Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Niet panieken om de dalende Euro.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.585 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 76 77 78 79 80 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Euro getroffen door zorgen China en ECB


Door Nicholas Hastings

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTLONDEN (Dow Jones)--Zorgen over het Chinese herstel en zwakke economische cijfers uit Japan wakkeren dinsdag een nieuwe golf van negatief sentiment aan die de euro omlaag drukt en steun biedt aan de Amerikaanse dollar en Japanse yen.

De Europese munt wordt daarnaast getroffen door de aanhoudende zorgen over het aflopen van de noodfinancieringsprogramma van EUR442 miljard van de ECB, dat vorig jaar zomer werd ingevoerd om de banksector te ondersteunen, en door de aankondiging van de plannen van Griekenland om volgende maand terug te keren naar de markt om geld op te halen.

Het nieuws uit Japan dat de industriele productie in mei met 0,1% is afgenomen en dat de gezinsconsumptie met 0,7% is gedaald zorgde voor een negatief sentiment in Azie.

Daarnaast werd de leading economic indicator voor China voor de maand april neerwaarts aangepast tot een stijging van 0,3%, van een eerder gemelde toename van 1,7%, vanwege een rekenfout.

De officiele koers van de yuan werd dinsdag vastgesteld op CNY6,7901, iets hoger dan de koers van CNY6,7890 op maandag.

Daarnaast wordt de negatieve stemming gevoed door een verwachte daling van de Amerikaanse werkgelegenheid, die op vrijdag bekend zal worden gemaakt, en een verwachte afname van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, die later vandaag zal worden vrijgegeven.

Dit zorgt voor stevige verliezen op de Aziatische en Europese aandelenmarkten.

Er is ook goed nieuws voor de euro in de vorm van het laatste rapport over het economisch sentiment in de eurozone, dat in juni steeg tot 98,7, van 98,4, terwijl economen hadden gerekend op een indexcijfer van 98,0.

De euro noteert ten opzichte van de Amerikaanse dollar op $1,2196, tegen $1,2276 maandagavond in New York. Ten opzichte van de Japanse yen daalt de euro tot Y108,14, van Y109,78.

De Amerikaanse dollar noteert ten opzichte van de yen op Y88,66, tegen Y89,41. Ten opzichte van de Zwitserse frank noteert de dollar hoger op CHF1,0901, tegen CHF1,0872 maandagavond.

Het Britse pond noteert momenteel ten opzichte van de Amerikaanse dollar op $1,5043, tegen $1,5105 maandagavond in New York.- Door Nicholas Hastings; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 200; amsterdam@dowjones.comvoda
0
Euro stijgt; Spaanse veiling helpt sentiment


Door Nicholas Hastings

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTLONDEN (Dow Jones)--De euro stijgt donderdag na de succesvolle veiling van Spaanse staatsobligaties en de renteverhoging van de Zweedse centrale bank.

De euro wordt daarnaast ondersteund door het doorbreken van een serie stop-loss posities.

Ook wordt het sentiment ondersteund door een stijging van de Duitse detailhandelsverkopen en een scherpe verbetering in het laatste Tankan-rapport van de Bank of Japan.

In China daalde de inkoopmanagersindex van de industrie minder sterk dan verwacht. De index nam af tot 52,1, van 53,9 een maand eerder, en zakte niet zoals gevreesd tot onder de 50. Hoewel een indexcijfer van boven de 50 nog altijd wijst op groei van de industriele productie laat de index wel voor de tweede maand op rij een vertraging van de groei zien.

In Zweden verhoogde de Riksbank het belangrijkste rentetarief conform verwachting met 25 basispunten tot 0,50%.

Het sentiment op de Europese aandelenmarkten blijft echter onder druk staan door de vrees dat het officiele banenrapport van de VS op vrijdag nog meer zal tegenvallen dan verwacht, na het zwakke ADP-banenrapport van woensdag.

Daarnaast zal de inkoopmanagersindex voor de industrie over juni in de VS, die vanmiddag om 16.00 uur wordt vrijgegeven, naar verwachting een daling laten zien tot 59,0, van 59,7 een maand eerder.

Ook weegt de waarschuwing van Moody's Investors Service voor een ratingverlaging van Spanje op het sentiment.

