Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat gaat Kwantum opleveren? En de Engelse bedrijven?

737 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 37 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 juni 2015 19:44
    Winkelketen Kwantum staat in de belangstelling van een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Die zou samen optrekken met de voormalige oprichter van wat toen nog de Kwantum Hallen heette, de 77-jarige Joop Steenbergen.

    Rasondernemer Joop Steenbergen is naar eigen zeggen een handelaar in hart en nieren. In 1986 verkocht hij zijn Kwantum Hallen aan retailketen Macintosh. Nu laatstgenoemde na een reeks van moeilijke jaren van Kwantum af wil, staat Steenbergen op de stoep. Niet zozeer als hoofdkoper, maar wel als een van de geldschieters en adviseur.

    Volgens het Financieele Dagblad zou de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gordon Brothers Kwantum willen overnemen van Macintosh, met Steenbergen als partner. Zekerheid over de deal zou er volgens ingewijden nog niet zijn, omdat partijen er nog niet uit zijn over de prijs, aldus de krant vrijdag.

    Kwantum mist gevoel voor partijenhandel

    De belangstelling van de 77-jarige Steenbergen komt niet onverwacht. Afgelopen jaar gaf hij tegenover het FD en De Telegraaf al aan met lede ogen de teloorgang van zijn ‘Kwantum Hallen’ te hebben aangezien. De omzet van Kwantum liep tussen 2010 en 2014 terug van 216 miljoen euro naar 192 miljoen euro.

    Volgens Steenbergen is Kwantum onder Macintosh het gevoel voor partijenhandel kwijt geraakt. “Eigenlijk waren de Kwantum Hallen de voorloper van de Action, de keten die het nu zo goed doet. Met grote aantallen en een sterk wisselend assortiment. Altijd was er wat nieuws”, zo schetste hij afgelopen jaar tegenover De Telegraaf (Blendle).

    Naast kernartikelen zoals behang en gordijnen, keek Steenbergen naar eigen zeggen altijd scherp naar ‘bijvangst': “Mensen kwamen niet alleen voor nieuwe gordijnen. Ze gingen met vijf tot zes artikelen naar buiten. Constant prakkiseerde ik hoe ik zoveel mogelijk mensen naar de winkels kreeg. In één jaar verkochten we 50.000 fietsen. Die bijoogst hebben ze bij Macintosh helemaal laten vallen.”

    Slim inkopen, lage prijzen

    Duidelijk is dat Steenbergen het gevoel voor koopmansgeest weer terug zou willen brengen bij Kwantum. De voormalige marktkoopman en bokser startte begin jaren 1970 in de Amsterdamse Jan van Galenstraat met een groothandel in nylon en vinyl, Vinylon genaamd. In 1976 opende Steenbergen de eerste Kwantum Hallen in Woudenberg.

    De nadruk op constant lage prijzen leidde aanvankelijk tot een groot succes. Nadat retailketen Macintosh Kwantum in 1986 kocht, kreeg Kwantum volgens Macintosh een “nieuwe frisse uitstraling”, zo schrijft het bedrijf op de website. “De nieuwe winkels leken in de verre verte niet meer op de Kwantum Hallen. Servicebewuste medewerkers, nette presentaties en artikelen van goede kwaliteit is het motto van Kwantum anno 1990. Wat altijd bleef is de discountformule: leveren tegen de laagste prijs.”

    Anno 2015 lijkt het profiel van Kwantum echter verwaterd, waardoor ketens als Action zich hebben kunnen ontwikkelen tot harde concurrenten op prijsgebied.

    Hoofdrekenen en eurocalculatoren

    Wat betreft Steenbergen ligt de basis van een succesvolle formule bij de inkoop. “De kracht van een goede handelaar ligt bij zijn inkoopgevoel en snelheid”, zo schetste hij in 1994 in een interview met NRC Handelsblad. Dat bleek enkele jaren later ook weer, toen Steenbergen zich met de komst van de euro stortte op ‘eurocalculatoren’.

    In januari 2001 verkocht Steenbergen binnen een maand liefst 700 duizend omrekenmachientjes. Voor zichzelf overigens een overbodig hulpmiddel, zo hij vertelde destijds aan Trouw: “Het hele hoofdrekenen is er niet meer bij tegenwoordig. Ik kan toevallig goed rekenen. Op m’n rapport had ik allemaal tweeën, maar voor rekenen een negen. Dat was mijn sterke punt. Je moet toch weten hoeveel kuub er in een container van 20 foot gaat. En je moet het ook kunnen uitrekenen als je weet dat die 2,20 meter breed, 2,70 hoog en 13 meter lang is. Dat is me in het zakendoen goed van pas gekomen.”

    www.z24.nl/ondernemen/rasondernemer-j...
  2. [verwijderd] 21 juni 2015 13:25
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 20 juni 2015 15:15:

    Het gaat bijzonder goed in de branch van Kwantum, als Kwantum 10 M winst kan maken dit jaar dan is 100 M ook goed mogelijk.

