Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hypotheekrente geleidelijk afschaffen

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 september 2009 15:09
    'Hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen'
    OokU, de nieuwe partij van Jan Nagel, pleit voor het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. "Het huidige systeem is onrechtvaardig omdat het rijke huizenbezitters met een hoge hypotheek het meest laat profiteren en de belastingbetaler daarvoor opdraait", zei Nagel vandaag in een vooruitblik op de presentatie van zijn partijprogramma komende dinsdag.

    Nagel wil naar een systeem waarin alle nieuwe hypotheken in het begin nog volledig aftrekbaar zijn, om zo starters te helpen bij het kopen van een huis. Maar vervolgens wordt het aftrekbare deel elk jaar met 3,33 procent verlaagd, bij voorkeur samen met een aflossing op de totale schuld van 3,33 procent.

    Verkiezingen

    Nagel was in het verleden actief in de PvdA en was oprichter van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland. Met zijn nieuwe partij OokU (Onafhankelijke Ouderen- en Kinderen Unie) wil hij meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen
  2. forum rang 10 voda 17 december 2009 18:32
    'Doorbraak rond hypotheekrenteaftrek in 2010'
    17-12-2009 | Gepubliceerd 11:57
    17-12-2009 | Laatst bijgewerkt 12:24

    Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is niet langer taboe. Zelfs de grootste voorstander ziet dat de huidige aftrek vanwege de crisis niet langer houdbaar is. Maar hoe schaf je hem af?


    Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de Technische Universiteit Delft (TU) twijfelt er niet meer aan. "2010 Wordt het jaar van de doorbraak."

    Want bijna alle politieke partijen hebben inmiddels hun visie op papier gezet of werken hieraan. Zelfs het CDA, de felste verdediger van de populaire fiscale regeling. De Christen-democraten hebben onder druk van de eigen jongerenafdeling een commissie aan het werk gezet.

    Verstorend effect
    Nog maar weinig mensen twijfelen over het verstorende effect van de bij woningeigenaren populaire fiscale regeling. De hypotheekrenteaftrek zorgt voor een kunstmatige stijging van de woningprijzen. De negatieve invloed van het fiscaal voordeel wordt versterkt door het beleid op de huurmarkt, waar de huren al jaren met niet meer dan de inflatie verhoogd mogen worden. Het resultaat: een volstrekt vastgelopen woningmarkt.

    De huidige economische crisis heeft de politiek, die de problemen al jarenlang voor zich uitschuift, de pin op de neus gezet. Wil het begrotingstekort geen onbeheersbare omvang aannemen, dan moet er bezuinigd worden. En dus heeft het kabinet twintig ambtelijke werkgroepen gevraagd om de haalbaarheid van iedere mogelijke maatregel te onderzoeken. En de hypotheekrenteaftrek, die de schatkist jaarlijks zo’n 11 miljard euro kost, is een van de maatregelen waar het meest bij te winnen valt.

    De ambtenaren die nu studeren op dit moeizame dossier hebben grofweg drie opties: afschaffing van de hypotheekrente, aanpassing van het huidige stelsel of een integrale aanpak van de koop- en huurmarkt.

    Methode Big Bang
    De grootste en snelste bezuiniging kan worden gerealiseerd door de hypotheekrenteaftrek in een betrekkelijke korte tijd af te schaffen. Maar dat is volgens Boelhouwer niet verstandig. Vooral niet in een tijd waarin de economie stagneert, zoals momenteel het geval is. "In Zweden en Denemarken ging de woningmarkt volledig onderuit toen daar tijdens een recessie de hypotheekrenteaftrek werd afgeschaft."

    Nadat de Zweedse regering in 1991 de aftrek drastisch beperkte daalde de huizenprijs in vier jaar tijd 26 procent.

    Geleidelijk afbouwen
    Een geleidelijke, maar wel volledige afbouw van de hypotheekrenteaftrek heeft de voorkeur van Boelhouwer. Om de mogelijke schommelingen op de woningmarkt zo beperkt mogelijk te houden, zou hiervoor twintig tot dertig jaar moeten worden uitgetrokken.

    "Een ongesubsidieerde woningmarkt is veel beter voor de economie. Laat je het verdwijnen van de hypotheekrenteaftrek via bijvoorbeeld een belastingverlaging weer bij de mensen terugkomen, dan kunnen zij zelf beslissen waaraan zij het geld uitgeven", motiveert de TU-onderzoeker.

    Aanpassen van het stelsel
    Directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meent dat afschaffen van de hypotheekrenteaftrek leidt tot onwenselijk sterke schommelingen op de woningmarkt. Bovendien is het volgens deze onderzoeker slecht voor de nieuwbouwproductie. Hij pleit daarom voor een aanpassing van de huidige regels.