De succesvolle plaatsing van een vijfjarige Spaanse obligatie van EUR3,5 miljard neemt deze zorgen echter enigszins weg. De uitgifte was 1,7 keer overschreven en Spanje dient slechts een licht hoger rentetarief te betalen dan bij de vorige veiling.

De euro noteert ten opzichte van de Amerikaanse dollar op $1,2284, tegen $1,2238 woensdagavond in New York. Ten opzichte van de Japanse yen stijgt de euro tot Y108,59, van Y108,25.

De Amerikaanse dollar noteert ten opzichte van de yen op Y88,39, tegen Y88,43. Ten opzichte van de Zwitserse frank noteert de dollar lager op CHF1,0710, tegen CHF1,0772 woensdagavond.

Het Britse pond noteert momenteel ten opzichte van de Amerikaanse dollar lager op $1,4904, tegen $1,4957, ondanks een sterker dan verwachte Britse inkoopmanagersindex. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde in het VK tot 57,5, van 58,0, terwijl een daling tot 57,0 was voorzien.- Door Nicholas Hastings; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Verbetering sentiment helpt dollar stabiliseren


Door Nicholas Hastings

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTLONDEN (Dow Jones)--De Amerikaanse dollar weet vrijdag wat van het verloren terrein terug te winnen ten opzichte van de euro en de Japanse yen dankzij een lichte verbetering van het wereldwijde marktsentiment.

De dollarwinst volgt op het positioneren van investeerders voorafgaand aan het Amerikaanse banenrapport, dat naar verwachting de vrees voor een dubbele-dip recessie zal aanwakkeren.

De verwachting is dat het aantal banen in juni met 110.000 is afgenomen en dat de werkloosheid uitkomt om 9,8%. Een maand eerder bedroeg het werkloosheidspercentage 9,7% en kwamen er 431.000 banen bij, maar het overgrote deel daarvan werd veroorzaakt door de Amerikaanse volkstelling.

Sommige analisten vrezen echter dat de daling van het aantal banen veel groter zal blijken te zijn gezien het tegenvallende ADP-banenrapport dat eerder deze week werd gepubliceerd.

Het tegenvallende ADP-banenrapport droeg samen met andere zwakke economische cijfers bij aan de vrees voor een afzwakkend economisch herstel in de VS.

De euro wist deze week van deze vrees te profiteren, waarbij de succesvolle veilingen van Spaanse en Franse staatsobligaties en lager dan verwachte leningen van de ECB aan de banken in de eurozone steun boden aan de euro.

De scherpe daling van de dollar moedigde de People's Bank of China blijkbaar aan om een sterkere officiele koers van de yuan vast te stellen. De officiele koers van de yuan werd vrijdag vastgesteld op CNY6,7745, het laagste niveau sinds juli 2005, en onder de koers van CNY6,7858 op donderdag.

De euro noteert ten opzichte van de Amerikaanse dollar op $1,2502, tegen $1,2515 donderdagavond in New York. Ten opzichte van de Japanse yen stijgt de euro tot Y109,93, van Y109,58.

De Amerikaanse dollar noteert ten opzichte van de yen op Y87,92, tegen Y87,56. Ten opzichte van de Zwitserse frank noteert de dollar hoger op CHF1,0671, tegen CHF1,0611 donderdagavond.

Het Britse pond noteert momenteel ten opzichte van de Amerikaanse dollar hoger op $1,5194, tegen $1,5180.- Door Nicholas Hastings; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
'Profijt Europa van lage euro'
6 jul 2010, 17:47 uur

AMSTERDAM (AFN) - Europese bedrijven profiteren de komende tijd steeds meer van de sterke groei in de opkomende markten en de groeiende middenklasse in die landen. Bovendien is de lagere stand van euro ten opzichte van de dollar een ,,zegen voor de Europese economie''. Dat blijkt uit de tussentijdse halfjaarlijkse vooruitblik die de bank ABN Amro MeesPierson dinsdag presenteerde.

