Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Risico´s perpetuals vanwege te verwachten ontwikkelingen in de wereld.

199 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 shaai 17 juli 2014 17:14
    Couponhaak is op google al niet meer te vinden.
    Misschien een mooie voor:

    www.dfbonline.nl/

    En dan een thema met oude begrippen starten.
    Ik denk dat de Franstalige ook snel verdwijnen, zoals a la baisse, haussier, affaire wordt ook steeds minder gebruikt, denk ik.
    Natuurlijk ook de mantel en talon etc.
  2. benito c. 17 juli 2014 19:33
    Leuke verhalen,Vijzelstraat ABN, couponhaak om coupons te knippen.
    Ik ging ook vaak naar de Vijzelstraat, dat couponloket was het betaalkantoor van de cultuurmaatschappijen, waar jaarlijks schadeclaims, die Indonesie betaalde, betaalbaar werden gesteld. Je kocht die stukken vaak voor een koersje, dat je weer als uitkering na een jaar terugkreeg, en dat ieder jaar. Met dank aan de grootbanken, die hun klanten adviseerden die stukken te verkopen vanwege het regeltjestarief.
  3. WJ-12 17 juli 2014 21:03
    quote:

    zeurpietje schreef op 17 juli 2014 16:12:

    over coupons knippen gesproken. wie weet nog het verschil tussen een linker en een rechter couponhaak?
    de linker was voor amerikaanse stukken want die hadden de coupons aan de linkerkant van de mantel.
    dat was mijn eerste baantje, werd je met een rechter couponhaak de kluis in gestuurd om amerikaanse coupons te knippen, of scheuren eigenlijk. dat lukte dus niet.
    Maar wat is nu het verschil tussen een couponhaak en een schaar?
  4. forum rang 4 zeurpietje 18 juli 2014 19:30
    quote:

    shaai schreef op 18 juli 2014 17:47:

    [...]
    Daar ben ik dus ook serieus benieuwd naar, maar t was een van die dingen, you were 'always' afraid to ask...
    Maar graag een uitleg dus!

    een couponhaak zijn 2 ijzeren linealen in een hoek van 90 graden met 2 scherpe kanten. je legde die op de rand van de coupon en scheurde hem zo af. je kon er ook een paar tegelijk doen. we hadden ook een soort van pers waarmee je 100 coupons in een keer er af kon snijden.
    ik herinner me nog de obligatie van f 100 nominaal. kan je voorstellen hoeveel coupons je dan moest knippen. in die tijd waren obligaties van f 100 nominaal vrijgesteld van zegel. dat waren belastingzegels die je op de aan/verkoop-nota moest plakken. een soort van belasting dus. als ik me goed herinner was dat 1,2 0/00 over het bedrag van de nota.
  5. forum rang 4 shaai 18 juli 2014 19:53
    Mooi man, die belastingzegels ook, dank voor de uitleg!
    Ik 42, maar heb wel een keer de Breda 1954 obligatie gekocht, op een testaccount. Fl 100, voor 96%. Qua geld ging het nergens om, maar wel leuk qua idee, qua %. Totdat de backoffice (in casu Ben, in zijn eentje de backoffice) bij mij verhaal kwam halen: omdat ergens iemand qua clearing/settlement met fysiek papier moest gaan sjouwen, rekende de Kas-Associatie 40 euro extra of zo... Daar ging mijn winst van 4 gulden...
  6. benito c. 18 juli 2014 19:59
    quote:

    Perpster schreef op 18 juli 2014 19:40:

    Mijn hemel, hoe oud zijn jullie allemaal? ;)
    Jij bent blijkbaar uit de tijd van na het couponknippen. Maar ik verzeker je, het was een leuke bezigheid.Vervolgens ging je naar het betaalkantoor van de ABN, en kon je ze inleveren. Meestal (bij mijn Indische fondsen) moest je dan na een week weer terugkomen, om het geld te ontvangen.
    In die tijd kon je gewoon naar Amsterdam rijden met een auto, en op de grachten parkeren. Soms moest je een rondje rijden, maar je vond altijd een plaats. Parkeermeters waren nog niet uitgevonden.
    Ik heb er heel goede herinneringen aan.
    Ik zat ook bij een commissionair, D.W. Brand, en je had een persoonlijke band met je contactpersoon. Via de heer Nugteren, van de incourante markt, had je meteen inzicht in de bied- en laatkoersen. Er stonden, behalve de Indische fondsen, nog vele tientallen ondernemingen daar genoteerd. Die ondernemingen werden vrijwel door niemand gevolgd, en zeker niet door analisten. Het was een paradijs voor de value-belegger.

