Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

HY1 Cijfers 2013

45 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. hvb 1 augustus 2013 14:20
    Ik heb mijn gehele positie verkocht op deze mooie opleving.

    Exact is nog steeds een mooi aandeel, maar de cijfers leken mij minder goed dan menigeen blijkbaar denkt.

    Exact geeft geen Q2 cijfers, maar die kun je uiteraard gewoon zelf uitrekenen als je de H1 cijfers en Q1 cijfers naast elkaar houdt. Dan blijkt dat:

    - De omzet in cloud van 4,6 M in Q1 naar 4,9 M in Q2 is gegaan. Als je dit annualiseert lijkt de toename eerder 30% dan 40% (en zeker geen 50%). Overigens nog steeds mooi hoor, maar als daarvan ook nog een deel ten koste gaat van de omzet in Business licences...?

    - Operating Expanses van 39,3 M in Q1 naar 42,6 M in Q2. Dat is een forse toename! Onder het motto dat dit investering is in toekomstige omzet in (voornamelijk) cloud, maar het is toch erg veel in 1 kwartaal! Bovendien is nog eens 2 M aan ontwikkelingskosten geactiveerd (in de toekomst dus hogere afschrijvingskosten). Dat gaat wel erg hard... ik hoop dat ze dit niet overdrijven, waardoor we toch nog 1 a 3 jaar langer met een situatie komen te zitten dat we niet vooruit komen maar alleen investeren in de toekomst. In het ergste geval kan dit zelfs het dividend gaan aantasten als de omzet niet snel genoeg aantrekt.

    - De EBITDA is gedaald van 12,9 M in Q1 tot 10,5 M in Q2. Mijn inschatting (achterkant van bierviltje) voor Q3 en Q4 schat ik op 10,5 M en 11,0 M in. Dat geeft een totale EBITDA voor 2013 van 45 M, en dat is onder de inschatting van de directie van Exact. Als mijn inschatting uitkomt zal er uiteindelijk een soort van winstwaarschuwing komen aan het einde van dit jaar, want de officiele outlook blijft tussen 47 M en 52 M.

    De wpa schat ik voor dit jaar dan op EUR 1,25, lager dan ik eerder had verwacht. Dat betekent tevens dat de k/w momenteel op 14 staat, en dat lijkt me ruim betaald voor dit aandeel.

    Het dividend is binnen, mooie koersstijging bovendien binnen, ik ben er nu uit. Misschien kom ik later dit jaar terug als de koers weer naar 15 gaat. Het huidige koersniveau lijkt me overdreven.

    Het vrijgekomen geld kan ik nu momenteel goed beleggen in Royal Dutch Shell, die zojuist met slechte cijfers kwamen en waarvan ik de aandelen nu 5% goedkoper kan bijkopen (ik had er al een positie in). Dat komt dus mooi uit. Het probleem bij Shell lijkt voornamelijk incidenteel, de vooruitzichten zijn goed, k/w van 9, dividendrendement dat richting 6% gaat, en een dividend dat zeker houdbaar is op de langere termijn (en verder op zal lopen)!

    Succes verder met Exact... wellicht tot in de toekomst!
  2. forum rang 6 Tordan 1 augustus 2013 17:04
    Ik doe er om fundamentele reden op dit nivo geen afstand van. Ik denk HVB dat je iets te negatief zit,ik denk nl dat er wel een EBITDAan 48 milj in zit.
    Maar ik speculeer ook zeker op een koersdoelverhoging van SNS.Dar komt nog bij dat de heren vermogensbeheeders die straks weer bij Harrij Mens op visite komen hoe dan ook Exact zullen gaan noemen. dit staat achter op mijn bierviltje.Dit zal een postitive trigger voor het aandeel worden.Ook denk ik dat een dividend over 2013 van zon, 1,35 á 1,40 zeker mogelijk is
  3. h980577. 1 augustus 2013 18:54
    quote:

    ddjong schreef op 1 augustus 2013 15:40:

    Beste hvb,
    Goed onderbouwde beslissing. Korte, beginners, vraag:

    Word het dividend uitgekeerd over het aantal stuks dat de belegger vandaag in bezet heeft of gaat dat over het aantal stuks bij bekend making van de cijfers (gisteren) of feitelijke uitbetaling van het dividend.
    Bvd.
    Hij ging vanochtend bij opening ex- dividend, dus het aantal aandelen dat jij gisteren nabeurs had, daar krijg je dividend over.
  4. h980577. 1 augustus 2013 18:57
    quote:

    lucky14 schreef op 1 augustus 2013 17:04:

