Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Lastig belasting probleem

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Ik heb een lastig probleem IVM met hoe ik mijn belasting moet aangeven en of ik dit afgelopen 2/3 jaar anders had kunnen doen.

Ik heb wat adviseurs gebeld (ook de belastingdienst) maar heb iedere keer het idee dat ze geen idee hebben waar ik nu precies geld mee verdien en waarom dat lastig is en hoe daar zo gunstig mogelijk mee om te gaan. Vandaar mijn post hier.

Tijdens mijn studie was ik begonnen met een fansite voor een spel. De website werkt als een 'winkel' (dat is het niet, niet als in een ebay store ofzo) tussen mijn account op het spel (waar veel digitale kaarten staan) en andere accounts op het spel. Het werkt als micro store, ik koop kaarten voor bijvoorbeeld 1000 credits (zelf verzonnen currency) en verkoop diezelfde voor 1100 credits. Ik maak dus continue winst en vergroot mijn inzet. Toen dit ongeveer een jaar draaide ben ik deze kaarten en deze credits voor USD gaan verkopen via paypal. Dit was nog tijdens mijn buitenland studie.

Dit verdiende blijkbaar zo goed dat ik er een redelijk salaris aan over hield. Ik stond ook nog ingeschreven bij de KVK/Belastingdients omdat ik vroeger nog wel eens heb gefreelanced. Dit onverwachte succes kwam natuurlijk met de vraag: hoe geef ik zoiets op? Wat is BTW etc? Het is paypal, de overheid heeft hier geen inzicht in? En mag dit ook niet opvragen?

Ik heb uiteindelijk de veilige weg gekozen maar ben bang dat ik veel geld heb laten liggen.

Wat ik deed was:
- Alle transacties binnen europa markeren dat er BTW in zat (en dus afgedragen moest worden) en alles buiten europa geen btw.
- Vervolgens een percentage van het verdiende geld uitgerekend waar BTW over afgedragen moest worden. (meestal rond de 25%)
- Het bedrag van USD naar EUR omgezet en overgeschreven naar mijn rekening. (Wat overigens de enige wettige transactie is! en die komt uit Ierland)
- Dus als dit 10.000 euro was dan was mijn binnengehaalde BTW 21% van 2.500 euro.
- de rest is standaard boekhouding inclusief afschrijving van apparatuur etc.

Daarbij komt dat mijn ruil en inkomsten systeem volledig is geautomatiseerd en er slechts een paar uur per week werk aan heb. Dit was in 2012 en 2013 geen probleem omdat ik ook aan andere persoonlijke projecten werkte dus ik kon zonder problemen de 1260 uren grens hard maken en belasting voordeel krijgen.


Maaaaaaaaar:
- Er zijn geen factuurnummers
- Geen 'wettige'?? transacties tussen mij en een consument.
- Ik heb geen VAR verklaring
- Lever niet aan bedrijven
- Er is slechts 1 of 2 officiele transacties naar mijn rekening per jaar

Nu werk ik en heb ik een gewoon salaris maar mijn website blijft wel inkomsten genereren op mijn paypal rekening. Dit betekend dat ik niet hard kan maken dat ik 1260 uur werk per jaar aan mijn website/freelance besteed. Dit is lastig want ik doe niets meer of minder als dat ik eerst deed maar wil wel het voordeel.

Toen kwam een vriend van mij met het idee van: Is dit niet gewoon box3? Een investering met een belachelijk rendement? Waar de uitkering vanuit paypal gewoon rendement is? Zou dit gunstig zijn en/of ook met terug werkende kracht te implementeren zijn?

Is box3 uberhaubt mogelijk? Zo niet, hoe moet ik dit opgeven? Of niet, en gewoon lekker mijn vakanties etc van mijn paypal rekening betalen?

Het gaat overigens voor 2012 en 2013 om ongeveer 20-25.000 euro per jaar en dit jaar verwacht ik met de huidige koers ongeveer 14-15.000 euro.


PS Als er vragen zijn, vraag AUB, ben erg benieuwd naar advies of naar een adres die goed advies kan geven, want ik heb het helaas nog niet kunnen vinden.

Mvg


gerrit 69
0

Je valt tussen de wal en het schip.
Dan ben je bij onze Overheid aan de goden overgeleverd.
Ik zal dit aan mijn zoon overleggen, die al een tijdje zzp-er is, hoe hij hier over denkt, maar neem maar van mij aan dat ik geen hoge pet op heb voor onze Overheid en ons belastingsysteem zonder enig creatief vermogen.

Groet van Gerrit
[verwijderd]
0
Bedankt voor de reactie Gerrit,

Dat idee heb ik namelijk ook, ik kan namelijk ook niet echt eenduidig advies krijgen over wat ik moet doen.

Gr. Olaf
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Spanning Iran drukt Wall Street omlaag

19 jul De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen gesloten. Het sentiment op de beurs werd gedrukt ... 9

  Indices

  AEX 571,84 +0,05%
  EUR/USD 1,1218 -0,03%
  Germany30^ 12.218,90 -0,07%
  Gold spot 1.425,27 0,00%
  LDN100-24h 7.436,10 0,00%
  NY-Nasdaq Composite 8.146,49 -0,74%
  US30# 27.088,39 -0,26%

  Stijgers

  Acomo
  +5,80%
  Galapagos
  +5,65%
  Sligro
  +4,00%
  BESI
  +3,39%
  IMCD
  +2,92%

  Dalers

  Kiadis...
  -2,22%
  ING
  -1,52%
  Fugro
  -1,43%
  Heijmans
  -1,40%
  Ordina
  -1,23%