ABN Amro-econoom Ben Steinebach verwacht dat de euro in de komende twaalf maanden daalt tot een stand van circa 1,05 dollar. Nu staat de euro op circa 1,25 dollar, terwijl de Europese munt een half jaar geleden nog tegen 1,50 dollar waard was. ,,Er zijn natuurlijk ook nadelen aan een dergelijke lage stand, zoals een grotere kans op inflatie'' aldus Steinebach. Volgens hem wegen de voordelen op dit moment sterk op tegen de nadelen.

,,De concurrentiepositie van Europese bedrijven verbetert aanzienlijk door de zwakke euro'', zegt beleggingsstrateeg Evert Waterlander van ABN Amro MeesPierson. Bovendien profiteren veel grote Europese ondernemingen flink van de grote groei in de opkomende markten. Het gaat dan om bedrijven als DSM, Philips en de Duitse concerns BASF, Daimler en Siemens, aldus Waterlander.

voda
0
Positief sentiment helpt euro stijgen


Door Nicholas Hastings

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTLONDEN (Dow Jones)--Een nieuwe sterke golf van positief sentiment uit de VS en Azie helpt de euro donderdag tijdens de Europese handelssessie stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot het hoogste niveau in zeven weken.

De stijging van de euro blijft in afwachting van het rentebesluit van de ECB echter beperkt. Investeerders wachten met name af of de ECB de marktliquiditeit verder dient te vergroten.

Het positieve sentiment is het gevolg van de bekendmaking van de eerste details van de stresstesten voor Europese banken. Die testen zullen duidelijk maken in hoeverre de sector in staat is om een eventuele nieuwe financiele crisis het hoofd te kunnen bieden.

Er zal worden getest hoe zwaar de verliezen zijn bij Europese banken als de Europese economieen terugvallen in recessie en bij mogelijke problemen rond de afbetaling van staatsschuld, hetgeen zal leiden tot verliezen op de obligatieportefeuilles van banken.

Een relatief positief rapport van het Internationaal Monetair Fonds draagt eveneens bij het aan het optimisme. Hoewel het IMF waarschuwde voor de aanhoudende dreiging van de overheidsschulden op de financiele stabiliteit is het wereldwijde economische herstel volgens het fonds intakt gebleven.

Sterker dan verwachte werkgelegenheidscijfers uit Australie dragen ook bij aan de positieve stemming. De Australische werkloosheid bleef stabiel op 5,1%, terwijl een toename tot 5,2% werd verwacht. Dit zorgt voor toenemende speculatie op een vroegere renteverhoging door de Reserve Bank of Australia.

Naast de beweging uit de veilige havens wordt de Japanse getroffen door een sterker dan verwachte daling van de machine-orders, die in mei een daling lieten zien van 9,1% terwijl een afname van 3,0% was voorzien.

De ECB zal naar verwachting de rente donderdag onveranderd laten op 1,0%, maar investeerders zullen met name letten op eventueel commentaar van president Jean-Claude Trichet op de aanstaande stresstesten en op de recente stijging in de geldmarktrente.

"Indien Trichet aangeeft niet bezorgd te zijn over de stijging in de geldmarktrente zal dat een positief signaal zijn voor de euro", stellen valutastrategen van Commerzbank.

De Bank of England zal naar verwachting ook de rente onveranderd laten op 0,5%. Investeerders zullen met name letten of een lid van het monetaire beleidscomite opnieuw zal stemmen voor een renteverhoging.

De euro noteert ten opzichte van de Amerikaanse dollar op $1,2662, tegen $1,2648 woensdagavond in New York, na eerder tot 1,2688 te zijn gestegen, het hoogste niveau sinds begin mei. Ten opzichte van de Japanse yen stijgt de euro tot Y111,63, van Y110,93.

De Amerikaanse dollar noteert ten opzichte van de yen op Y88,14, tegen Y87,70. Ten opzichte van de Zwitserse frank noteert de dollar hoger op CHF1,0537, tegen CHF1,0517 woensdagavond.

