar zou wel mee kunnen betalen wanneer er werk gevonden wordt) en de ander heeft schulden en zou dus ook niet kunnen meebetalen.

Ik vind het ontzettend sneu voor mijn moeder dat ze het enige beetje geld wat ze straks zal bezitten door de verkoop van het huis moet opeten voor ze aanspraak kan maken op bijvoorbeeld de huurtoeslag. Zijn er mogelijkheden waarmee we dit enigszins kunnen voorkomen/ verminderen?

- Is het bijvoorbeeld mogelijk dat ze (een deel) van de opbrengt van het huis in lijfrente sparen of iets stopt. Ik meen namelijk gehoord te hebben dat dit geld niet meetelt als vermogen.
- Is het mogelijk dat ze een deel van het geld aan mij schenkt zodat haar vermogen minder is en ze mogelijk recht heeft op huurtoeslag en mogelijk meer van dit soort zaken. (Uiteraard blijft het haar geld, maar dan is het niet meer zichtbaar.) Ik denk dat schenken direct na de verkoop niet kan of wel? Maar ik heb ook ooit iets gelezen over 'in het voren schenken'. Dat je zegmaar een schuld opbouwt bij je kind omdat je al geschonken hebt wat je nog niet hebt en dit dan dus kan doen wanneer het huis verkocht is. Weet iemand hier iets van?

Mocht je iets lezen waarvan je denkt: vergeet dit of dat niet of denk eens hieraan: alle hulp en tips is welkom!!
Oh nog 1 vraag:
- Maakt het iets uit of mijn moeder het pensioen via mijn vader ontvangt of direct van de pensioenverzekeraar?
- Is een website waar ik dit soort vragen nog meer zou kunnen stellen? (Een forum meer specifiek voor financiën en geldzaken bijvoorbeeld?)

Alvast bedankt voor het meedenken! v
Cézan
0
Oh nog 1 vraag:
- Maakt het iets uit of mijn moeder het pensioen via mijn vader ontvangt of direct van de pensioenverzekeraar?
- Is een website waar ik dit soort vragen nog meer zou kunnen stellen? (Een forum meer specifiek voor financiën en geldzaken bijvoorbeeld?)Via de pensioenverzekeraar(s)! Deze laatste moet(en) sowieso een officieel briefje (copie convenant bv) van je moeder ontvangen en je moeder heeft er voor rest van leven (na haar pensioenleeftijd dus) geen omkijken naar.
Binnen 2 jaar op te sturen naar pensioenverzekeraar.


Vader zou immers de kolder in zijn hoofd krijgen (zou zomaar kunnen) en zomaar helft pensioen weigeren te betalen. Anders krijg je later weer het juridisch gehakketak.

Tussen haakjes, advocaat van moeder hoort dit alles te weten.

S6 en sterkte.
objectief
0
quote:

Starter123 schreef op 15 aug 2017 om 22:29:Verder heb ik nog een broer en een zus heb van 24 en 25 die bij haar zullen blijven wonen. Eén van hen is momenteel werkeloos (maar zou wel mee kunnen betalen wanneer er werk gevonden wordt) en de ander heeft schulden en zou dus ook niet kunnen meebetalen.Die inwonende broer en zus moeten gewoon werken en de huur betalen...dan hoeft je moeder ook geen huurtoeslag te vragen...dit laatste is voor mensen die het echt nodig hebben.
paulta
0
Ik ken gevallen van 3x huurtoeslag op een adres, aangevraagd, 3 jaar terugwerkend, in 1x gestort als ware het een hoge prijs in de Staatsloterij.

Na 2-3 jaar de bekende brief om alles weer terug te kieperen "wegens onterecht..."

Gelijk aan het gas en toewerkend naar de bekende sanering...komt steeds vaker voor!
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX-index op hoogste niveau in 18 jaar

17:53 De AEX-index van de beurs in Amsterdam ging dinsdag flink omhoog en bereikte daarmee het hoogste niveau in ...

  Indices

  AEX 582,08 +1,84%
  EUR/USD 1,1154 -0,60%
  Germany30^ 12.501,40 +1,73%
  Gold spot 1.421,25 -0,28%
  LDN100-24h 7.494,12 +0,78%
  NY-Nasdaq Composite 8.204,14 -0,04%
  US30# 27.217,41 +0,16%

  Stijgers

  BESI
  +9,03%
  Aperam
  +8,66%
  Arcadis
  +8,62%
  TomTom
  +8,32%
  Arcelo...
  +8,09%

  Dalers

  Kiadis...
  -6,18%
  Basic-Fit
  -4,14%
  ABN AM...
  -2,84%
  ASR Ne...
  -2,68%
  KPN
  -2,35%