    Niet voor niks heeft Macintosh geen haast om te verkopen.
    boekhoudkundig ga voor tussen de 42....48 miljoen hoop dat jij gelijk krijg maar voor die prijs krijg je op dit moment zelfs de hele Hema vermoed ik
  3. twinkletown 21 juni 2015 15:01
    quote:

    Lopend"Warren"Buffet schreef op 20 juni 2015 15:09:

    [...]

    Helemaal waar, en hierbij vergeet je nog de opbrengsten van Brantano UK, die ook tientallen miljoenen zal bedragen.
    En... ook niet geheel onbelangrijk:
    Inmiddels is het bedrijf Nea, actief met sportbraces, verkocht voor 23 miljoen cash met een boekwinst van 15 miljoen euro [en ligt nu dus de verkoop van Kwantum (plm. 50 miljoen euro) en Fashion UK (plm. 20 miljoen euro) in het verschiet].
  4. [verwijderd] 21 juni 2015 15:52
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 juni 2015 15:28:

    20 M voor fashion UK lijkt me wel erg weinig gezien de hoge omzet daar.
    Lijkt mij ook, omzet +- 200 miljoen voor het UK gedeelte, kwantum heeft een gelijkwaardige omzet en hiervoor wordt de verkoopprijs rond de 50 miljoen geschat. Verkoopprijs UK zal dus daarbij in de buurt liggen.
  5. twinkletown 21 juni 2015 16:11
    VEB: Macintosh verkoopt tafelzilver om schulden te dempen

    Volgens geruchten zou Amerikaanse investeerder Gordon Brothers Group interesse hebben in de te koop staande winkelketen Kwantum en de Britse schoenenzaken. Beide onderdelen zijn juist weer aan de betere hand.

    Terwijl de aandacht van beleggers vooral uitging naar de Griekse crisis en centrale bankberichten in de VS bleek een klein Nederlands aandeel vrijdag ineens erg populair.

    De koers van Macintosh Retail Group spoot vrijdag met 20 procent omhoog op het bericht in het Financieele Dagblad dat de Amerikaanse Gordon Brothers Group serieuze interesse zou hebben in de te koop staande bedrijfsonderdelen van de retailer uit Maastricht. De Amerikanen richten zich op bedrijven die weer opgelapt moeten worden.

    Het bericht past in de informatie die Macintosh bij de presentatie van de eerste-kwartaalcijfers gaf: dat er gezonde interesse bestond voor woninginrichtingsformule Kwantum. Het is echter sterk de vraag of verkoop het concern strategisch verder gaat helpen.

    Weer in de lift
    Na het nodige sleutelwerk zit omzet en resultaat van het eens zo succesvolle Kwantum weer in de lift. Over het eerste kwartaal bleek de omzet met 12 procent te zijn gestegen. Over geheel 2014 werd een operationeel verlies van een ton omgebogen in een plus van 3,5 miljoen euro.

    Waar de schoenenbusiness (sector ‘Fashion’) vorig jaar het onderliggende operationele verlies zag verdubbelen tot 12,1 miljoen euro, waren het juist de Britse ketens die enige verbetering lieten zien, maar waarschijnlijk nog wel verliesgevend zijn.

    Bij eventuele verkoop van Kwantum (jaaromzet 192 miljoen euro) en ‘Fashion UK’ (jaaromzet 240 miljoen euro, 35 procent van Fashion totaal) rest een volledig op schoenen gefocuste onderneming uitsluitend actief in de Benelux dat veel te hoge kosten heeft en marktaandeel verlies aan online ketens als Zalando en Amazon.

    Schaalgrootte in schoenen
    De resultaten van Macintosh staan al jaren onder druk. Eens zag het concern een grote toekomst in de schoenenbusiness . Hoe meer schaal des te hoger de winstmarges. Vlak voor de kredietcrisis kocht het Scapino van durfkapitalist CVC dat het in 2002 van het Vendex-concern had losgeweekt, en een jaar later werd het Belgische Brantano gekocht.

    Vrijwel alle bekende schoenenketens in de bekende winkelstraten, als Manfield, Dolcis en Scapino vallen onder Macintosh. Met Brantano, dat Macintosh volledig met schuld financierde, zetten de Limburgers tevens voet op Britse bodem. Om dergelijke investeringen te behappen werden allerlei ketens van de hand gedaan, waaronder in maart 2011 het goed lopende BelCompany aan Vodafone.

