Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het drama Spanje..

996 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 16 juli 2013 21:25
    C&A sluit 21 winkels in Spanje
    16-7-13 - 16:32

    C&A sluit volgende maand 21 verliesmakende winkels in Spanje als gevolg van teruglopende kledingverkopen. Het gaat om 14 reguliere winkels en 7 kinderwinkels, bevestigde de Nederlandse winkelketen dinsdag.

    Met de sluitingen gaan enkele tientallen banen verloren. C&A verklaart dat de maatregel onderdeel is van een grote herstructurering om de keten beter aan te passen aan de nieuwe omstandigheden van de Spaanse economie. Dit jaar komen er ook twee nieuwe winkels bij. In de Gran Via, een van de meeste belangrijke winkelstraten in Madrid, zal het concern deze maand een filiaal openen en in oktober een in Ferrol.

    C&A is sinds 1973 actief in Spanje. De eerste vestiging werd geopend in Valencia. Inmiddels zijn er 131 C&A's in het Zuid-Europese land. In totaal telt de in 1841 door Clemens en August Brenninkmeijer opgerichte onderneming meer dan 1500 filialen in 20 verschillende landen. Er werken ruim 36.000 mensen.
    bron: ANP
  2. forum rang 4 s.lin 17 juli 2013 20:12
    Spaanse staatsschuld verder omhoog
    wo 17 jul 2013, 13:08
    MADRID (AFN) - De Spaanse staatsschuld is in mei verder gestegen tot het nieuwe recordniveau van 89,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte de Spaanse centrale bank woensdag bekend.

    De Spaanse schuld staat daarmee op 937,3 miljard euro, ofwel 20.000 euro per hoofd van de Spaanse bevolking. Aan het einde van het eerste kwartaal kwam de schuld nog overeen met 87,8 procent van het Spaanse bbp. De Spaanse overheid verwacht dat de schuld aan het einde van dit jaar zal oplopen naar 91,4 procent en 99,8 procent van het bbp zal bereiken in 2016.

    Een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Economische Zaken liet weten dat het land nu 63,2 procent van zijn financieringsbehoefte voor 2013 heeft afgedekt. Dat cijfer is inclusief korte leningen.

    dft.nl
  3. forum rang 4 s.lin 18 juli 2013 19:40
    Spaanse bank: totale schuld 272% van het bbp
    donderdag 18 juli 2013 16:58
    MADRID - De totale schuld van bedrijven, families en de staat is in Spanje opgelopen tot 272 procent van het BBP, zo maakte donderdag de Spaanse Centrale Bank bekend.
    Dit betekent dat de schuld na 5 jaar crisis, alle bezuinigingsmaatregelen en de oprichting van de Bad Bank Sareb niet is geslonken. Eind 2007 was de totale schuld 234 procent van het BBP
    Volgens de Spaanse Bank is de staatsschuld opgelopen tot 89,6 procent van het BBP met een totaal van 937,3 miljard euro, wat neerkomt op 20.000 euro per hoofd van de Spaanse bevolking. De verwachting is dat de schuld eind dit jaar op 91,4 procent van het BBP ligt en op 99,8 procent in 2016.

    Sinds Rajoy het land bestuurt is de schuld met 200 miljard euro gestegen, ondanks de Europese steun aan de Spaanse bankensector.
  4. forum rang 4 s.lin 29 juli 2013 19:53
    Schulden reiken naar de sterren
    maandag 29 juli 2013 14:59
    MADRID - (Opinie) Prof. dr. Henning Klodt van het Kielse Centrum voor Economisch Beleid bracht het op plastische wijze in beeld. Gesteld dat de Spaanse schuld maar 300 miljard euro beloopt, zou dat een stapel 100 euro biljetten betekenen, die tot in de wereldruimte reikt...

    Het grote probleem dat economen hebben met staats- en private schulden is, dat eigenlijk niemand precies weer hoe groot die tezamen zijn. Dat is waarnaar professor Klodt ondermeer verwees in een artikel, dat verscheen in "IfW Fokus 144" van het gerenomeerde Kielse instituut voor economisch beleid. Dat zogenaamde reddingspakketten in dit licht mogelijk meer schade aanrichten, dan zij pogen goed te doen, ligt volgens hem dan ook voor de hand.
    Onvoorstelbare geldbedragen

    Volgens professor Klodt hangt een en ander nauw samen met het verval van waarden en normen in een maatschappij, als ook de gewenning van het publiek aan geldbedragen die feitelijk niet meer voorstelbaar zijn. Dat heeft ook zijn invloed op de politieke beleidsvorming. Miljoenen, miljarden en biljoenen hebben als begrip voor economische waarden hun betekenis allang verloren. Daarin zit volgens hem de grootste bedreiging voor de globale economie.

