Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jos Koets - Renteaftrek en huizenprijzen

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 mei 2010 20:40
    quote:

    japio,o schreef:

    [quote=Paulus29]

    En wat te doen met de mensen die de afgelopen jaren een fijn huis hebben gekocht incl. overdrachtsbelasting?

    Fijn de schuldsanering in?
    [/quote]

    Zelfde als met de btw op de boterhammetjes die je iedere dag eet.
    Probleem zit hem niet in het betalen van de overdrachtsbelasting die ben je zowiezo toch kwijt, maar in het financieren daarvan.

    Met dit nietszeggende antwoord kan ik niet zo veel.
  2. [verwijderd] 8 mei 2010 21:16
    quote:

    japio,o schreef:

    Mari, in de overtreffende trap, jouw opmerking is nog dommer dan deze mensen bij elkaar.

    Wellicht ga jij ervan uit dat de huizenprijzen zullen dalen?, als je al een huis hebt daalt de waarde hiervan net zo goed.
    Wat een dilemma moet dat voor jou zijn als je een auto wilt kopen, als je nog een jaartje wacht is ie ineens weer een stuk goedkoper, nog maar een jaartje fietsen dus...

    Als je graag ergens wilt wonen en er komt een gelegenheid daar een woning te kopen, dan doe je dat, 90% van ons koopt een huis om een dak boven het hoofd te hebben.
    Inderdaad !
    90 procent doet dat,En de overheid (De gemeentelijke belastingen en provinciale staten profiteren daar goed van .

    Blijft het nog wel betaalbaar een KOOPWONING ?
  3. Jos Koets 8 mei 2010 21:36
    quote:

    Prognose schreef:

    [quote=japio,o]
    Mari, in de overtreffende trap, jouw opmerking is nog dommer dan deze mensen bij elkaar.

    Wellicht ga jij ervan uit dat de huizenprijzen zullen dalen?, als je al een huis hebt daalt de waarde hiervan net zo goed.
    Wat een dilemma moet dat voor jou zijn als je een auto wilt kopen, als je nog een jaartje wacht is ie ineens weer een stuk goedkoper, nog maar een jaartje fietsen dus...

    Als je graag ergens wilt wonen en er komt een gelegenheid daar een woning te kopen, dan doe je dat, 90% van ons koopt een huis om een dak boven het hoofd te hebben.
    [/quote]

    Inderdaad !
    90 procent doet dat,En de overheid (De gemeentelijke belastingen en provinciale staten profiteren daar goed van .

    Blijft het nog wel betaalbaar een KOOPWONING ?

    Het aantal executieverkopen is wel toegenomen, maar is te verwaarlozen als je dit vergelijkt met het aantal koopwoningen. Zelfs in de crisis blijven mensen netjes betalen. De problemen die ontstaan komen meestal door echtscheiding.

    Misschien onderschatten wij de mensen wel die een koopwoning hebben.

    Ik ben van mening dat diverse politieke partijen en erkende organisaties zoals de AFM er nu voor zorgen door over beperking van de renteaftrek te beginnen, de gehele huizenmarkt plat leggen. De gevolgen zijn groot want veel branches zijn afhankelijk van de huizenmarkt.

