Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marcel Tak - Zoek dekking bij pensioenfondsen

85 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 september 2010 13:52
    quote:

    rubbergrover schreef:

    De rente zou zeker wel hard kunnen dalen, maar de aanname die wordt gemaakt is dat de zeer lange termijn verplichtingen in de zelfde mate fluctueren als de rentestand. Terwijl de verplichtingen (en ook de beleggingen) van de pensioenfondsen iedere maand weinig verschillen van die van de maand ervoor. Alsof ze elke maand opnieuw in een keer álle verplichtingen erbij krijgen.
    Nee, dat is niet de aanname die gemaakt wordt.

    Wel worden elke maand de verplichtingen opnieuw contant gemaakt en bepaald hoeveel die elke maand 'waard' zijn.

    De verplichting blijft hetzelfde (zeg voor het gemak: op 31/12/2030 een bedrag van 100mln uitkeren). Maar de waarde van die verplichting fluctueert met de rente (net als die van een obligatie).
  2. [verwijderd] 6 september 2010 19:40
    quote:

    rubbergrover schreef:

    Ten opzichte van de obligatiemarkt is de swapmarkt een kruimel.
    [/quote]

    Nog steeds niet erg concreet (en bovendien onjuist). Heb je het over uitstaand volume? wat er dagelijks verhandeld wordt? Ik ben benieuwd naar getallen.....

    [quote=rubbergrover]
    De aanname die wordt gemaakt is dat de zeer lange termijn verplichtingen in de zelfde mate fluctueren als de rentestand.
    [/quote]

    Weer fout. Niemand maakt die aanname. De verplichtingen zijn constant. De waarde fluctueert.

    [quote=rubbergrover]
    Dat is lastig op voorhand te bepalen. Wellicht zou je dat zelfs afhankelijk kunnen maken van de premieinkomsten en de verwachte momenten van uitkering? Dat je naarmate je in een jaar meer premieinkomsten hebt, die rentestand zwaarder meeweegt. Of eenvoudig laten afhangen van de duration van het fonds.
    [/quote]

    Inderdaad, waarom eenvoudig doen als het ook ingewikkeld kan ...... Wat heeft de duration van een fonds hier in vredesnaam mee te maken!

    [quote=rubbergrover]
    ... Maar doordat de pensioenfondsen zich daardoor natuurlijk ook op die markt stortten, is die markt vertroebeld.
    Nou wordt het helemaal mooi. Als een pensioenfonds in de markt is, heet het ineens vertroebeling! Op de markt komt vraag en aanbod bij elkaar. Zekerheid heeft een prijs. Je kunt het risico ook gewoon open laten staan (heeft bijvoorbeeld abp-voor gekozen).

    Geen sterk verhaal rubbergrover.

    FinCentre
  3. [verwijderd] 7 september 2010 11:31
    Even een samenvatting van quotes waar ik het mee eens ben:
    quote:

    Broodje Aap? schreef:

    (Voorstellen zoals hierboven ipv swaprente)...
    Dit heet het verhullen van de werkelijke onzekerheid.
    ...
    Waar je wel vraagtekens bij kunt zetten zijn de rigide regels van toezichthouders op basis van een volatiele dekkingsgraad. Of bij het beleggingsbeleid cq non-beleid mbt afdekken renterisico bij pensioenfondsen.
    [/quote]
    Inderdaad.

    [quote=Broodje Aap?]
    Hopen op betere tijden kan leiden tot groter lijden.
    [/quote]
    Dat is ook mijn angst.
    [quote=Frits van der Pier]
    Wel pochten met de rendementen die behaald worden over de beleggingen en dan verzwijgen dat dit DANKZIJ de veel lagere rente komt en tegelijkertijd wel klagen dat de dekkingsgraad is gedaald door die lagere rente (als zijnde een externe factor). Het lijken wel politici.
    Ook hierom geen zachte aanpasbare voorwaarden maar marktrente zonder (lees zo min mogelijk) ruimte om te sjoemelen.