    Ik doe er om fundamentele reden op dit nivo geen afstand van. Ik denk HVB dat je iets te negatief zit,ik denk nl dat er wel een EBITDAan 48 milj in zit.
    Maar ik speculeer ook zeker op een koersdoelverhoging van SNS.Dar komt nog bij dat de heren vermogensbeheeders die straks weer bij Harrij Mens op visite komen hoe dan ook Exact zullen gaan noemen. dit staat achter op mijn bierviltje.Dit zal een postitive trigger voor het aandeel worden.Ook denk ik dat een dividend over 2013 van zon, 1,35 á 1,40 zeker mogelijk is
    Wel een gewaardeerde onderbouwing van zijn mening, ikzelf kan mij er wel redelijk in vinden hoewel de extra kantoren ook straks nog gaan bijdragen, maar juist het feit dat het fonds technisch al tijdens niet echt iets deed, wat nu opeens wel zo lijkt te zijn doet mij iig voor nu de stukken aanhouden.

    Het lijkt zeker nog niet te toppen zo. En wat langer blijven zitten en nog wat meer dividend oprapen, het kan slechter :)
  5. forum rang 6 Tordan 1 augustus 2013 19:08
    Je bent met dit fonds nog niet eens uitgebroken. De onderbouwing is idd niks mis mee, maar ik denk iets te negatief.Door de opening van 3 kantoren in de usa, UK en Dld zijn er uiteraard extra kosten gemaakt. Maar je moet er toch van uitgaan dat vanaf q4 de omzet uit deze landen gaan bijdragen aan het resultaat.De cijfers waren oké, maar niet spectaculair. Met Exact moet je naar hogere koersen kunnen door een hoog dividend(rendement) en de sterke posities die in andere landen worden opgebouwd.Ik blijf er ook bij dat dit fonds enkele zgn. triggers heeft die je niet bij veel meer fondsen hebt.
  6. hvb 2 augustus 2013 01:25
    Hierbij nog wat toevoegingen op mijn eerdere posting, tevens antwoord op jullie (positieve en opbouwende, waarvoor dank!) reacties.

    Ik schatte 45 M aan EBITDA voor dit jaar, maar het blijft een inschatting. Een EBITDA van 48 M zoals Lucky14 inschat is zeker niet onmogelijk, als het meezit. Dan hoeft er in ieder geval geen winstwaarschuwing te komen, maar verder verandert dat de situatie niet wezenlijk. Het aandeel is dan ook niet goedkoop (k/w 13,5?). Ook niet heel duur overigens.

    Waar het vooral om gaat is dat de omzet nu fors moet gaan toenemen. Ik denk dat dat mogelijk is, maar dan wel op de langere termijn. De groei in cloud moet dan de daling in business en specials gaan overtreffen. Dan is 30-40% groei voor cloud voorlopig nog wel even nodig. Bovendien moeten daarvan dan eerst de fors hogere kosten worden goedgemaakt.

    Ik zie echter niet meer dat een dergelijke groei in Nederland door kan zetten. Er komt een punt dat dat gaat afnemen, en dat komt nu wel dichtbij, denk ik. De uitrol in de UK/VS/Duitsland moet dan dus wel snel slagen. In het buitenland is Exact echter nog geen gevestigde naam, dus dat valt nog niet mee. Ik zie daar minimaal nog een risico op opstartproblemen. Exact is daar niet de enige, en heeft geen dealers/accountants zoals in Nederland die hun klanten de pakketten van Exact aanraden.

    Er zijn in het huidige economische klimaat weinig nieuwe bedrijven die een serieus pakket van Exact gaan aanschaffen. Daar staan veel faillissementen tegenover. De omstandigheden zijn dus niet makkelijk.

    Een risico zie ik ook in eventuele toekomstige inflatie. In dat geval zal een aandeel als RDS een betere bescherming bieden als Exact. Ook een overweging om niet te veel in Exact te beleggen, tenzij het aandeel echt goedkoop lijkt. En goedkoop vind ik het nu niet meer. Het dividend blijft overigens wel aantrekkelijk. Dat is echter zojuist uitgekeerd, en de volgende betaling volgt pas rond mei 2014. Eventueel is het dus wel een optie om voor die tijd weer in te stappen.

