Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Aap maakt de oversteek en vraagt zich af ...

125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 april 2013 10:52
    Al een tijd gebruik ik voor middelkorte termijn trades in Nederlandse aandelen de AAP strategie.
    In het kort kiest de AAP eerst uit de lijst van Midkaps die aandelen die het hardste stegen het afgelopen jaar en gaat daar mee aan de slag. Dit selectiecriterium is eigenlijk nooit echt tegen het licht gehouden, maar op de een of andere manier moest ik van de 25 AMX aandelen er maar 5 overhouden. Meer plek was er niet in de portefeuille. En ik zocht aandelen met veel beweging, om daar op in te kunnen spelen, dus het leek wel logisch.
    Toen ik naast Nederlandse aandelen ook Duitse aandelen wilde handelen met deze methode was het met een MDAX van 50 aandelen al wat meer keuze, maar de selectiemethode bleef hetzelfde.

    Nu wil ik ook Amerikaanse aandelen gaan handelen, om het risico wat te spreiden. Maar wat een overweldigende keuze. De Midkap index bestaat niet uit 25, niet uit 40 maar uit 400 aandelen.

    De handelsstrategie kijkt alleen naar koersbewegingen. Binnen een opgaande trend wordt gestaffeld gekocht tijdens koersdips en weer verkocht bij het bereiken van een nieuwe koershoogte. Moet de selectie dan ook alleen op koersbewegingen gebaseerd zijn. Of moet ik misschien ook fundamentele overwegingen meenemen. Maar is dat wel optimaal? Veilige solide aandelen bewegen immers niet zoveel, en ik zoek toch vooral veel beweging (omhoog maar ook tussentijds omlaag).

    Het ideale geselecteerde aandeel is er dus een die een stijging laat zijn met tussendoor enkele grotere dips.

    Op wat voor karakteristieken zou ik dan de selectie moeten baseren?
  2. Da Freeze 20 april 2013 11:55
    Interessante strategie BEN, maar als ik de juiste karakteristieken had zou ik nu niet meer op dit forum zitten. ;)
    Fundamentele overwegingen zijn altijd goed, maar in de huidige periode lijkt dat ook weinig op te leveren. Er zijn genoeg midkap bedrijven die goed presteren, maar de aandelen blinken niet uit. Andere midkappers die wel heel bewegelijk zijn moet je voor oppassen. Koop bij laag en verkoop bij hoog is voor vele van deze aandelen meer een kwestie van dom geluk dan van kennis of analyse.
  3. [verwijderd] 20 april 2013 13:11
    quote:

    BEN curieus schreef op 20 april 2013 10:52:

    Of moet ik misschien ook fundamentele overwegingen meenemen. Maar is dat wel optimaal? Veilige solide aandelen bewegen immers niet zoveel, en ik zoek toch vooral veel beweging (omhoog maar ook tussentijds omlaag).

    Het ideale geselecteerde aandeel is er dus een die een stijging laat zijn met tussendoor enkele grotere dips.

    Als jij naar Duitse Midcaps kijkt heb je vast het aandeel KUKA in je porto zitten. Gigantisch gestegen het afgelopen jaar, maar volgens mij is het fundamenteel ook sterk. BMW, LVMH, Suedzucker, Arseus, Heineken, Allianz en Acomo zijn volgens mij ook allemaal solide aandelen die qua koers enorm gestegen zijn.
    De marges en omzet nemen niet af,
    ze zijn niet erg duur gewaardeerd (historisch tov eigen gemiddelden),
    ze hebben weinig schuld en
    kunnen ruim hun dividend betalen.

    Volgens mij kan jij prima zo'n filter over je selectie heen leggen. Jij weet beter dan ik welke fundamentals je dan mee moet nemen.

    Groet,
    Bolo

    ps ben wel benieuwd hoe jij aan je selectie van VS midcaps gaat komen.

    Misschien kijken bij een ETF midcaps VS met als kenmerk growth?
  4. [verwijderd] 20 april 2013 13:25
    Het "probleem" is dat niet ik niet speciaal aandelen zoek die gaan stijgen, maar aandelen die tussentijds ook forse dips laten zien.

    Een van mijn betere Duitse MDAX stocks is Sky Deutschland. Maken volgens mij niet eens winst, maar hebben wel lekkere trading opportunies. Acomo dus niet, die corrigeert tussentijds te weinig.

    Het is dus maar de vraag eigenlijk of fundamenteel kwalitatief goede aandelen wel een selectie criterium moet zijn...

    Heb via barchart een mooie stock screener gevonden. Ga vissen in S&P Midcap 400 index.

    Misschien beter selecteren op hoge beta.
  5. [verwijderd] 20 april 2013 13:42
    Goed bezig Ben!

    Vergelijkbaar systeem gebruik ik ook. Van een ouwe rot geleerd, die het combineerde met de methode om na een flinke stijging ( tegen een eventuele weerstand) een zodanig grote portie te verkopen dat een gedeelte gratis in portefeuille achter blijft. Na een correctie ging hij weer bijkopen en dezelfde methode toepassen.
  6. forum rang 6 marique 20 april 2013 18:27
    quote:

    BEN curieus schreef op 20 april 2013 10:52:

    Toen ik naast Nederlandse aandelen ook Duitse aandelen wilde handelen met deze methode was het met een MDAX van 50 aandelen al wat meer keuze, maar de selectiemethode bleef hetzelfde.