Het Britse pond noteert momenteel ten opzichte van de Amerikaanse dollar lager op $1,5151, tegen $1,5201.- Door Nicholas Hastings; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 200; amsterdam@dowjones.com

[verwijderd]
0
geen paniek om een dalende dollar; inderdaad wat die daalt niet. Doordat zij ook kunstmatig gepimpt wordt (o.a. door steunaankopen.). Moet daar geen onderzoek naar komen trouwens? Want wat kunnen hier de gevolgen weer van zijn op lange termijn??
voda
0
CORRECT: WORLD FOREX: Euro Starts Slipping After Rising Over $1.27


("=WORLD FOREX: Euro Starts Slipping After Rising Over $1.27," at 1008 GMT, misstated Fed official's position in the fourth paragraph and timing of Malaysian rate hike in the ninth paragraph. The correct version follows:)By Nicholas Hastings
Of DOW JONES NEWSWIRES


LONDON (Dow Jones)--Positive market sentiment is helping the euro to edge higher Friday but the single currency is having difficulty making a sustained break over $1.2700.

See the the euro's failure to stay over $1.27:

www.dowjoneswebservices.com/chart/vie...

Apart from lingering concerns over how the euro zone will resolve its sovereign debt crisis, currency markets are uncertain over Japan's Upper House elections this weekend. If the government loses, the country's recent fiscal discipline could be at stake, putting Japan at risk of a sovereign debt crisis of its own.

For the time being, though, a rally in global equity markets suggest that investors remain fairly risk friendly, encouraged by recent U.S. economic data, bullish comment from a regional Fed president and a surprise hike in Korean interest rates.

European Central Bank President Jean-Claude Trichet also helped to provide some reassurance, with his post-policy meeting comments Thursday suggesting that he didn't have a problem with the increase in euro zone money market rates and that talk of a double dip recession was unfounded.

News from the U.S. that jobless claims fell by 21,000 rather than by the expected 12,000 gave sentiment an additional boost after several weeks of negative U.S. economic data.

Jeffrey Lacker, the President of the Federal Reserve Bank of Richmond, added to investor confidence by saying that the recent weak data doesn't mean that the U.S. recovery is faltering.

"The economy is still growing," Lacker said.

Further evidence that the global economy may still be recovering, at least in parts, came with a surprise interest rate hike in Korea, following similar moves by Malaysia Thursday and India a week ago.

As a result, a 1.2% rally in the Dow Jones Industrial Average was followed by a 0.5% increase in the Nikkei Index in Japan and a 2.4% rise in the Shanghai Composite in China. In Europe, most markets were as much as 0.5% higher.

At one stage this was enough to push the euro up as far as $1.2723. However, the single currency started to falter as the currency market started to worry about Trichet's failure to admit how the euro zone will cope with future sovereign debt problems.

There are fears that without some agreement on fiscal discipline, the single currency will remain at risk from rogue debtors.

Uncertainty is also rising ahead of the Japanese elections as opinion polls suggest that the ruling DJP party may not gain all the seats it needs.

If this happens, support for Japan's recent fiscal discipline may dissolve, putting the country at risk from its own sovereign debt crisis.

By 0930 GMT, the euro had slipped back to $1.2686 from $1.2703 late on Thursday in New York, according to EBS.

The single currency was back down at Y112.25 from Y112.27 after making it up to Y112.71.

The dollar was up at Y88.47 from Y88.38 also up at CHF1.0554 from CHF1.0490.

The pound is up at $1.5188 from $1.5155.-By Nicholas Hastings, Dow Jones Newswires; 44 20 7842 9493; nick.hastings@dowjones.comTALK BACK: We invite readers to send us comments on this or other financial news topics. Please email us at TalkBackEurope@dowjones.com. Readers should include their full names, work or home addresses and telephone numbers for verification purposes. We reserve the right to edit and publish your comments along with your name; we reserve the right not to publish reader comments.(END) Dow Jones Newswires

voda
0
'Uiteenvallen euro verbleekt kredietcrisis'
9 jul 2010, 15:09 uur

AMSTERDAM (AFN) - Wanneer de euro uiteen zou vallen kan dit in Nederland leiden tot een economische krimp van circa 10 procent. De gevolgen van de kredietcrisis, na de val van Lehman Brothers, vallen hierbij in het niet. Dat meldde het ING Economisch Bureau vrijdag in een rapport.

Onderzoekers van ING bekeken verschillende scenario's rondom de euro. Zo werd een mild scenario onder de loep genomen, waarbij alleen Griekenland de eurozone verlaat. Ook de zware variant werd bekeken: het uiteenvallen van de eurozone.