    Het gedrag van politici en burgerij wordt (mede) bepaald door "ankers" in de beeldvorming van problemen. Professor Klodt komt met twee uitstekende voorbeelden van "overtrokken ankers" in ons denken.

    Ten eerste de prijzen die men in een bazaar berekent in een of ander exotisch land, waarvan wij de ware verhoudingen niet kennen. De handelaar in zo'n bazaar weet dat en begint daarom met een prijs te noemen die ook in zijn ogen astronomisch, dus veel te hoog mag heten. Die prijs zet zich in de hersens van een toerist vast als een soort van "anker" voor verdere gedachten. Met wat handjeklap kan men de prijs een weinig naar beneden brengen en gelooft zo op vakantie een 'koopje' te hebben opgedaan. Tot men later ontdekt dat hetzelfde produkt in een om de hoek gelegen winkel in het eigen land nog veel goedkoper te krijgen is...

    "De doorsnee burger kan er zich geen voorstelling van maken, wat het betekent dat de staat voor het ene een paar miljoen en voor iets anders een miljard of wat moet uitgeven", aldus prof. Klodt. Men vergelijkt immers zulke uitgaven in gedachten met het eigen huishoudboekje, dat door zijn geringe omvang in geen enkele verhouding staat tot dat van de staat. Het "anker" kan inhouden, dat men verschillende staatsuitgaven met elkaar vergelijkt zonder noodzakelijkheid van wenselijkheid te onderscheiden.

    Hoe moeilijk het politieke bedrijf het daarmee heeft, blijkt uit het geknibbel op onsamenhangende kostenplaatsen al naar gelang dit 'leuk' schijnt voor groepen kiezers. Op deze wijze kunnen belastinggelden gemakkelijk verkeerd worden uitgegeven met schadelijke gevolgen voor de hele economie. Dat zoiets uiteindelijk tot vertrouwensverlies leidt, ligt volgens de professor voor de hand.

    Plastisch beeld van staatsschulden

    Het tweede "anker" dat prof. Klodt in zijn artikel memoreert biedt een plastisch beeld van staatsschulden als die worden vergeleken met een stapel bankbiljetten van 100 euro. Hij stelt: "Volgens de Duitse Bundesbank hebben 100 euro biljetten elk een sterkte van 0.1 mm. Dus als wij 1 miljoen euro in 100 euro biljetten opstapelen levert dat een toren op van 1 meter. Dat is nog overzichtelijk. Maar dit wordt anders als we een stapel van een miljard euro bekijken: die is al 1.000 meter hoog. Het Burj Khalifa hotel in Dubai is maar 828 meter hoog. Dat scheelt bijna 20%. Een biljoen euro kunnen we ons niet meer voorstellen, want de toren reikt nu tot in de wereldruimte op 1.000 kilometer hoogte...

    De vooralsnog maar aangenomen totale Spaanse schuld, die volgens de laatste statistische gegevens 88% van het bruto binnenlands product beloopt, zou volgens die beeldende rekenwijze tot een hoogte reiken, waar gewoonlijk satellieten en ruimtestations hun ronden om de Aarde draaien.

    Het BIP van Spanje bedraagt volgens raming van het Duitse bureau voor statistiek 1.35 biljoen US dollar (dus iets meer dan 1.16 biljoen euro). Men kan hieruit afleiden, dat de politiek ingegeven beeldvorming van een Spaanse schuld die hoogstens 300 miljard zou bedragen om zich daarmee de beruchte "Troika" (EU, IWF, ECB) van het lijf te houden, in werkelijkheid veel te laag is. Men moet echter voorzichtig zijn met statistische gegevens, wat blijkt bij vergelijking van verschillende bronnen.

    Politieke geloofwaardigheid

    De vergelijking van appels met peren ligt hier nogal voor de hand in een poging de "politieke geloofwaardigheid" enigszins overeind te houden. Het BIP van Spanje daalt nog altijd. Mensen geven steeds minder geld uit. Gecorrigeerd voor het seizoen stijgt de Spaanse werkloosheid zelfs nog langzaam (+0.9%)

    "Parlementariërs die instemmen met reddingspakketten weten gewoon niet wat zij daar economisch mee aanrichten," stelt prof. Klodt, "want zij zien niet, dat wat zij goed doen voor de geldmarkten tegelijk afbreuk van vertrouwen onder de bevolking teweegbrengt". Het gevoel van democratie lijdt schipbreuk onder te driest doorgevoerde maatschappelijke- en bestuurlijke veranderingen onder overdreven bezuinigingen.