    Het is best leuk met enkele mensen uit die tijd weer wat herinneringen op te halen.

  7. Stapelaar 18 juli 2014 22:02
    quote:

    benito c. schreef op 18 juli 2014 19:59:

    [...]
    Die ondernemingen werden vrijwel door niemand gevolgd, en zeker niet door analisten. Het was een paradijs voor de value-belegger.

    Ik kocht Samas Groep nog op de incourante markt en ging naar een aandeelhoudersvergadering. Bleek dat er hooguit tien aandeelhouders aanwezig waren. Management erg geinteresseerd in welk beleggingsinsituut ik vertegenwoordigde. Interesse verflauwde toen ik zei dat ik mezelf kwam vertegenwoordigen.....
  8. forum rang 4 zeurpietje 20 juli 2014 09:03
    quote:

    Stapelaar schreef op 18 juli 2014 22:02:

    [...]

    Ik kocht Samas Groep nog op de incourante markt en ging naar een aandeelhoudersvergadering. Bleek dat er hooguit tien aandeelhouders aanwezig waren. Management erg geinteresseerd in welk beleggingsinsituut ik vertegenwoordigde. Interesse verflauwde toen ik zei dat ik mezelf kwam vertegenwoordigen.....
    ik kocht de 6% sportfondsen tegen 80% nominaal f 100
    je kon f 6,00 rente per jaar krijgen of een 10-badenkaart voor het zwembad.
    daar mijn kinderen toen net hun zwemdiploma aan het halen waren kwam dat mooi uit. een 10-badenkaart koste toen f 60 (geloof ik) een paar jaar later werden deze stukken uitgeloot a 100% reken maar uit wat dat voor rendement was. dat haalde we niet eens op het dieptepunt van de crises.
  9. [verwijderd] 20 juli 2014 13:21
    Mijn opmerking was overigens geheel niet denigerend bedoeld, maar ik ben slechts één generatie jonger (maar ben oud geboren, dat wel), en coupons knippen, inleveren, en een week later het geld ophalen, persoonlijk contact met een persoon van vlees en bloed die ook nog eens meer dan twee seconden voor je heeft, dat is voor iemand van één generatie al zo wereldvreemd.

    Mijn generatie (en zeker die erna) logt in, thuis of onderweg, kan met een met druk op de virtuele knop handelen op alle markten in de wereld, gaat in drie seconden long een aandeel in de USA, short op een zuidoosterse valuta, koopt een future, gaat short een grondstof, dit alles op marginaccount, checkt alle markten in oogwenk, en heeft alles tien minuten later al weer gesloten.

    Nieuws uit alle uithoeken komt real time via internet naar ons toe, waarna de hele meute een kant op holt, om zes seconden later weer een andere kant op te scheuren.

    Het lijkt me zo rustgevend om met je couponhaak je couponnetjes aan de keukentafel te knippen, en dan twee reisjes naar A'dam te plannen, om vervolgens als je toch daar bent even de fondsen door te lopen omdat je anders niet aan de informatie kan komen.

    Het is overigens geen wonder dat de toegankelijkheid de p/e ratio's / waarderingen de hoogte in heeft doen janken (en ook weer kan doen kelderen overigens).

    En dat alles in twee a drie decennia.

    Couponknippen ken ik nog vaag uit de overlevering (en van de Belgen natuurlijk, en van de benzinecoupons van mijn vader die hij nog ergens heeft vanuit de oliecrisis), maar een couponhaak had ik nog nooit van gehoord.

    PS: en onbetaald parkeren in Amsterdam, zowel binnen als buiten de ring. Bestond dat echt????