    Een pluspunt voor Exact is verder dat de koers redelijk onafhankelijk beweegt van de brede markt, en van bijvoorbeeld de AEX. De AEX is de afgelopen tijd flink gestegen, dus een eventuele onverwachte daling kan dieper gaan. Exact heeft daar dan misschien minder last van. Dit was voor mij echter niet genoeg motivatie om mijn positie aan te houden.

    Ik had best een redelijk grote positie in Exact. Dan kun je niet zomaar ineens uitstappen zonder de koers flink lager te zetten. In de huidige stijging, met flink volume, was het voor mij dus wel mogelijk om uit te stappen. Enkele dagen langer afwachten was geen optie, beter nu uitstappen. Dat wil niet zeggen dat ik denk dat de koers (tijdelijk?) niet nog iets hoger zou kunnen. Maar niet VEEL hoger op korte termijn, en niet met dergelijke omzetten.

    Schaaij en dergelijke adviseurs zeggen mij weinig. Die hebben zelf nu al een positie, dus zijn inmiddels geen kopers meer. De "volgelingen" zijn inmiddels ook (deels?) ingestapt. Het risico is aanwezig dat er ooit in de toekomst een verkoopadvies volgt, en in een klein fonds als Exact kan het grote uitslagen geven als deze volgelingen weer uitstappen. Ik vrees ook dat dat grotendeels speculanten zijn, korte termijn dus, die blijven niet lang zitten.

    De spike, zoals we die nu zien in de grafiek, was ook zichtbaar na de cijfers van Q1 (die veel beter waren dan de cijfers van Q2, naar mijn mening). Het duurde niet lang. De handel viel daarna weer stil, en de koers ging terug naar minder dan 16 euro tot ruim een week geleden. Hetzelfde zou zich weer kunnen voordoen.

    Wat mij ook enigszins deed twijfelen was dat in het management rapport over H1 alle positieve punten breed werden uitgemeten, en ik mijn eigen berekening, waaruit bleek dat Q2 een stuk slechter was dan Q1, niet duidelijk terugzag in dat rapport. Begrijpelijk dat het management een positieve sfeer wil creëren, maar ik hou van realisme en niet van een reclameverhaal waar ik zelf de addertjes onder het gras in moet zoeken. Als ik het daar voor het zeggen had zou ik de verwachting voor de EBITDA voor de korte termijn iets hebben teruggeschroefd, naar bv 44 tot 49 M voor 2013, en daaraan hebben toegevoegd dat 2014 daar beduidend boven zou kunnen liggen en we dus goed op koers liggen.

    Nog een klein puntje... de terugloop van diverse onderdelen in Specials. Die zijn onderdelen die in het verleden zijn ingekocht, en waarvoor goodwill op de balans is geactiveerd. De terugval van een dergelijk onderdeel moet niet te groot worden, anders leidt dit onherroepelijk tot een toekomstige afboeking op goodwill, en dat kan om grote bedragen gaan. Op de kasstroom heeft dat geen invloed, maar het kan wel zomaar in enig toekomstig jaar (een deel van) de jaarwinst wegvagen, of erger.

    Ik ben niet negatief voor Exact, en blijf het aandeel volgen. Wellicht stap ik in de toekomst dus wel weer in. Ik zoek echter naar de optimale belegging voor mijn geld, voor (middel)lange termijn, tegen het laagste risico. Ik zie momenteel betere kansen, tegen minder risico, in RDS. En nadat Exact sterk steeg en dividend uitkeerde, en RDS sterk daalde om grotendeels incidentele redenen, was het (mijns inziens) een goede kans om uit Exact te gaan en meer in RDS te investeren.

    Een mogelijk scenario... RDS trekt weer wat aan, en Exact zakt in de loop van het jaar weer terug naar 15-16 euro als de handel stilvalt. Dan zou ik eventueel weer een deel van mijn positie in RDS naar Exact kunnen omzetten, en heb ik wellicht 20-30% meer aandelen Exact als voorheen.

    Het blijft uiteraard voorspellen van de toekomst, en ik heb geen glazen bol ;-)