    Nu wil ik ook Amerikaanse aandelen gaan handelen, om het risico wat te spreiden. Maar wat een overweldigende keuze. De Midkap index bestaat niet uit 25, niet uit 40 maar uit 400 aandelen.
    Ook gedacht aan de Midcapselectie(s) van DJStoxx?
  7. forum rang 7 ffff 20 april 2013 20:04
    Het "probleem" is dat niet ik niet speciaal aandelen zoek die gaan stijgen, maar aandelen die tussentijds ook forse dips laten zien.

    Ben,

    Ik heb je openingsposting wel twee keer moeten lezen voor ik het goed door had wat nu eigenlijk de bedoeling is. Mijn eerste conclusie is dat je dan toch als vanzelf in "volatiel" spul zit. Want anders kan het niet aan enkele belangijke van jou criteria voldoen.

    Volatiliteit heeft dan weer heel wat oorzaken:
    1: Zijn er echt belangrijke aandeelhouders die iets willen forceren. Juist nu de shortposties gemeld moeten worden is er toch een groot stuk extra informatie ter beschikking gekomen. Voorbeelden, zelfs heel mooi: De strijd op Porsche/ Volkswagen en recent de raid op Alcatel Lucent door de hedgefund. In no time van 1,40 naar 0,70 en weer terug naar 1,30. Zoiets zoek je...?
    2; Duidelijk ovenamefantasieën , dan wel reeds een bod gedaan. Denk aan het lot van TNT, bod van zelfs 8 Euro of zoiets en toen de Amerikanen niet mochten...het stort als een plumpudding in elkaar. Dus overnamekandidaten, maar restricties van concurrenten, dan wel van Brussel. We hebben allemaal gezien hoe zo'n koers daar geweldig op reageert.

    3 Bolo noemde bij zijn criteria ook al Arseus, waar ik ook al aan dacht. Wereklijk PLOTS dit jaar zo'n 60 procent gestegen. Komen er overnameroddels/fantasieën/marktmanipulaties en kan die koers nog een smak hoger, maar dan opeens gaat een van de stichters, Marc Coucke met nog altijd een groot belang zwaar verkopen en het gevolg laat zich raden. Als het geheel dan ook nog gelardeerd word met een Excel....l-fout in de berekening van de winst, tja dan kan die koers op twee dagen gruwelijk variëren.
    4 Bij overmanefantasie kun je ook meteen denken aan opgeklopte verkoopfantasieën en dan moet je in de biotech-wereld zijn. Zie eens wat een koerswinsten, zie in de KK de bedenkingen bij Thrombogenics, dat nog nauwelijks ietsw verkocht heeft en het bedijf is al meer dan een miljard waard en zie als de hype over is..de koers stort weer even hard. Maar, ben, wanneer...Met al die kersenboomgaardaandelen waar al die spreeuwen op afkomen: Hoe hoog, hoe hoog en hoe hard naar beneden.

    5 Sectorrotatie als daar aanleiding voor is. Zie de felle reactie op de vogelgriep op Air France KLM. Voor een trader een fantastisch gebeuren. Voor iemand als ik..gewoon doorademen en dat komt wel weer goed.

    6 Andere sectorrotatie deze week: De grondstoffenmarkt in zijn geheel krijgt een geweldige dreun, nadat ze toch goed gepresteerd hadden, althans sommige daartussen. Overdreven reactie op groecijfer China. Is 7,7 procent en men verwacht 8 procent en dan zo'n overdreven reactie op al die grondstoffenmarkten met goud als uitschieter. Maar daar houd jij niet van, dus laat dat dan maar aan mij over...

    Het leuke van jouw posting vind ik wel....dat het eigenlijk totaal mijn wereldje niet is. het is mij allemaal veel te volatiel en te onzeker en in dat soort gevallen heb ik dan weer MIJN strategie: gewoon blijven zitten en die storm gaat ( hopenlijk) ook wel weer over. ( Ahold, Aalberts, SBM Offshore, Philips, Kendrion en ongetwijfeld nog een hoop anderen die mij nu even niet te binnen schieten.

    Maar je hebt met deze bijdrage toch wat punten om eventueel aan te denken, naast de punten die Bolo al noemde, want cijfers blijven altijd belangrijk.

    Tensltte: Ik zou het wel leuk vinden eens iets te horen van deze volatiele AAP-portefeuille. Als het maar niet besmettelijk is, want ik wilde juist alles gaan minderen op gebied van beleggen..
    Peter
  8. forum rang 7 ffff 20 april 2013 20:47
    Welke Volatilitiet bedoel je Peter ?

    Ik bedoel dus de volatiliteit van de koersen van aandelen. Zoals Ben het in zijn openingsposting duidelijk omschreven heeft. Redelijk snel en/of fel naar boven, maar ook weer flinke dips. Dat patroon herken ik na zoveel jaren beleggen wel, maar constateer dat daarachter heel wat factoren schuil kunnen gaan, en waarvan ik er een stel belangrijke met voorbeeld noemde.
125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0694 -0,33%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +1,45%
Gold spot 2.337,95 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

EBUSCO...
+9,33%
NX FIL...
+8,77%
ASMI
+7,26%
Alfen ...
+5,89%
PostNL
+3,82%

Dalers

SIGNIF...
-11,28%
Wereld...
-7,62%
AMG Cr...
-5,77%
IMCD
-4,90%
ABN AM...
-4,19%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links