    Verder draait volgens mij iedereen heen om de kern van het dekkingsgraad idee. Het gaat niet om het probleem dat de pensioenen niet betaald kunnen worden, maar om de MOGELIJKHEID daarop. Betogen dat rente meestal hoger is, is hierom heel gevaarlijk, want als de rente (beste indicatie van de risicovrije opbrengst) toch niet stijgt is de pot niet groot genoeg.
    Het risico is bovendien scheef verdeeld en komt volledig op de schouders van de nieuwe inleggers. Als je dus de dekkingsgraadberekening of dekking uberhaupt wil aanpassen (zijn best argumenten voor te vinden) dan moet je ook iets aan de scheve verhouding van het risico doen en het geld gaan labelen in ieder geval naar leeftijd. Komt bij dat er al afgewenteld wordt door het AOW systeem.
    Ouderen hebben het dan over solidariteit tussen generaties, maar het omgekeerde is nu het geval. (tenzij alles meevalt dan zijn de nieuwinstromers spekkoper, maar die kans is niet groot want welk pensioenfonds/politicus houdt dan de rug recht om te voorkomen dat de extra inkomsten direct worden uitgekeerd en zegt eerst dekkingsgraad weer boven de 130? )

    de bos
  4. rubbergrover 7 september 2010 12:30
    Tsja, dan kom je ook weer op de vraag uit wat solidariteit is en wat rechtvaardig is. Je zou je bv. de vraag kunnen stellen of het rechtvaardiger zou zijn als er niet gekeken wordt naar hoeveel je na je pensioen per maand krijgt, maar naar hoeveel iemand gemiddeld tijdens zijn hele pensioen krijgt. Als een niewue generatie mensen na hun pensioen bv. 18 jaar kunnen genieten van hun pensioen en de huidige/vorige generatie maar 15 jaar, dan betekent een daling van de nieuwe generatie pensioenen met bijvoorbeeld 10% dat gepensioneerden gemiddeld nog steeds meer krijgen dan van de 'oude generatie'. Maar dat is weer een heel andere discussie. (Waar je overigens maar heel weinig over hoort.)

    Ik ben het eens met wat de bos aangeeft, speculeren op een stijgende rente (of op een dalende rente) is inderdaad geen goed uitgangspunt voor het beleid van een pensioenfonds. Maar aangezien het beleggings- en indexatiebeleid van een fonds direct afhankelijk is van de dekkingsgraad van een fonds, dan betekent dit dat als de dekkingsgraad van een fonds afhankelijk is van een zo volatile indicator, ook het beleggings- en indexatiebeleid afhankelijk is van deze volatile indicator en dus ook meegat met de 'waan van de dag'. En dat je in feite niet meer kunt spreken van een lange termijn indexatie- en beleggingsbeleid, maar juist van een speculatief beleid. (Waarbij het 'afgedwongen' beleggingsbeleid in het algemeen nog eens contraproductief is ook.)
  5. [verwijderd] 7 september 2010 13:39
    quote:

    rubbergrover schreef:

    Als een niewue generatie mensen na hun pensioen bv. 18 jaar kunnen genieten van hun pensioen en de huidige/vorige generatie maar 15 jaar, dan betekent een daling van de nieuwe generatie pensioenen met bijvoorbeeld 10% dat gepensioneerden gemiddeld nog steeds meer krijgen dan van de 'oude generatie'. Maar dat is weer een heel andere discussie. (Waar je overigens maar heel weinig over hoort.)
    Niet aan gedacht. Is inderdaad ook niet rechtvaardig lijkt mij. (net zoals die premievakanties maar wel rechten opbouwen eind jaren '90). Begrijp in de hele discussie nooit waarom dit niet gewoon uitgerekend mag worden, maar alles in de ondoorzichtige solidariteitspot gestopt moet worden.

    de bos
  6. [verwijderd] 7 september 2010 13:40
    quote:

    rubbergrover schreef:

    Als een niewue generatie mensen na hun pensioen bv. 18 jaar kunnen genieten van hun pensioen en de huidige/vorige generatie maar 15 jaar, dan betekent een daling van de nieuwe generatie pensioenen met bijvoorbeeld 10% dat gepensioneerden gemiddeld nog steeds meer krijgen dan van de 'oude generatie'. Maar dat is weer een heel andere discussie. (Waar je overigens maar heel weinig over hoort.)
    Maar ... de oude generatie betaalde dan ook een lagere premie (gebaseerd op de toen lagere levensverwachting), terwijl deze premie nu hoger is.

