Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

USG scoort een ruime voldoende Z-score-model

152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 nr36 10 juni 2013 08:12
    Financieel Dagblad 8 juni

    Het Z-score-model: inzicht in bedrijven
    Pim Kakebeeke, Huib Koel

    Financiële ratioanalyse kan een nuttig hulpmiddel zijn voor beleggers in Nederlandse aandelen.

    Maar bereidt u wel voor op wat huiswerk.

    O m uw vermogen in stand te houden, moet u zo veel mogelijk weten over risico en rendement. Rendementen zijn onzeker, maar risico’s zijn in te schatten. In het verleden zijn er diverse economische modellen ontstaan als hulpmiddel voor de belegger. Een aantal daarvan zal deze zomer hier de revue passeren.

    Alle modellen bezorgen de belegger gedegen huiswerk: hij moet met jaarverslagen en de spreadsheet aan de slag op de computer.

    Het grootste risico van beleggen in aandelen is dat deze waardeloos worden bij een faillissement. Ook in Nederland kan beleggers dat overkomen. zo zijn beursfondsen als Van der Moolen (2009) en Innoconcepts (2010) bankroet gegaan. SNS Reaal is vorig jaar genationaliseerd, waardoor de aandelen eveneens waardeloos werden.

    Een methode om dit risico te analyseren is het zscoremodel.

    Dit model, dat in 1968 door econoom Edward Altman is ontwikkeld, is in feite een rapportcijfer waarbij vijf financiële ratio’s worden gewogen.

    Deze kengetallen richten zich op aspecten als winstgevendheid, liquiditeit en solvabiliteit en de gegevens om ze te kunnen berekenen zijn in het jaarverslag te vinden. Vervolgens worden die verhoudingscijfers gewogen: de winstgevendheid (ebit/balans totaal) krijgt een zwaardere weging — 3,3 — dan beurswaardering (marktwaarde/ balanstotaal), met 0,6. Op basis van de eindscore worden bedrijven onderverdeeld in drie categorieën: de veilige groene zone, de grijze tussenzone en de rode gevarenzone.

    Het zscoremodel gold altijd als vrij accuraat: het kon twee jaar van tevoren de ondergang van een bedrijf voorspellen.

    Het liet zelfs in 1989 de alarmbellen rinkelen voor truckfabrikant DAF, die later in de financiële problemen raakte en in 1993 faillissement moest aanvragen. Tot op de dag van vandaag gebruiken veel beleggers en andere financiële professionals deze methode bij hun analyse, ondanks recente kritiek dat de tijd het model heeft ingehaald.

    Voor enkele bedrijven werkt het model niet goed, zoals voor kleine bedrijven. Ook bij financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en vastgoedfondsen is deze analysetool niet bruikbaar.

    Als je de grootste Nederlandse beursfondsen —de AEXen Midkapfondsen— langs de lat van Altman legt, kom je tot uiteenlopende uitkomsten, waarbij gelukkig meer dan de helft van de onderzochte bedrijven in de veilige zone zit. KPN komt als slechtste uit de test. Het telecombedrijf belandde al in 2009 in de gevarenzone en is

    AEX-aandelen: 52% van de bedrijven scoort een ruime voldoende — meer dan 2,99 punten

    Z-Score op FD.nl Download nu de Altman-spreadsheet als voorbeeld

    Score onder de 1,81? Alarmbellen gaan af, verder onderzoek is dringend nodig

    sinds afgelopen najaar dieper in het rode scoregebied gedoken. Om de financiële positie te versterken heeft KPN afgelopen maand nieuwe aandelen uitgegeven, waarmee bij de berekening van de zscore nog geen rekening was gehouden.

    Ook Air FranceKLM scoort ondermaats.

    De luchtvaartmaatschappij bevindt zich overigens al tien jaar in de gevarenzone, maar is sinds vorig jaar verder weggezakt.

    Ditzelfde beeld gaat op voor PostNL.

    Van de Midkapfondsen komt Pharming als slechtste uit bus, maar ook de slechte score van de relatieve nieuwkomer ziggo valt op. Bijna een kwart van de bedrijven komt slecht uit de zscoretest.

    Daar staan genoeg bedrijven tegenover die juist goed scoren. zo staan ASML, Brunel, Randstad en Unilever stevig in het groen gekleurde, veilige gebied.