    Van Hoek stelt voor om de hypotheekrenteaftrek te handhaven, maar deze in de loop van de tijd te verlagen. Huiseigenaren krijgen dan in de zware beginjaren het maximale fiscale voordeel. En naar mate zij langer in de woning zitten, wordt de aftrek steeds lager.

    Bij verhuizing naar een betere woning of het afsluiten van een tweede hypotheek voor een verbouwing, geldt ook voor de nieuwe lening bij aanvang de maximale aftrek waarna deze in de loop van de tijd wordt afgebouwd.

    "Breng je de hypotheekrenteaftrek onder in een annuïteit (aflossing van de hypotheek waarbij de rente minder wordt en de aflossing groter, red.), dan is dat veel minder slecht voor de mobiliteit op de woningmarkt dan bij een volledige afschaffing. Bovendien levert ook deze variant een kostenbesparing op. En er blijft een stimulans bestaan voor mensen om in de eigen woning te investeren", licht Van Hoek zijn visie toe.

    Huurmarkt aanpakken
    Hoe de hypotheekrenteaftrek ook wordt veranderd, bijna alle betrokkenen vinden dat tegelijkertijd de huurmarkt moet worden aangepakt. Zowel belangenorganisaties als Vereniging Eigen Huis (VEH) als onderzoekers als Van Hoek van het EIB zien er wel wat in.

    De woningmarkt zit namelijk niet alleen vast als gevolg van de hypotheekrenteaftrek. Op de huurmarkt zorgen subsidies in de vorm van huurtoeslag en kunstmatig lage huren voor net zoveel verstoringen. Wil je de woningmarkt in beweging krijgen, los van de noodzaak om te bezuinigen, dan moet je dus iets aan beide problemen doen. Dus: beperking of geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek én het liberaliseren van de huurmarkt.

    Verdeeld over ministeries
    In theorie is de integrale aanpak de beste. Praktisch probleem is echter dat het dossier van de woningmarkt over verschillende ministeries is verdeeld. Het huurbeleid ligt bij het ministerie van Volksgezondheid Ruimtelijke Ordening en Milieu (Vrom). En de hypotheekrenteaftrek valt onder het ministerie van Financiën. Ministeries laten samenwerking is al niet eenvoudig. Laat staan op zo’n gevoelig en complex dossier.

    Los van de uitvoering is het formuleren van een integrale visie op de woningmarkt voor politici tot op heden een vrijwel onmogelijke taak gebleken. Want de woningmarkt is politiek verdeeld waarbij grofweg 'links' de huurmarkt claimt en 'rechts' de koopmarkt.

    Risico voor politici
    Het formuleren van een visie die beide kampen verenigt is daarmee een politiek risicovolle onderneming. Of vanuit het perspectief van de politicus: slecht voor je carrière.

    Maar wat voor compromis er uiteindelijk ook uit rolt, dat in 2010 gesleuteld wordt aan de hypotheekrenteaftrek is bijna onvermijdelijk.

    Lees ook:

    Afschaffen die hypotheekrenteaftrek

    'Hypotheekrenteaftrek maakte financiële systeem instabiel'

    Regering erkent probleem met hypotheekrenteaftrek

    Pleidooi bouwinstituut voor andere vorm hypotheekrenteaftrek

    Maak huis kopen met eigen geld aantrekkelijk

    Aernout Bouwman-Sie

    redactie@z24.nl

    go.z24.nl/go/e/rss_ad/http://www.z24....
  3. [verwijderd] 17 december 2009 18:55
    quote:

    mike h schreef:

    Nagel wil naar een systeem waarin alle nieuwe hypotheken in het begin nog volledig aftrekbaar zijn, om zo starters te helpen bij het kopen van een huis. Maar vervolgens wordt het aftrekbare deel elk jaar met 3,33 procent verlaagd, bij voorkeur samen met een aflossing op de totale schuld van 3,33 procent.
    Prima plan. Net zoals vroeger bij een lineaire hypotheek.
  4. forum rang 10 voda 17 december 2009 20:11
    Afschaffing hypotheekrenteaftrek kán probleemloos verlopen
    Regelmatig keert het onderwerp terug: afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. En telkens weer raakt het een open zenuw. Wat staat de huiseigenaar te wachten als de renteaftrek verdwijnt?

    ,,Tot drie maanden geen rente betalen*”, schreeuwen oranje-blauwe Rabobank-billboards deze weken in de bermen. ,,Sluit voor 15 mei uw hypotheek over.” Waar de asterisk naar verwijst, kan de passerende automobilist niet lezen. De kleine letters zijn te klein.