In het scenario dat alleen Griekenland uit de euro zou stappen zouden verliezen op Griekse bezittingen de pijn door Europa, en zelfs daarbuiten verspreiden.

Economisch verlies

Voor Nederland zou een dergelijk scenario kunnen leiden tot een economisch verlies van circa 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo berekende ING.

Wanneer de euro echter in zijn geheel uiteen zou vallen, dan kan het verlies oplopen tot wel 10 procent van het bbp. ,,De optredende financieel-economische effecten zouden die van na de val van Lehman Brothers doen verbleken'', aldus ING.


voda
0
'Zwitserse centrale bank lijdt miljardenverlies'
9 juli 2010, 11:00 uur | FD.nl
De Zwitserse centrale bank SNB heeft mogelijk een miljardenverlies geleden vanwege het opkopen van euro's ten koste van de eigen munt.


Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT). Volgens ingewijden uit de Zwitserse financiële wereld zal de centrale bank half augustus een papieren verlies tot 10 miljard Zwitserse franc (euro 7,5 mrd) bekend maken tijdens de publicatie van de kwartaalcijfers.

Voornaamste oorzaak van het miljardenverlies is het manipuleren van de koers van de eigen munt met valutainterventies

etc.

www.fd.nl/artikel/17151495/zwitserse-...
Laomedeia
0
traantje wegpinken, sorry hoor...
Oh nee, toch niet. We gaan op weg naar pariteit met de US dollar. Dat rekent een stuk makkelijker.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef:


'Zwitserse centrale bank lijdt miljardenverlies'
9 juli 2010, 11:00 uur | FD.nl
De Zwitserse centrale bank SNB heeft mogelijk een miljardenverlies geleden vanwege het opkopen van euro's ten koste van de eigen munt.


Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT). Volgens ingewijden uit de Zwitserse financiële wereld zal de centrale bank half augustus een papieren verlies tot 10 miljard Zwitserse franc (euro 7,5 mrd) bekend maken tijdens de publicatie van de kwartaalcijfers.

Voornaamste oorzaak van het miljardenverlies is het manipuleren van de koers van de eigen munt met valutainterventies

etc.

www.fd.nl/artikel/17151495/zwitserse-...
is natuurlijk slechts een fractie van wat ze te verliezen hebben aan Forex leningen in oost eu , die zwisters weten zeer goed waarom ze euro ondersteunen . EUR/USD en OOSTEUROMMEL/EUR lijken wel zeer pos gecorroleerd
[verwijderd]
0
Ik las in een artikeltje www.beleggerszaken.nl/?p=1550 dat handelaren en hedgefondsen gezamenlijk de grootste short-positie ooit hadden ingenomen tegen de Euro (meer dan 40.000 contracten). Heeft iemand een idee hoeveel van die contracten er op dit moment uitstaan? Of waar je dat kan vinden? Kan ook wel wat zeggen over de richting die we mogelijk opgaan...
voda
1
Euro test momenteel zware weerstandszone


AMSTERDAM (Dow Jones)--De euro is momenteel verwikkeld in een topvorming in de zware weerstandszone die ligt tussen de $1,29 en $1,31, aldus technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Commercial Banking. Hij verwacht dat de munt zich op dit niveau stuk bijt en voor de korte termijn terugvalt naar $1,24, het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, waarna de munt tussen dit niveau en zijn zware weerstand zal blijven koersen, een trading range voor de korte termijn. Positief zou zijn als de euro rond $1,24 een hogere bodem vormt, een scenario waar Van den Akker nu nog geen rekening mee houdt. Waarschijnlijker is in zijn visie dat de top tussen $1,29 en $1,31 een lagere top zal blijken na de top van $1,51 van december 2009. In dat geval moet rekening worden gehouden met een eurokoers richting $1,1875, het dieptepunt van juni, waarna een pariteitsniveau of zelfs daaronder tot de mogelijkheden behoort. De euro noteert dinsdag rond 10.30 uur $1,2986. (ANS)Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
'Landen met tekorten harder aanpakken'
21 juli 2010, 18:30 | BNR.nl
Frankrijk en Duitsland willen een strengere aanpak van EU-landen met te grote begrotingstekorten. In een gezamenlijke brief aan de EU stellen zij voor die landen tijdelijk het stemrecht in de EU te ontnemen. Ook financiële sancties moeten hen dwingen zich aan de regels te houden.