    Maar in pensioenstelsel zit heel veel verborgen solidariteit. Geen probleem in goede tijden, maar in magere tijden gaat het knarsen en knagen.

    Meest eerlijke oplossing is het overstappen van een gezamenlijke defined benefit pot naar een individuele defined contribution pot. Maar ja, hoe de huidige miljarden te (her)verdelen? Gaat pas gebeuren als het echt fout gaat.
  7. [verwijderd] 7 september 2010 13:44
    quote:

    Broodje Aap? schreef:

    Gaat pas gebeuren als het echt fout gaat.
    Daarom ook strakke regels zonder uitvluchten en geen geneuzel over rentes die laag staan etc.
    Betaalde ouderen ook een lagere premie? geen idee. Of is het opgevangen door eindloon door middelloon te vervangen.

    de bos
  8. [verwijderd] 7 september 2010 17:42
    quote:

    rubbergrover schreef:

    ...
    Maar aangezien het beleggings- en indexatiebeleid van een fonds direct afhankelijk is van de dekkingsgraad van een fonds, dan betekent dit dat als de dekkingsgraad van een fonds afhankelijk is van een zo volatile indicator, ook het beleggings- en indexatiebeleid afhankelijk is van deze volatile indicator en dus ook meegat met de 'waan van de dag'.
    Voor zover ik weet schrijft niets of niemand voor dat indexatie beleid of beleggingsbeleid moet afhangen van de dekkingsgraad!

    Hier kan een pensioenfondsbestuur naar hartelust middelen oid.

    FinCentre
  9. [verwijderd] 8 september 2010 09:33
    quote:

    Broodje Aap? schreef:

    nou ja, geloof wel dat indexatie niet mag als dekkingsgraad sub 90 is toch?
    Alleen als je onder curatele staat gaat DNB eisen stellen. Geluukig maar!

    En ik ben ook heel blij dat er een markwaarde dg gebruikt wordt om een fonds onder curatele te stellen en geen "laat-ik-eens-aannemen-dat-we-10%-rendement-maken-dekkingsgraad" of "laten-we-rente-over-7-jaar-gaan-middelen-dekkingsgraad".

    De fondsen die wat beter opgelet hebben (ze bestaan echt) de afgelopen jaren, mogen naar hartelust indexeren.
    Dat gaat meestal discretionair, maar je kan prima afspreken om te indexeren obv een gewogen gemiddelde vaste rekenrente dg over de laatste 4.5 maanden oid.

    FinCentre
  10. Met Effekt 9 september 2010 13:57
    quote:

    HandeR schreef:

    [quote=Broodje Aap?]
    ...

    [1] De afgelopen 23 jaar zijn pensioenfondsen er *NIET* in geslaagd een hoger rendement te behalen dan een belegging in staatsobligaties (=waarderingsrente van pensioenverplichtingen).
    ...
    [2] Misschien zou het beter zijn als PFen stoppen met aktief beleggen en/of in risicovolle markten beleggen en simpelweg het geld in staatsobligaties beleggen. Scheelt ook een pak met beheerskosten per jaar.
    [/quote]

    ad [1]: Ja, nogal wiedes. De rente is de laatste 30 jaar (!!) alleen maar gedaald, afgezien van een paar hobbeltjes. En obligaties stegen dus. Wil jij zeggen dat dat nog 30 jaar zo door gaat? De minimum-rente is echt (iets boven) nul hoor!

    ad [2]: Waardevol advies. Had je alleen 10 jaar geleden mee moeten komen.

    ad ad [2]
    Het punt is dat de pensisoenfondsen vooral in obligaties en de ontwikkelde marketen beleggen. En zoals we weten is NO risk = NO return.
    Risikovollere markten had wel iets opgeleverd. Over de laatste 10 jaar is de AEX ca -50% en de MCSI Emerging Markets +150% (dit alles excl dividend dus de realiteit is positiever).