    Als bijvoorbeeld sociale zorg en stratenonderhoud merkbaar gaan lijden, belastingen aldoor verhoogd moeten worden ten gunste van banken en speculanten, waarbij prijsinflatie gaat optreden, komt het punt dat de burger zijn vertrouwen helemaal kwijt is en een onherstelbare diskredietering van het markt-economisch beleid optreedt.

    Daarom moeten maatstaven en "ankers" volgens prof. Klodt worden teruggezet naar begrijpbare en vooral overzichtelijke grenzen. Voordat politieke zoethouders en enkel voor bepaalde kiezers welgevallige beloften schulden tot de sterren doen rijzen!
  5. forum rang 4 s.lin 8 augustus 2013 23:10
    Spaanse industrie produceert opnieuw minder
    8 augustus 2013 10:31
    De productie in de Spaanse industrie is in juni op jaarbasis met 1,9 procent afgenomen. Dat werd donderdag gemeld door het Spaanse bureau voor de statistiek. Het cijfer is aangepast voor verschillen in werkdagen.
    Economen hadden gemiddeld op een daling van de productie gerekend met 1,2 procent. In mei nam de industriële productie in Spanje met een herziene 1,5 procent af.

    Door: AFN
  6. Pauliewalnutss 8 augustus 2013 23:21
    quote:

    s.lin schreef op 18 juli 2013 19:40:

    Spaanse bank: totale schuld 272% van het bbp
    donderdag 18 juli 2013 16:58
    MADRID - De totale schuld van bedrijven, families en de staat is in Spanje opgelopen tot 272 procent van het BBP, zo maakte donderdag de Spaanse Centrale Bank bekend.
    Dit betekent dat de schuld na 5 jaar crisis, alle bezuinigingsmaatregelen en de oprichting van de Bad Bank Sareb niet is geslonken. Eind 2007 was de totale schuld 234 procent van het BBP
    Volgens de Spaanse Bank is de staatsschuld opgelopen tot 89,6 procent van het BBP met een totaal van 937,3 miljard euro, wat neerkomt op 20.000 euro per hoofd van de Spaanse bevolking. De verwachting is dat de schuld eind dit jaar op 91,4 procent van het BBP ligt en op 99,8 procent in 2016.

    Sinds Rajoy het land bestuurt is de schuld met 200 miljard euro gestegen, ondanks de Europese steun aan de Spaanse bankensector.

    Is de totale schuld van alle bedrijven, families en de staat in Nederland niet iets van 500/600% van het BBP?
  7. Kaiser 22 augustus 2013 08:38
    Probleemkredieten bij Spaanse banken op hoogste niveau in 50 jaar

    donderdag 22 augustus 2013 om 08u00

    Spanje leek een tijdje te bengelen aan de rand van de eurozone. De druk op de Spaanse regering om een reddingsplan te aanvaarden was enorm groot, maar de regering in Madrid hield het been stijf. Uiteindelijk blijkt Spanje het alleszins voorlopig zonder steun op eigen houtje te redden.

    Niemand spreekt nog over veilingen van Spaanse overheidsobligaties die maar moeizaam zouden verlopen, de obligatierente is teruggevallen tot min of meer normale niveaus. Maar dat betekent nog niet dat de structurele problemen van het land zijn opgelost, wel integendeel.

    Die structurele problemen situeren zich op de eerste plaats bij de banken. De probleemkredieten bij de Spaanse banken bevinden zich op het hoogste niveau in 50 jaar. Van alle uitstaande kredieten is 11,61% van dubieuze kwaliteit en het is van 1962 geleden dat dit percentage nog zo hoog was.
  8. forum rang 4 s.lin 1 september 2013 10:25
    Het wordt een heet najaar
    woensdag 28 augustus 2013 16:33

    MADRID - (Column) De snelle escalatie van gebeurtenissen rond Syrië, de verkiezingen in Duitsland en troosteloosheid rond de Euro crisis laten de Spaanse IBEX niet ongemoeid. Een trendwending voor deze beurs laat nog op zich wachten. Sinds 16 augustus verloren de koersen al

    Spanje
    Intussen blijkt de Spaanse IBEX beurs alweer met -0.3% verder gedaald. Van een vrije val is nog geen sprake, maar de tendens is bepaald anders, dan deskundigen twee weken geleden optimistisch verwachtten. De Spaanse industrie schijnt nog altijd terrein te verliezen op internationale markten. Het krediet dat de regering Rajoy tot dusver had, lijkt langzaam maar zeker in rook op te lossen.