Wanneer landen de afspraken herhaaldelijk schenden, dan moeten politieke sancties zoals het opschorten van het stemrecht, worden genomen, stellen zij voor. Bij een herziening van het Europese verdrag zou dit er in moeten worden opgenomen, lieten zij weten na een vergadering van het Franse kabinet. Die werd ook bijgewoond door de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble.

De Duitse minister zei ervan overtuigd te zijn dat een strakkere begrotingsdiscipline en de stresstest voor banken in de Europese Unie het vertrouwen in de euro zullen herstellen.
voda
1
De comeback van de euro
Lukas Daalder - 22 juli 2010, 13:45


Wie begin juni de moeite had genomen analisten te vragen op welk niveau de euro vandaag zou handelen, had waarschijnlijk een rond de 1,10-antwoord gekregen. Het nieuws over de zuidelijke lidstaten was overwegend negatief, de Europese economie presteerde in de marge in vergelijking tot de VS en – zeker niet onbelangrijk voor een wisselkoers- de trend was niet bepaald een friend.

Dat de euro gisteren tijdelijk door de 1,30 brak, zal dan ook voor lang niet iedereen een aangename verrassing zijn geweest. Dat geldt volgens de berichtgeving ook zeker voor Goldman Sachs. Waaraan is deze onverwachte comeback van de euro te danken? Laten we de belangrijkste factoren eens tegen het licht houden.Spanningen binnen Europa

Om te beginnen met de spanningen binnen Europa. Als we puur op kredietbeoordelaar Moody’s zouden afgaan (vorige week downgrade van Portugal, deze week van Ierland), lijkt de situatie eigenlijk alleen nog maar verder te verslechteren. Dat de financiële markten in beide gevallen nauwelijks op het nieuws reageerden, geeft echter aan dat Moody’s hiervoor niet als een goede graadmeter kan worden gezien.

Helemaal verbazingwekkend is dat niet, gegeven dat Moody’s een reputatie heeft opgebouwd de langzaamste van de drie rating agencies te zijn. Onderstaande grafiek laat voor Portugal en Ierland zien hoe het kapitaalmarktrenteverschil met Duitsland zich ontwikkeld heeft en wanneer welk bureau met een wijziging van de kredietwaardigheid is gekomen.

Bij Ierland liep Moody’s duidelijk ver achter de kudde aan, wat Portugal betreft lijkt het iets minder het geval te zijn. Overigens kan je hier een tabel vinden die een vergelijking tussen de kredietklasse van de verschillende bureaus maakt.Als we rating agencies even links laten liggen en puur naar de ontwikkeling van de renteverschillen kijken, dan lijkt het er ook niet echt op dat de spanningen de afgelopen maand zijn afgenomen. De meeste renteverschillen lijken te zijn gestabiliseerd op niet al te gunstige niveaus. De belangrijkste uitzondering wordt echter gevormd door Spanje, waar het renteverschil van boven de 200 basispunten (2 procentpunt) inmiddels is teruggelopen tot onder de 170 basispunten.

Het nieuws dat China Spaanse obligaties gekocht zou hebben, gecombineerd met een aantal kleinere, succesvol verlopen veilingen zorgen voor herstel van de Spaanse obligatiemarkt. Gegeven dat het economische gewicht van Spanje meer dan anderhalf keer zo groot is als dat van Griekenland, Portugal en Ierland bij elkaar, is het niet onlogisch om ook meer waarde toe te dichten aan de ontwikkelingen in Spanje.Al met al lijkt er dus inderdaad wel iets van spanning ten aanzien van Europa uit de markt te zijn gelopen. Spanje moest met name in juli veel geld ophalen en is daar zonder al te grote problemen in geslaagd. Dat dit de verkoopdruk van de euro wat heeft teruggebracht, wil ik best geloven.