    Bijna een derde van de bedrijven belandt in het zogeheten grijze gebied. Opvallend is dat hier ook grote namen als AkzoNobel en Heineken bij zijn — hetgeen niet betekent dat het bij die bedrijven slecht zou gaan.

    Ook veel solide buitenlandse bedrijven blijken in het grijze gebied te belanden. Dat is tevens de huidige kritiek op het model.

    Geluiden gingen op dat de voorspellende waarde van het model van Altman, dat inmiddels 45 jaar oud is, door de tijd is ingehaald.

    Bekende economen als Tyler Shumway (2001) en John Campbell, Jens Hilscher en Jan Szilagyi (2010) kwamen tot de conclusie dat de zscore maar weinig voorspellende waarde meer heeft.

    Dit betekent echter niet dat het model moet worden afgeschreven. Hoewel het mogelijk aan voorspellende kracht heeft ingeboet, geeft het toch interessante inzichten in bedrijven. Een doorgewinterde belegger kijkt bovendien verder dan zijn neus lang is en neemt meerdere methodes in zijn analyse mee. De zscore, of een van de doorontwikkelde versies, kan daar een van zijn.
  2. forum rang 5 nr36 10 juni 2013 08:14
    Z-score Altman = 1,2A+1,4B+3,3C+0,6D+0,999E

    A=werkkapitaal/totaal activa B=reserves/totaal activa C=ebit/totaal activa D=marktwaarde/totaal activa E=omzet/totaal activa

    Score > 2,99 is gezond < 1,81 = gevaar

    Randstad 5,2
    Brunel 8,5
    USG 4,1

    KPN 0,7
    Air France 1,1
    SBM Offshore 1,2
    Post NL 1,6
    BAM 1,3
  3. [verwijderd] 10 juni 2013 10:08
    quote:

    marathon 11 schreef op 10 juni 2013 09:46:

    [...]

    Of op deze manier blijft alleen datgene over dat goed is. Kan worden uitgebouwd met hetgene dat nog beter is.
    Datgene wat over is heeft 20% overcapaciteit. Met slechts marginale economische groei die - o.a. door stijging arbeidsproductiviteit - niet leidt tot groei van de werkgelegenheid.........

    Nog zo'n leuke : 'als de economie aantrekt moeten die andere uitzenders maar aan het juiste personeel zien te komen'.... Lachen; als uitzenders als Randstad en Brunel en Adecco in een tijd van werkloosheid niet de juiste mensen in de digitale kaartenbak hebben zitten kunnen ze de toko beter sluiten. De vraag is of USG wel de juiste mensen heeft.

  4. [verwijderd] 10 juni 2013 10:09
    USG is klaar voor het nieuwe werken en werven.
    Ik heb het al vaker vermeld, USG is trendsetter en zal gaan aantonen dat het traditionele uitzenden via heel veel winkels niet meer van deze tijd is. Het nieuwe werven en werken zal steeds meer digitaal gaan gebeuren en daarom heeft USG een goede zet gedaan door de balast aan de concurrent te verkopen (die gaan daar binnen nu en twee jaar veel meer verlies door krijgen), daarnaast hebben ze een groot belang in een ICT bedrijf genomen waardoor de strategie van het nieuwe werven en werken nog verder uitgebouwd kan worden en de voorsprong op de sectorgenoten vergroot kan worden.

    Met een achterstand van ruim 300% op de peers en de wetenschap dat USG weer de witte raaf in uitzendland gaat worden is het aandeel bij deze belachelijk lage koersen meer dan de moeite waard op te kopen en in je portefeuille te hebben!

    Randstad: Brussel akkoord met overname deel activiteiten USG


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Randstad Holding nv (RAND.AE) krijgt van de Europese Commissie toestemming voor de voorgenomen overname van een deel van de Europese uitzendactivititeiten van USG People nv (USG.AE), meldt het uitzendconcern maandag.

    Met de goedkeuring van Brussel is een belangrijke horde genomen, aldus Randstad in een persbericht. Het bedrijf verwacht de transactie rond eind juni af te ronden.

    De voorgenomen overname gaat om uitzendactiviteiten in Spanje, Italie, Oostenrijk, Zwitserland, Polen en Luxemburg met een gezamenlijke omzet van EUR434 miljoen. Randstad betaalt daarvoor EUR20 miljoen.

    "Met de verkoop van haar General Staffing-activiteiten in genoemde landen zet USG People een volgende stap in de uitvoering van haar in 2011 herijkte strategie", zegt USG in een afzonderlijk persbericht.


    Door Elco van Groningen; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; elco.vangroningen@dowjones.com


    (END) Dow Jones Newswires

    June 10, 2013 02:50 ET (06:50 GMT)

    Copyright (c) 2013 Dow Jones & Company, Inc.

    *Alex is niet aansprakelijk voor informatie verschaft door derden
  5. [verwijderd] 10 juni 2013 10:13
    quote:

    RickBreda schreef op 10 juni 2013 10:09:

    Met een achterstand van ruim 300% op de peers en de wetenschap dat USG weer de witte raaf in uitzendland gaat worden is het aandeel bij deze belachelijk lage koersen meer dan de moeite waard op te kopen en in je portefeuille te hebben!
    Besef je eigenlijk zelf hoe lang je dit met vele uitroeptekens al aan het roepen bent.
    USG heeft niet voor niets de huidige terechte beurskoers die hooguit optisch laag is.
  6. Pety 10 juni 2013 10:40
    quote:

    zonnevlecht schreef op 10 juni 2013 10:13:

    [...]

    Besef je eigenlijk zelf hoe lang je dit met vele uitroeptekens al aan het roepen bent.
    USG heeft niet voor niets de huidige terechte beurskoers die hooguit optisch laag is.
    Zou willen dat dit forum de mogelijkheid bood de roeptoeters te kunnen bannen...
  7. forum rang 6 tatje 10 juni 2013 10:48
    Kijk zonnevlecht ik heb nog behoorlijk wat aandelen.

    USG heeft volgens jou en mij momenteel een terechte koers.

    Aleen jij gelooft helemaal niet meer in USG, stand alone.

    Dus stand alone, mag jij geen aandelen hebben, hooguit wat put opties.

    Als je al aandelen hebt, heb je die alleen voor overnamespeculatie.

    Maar in jouw visie, geeft toch niemand meer dan 6 euro voor USG.

    Laat ff weten, wat jou positie is en waarom.

    In een gesprek met Zandbergen zou jij wel even zeggen, hoe stom USG bezig is.

    Hadden beter kunnen kiezen voor geen overcapaciteit en bij herstel, de kaartenbakken raadplegen.

    Waarom doen ze dat niet.

    Zandbergen kun je nog een veeg uit de pan geven, hij heeft gezegd, dat USG 1% economisch groei nodig heeft, om te herstellen.
    Jij zegt economisch herstel, en een oplopende werkeloosheid en er volgt nog geen herstel voor USG.

    Dus het herstel voor USG zal pas eind 2014, 2015 gaan plaats vinden, mits.

    Jij kan toch geen aandelen hebben !

    Verder wens ik je alle goeds en zelfs heel veel mooi weer !
  8. [verwijderd] 10 juni 2013 12:16
    quote:

    tatje schreef op 10 juni 2013 10:48:

    Kijk zonnevlecht ik heb nog behoorlijk wat aandelen.
    USG heeft volgens jou en mij momenteel een terechte koers.
    Aleen jij gelooft helemaal niet meer in USG, stand alone.
    Dus stand alone, mag jij geen aandelen hebben, hooguit wat put opties.
    Als je al aandelen hebt, heb je die alleen voor overnamespeculatie.
    Maar in jouw visie, geeft toch niemand meer dan 6 euro voor USG.
    Laat ff weten, wat jou positie is en waarom.
    In een gesprek met Zandbergen zou jij wel even zeggen, hoe stom USG bezig is.
    Hadden beter kunnen kiezen voor geen overcapaciteit en bij herstel, de kaartenbakken raadplegen.
    Waarom doen ze dat niet.
    Zandbergen kun je nog een veeg uit de pan geven, hij heeft gezegd, dat USG 1% economisch groei nodig heeft, om te herstellen.
    Jij zegt economisch herstel, en een oplopende werkeloosheid en er volgt nog geen herstel voor USG.
    Dus het herstel voor USG zal pas eind 2014, 2015 gaan plaats vinden, mits.
    Jij kan toch geen aandelen hebben !
    Verder wens ik je alle goeds en zelfs heel veel mooi weer !
    Tatje ook ik heb nog aardig wat aandelen USG met een gemiddelde aankoopkoers van 9,64 euro. Wat betreft mijn porto is USG echter flink underweight i.t.t. bijvoorbeeld Besi. Ik had en heb de aandelen LT.
    Op KT is denk ik een sterke verbetering van de koers op basis van de prestaties van USG niet te verwachten. Dat de koers KT sterk zal verslechteren lijkt mij ook niet waarschijnlijk, maar zeg nooit nooit. Beide hebben we echter geen glazen bol. Ik lees dat je - net als ik het huidige koersniveau terecht vindt.
    Dat USG dit jaar nog zal herstellen lijkt mij sterk gelet op o.a. economische groei, arbeidsproductiviteitsontwikkeling e.d. Bij het eerste economisch herstel in de VS nam de werkgelegenheid ook niet toe zoals je weet. Kijk je even alleen naar Nederland dan verwacht het UWV voor 2014 gelijkblijvende werkgelegenheid en pas in 2015 groei. De beurs zal hier best een half jaar op vooruit lopen.
    Kortom de onderneming USG-People wachten nog een aantal slechte kwartalen. Als het lang(er) gaat duren ben ik benieuwd wat er nog meer aan omzet van de hand gedaan gaat worden. Op enig moment zal USG echter ook de aantrekkende arbeidsmarkt gaan merken. Daarbij komen m.i. nog positieve inkomsten uit de rechtszaken in Duitsland. Gelet op het telefoongesprek dat ik met de Pressesprecherin van het Arbeitsgericht heb gehad kan dat nog flink gaan meevallen.
    Als LT belegger moet je in USG geduld hebben. Ook bij een zelfstandig USG verwacht ik op LT in ieder geval een 'eigen geldje' (=9,64). De vraag is of er voor die tijd een bod is ter hoogte van bijvoorbeeld de laatste emissiekoers (=12,50).
    Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Alex realiseert zich dat denk ik ook.

    Tatje ook ik wens je alle goeds een mooie dag met veel zon en zelfs een overnamebod van 20+. Trek ik ook een extra flesje open :-)
  9. forum rang 6 tatje 10 juni 2013 14:45
    Ja Andre S,

    Gezien de uitspraken van de DNB vandaag, gaat het een economische groei worden van 0,5% in 2014 en 1,1% in 2015.
    Ik weet niet of dat genoeg is voor USG, om de nullijn te passeren !

    Dan zal het heel knap worden van Zandbergen als ie het passeren van de nullijn uberhaupt kan waarmaken in 2013.

    Dus juni 2013 of anders in kw 3 2013 zal voor mij een wonder zijn.

    De vraag is nu.

    Heeft Rob Zandbergen alweer te snel een mening over herstel gegeven.

    Kijken dagelijks in de "" bol "", het model van goldschmeding.

    Na de grote deal met Randstad zal USG wel een eigen bol hebben gekregen van Randstad.

    Maar ja het passeren van de nullijn in 2013 kan nog altijd, het is tenslotte pas 10 juni.

    Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik vrolijk wordt van de cijfers kw 2 2013.

    Cijfers met en zonder desinvesteringen.

    Want Randstad verwacht na goedkeuring de overname van 434 miljoen eind juni af te ronden.

    Snap niet zo goed waarom Rob op de conference call de medewerkers van die 434 miljoen bedankte en succes wenste in de toekomst.
    De deal moest immers nog worden goedgekeurd.

    Of zoals Randstad vandaag zei : Met de goedkeuring van Brussel is een belangrijke horde genomen, aldus Randstad in een persbericht. Het bedrijf verwacht de transactie rond eind juni af te ronden.

    Ik stel me er in ieder geval op in, dat in 2013 de nullijn niet wordt gepasseerd.

    De DNB draagt wel wat oplossingen aan.

    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-100613-158/...
152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 878,71 -0,01%
EUR/USD 1,0729 +0,17%
FTSE 100 8.172,15 +0,63%
Germany40^ 17.940,90 +0,25%
Gold spot 2.304,10 +0,80%
NY-Nasdaq Composite 15.840,96 +1,51%

Stijgers

VIVORY...
+9,57%
ForFar...
+7,64%
ING
+6,37%
AMG Cr...
+5,88%
Van La...
+4,05%

Dalers

BAM
-10,85%
Alfen ...
-5,54%
BESI
-4,06%
PostNL
-3,64%
ASML
-2,56%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links