    Mensen worden onrustig als weer over de corruptie binnen de top van de Partido Popular moet worden geschreven. De langzaam beruchte Bárcenas-kwestie, om er een te noemen, werkt als een voetklem op een anders, vooral achter de schermen, dynamische regering. Men kan niet ontkennen, dat deze regering het beste tracht te doen voor Spanje, wat binnen een allerwege heilloze Euro-chaos kan worden bereikt. Dat is niet genoeg om de zwarte schaduw over de Spaanse wijze van besturen, de schaduw van een opgehouden hand, te verhullen. Als men toch iets moet herstructureren, dan zou men daarover beter een moderner, schaduwvrij licht kunnen laten schijnen. Tot dan blijft het afwachten welk alternatief er wel voor de Euro komt, hoe de verkiezingen in Duitsland aflopen, wie Griekse rekeningen mag betalen en of een Amerikaanse piloot niet per ongeluk een bom op Russisch materieel in Syrië werpt. Het wordt een heet najaar!

    inspanje.nl/economie/6186/het-wordt-e...
  9. forum rang 4 s.lin 4 september 2013 18:52
    Jeugwerkloosheid Spanje breekt opnieuw record met 56,1 procent
    dinsdag 3 september 2013 00:13
    MADRID - Ondanks de licht positieve berichten die de Spaanse overheid de laatste tijd verspreid met uitspraken als dat de arbeidsmarkthervorming al heeft voorkomen dat ruim 200.000 Spanjaarden hun baan verloren, wordt Spanje’s verloren generatie steeds groter.

    Volgens de laatste gegevens is 56,1 procent van de Spaanse jongeren werkloos. Dit betekent een nieuw record en een vormt een toename ten opzichte van juni van 2 procent. Alleen in Griekenland zit een hoger percentage jongeren thuis. Wat werkloosheid onder volwassenen staat Spanje wel op 1 binnen Europa met 25,3 procent.Van alle werklozen in de eurozone is 31 procent Spaans. Geen goed nieuws met het einde van de zomer in het zicht. Met de terugkeer van miljoenen toeristen naar hun dagelijks routine, verliezen ook tienduizenden Spanjaarden weer hun tijdelijke baan.
  10. [verwijderd] 14 september 2013 10:21
    Spaanse staatsschuld scheert hoge pieken. 13 september 2013

    De Spaanse staatsschuld staat op een recordhoogte. De schuld bedroeg in het tweede kwartaal van 2013 942 miljard euro, dat is 92,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt de Spaanse Centrale Bank vrijdag.

    Hiermee is de schuldlimiet van 91,6 procent die de regering van eerste minister Rajoy een half jaar geleden heeft vastgelegd, overschreden. Het cijfer ligt ook ver boven de limiet van 60 procent opgelegd door Europa.

    In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de staatsschuld gestegen met 17,1 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 ligt de schuld 2,1 procent hoger.

    Voor de crisis uitbrak in 2008 schommelde de Spaanse schuld rond 36 procent van het bbp.

    Bron: www.standaard.be/cnt/dmf20130913_0073...
  11. forum rang 4 s.lin 14 september 2013 15:38
    Met honger naar bed in Spanje
    zaterdag 14 september 2013 11:29
    MADRID - Volgens de Spaanse socialisten - de PSOE - gaat een op de drie kinderen in Spanje met honger naar bed en zonder ontbijt naar school. Niet omdat ze geen tijd of geen zin hebben, maar omdat het hun ouders ontbreekt aan de financiële middelen.
    In Spanje eten veel kinderen \'s middags op school een warme maaltijd in de zogenaamde \'comedor. Schooldirecties zien nu in toenemende mate dat de maaltijd op school voor veel kinderen de enige maaltijd op een dag is. Hier tegenover staat dat de bezuinigingen van de afgelopen jaren ervoor hebben gezorgd dat minder kinderen recht hebben op een beurs of subsidie waarmee ze gratis of tegen een kleine vergoeding een warme maaltijd kunnen gebruiken op school.