    Banken verkopen graag hypotheken. En hoewel reclames als die van de Rabobank op sommigen wat hijgerig overkomen, is een stabiele markt van groot belang voor hypotheekverstrekkers. Een beetje paniek over de rentestand of — gevoeliger — afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, en consumenten vertonen uitstelgedrag.

    De hypotheekrenteaftrek blijft een open wond voor kabinetten, De Nederlandsche Bank, de Oeso, het CPB, het IMF en een bonte stoet economen die op gezette tijden hun plannen ontvouwen en kwistig met zout strooien. Deze maand was het weer zover, ditmaal in het economentijdschrift ESB, en ook al staat in het regeerakkoord dat het H-woord deze kabinetsperiode geen punt van discussie is — belanghebbenden slaan er steeds weer op aan.

    Zo ook de huiseigenaren. Deze groep moet niet lastig gevallen worden met gestunt, met ,,eenzijdige en vaak wilde plannen om de aftrek van de hypotheekrente te beperken”, zo stelt de Vereniging Eigen Huis. Maar omdat, buiten het kabinet en de belangenvereniging van huiseigenaren, de communis opinio lijkt te zijn dat er echt ingegrepen moet worden in deze inkomstenderving van 10 miljard euro per jaar, blijft de vraag relevant: wat staat de huiseigenaar te wachten?

    Om te beginnen, zo zegt hoogleraar Volkshuisvesting Peter Boelhouwer, tevens wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut van de TU Delft, is het allerminst zeker dat aandacht voor de hypotheekrenteaftrek de markt verstoort. ,,Marktpartijen als makelaars willen ons dat wel doen geloven”, zegt Boelhouwer. ,,Maar ik geloof dat niet zo. Ze zijn bang voor sentimenten.”

    Boelhouwer weet als geen ander hoe de woningmarkt werkt. Of beter: niet werkt. Volgens hem is de Nederlandse woningmarkt de meest disfunctionele van Europa, omdat de prijsvorming niet bepaald wordt door aanbod van nieuwe woningen, maar door de vraag-aanbodverhoudingen in de bestaande voorraad. En daarmee dus indircct door de mogelijkheid om te lenen. Dat de huizenprijs eind jaren negentig fors steeg, komt mede door de ruime mogelijkheden die hypotheekverstrekkers gaven, samen met een dalende rente. De koper kon niet drie keer zijn jaarsalarls lenen, zoals gebruikelijk, maar wel vijf of zes keer. Het gevolg: forse prijsstijgingen.

    Banken weten en wisten al die tijd heel goed hoe ze de hypotheekrenteaftrek in hun voordeel konden benutten. ,,Zij hebben met allerlei fancy hypotheekvormen optimaal ingespeeld op de renteaftrek: het aflossen van de lening werd zo lang mogelijk uitgesteld.” Boelhouwer gruwt er nog van. ,,Terwijl het in andere landen heel normaal werkt: je spaart eerst een deel. Dan pas koop je en los je de lening af.”

    In de discussie over de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en de gevolgen voor de huizenbezitters daarvan wijzen voor- en tegenstanders consequent op andere Europese landen. Daar zou de afschaffing van de regeling — afhankelijk van wie je spreekt — een puinhoop of juist een groot succes geworden zijn. Kijk maar naar Zweden, zegt de Vereniging Eigen Huis. De beperking van de renteaftrek in de jaren ‘80 en ‘90 heeft daar ,,de grootste crisis van de Zweedse economie sinds de jaren dertig” vergroot.

    Natuurlijk, stelt Ivo Arnold, hoogleraar economie aan Universiteit Nyenrode, in ESB, ,,deze maatregel was ongelukkig getimed”. Maar dat is niet de enige verklaring voor de daling van de Zweedse huizenprijzen met 30 procent. De maatregel viel samen met een recessie, een bankencrisis en een onhoudbare wisselkoers. Bovendien werd de aftrek niet in één klap aangepakt: eerdere belastlnghervormingen hadden het tarief al verlaagd van 80 naar 50 procent (in 1985), naar 47 procent (1989) en ten slotte naar 30 procent(1991).

    Eigen Huis heeft het niet overhet Engelse model, waar de aftrek in twintig jaar tijd werd afgeschaft en er, volgens Boelhouwer, ,,nauwelijks problemen zijn geweest”. Als dat in Nederland ook gedaan was, ,,hadden we er niks van gemerkt”. In het voor huizenbezitters meest nadelige geval waren de prijzen iets minder sterk gestegen in de’goede’jaren.