    Vooral door de opkomst van online shoppen ging het mis met de schoenenverkoop. Macintosh liep en loopt achter de feiten aan. Het concern is nu bezig aan een soort mission impossible door via ‘cross channel’, een combinatie van fysieke winkels en online, de klant voor zich te winnen. De landelijke dekking komt daarbij goed van pas en was enige tijd terug nog het argument in juist in het Verenigd Koninkrijk flink meer winkels te openen.

    Schuldenberg
    Door verliezen, afwaarderingen en grote investeringen is de schuldenberg bij Macintosh flink gaan knellen. Vorig jaar liep de nettoschuld met ruim 24 miljoen euro op tot 70 miljoen euro en dat ondanks een eerdere aandelenemissie van ruim 19 miljoen euro.

    Dat is veel te hoog ten opzichte van een onderliggende ebitda van slechts 5 miljoen euro en een financieringsfaciliteit die in februari 2018 ten einde loopt.

    Inmiddels is het bedrijf Nea, actief met sportbraces, verkocht voor 23 miljoen cash met een boekwinst van 15 miljoen euro en ligt nu dus de verkoop van Kwantum en Fashion UK in het verschiet.

    Analisten van SNS denken dat Kwantum circa 50 miljoen euro kan opleveren. Voor de waarschijnlijk verlieslijdende Britse schoenenwinkels is een prijs lastiger te bepalen en deze zal in de range van 0-40 miljoen euro liggen.

    Macintosh zou dan (nagenoeg) schuldenvrij kunnen zijn. Verder snijden in het winkelarsenaal blijft noodzakelijk om er nog wat van te maken. Zo niet dan zullen ook kopers voor deze onderdelen zich melden.

    tT commentaar: Uiteindelijk zal Macintosh zeer waarschijnlijk van de beurs verdwijnen. [zie ook mijn bijdrage hieronder] Opgesplitst is dit bedrijf sowieso véél meer waard dan de huidige 2,79 euro per aandeel...
  6. twinkletown 21 juni 2015 16:21
    Nogmaals: Twintig aantrekkelijke overnamekandidaten

    Kortgeleden kwam ik een oud artikel tegen in Effect (VEB) geschreven door Peter Paul de Vries. Het heeft als onderwerp >Twintig aantrekkelijke overnamekandidaten< Het aardige is dat 9 van de 20 genoemde kandidaten inmiddels niet meer ter beurze zijn genoteerd! De VEB keek naar: Lage waardering, Under-performance, Consolidatie/schaalvoordelen, Verminderde stabiliteit management en de Overnamekans door groot-aandeelhouder.

    Inmiddels van de beurs:
    Grolsch
    AOT
    Hoek Loos
    Eriks
    Beers
    Laurus
    ASR
    CVG
    Kempen

    (Nog) niet van de beurs:
    Macintosh
    KPN
    TKH
    Reesink
    Roto Smeets (bod loopt)
    BAM
    Elsevier
    KasAss
    Wessanen
    Ballast Nedam
    Ten Cate
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 juni 2015 18:34
    Weer in de lift
    Na het nodige sleutelwerk zit omzet en resultaat van het eens zo succesvolle Kwantum weer in de lift. Over het eerste kwartaal bleek de omzet met 12 procent te zijn gestegen. Over geheel 2014 werd een operationeel verlies van een ton omgebogen in een plus van 3,5 miljoen euro.


    Dit jaar een winst voor Kwantum van 10 M moet haalbaar zijn en dus ook een verkoopprijs van ca 100 M.
  8. [verwijderd] 21 juni 2015 22:48
    Detailhandel zit in de hoek waar de klappen vallen. 10 keer de winst lijkt me niet realistisch. Een bedrag van 50 mln. lijkt me eerder realistisch. Wel zorgelijk voor Macintosch als de winstgevende onderdelen in de verkoop moeten. Ze slagen er niet om een broodnodige online strategie neer te zetten. Kwantum is juist zo`n formule welke nog het minst last heeft van de stijgende internetverkopen.
737 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 37 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0694 -0,33%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.189,30 +1,52%
Gold spot 2.338,38 +0,27%
NY-Nasdaq Composite 15.611,76 -0,64%

Stijgers

EBUSCO...
+9,33%
NX FIL...
+8,77%
ASMI
+7,26%
Alfen ...
+5,89%
PostNL
+3,82%

Dalers

SIGNIF...
-11,28%
Wereld...
-7,62%
AMG Cr...
-5,77%
IMCD
-4,90%
ABN AM...
-4,19%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links