    Schooldirecties zien volgens Susana Ros van de PSOE steeds meer kinderen duizeligheid van de honger letterlijk prullebakken afstruinen. In Spanje zijn er momenteel ongeveer 300.000 gezinnen waarin de kinderen honger lijden. De armoede stijgt: één op de 5 personen in Spanje leeft onder de armoedegrens, zo blijkt uit de laatste gegevens van UNICEF. Het aantal kinderen in de sociale keukens, waar voor mensen zonder inkomen maaltijden worden verstrekt neemt zorgwekkend toe.

    Geen uitkering

    Spanje kent op dit moment 6 miljoen werklozen. De schattingen over hoeveel mensen van deze groep via zwart werk nog aan inkomsten komen lopen uiteen. Duidelijk is dat een groot deel zonder uitkering zit. Na een periode van WW-uitkering in Spanje blijft er nog de Caritas en de sociale dienst over, waar mensen een vergoeding van 470 euro per maand kunnen aanvragen. Alleen in het geval dat iemand een gezin moet onderhouden, kan men aanspraak maken op dit bedrage en daarmee moeten ze het dan doen.

    Meer geld voor subsidies

    De PSOE wil nu dat de overheid snelle maatregelen neemt om in elk geval de middelen te verruimen waarmee beurzen worden verstrekt aan arme families, zodat hun kinderen in elk geval 3 fatsoenlijke maaltijden op een dag kunnen krijgen.

    CSConsult

  12. forum rang 7 hirshi 18 september 2013 17:33
    De CEO van Bankia, de noodlijdende bank die overeind gehouden moest worden met Europees geld wordt vervolgd.

    Veel Spanjaarden die preferente aandelen werd gepresenteerd als spaargeld zijn hun geld kwijt.

    Die CEO - zijn naam is Rodrigo Rato - is voormalig minister, die miljoenen meekreeg toen hij moest terugtreden wordt nu voorgedragen als internationale adviseur van Banco Santander en Telefonica.

    In Spanje is dat mogelijk.

    Groet
  13. forum rang 4 s.lin 18 september 2013 19:24
    Slechte leningen Spanje bereiken recordhoogte
    18 september 2013 13:52
    Het percentage bedrijven en consumenten in Spanje dat niet langer kan voldoen aan rentebetalingen heeft in juli een recordhoogte bereikt.
    Bijna twaalf procent van de leningen bij banken is nu slecht, blijkt woensdag uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

    Het aandeel slechte leningen steeg voor de vijfde maand op rij. Het bedrag aan slechte leningen bedroeg in juli 178,7 miljard euro, 11,97 procent van het totaal aantal leningen. In juni stond het bedrag aan slechte leningen op 176,4 miljard in juni oftewel 11,6 procent.

    Voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2007 lag het aandeel slechte leningen rond de een procent. Spanje zit sindsdien vrijwel onafgebroken in recessie. Het land kampt met een werkloosheid van ruim 26 procent.

    Door: Novum
  14. Kaiser 20 september 2013 11:02
    Spaanse probleemkredieten bereiken nieuwe recordhoogte

    vrijdag 20 september 2013 om 10u32

    Slecht nieuws voor de banksector in Spanje: de Spaanse probleemkredieten bereikten een nieuwe recordhoogte. Na vier maanden op rij te zijn gestegen, mag nu bijna 12% van het totaal aan uitstaande leningen van de banken onder de noemer ‘probleemkredieten’ ondergebracht worden.

    Het totaal bedrag aan uitstaande kredieten vertoont overigens een dalende trend, dit als gevolg van een zwakke vraag vanuit de bedrijfswereld. Op basis van de terugval in die vraag kunnen tevens vraagtekens worden geplaatst bij de draagkracht van het herstel van de Spaanse economie.

    Die Spaanse economie vertoonde recent signalen die op een stabilisatie zouden kunnen wijzen, maar de vraag is hoe betrouwbaar die signalen zijn. Bovendien blijft het probleem bestaan dat de banken vroeg of laat opnieuw in de problemen zullen raken.
996 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,91 +0,14%
EUR/USD 1,0788 +0,15%
FTSE 100 8.414,99 -0,22%
Germany40^ 18.729,10 -0,07%
Gold spot 2.336,48 -0,01%
NY-Nasdaq Composite 16.388,24 +0,29%

Stijgers

Air Fr...
+3,99%
Alfen ...
+3,08%
NX FIL...
+2,85%
JUST E...
+2,08%
PROSUS
+2,03%

Dalers

VIVORY...
-3,14%
FASTNED
-1,71%
BESI
-1,39%
SBM Of...
-1,36%
ASML
-1,33%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links