    Op dit moment stagneert de huizenmarkt: prijzen houden gelijke tred met de inflatie of dalen licht. Enerzijds is er een groot tekort aan betaalbare woningen, anderzijds staan er ruim 100.000 (te dure) huizen te koop, een record. Nu de hypotheekrente afschaffen kan gevaarlijk zijn, betoogt Boelhouwer, wat versterkt zou worden als de rente stijgt, waardoor minder consumenten een hypotheek afsluiten. Hij heeft verschillende scenario’s berekend. Het extreemste geval? Bij een volledige defiscalisering van het eigenwoningbezit kan de huizenprijs de komende zeven jaar met maximaal 30 procent dalen.

    Maar al te veel zorgen maakt Boelhouwer zich niet over dit scenario. Relevant is wat de overheid met de opbrengsten van het afschaffen van de voordeelregel doet. In Duitsland krijgen lagere inkomens fiscale subsidies, betaald uit deze opbrengsten. Deze mensen, die vaak vastzitten in ecn huurhuis doordat er onvoldoende goedkope koophuizcn zijn, krijgen zo de kans toch iets te kopen. De markt komt dan weer in beweging, de prijs wordt meer gebaseerd op de vraag ,,en het totale prijseffect valt mee”.

    Eigenaren van duurdere huizen gaan er dan op achteruit, constateert Boelhouwer. Maar: ,,Juist deze eigenaren hebben ook gigantisch veel verdiend de laatstejaren.”

    Ten slotte is er nóg een groep die effect ondervindt van afchaffling van de renteaftrek: huurders. De vrijesectorhuurmarkt wordt, zegt Boelhouwer, gefrustreerd door de ,,zwaar gesubsidieerde koopsector”. Duurdere huurhuizen vinden nauwelijks afnemers. Want voor hetzelfde geld koop je een huis. Na afschaffing van de hypotheekrenteaftrek stijgt de vraag naar duurdere huurwoningen.

    Het is volgens Boelhouwer niet moeilijk om tegenargumenten te verzinnen: door het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek verstoor je een markt - hoe slecht die ook functioneert - en worden huiseigenaren gedupeerd. Zij zijn immers langetermijnverplichtingen aangegaan. Daarmee blijft het onderwerp een ,,open zenuw”. ,,Maar aanpak blijft onvermijdelijk: het is een onhoudbaar systeem.”

    Bron: NRC Handelsblad
  5. [verwijderd] 17 december 2009 20:11
    Het is niet zo moeilijk om dat te bereiken.
    Eerst zorg je ervoor dat de inflatie omhoog gaat.
    Tevens mag niemand meer zijn hypotheek vehogen om daar luxe speeltjes mee te kopen. (Tenslotte moet de belastingbetaler daar dan ook aan meebetalen, en das niet eerlijk zei calimero).
    Zodra je hebt bereikt dat de euro nog maar de helft waard is wat het nu is (met dit tempo ergens in 2015), en de lonen wel met inflatie meegestegen zijn kan de hypotheekaftrek in 1 keer de deur uit.
    Huizenprijzen storten dan misschien in met 30-40% maar dat maakt niet uit want je blijft tenslotte met je eigen huis altijd 'in de markt'.
    Die 30-40% daling zorgt voor een betere doorstroming en maakt het minder moelijk voor starters.
    Huidige huiseigenaren kunnen dan nog steeds doorstromen naar iets anders omdat ten opzichte van hun hypotheek de waarde van hun huis nog steeds is gestegen.
  6. [verwijderd] 17 december 2009 20:14
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=mike h]
    Nagel wil naar een systeem waarin alle nieuwe hypotheken in het begin nog volledig aftrekbaar zijn, om zo starters te helpen bij het kopen van een huis. Maar vervolgens wordt het aftrekbare deel elk jaar met 3,33 procent verlaagd, bij voorkeur samen met een aflossing op de totale schuld van 3,33 procent.
    [/quote]

    Prima plan. Net zoals vroeger bij een lineaire hypotheek.
    Het moet dan wel zijn vanaf je eerste hypotheek, anders kun je elke paar jaar beter een 'nieuwe' hypotheek nemen door over te zetten of te verhuizen.
  7. [verwijderd] 17 december 2009 20:57
    Prima, hypotheekrente afschaffen, dan de huursubsidie evenredig. Maar op dat front hoor je natuurlijk niks van dit soort "idealisten". Hypotheekrenteaftrek is een schande, huursubsidie een sociale verplichting, dat soort redenaties.

    Wanneer een woningbouwcorporatie een woning tegen marktprijs (dankzij hypohteekrenteaftrek) op de markt weg kan zetten, hoor je ze niet, maar wanneer het op belastingheffen aankomt, weten ze precies waar ze moeten zijn. Links tuig dat nog nooit een cent verdiend heeft maar o zo sociaal is. Zoals het spreekwoord luidt: "Van andermans leer is het goed riemen snijden". Gelukkig verliest dit soort altijd op de punten die ze op voorhand als sterke argumenten zagen.

  8. [verwijderd] 17 december 2009 21:07
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=mike h]
    Nagel wil naar een systeem waarin alle nieuwe hypotheken in het begin nog volledig aftrekbaar zijn, om zo starters te helpen bij het kopen van een huis. Maar vervolgens wordt het aftrekbare deel elk jaar met 3,33 procent verlaagd, bij voorkeur samen met een aflossing op de totale schuld van 3,33 procent.
    [/quote]

    Prima plan. Net zoals vroeger bij een lineaire hypotheek.
    Lekker consequent ook. De één wel (ja die niet hoor, die is starter), de ander niet? Oooh wat zijn we toch heerlijk sociaal, het wordt al een beetje warm in broek, ooh je, het blijkt stront. Kijk ons nu eens lekker vrij en ongeremd over hypotheekrenteaftrek praten. Laten we het eens hebben over onterechte subsidieverstrekking in Nederland hebben. Wie zet er even een paar op een rijtje?

  9. [verwijderd] 17 december 2009 21:20
    quote:

    fred48 schreef:

    gewoon in een keer afschaffen die zooi het is even door de zure appel heen maar dan zijn we der ook vanaf komen er ook weer leuke huizen op de markt en is goed voor de starters
    met de opbrengst kunnen we wel wat leuke linkse hobby's financieren
    .groet
    fred

    Gezegend zijn de eenvoudigen van geest.
  10. forum rang 6 Fred 62 17 december 2009 21:26
    quote:

    Hendrikus schreef:

    [quote=fred48]
    gewoon in een keer afschaffen die zooi het is even door de zure appel heen maar dan zijn we der ook vanaf komen er ook weer leuke huizen op de markt en is goed voor de starters
    met de opbrengst kunnen we wel wat leuke linkse hobby's financieren
    .groet
    fred

    [/quote]

    Gezegend zijn de eenvoudigen van geest.
    ik weet niet of dit positief of negatief uitgelegd moet worden
    [eenvoudige geest]
    fred
  11. [verwijderd] 17 december 2009 21:27
    quote:

    fred48 schreef:

    gewoon in een keer afschaffen die zooi het is even door de zure appel heen maar dan zijn we der ook vanaf komen er ook weer leuke huizen op de markt en is goed voor de starters
    met de opbrengst kunnen we wel wat leuke linkse hobby's financieren
    .groet
    fred
    Opbrengst? Jij gaat er vanuit dat mensen zo'n belastingverhoging maar even kunnen betalen? Ipv. de bank neemt straks de belastingdienst je huis in beslag.
  12. forum rang 6 Fred 62 17 december 2009 21:35
    quote:

    lookingvalue schreef:

    [quote=fred48]
    gewoon in een keer afschaffen die zooi het is even door de zure appel heen maar dan zijn we der ook vanaf komen er ook weer leuke huizen op de markt en is goed voor de starters
    met de opbrengst kunnen we wel wat leuke linkse hobby's financieren
    .groet
    fred
    [/quote]
    Opbrengst? Jij gaat er vanuit dat mensen zo'n belastingverhoging maar even kunnen betalen? Ipv. de bank neemt straks de belastingdienst je huis in beslag. Kan nog leuk worden ...
    sorry mijn huis is afbetaald . hebben veel mensen niet al een groot gedeelte of helemaal afbetaald of hebben zij met deze mogenlijkheid
    geen rekening gehouden dan leven deze mensen in een te duur huis
    betaald door de belastingbetaler en zullen zij zich moeten schikken met een woning die niet boven hun stand is.
    het is namelijk geen belasting verhoging maar een aftrekpost.
    groet
    fred

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,63 -0,14%
EUR/USD 1,0820 +0,29%
FTSE 100 8.428,13 +0,16%
Germany40^ 18.758,40 +0,09%
Gold spot 2.357,63 +0,89%
NY-Nasdaq Composite 16.388,24 +0,29%

Stijgers

JUST E...
+6,80%
Alfen ...
+5,46%
OCI
+4,10%
BAM
+3,56%
PROSUS
+3,49%

Dalers

VIVORY...
-2,60%
IMCD
-2,33%
ASR Ne...
-2,22%
JDE PE...
-1,81%
ASML
-1,44%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links