Of dit het begin van een aanhoudende trend is, vraag ik me echter wel af. Dat zal niet alleen afhangen van de uitkomst van de stresstests morgen, maar ook van het succes van de uitvoering van de diverse bezuinigingsmaatregelen. Het belangrijkste punt – het verschil in conjuncturele verschillen binnen Europa - is bovendien niet opgelost, dus dat de eurospanningen op een goed moment weer zullen terugkeren, lijkt me niet vreemd.

Amerikaanse groeimotor hapert, Duitsland versnelt

Een tweede reden voor het herstel van de euro is de onzekerheid ten aanzien van de Amerikaanse economie. Double dip is weer een veelgebruikte term, zeker nadat cijfers over de huizenmarkt, werkgelegenheid, detailhandel en consumentenkrediet de afgelopen maand tegenvielen. Juist doordat de groeiverwachtingen voor 2010 ten aanzien van Amerika veel hoger liggen (3,3%) ten opzichte van de eurozone (1,1%), is het logisch dat de markt onaangenaam verrast reageerde.

Tegelijkertijd werden juist in Duitsland cijfers gepubliceerd die veel sterker waren dan verwacht. De exportorders (vanuit China) waren sterk, terwijl de werkloosheid al weer bijna onder het niveau van voor de kredietcrisis is gedaald: daar kunnen ze in Amerika slechts van dromen…

Voor Europa (en Nederland) mag ik hopen dat de Duitse opleving het begin van een nieuwe trend is. Liever nog zie ik dat de groei van de Duitse economie zich verbreedt en dat ook de binnenlandse bestedingen aantrekken. De ervaring van de afgelopen 20 jaar leert echter dat Duitsland juist op dit laatste gebied doorgaans teleurstelt. Of de euro dus blijvend zal weten te profiteren van deze trend valt wat mij betreft nog te bezien.

Renteverschil werkt in het voordeel van de euro

Een derde punt, waar je eigenlijk opmerkelijk weinig over leest, is de ontwikkeling van de renteverschillen. In onderstaande grafiek heb ik het verloop van het tweejaars renteverschil tussen Amerika en Duitsland weergegeven; ik had ook het verschil tussen de geldmarkttarieven kunnen kiezen.

Uiteraard is het geen perfect verband – zeker niet als je de horizon langer terug beschouwd - maar het valt in elk geval wel op dat de belangrijkste twee trendwisselingen over het afgelopen jaar min of meer samenvielen.Waar de Amerikaanse rente door de recente tegenvallende macro-economische cijfers langzaam is gedaald, zien we in Duitsland het omgekeerde gebeuren. Hierbij speelt eveneens een rol dat begin juli het aflopen van de eenjaars financieringsfaciliteit van de ECB tot een aanzienlijke reductie van liquiditeit in de Europese bankensector heeft geleid.

Minder liquiditeit in de geldmarkt zorgt ervoor dat de korte rente is opgelopen, waardoor ook de euro een steuntje in de rug heeft gekregen. De huidige driemaandelijkse rente (0,88%) ligt nog steeds onder het gangbare refi-tarief van 1% dat de ECB hanteert.

Historisch gezien ligt de driemaandelijkse rente altijd iets boven het beleidstarief, dus enige verdere stijging behoort tot de mogelijkheid. Pas als de ECB zou overwegen de rente te verhogen, is een duidelijke verdere stijging waarschijnlijk. Wat dat aangaat lijkt de euro ook van deze hoek niet al te veel additionele ondersteuning meer te hoeven verwachten.

Overigens hoeft dit absoluut niet te betekenen dat de euro daarom weer zal terugvallen. Er is maar een grote Chinese centrale bank nodig die wat meer in de euro wil beleggen om de opmars zo weer een nieuwe zet te geven.

Lees meer over valuta op de nieuwe valutasectie van IEX


--------------------------------------------------------------------------------
Lukas Daalder is werkzaam als Strateeg bij Robeco. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hij heeft momenteel (al dan niet gedekte) longposities in Fortis en ING. Bovendien heeft hij posities in meerdere open-end beleggingsfondsen van onder ander de ING, Robeco, ABN Amro en Fidelity. Elk AEX- of AMX-fonds beschouwt hij als een potentieel interessante belegging, alles wat hij schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Linkje met grafieken:

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
voda
1
Euro krijgt impuls van Ifo-index


Door Nicholas Hastings

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTAMSTERDAM (Dow Jones)--Een onverwachte stijging van de Duitse Ifo-index heeft de euro scherp omhoog gedreven in aanloop naar de publicatie van de resultaten van de stresstests voor Europese banken vrijdag nabeurs.