    PPS: ik ben nog wel net van de tijd dat rapporten door de typekamer werden uitgewerkt en dat er voor het hele bedrijf één matrixprinter was waar je dan met hele grote floppy disks iets kon uitprinten. Email bestond nog niet, carbon papier was nog te vinden. Als dat met nu vergelijk (krap 25 jaar later), dan is alles zo extreem veel sneller en efficienter geworden.
  10. [verwijderd] 20 juli 2014 13:25
    quote:

    zeurpietje schreef op 20 juli 2014 09:03:

    [...]
    ik kocht de 6% sportfondsen tegen 80% nominaal f 100
    je kon f 6,00 rente per jaar krijgen of een 10-badenkaart voor het zwembad.
    daar mijn kinderen toen net hun zwemdiploma aan het halen waren kwam dat mooi uit. een 10-badenkaart koste toen f 60 (geloof ik) een paar jaar later werden deze stukken uitgeloot a 100% reken maar uit wat dat voor rendement was. dat haalde we niet eens op het dieptepunt van de crises.

    Eigenlijk vind ik dat obligaties met een (gedeeltelijke) betaling in natura in producten van de uitgever wel terug zouden mogen komen, dat heeft toch een hele andere duiding en binding dan virtuele cijfertjes in je account.
  11. [verwijderd] 20 juli 2014 14:25
    We gaan even helemaal offtopic, maar om ook even de huidige tijd te duiden:
    925.nl/archief/2014/07/18/dodelijke-r...

    Dat soort bedrijven biedt Nederland, ondanks alle geschoktheid, fiscaal asiel aan. Want dat is zo goed voor de economie.

    Nagenoeg alle Russische multinationals hebben om fiscale redenen substantiele holdings in Nederland. MP Rutte, we hoeven helemaal geen ingewikkelde sancties in internationaal verband te treffen, het ligt voor je voordeur.

    Wat zou winnen anno 2014? Fatsoen of zaken? Het is eigenlijk een oneerlijke wedstrijd, he.
  12. jrxs4all 31 juli 2014 13:53
    Je vergeet nog de oorlog in het Midden Oosten en Europa dat zo dicht bij de rand van deflatie zit (vandaag CPI +0,4% op jaarbasis) dat ze in de diepte kunnen kijken.

    Het meeste daarvan hadden we vorige maand ook al en toen daalden de koersen niet.

    Mijn portefeuille wil ook nog niet omlaag, maar daar zit wel een flink dollar effect in.
  13. forum rang 4 New dawn 31 juli 2014 17:22
    quote:

    jrxs4all schreef op 31 juli 2014 13:53:

    Je vergeet nog de oorlog in het Midden Oosten en Europa dat zo dicht bij de rand van deflatie zit (vandaag CPI +0,4% op jaarbasis) dat ze in de diepte kunnen kijken.

    Het meeste daarvan hadden we vorige maand ook al en toen daalden de koersen niet.

    Mijn portefeuille wil ook nog niet omlaag, maar daar zit wel een flink dollar effect in.
    Mijn port. inmiddels wel, dus vandaag, maar ook de sterkere $ heeft de daling beperkt. Vorige week ook geld van de tafel gehaald, zit nu 45% cash op internetspaarrekeningen.

    Argentinië is weer bankroet.

    In port: FSC, TICC, CEFL, DOC, GNT, PFN, PFF, IHYG en YYY. Verder geen Europese aandelen.

    Ben van broker veranderd, zit nu bij Binck. Makkelijke software, maar ook weer geen orderboek bij de USA aandelen. Mijn Chromebook werkt uitstekend bij Binck omdat ze gelukkig geen gebruik maken van Java. Ik had ze eerst ook gebeld of ze er mee werkten. De grafieken schijnen wel met Java te werken, maar die heb je niet nodig, zijn elders genoeg.

    Wat is de rente toch gezakt....voor 5 jaar geleden had ik geld ingelegd op een zg klimdeposito. Het laatste jaar, aankomend jaar krijg ik nog 5 % bij Garantibank. Ik vond dat destijds weinig, nu vind ik het veel. Vind er maar weer eens een bestemming voor volgend jaar.
199 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,59 +0,71%
EUR/USD 1,0771 0,00%
FTSE 100 8.433,76 +0,63%
Germany40^ 18.773,50 +0,47%
Gold spot 2.360,72 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.340,87 -0,03%

Stijgers

Accsys
+5,43%
CM.COM
+2,92%
NX FIL...
+2,63%
RANDST...
+2,61%
ForFar...
+2,43%

Dalers

Kendrion
-2,99%
UMG
-2,95%
Alfen ...
-2,63%
EBUSCO...
-2,29%
VIVORY...
-1,85%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links