    Alle mensen die hier denken dat je zonder risiko toch een rendement ruim boven de inflatie kunt halen mogen verder dromen.
  11. pcrs7 9 september 2010 19:55
    "Ik hanteer al jarenlang de stelling dat de markt altijd ongelijk heeft. De aandelenkoersen van vandaag ten opzichte van die van gisteren bewijzen dat elke dag weer."
    Dat bewijst niets. Elke dag komt nieuwe informatie beschikbaar. Die nieuwe informatie kan de oorzaak zijn van de nieuwe prijzen.
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 14 september 2010 07:14
    quote:

    de bos schreef:

    ...

    Het risico is bovendien scheef verdeeld en komt volledig op de schouders van de nieuwe inleggers. Als je dus de dekkingsgraadberekening of dekking uberhaupt wil aanpassen (zijn best argumenten voor te vinden) dan moet je ook iets aan de scheve verhouding van het risico doen en het geld gaan labelen in ieder geval naar leeftijd. Komt bij dat er al afgewenteld wordt door het AOW systeem.
    Ouderen hebben het dan over solidariteit tussen generaties, maar het omgekeerde is nu het geval.
    ...
    Ik merk dat er in de beeldvorming een vertekening plaats vindt.
    Zo van: "de gepensioneerden plukken nu de ruif leeg, straks is er voor de jongeren niks meer over".
    Ook de economische redactrice van Elsevier bezondigde zich aan dat soort onzin, recentelijk bij P&W. Ze moet eerlijker zijn.

    Het is NIET zo dat de premies van jan en alleman in een grote pot gaan waar de huidige of bijna gepensioneerden naar hartelust van kunnen profiteren. Iedereen die dat suggereert snapt niets van het systeem.

    Elke premiebetaler bouwt rechten op, ongeacht je leeftijd. Die rechten worden bij gunstige beleggingsresultaten vergroot, of andersom verminderd.
    Net zo goed voor al gepensioneerden, als bijna gepensioneerden, als jongeren. Er vindt geen overheveling van jong naar oud plaats.
    Wie anders suggereert belazert de boel.

    Wel kan het zo zijn dat er bij een slechte DG (zoals nu) kortingen moeten plaats vinden.
    Natuurlijk is het dan zo dat degenen die pas later van hun pensioen gebruik gaan maken daar meer last van hebben dan dan tachtigers die wellicht volgend jaar dood gaan.
    So what??

  13. [verwijderd] 14 september 2010 08:06
    quote:

    HandeR schreef:

    Het is NIET zo dat de premies van jan en alleman in een grote pot gaan waar de huidige of bijna gepensioneerden naar hartelust van kunnen profiteren. Iedereen die dat suggereert snapt niets van het systeem.
    Premies gaan wel in een grote pot, en daar tegenover staan (fictieve?) rechten van deelnemers.

    Echter, als er minder in de pot zijn dan de rechten waard zijn maar sommige mensen krijgen wel 100% van hun rechten uitbetaald ... dan blijft er voor de overigen veel minder over dan hun deel.

    En ja, natuurlijk kan de pot weer groeien in de toekomst. Net zo goed als dat hij verder leeg kan lopen.

    Nog niet gepensioneerden mogen dan ook terecht niet hun opgebouwde rechten (massaal) uit de pot halen voor overdracht. Maar wat te doen met al wel gepensioneerden? Mogen die wel hun opgebouwde rechten voor 100% uit de pot halen?
85 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 0,00%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

VIVORY...
+7,18%
Flow T...
+4,87%
BESI
+4,11%
Brunel
+3,91%
UMG
+3,62%

Dalers

HEIJMA...
-5,17%
Aperam
-4,56%
AMG Cr...
-3,16%
Kendrion
-2,75%
CM.COM
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links