De Ifo-index, die het vertrouwen van Duitse ondernemers weergeeft, steeg onverwacht tot 106,2, van 101,8 in juni. Economen vooraf geraadpleegd door Dow Jones gingen uit van een daling van de index tot 101,5.

Ook het Britse pond loopt vrijdag scherp op, nadat bleek dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) ruim boven verwachting uitkwam. De groei over het tweede kwartaal bedroeg 1,1%, na een toename van 0,3% in het eerste kwartaal, en een verwachte expansie van 0,6%.

Het marktsentiment was al verbeterd na een aantal meevallende economische cijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten op donderdag, alsmede een aanhoudend sterke reeks van kwartaalresultaten van bedrijven.

Desondanks blijft de publicatie van de resultaten van de stresstests voor Europese banken boven de markten hangen.

Verschillende mediaberichten en uitlatingen van bestuurders duiden er op dat slechts enkele banken zullen falen, maar dit heeft beleggers nog niet gerust kunnen stellen. Ze zijn bezorgd over de geloofwaardigheid van de onderzoeken en de risico's die nog altijd bestaan voor het Europese financiele systeem.

"De testresultaten zullen een groot aantal banken veroordelen of ze zullen door de markt als ontoereikend worden beoordeeld", zegt Michael Hart, valutastrateeg bij Citigroup.

Ondertussen ondersteunen de sterke Duitse data de euro, die eerder onder druk stond nadat investeerders hun posities wijzigden in aanloop naar de stresstesten.

De Europese aandelenbeurzen noteren ook hoger, nadat Wall Street donderdag met ruime plussen de dag uit ging en ook de Nikkei forse winsten boekte.

Valutastrateeg Hart denkt dat de stresstests de euro niet in een nieuwe crisis zullen storten, maar is wel van mening dat de risico's voor de euro-dollarkoers neerwaarts zijn, nu verschillende resultaten al zijn uitgelekt en de Europese munt het grootste deel van juli is gestegen.

Vrijdag herstelde de euro tot $1,2944 van $1,2892 donderdagavond, en noteerde $1,2860 voordat de Ifo-index werd gepubliceerd. Ook ten opzichte van de yen wint de Europese munt, tot Y112,74 van Y112,05.

De dollar steeg tot Y87,12 van Y86,93. Het pond veerde op tot $1,5398 van $1,5265.Door Nicholas Hastings en Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 200, ben.zwirs@dowjones.com

-0-

1.585 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 76 77 78 79 80 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 464,93 -3,74%
EUR/USD 1,1142 +0,94%
Germany30^ 9.556,50 -4,44%
Gold spot 1.626,66 0,00%
LDN100-24h 5.445,30 0,00%
NY-Nasdaq Composite 7.502,38 -3,79%
US30# 21.557,41 +0,05%

Stijgers

ICT Group
+6,88%
Ahold ...
+5,40%
Flow T...
+5,26%
NIBC H...
+2,46%
ForFar...
+2,40%

Dalers

ING
-8,62%
Fugro
-8,49%
AMG
-8,32%
ASML
-7,83%
Royal ...
-7,66%

Nieuws Forum Meer»

(24)

RodolfoBoxo op 29 mrt 2020 00:18
(9)

FairValue op 29 mrt 2020 00:11
(63)

Dagelijkse Kost op 28 mrt 2020 23:06
(14)

GorillaGlue op 28 mrt 2020 22:22
(14)

Lepre Chaun op 28 mrt 2020 21:40

Column Forum Meer»

(35)

Anton78 op 28 mrt 2020 23:26
(8)

xkinkykongx op 28 mrt 2020 22:40
(805)

One_Million_Euro_Man op 28 mrt 2020 22:22
(31)

De Buurman op 28 mrt 2020 14:29
(5)

TomV2020 op 28 mrt 2020 13:52
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare