Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEXProfs Redactie - Zuid-Europa geen eurocrisis waard

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 september 2011 15:35
    Als ik naar de grafiek kijk vind ik de export naar die zuidelijke landen echt niet weinig hoor. Meer dan aan Frankrijk en nog niet eens zoveel minder als Azie. Waar waarschijnlijk het hele continent mee bedoeld wordt (!) Dus die afzetmarkt is wel degelijk groot. Een zeer onzinnige en onzalige vergelijking dus, die binnenlandse Europese markt levert wel degelijk veel op.

    Het geeft ook de kortzichtigheid van financiele markten aan. Je kunt niet het ene jaar zeggen: het levert ons wat op, dus we zitten er in, en dan in de magere jaren niet meer. Dat is utilaterisme. Europa is ook een politieke unie en een politieke keuze die al een ruime halve eeuw voor stabiliteit en vrede zorgt. Het is niet alleen vanuit het eigen nationale belang te bekijken.
  2. [verwijderd] 12 september 2011 16:21
    Dank Arod,

    Ik maak me wel echter zorgen om de manier waarop sommige mensen ALLEEN door een financiele bril kijken. Op deze manier bezien betekent Europa in feite niets. Alleen al het feit dat mensen moeten beargumenteren "dat Europa ook veel heeft opgeleverd" laat zien dat we er heel zakelijk in zitten. Alleen als het ons iets oplevert. Als ieder land zo denkt, krijg je geen politieke eenheid, geen duidelijke besluitvorming en uiteindelijk dus meer schade. Per saldo levert het eigenbelang dus niet zo veel op.

    Dit gaat echter veel verder dan alleen hulp aan Griekenland. Op dit moment kost protectionisme het Europese continent miljarden. Zo zorgen wij met landbouwsubsidie ervoor dat Afrikaanse boeren niet met ons kunnen concurreren. Zo houden wij hen arm en zijn ze van onze ontwikkelingshulp afhankelijk in plaats van dat we een handelspartner hebben in een gebied dat maar een streepje middellandse zee bij ons vandaan is.

    Ook laten we ons fruit liever verrotten dan dat we Bulgaren en Roemenen laten plukken, terwijl in Europa gewoon vrij verkeer van personen en goederen is. Dus wij houden ons ook niet aan Europese regels (!), omdat we die man met zijn peroxide kapsel niet voor het hoofd willen stoten.

    De reden dat China en India zo groeien is omdat ze zich openstellen voor de wereld. En nu gaan wij ons juist sluiten. Dat is niet slim.
  3. Poiuyt 12 september 2011 17:08
    Ik ben met je eens dat het gaat om meer dan alleen de cijfermatige kant van Europa, maar je post ook wat zaken waar ik jeuk van krijg:
    China en India groeien zo omdat er daar mensen bereid zijn een maand te werken voor $ 250,- in tegenstelling tot Europa, waar modaal zo ongeveer 10 keer zoveel is. Zolang onze eigen kanslozen liever uitkeringen trekken hebben we toch geen Bulgaarse kanslozen nodig?! Wat een bullshit.
  4. [verwijderd] 12 september 2011 18:55
    Die Bulgaarse 'kanslozen' zijn Europeanen en we hebben afgesproken dat Europeanen binnen Europa mogen werken waar ze willen. Net zoals wij ook in Bulgarije mogen werken. Dat is het principe. En voor Europa als totaal moet dat zorgen voor een betere en efficientere arbeidsmarkt.

    Waarmee ik niet zeg dat Nederlanders met een uitkering niet gedwongen mogen worden om te plukken. Ik zeg alleen dat je de Bulgaren niet mag weren. Dat zijn stappen richting een Europese arbeidsmarkt.
  5. [verwijderd] 12 september 2011 23:02
    Ben het ook een dat we wat verder moeten kijken dan alleen financiën. Wat mij betreft schort het in de meeste Europese landen tegenwoordig aan politieke wil en vakkennis om deze crisis op te lossen. De lobbies van de "markt" en banken hebben teveel greep op ze denk ik. En de voorkeur gaat uit naar populistisch gebrabbel, boven een echte aanpak van de oorzaken.

    Bedenk dat die $250 per maand voor sommigen in Roemenië erg veel geld is. In Portugal ligt het minimumloon boven de 400 euro, en in Spanje boven de 600.

    Door al dat outsourcen naar Azië van de afgelopen jaren zitten we nu met de hoge werkloosheid in delen van Europa. Als Europese bedrijven zich bedenken dat, om in Europa te kunnen verkopen, mensen wel een inkomstenbron nodig hebben, dan is het rekensommetje misschien wel anders.

    Ik vraag me af als men rekening houdt met alle factoren (verloren verkopen, transport vanuit de andere wereldhelft, etc.) oursourcing wel zoveel "goedkoper" is. En dat puur financieel gezien, want in welvaartstermen is het rekensommetje een stuk simpeler.

    Outsourcing van productie is soms "Penny wise, Pound foolish".
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 900,06 +1,00%
EUR/USD 1,0741 -0,14%
FTSE 100 8.313,67 +1,22%
Germany40^ 18.444,40 +0,08%
Gold spot 2.315,15 +0,05%
NY-Nasdaq Composite 16.332,56 -0,10%

Stijgers

VIVORY...
+9,74%
Van La...
+8,04%
HEIJMA...
+5,14%
Kendrion
+4,08%
SIGNIF...
+3,63%

Dalers

JUST E...
-3,05%
INPOST
-1,58%
Arcelo...
-1,56%
NX FIL...
-1,42%
EBUSCO...
-1,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links