    Ik blijf Exact volgen, het is naast RDS momenteel het enige aandeel in Nederland waarin ik eventueel overweeg te beleggen...
  7. forum rang 6 Tordan 2 augustus 2013 10:38
    Veel suc6 HVB.
    Ik bouw mijn ( geringe)positie dus niet af. Alleen het dividend op dit nivo houden(1,35-1,40) moet genoeg zijn om de koers richting de 20,00 te krijgen.
    Ik voorzie, gezien de kasposoitie en de vooruitzichten niet dat hier verandering in komt.Bij een wpa van 1,40 is op een koers van 20,00 het rendement 7%. De koers weer in de 16,00 zetten is mijns inziens al een dikke koop!!
  8. forum rang 6 Tordan 4 augustus 2013 10:21
    De waarderingen, m.n tov het dividend en de wpa zijn niet hoog. Daar zit echt nog wel een paar euri,s in. Maar zelfs een koers weer in de 16,00 is voor mij geen probleem, dat is heel simpel bijkopen!!
    Een kw van 20 is op dit moment niet aan de orde, maar 15 op een wpa van 1,50 voor 2014 is zeker niet te hoog. Dan sta je ongever op het koersdoel die SNS-bank voor dit jaar heeft staan.
  9. hvb 5 augustus 2013 00:05
    Hi Lucky en Pareltjeszoeker,

    Ik ben 'fan' van de strategie van Exact, en denk dat ze goed bezig zijn.
    Ik zal ze in de toekomst zeker weer kopen, als ik denk dat de prijs gunstig is.

    Maar als ik probeer realistisch te blijven kom ik tot de volgende inschatting voor 2014:

    - EBITDA per kwartaal: 11,5 + 12,0 + 12,5 + 13,0 = 49 M

    - Bijpassende wpa, uitgaande van een iets hogere belastingdruk (17% is niet houdbaar) schat ik voor 2014 op EUR 1,25.

    - Wat is een redelijke waardering? Moeilijk te zeggen. Ieder bedrijf heeft een "groeistrategie", noem mij er maar eens één die dat niet heeft... het gaat echter bij Exact wel over geringe groei, dus een k/w van 20 hoort daar zeker niet bij. Misschien 15 als ze echt weer groeien. Maar laten we wel realistisch wezen: de omzet van Exact daalt nog steeds. Ze hebben eerst nog te bewijzen dat ze weer kunnen groeien. Daarom lijkt me een k/w van 12 logischer.

    - Dan kom ik op een koers van 12 x 1,25 is EUR 15,=

    - Het dividend is wel mooi, en ook redelijk verzekerd voor de komende jaren. Daarom schat ik de reële koers iets hoger in dan puur op basis van het bovenstaande. Ik hou het op een koers tussen EUR 15,= en EUR 16,=.

    Het dividend is afgelopen week van de koers af gegaan, de volgende uitkering zal pas in mei 2014 volgen. Als ik voor die tijd mijn positie weer kan terugkopen voor de door mij geschatte realistische prijs van 15 a 16 euro ben ik weer op tijd voor het volgende dividend. Mijn inschatting is dat dit mogelijk zal zijn.

    Als mijn verwachtingen uitkomen verdien ik maximaal. Ik begrijp echter ook heel goed de strategie van degenen die blijven zitten. Als de koers immers terug gaat naar 16 euro, en in mei vang je weer EUR 1,25 aan dividend, heb je feitelijk opnieuw EUR 17,25 aan waarde. Dus je risico is niet groot.

    Er zijn echter ook andere risico's bij Exact, zoals ik eerder had genoemd, vandaar ook dat ik voorlopig de strategie van tijdelijk uitstappen heb gekozen. Met name ook omdat ik in RDS voorlopig een beter alternatief zie met minder risico... anders was ik misschien ook wel blijven zitten, want je geld op de bank zetten lijkt me momenteel gevaarlijker dan een belegging in Exact.

    Succes!
  10. forum rang 6 Tordan 5 augustus 2013 18:51
    Zoals ik al in dit forum heb geschreven:Blijf de koers tov dividend en wpa nog niet te duur vinden. Ik kijk altijd naar alternatieven en die komen wellicht nu iets sneller in beeld.Voor mijzelf had ik een koers boven de 18,50 in gedachten en dat is nog steeds mogelijk, maar de ontwikkeling bij andere fondsen maken het makkelijker deze snelle winst te verzilveren. Wie weet treffen we elkaar weer eens op dit forum.
    Suc6
45 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,27 -0,04%
EUR/USD 1,0720 +0,23%
FTSE 100 8.147,03 +0,09%
Germany40^ 18.128,90 -0,18%
Gold spot 2.335,63 -0,10%
NY-Nasdaq Composite 15.983,08 +0,35%

Stijgers

Philip...
+29,35%
Alfen ...
+14,76%
EBUSCO...
+6,88%
FASTNED
+4,79%
EXOR NV
+3,96%

Dalers

Vastned
-6,87%
VIVORY...
-5,88%
ASMI
-4,39%
ADYEN NV
-2,42%
BESI
-2,42%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links