    Gr. Jos
  4. Robin Good 8 mei 2010 23:54
    Jos,
    Je kent mijn mening over de HRA en wat mij betreft is dit nog steeds een non-issue.
    Helaas is de hypotheekverstrekker bij het afsluiten van de hypotheek vergeten de hypotheekovereenkomst ter ondertekening naar Den Haag door te sturen, anders was het nooit tot deze discussie gekomen.
    We worden belazerd en hoe langer deze Haagse discussie duurt, des te verder glijden we af.
    De hele discussie rondom de HRA is uitgegroeid tot één groot ordinair bezuinigingsmodel.
    Hier zijn we voor een groot deel zelf schuld aan omdat we er zelf aan bij hebben gedragen door het als waarheid te gaan slikken.
    Sommige witte boorden in Den Haag weten het mooi te vertellen, een verdeel en heerspolitiek tussen kopers en huurders, waarbij de mening van de gemiddelde huurder duidelijk mag zijn, welke mening tenslotte ook wordt uitgelicht.
    De uitslag; een groot deel van de Nederlandse bevolking is voor afschaf van de HRA.
    Maar dat niet alleen, zoals gewoonlijk verstaan ze in Den Haag de kunst van het weglaten.
    Reken even mee.
    Uit jouw voorbeeld; Woningprijs 200.000 euro / overdrachtsbelasting 12.000 euro / overige kosten 6.000 euro.
    Totale aanschafprijs van de woning is 218.000 euro.
    Van elke nieuwbouwwoning steekt de staat 19% BTW in de zak.
    Ga even van 206.000 euro uit, dan praat je over 32.891 euro BTW. Over 30 jaar gerekend is dit 1.097 euro per jaar. Netto wel te verstaan.
    Als deze woning van 200.000 ook nog eens gemiddeld één keer in de 7 jaar van hand tot hand gaat, betekent dit 1.715 euro per jaar aan overdrachtsbelasting.
    Dan het eigenwoningforfait, 504 euro netto per jaar, waarbij belasting over belasting (OZB en eigenwoningforfait over overdrachtsbelasting) natuurlijk ook een vreemd verschijnsel is.
    Maar goed, volgens de huidige normen kom ik dan al snel op een totaalbedrag van 3.316 euro per jaar.
    Let wel, dan is er nog geen cent afgelost, maar de teller staat inmiddels al wel op 3.316 euri per jaar die de Staat opstrijkt.
    Aan de andere kant hebben we de HRA.
    218.000 euro x 5% x 42% = 4.578 euro per jaar.
    Blijft op een woning van 218.000 euro een last voor de staatskas van 4.578 – 3.316 = 1.262 euro per jaar ofwel 105 euro per maand.
    De prijs voor een stukje grond ter grootte van een postzegel, de loonbelasting over het loonbestanddeel voor nieuwbouw, de OZB, successierechten bij overlijden over de overwaarde van het OG, Vennootschapsbelasting van banken etc. en het subsidiëren van aanverwante graaiers laat ik hierbij nog even buiten beschouwing, alsmede het feit dat ik op een hypotheekbedrag van 218.000 euro ook nog eens een bruto bedrag van 10.900 euro aan rente (5%) in de economie pomp, hetgeen me afdoende lijkt om de genoemde 105 euro Staatslasten op woningen dekkend te krijgen.
    Waar hebben we het dus over.
    Mocht Den Haag orde op zaken willen stellen zou men er imo goed aan doen de hand eerst eens in eigen boezem te steken en een punt te zetten achter de prijsopdrijvende politiek, want die is mede de oorzaak van de hoge huizenprijzen, de hoge rentelasten en uiteindelijk de hoge HRA.
    Welterusten.

  5. [verwijderd] 9 mei 2010 14:12
    Sommige mensen schijnen niet te beseffen hoe gevaarlijk het is om luchthartig over een extra daling van de huizenprijs te denken. Het vertrouwen in de econiomie wordt hier direct door beinvloed omdat de mensen onzeker worden over de toekomst: ze voelen zich armer en gaan minder uitgeven. We willen toch niet een tweede crisis nu de eerste nog niet eens onder controle is; zie ook de schuldencrisis van de landen. Dit keer is er echt geen geld meer om de economie te stimuleren.
  6. [verwijderd] 10 mei 2010 08:30
    quote:

    japio,o schreef:

    Jos,

    Hierbij wat aanpassingen aan jouw m.i. onvolledige berekening.

    Uitgangspunt is waardedaling van 65.000,-- op een huis van 200.000,--

    Hierbij bereken je onterecht financiering voor 18.000 overdrachtsbelasting, de overdrachtsbelasting vervalt immers.
    Blijft er eff. 59.000,-- over.

    Overdrachtsbelasting tgv 12.000,-- valt volledig -als kosten- af en blijven dus in de portemonee, hou je 47.000,-- aan tekort over.

    Neem vervolgens een verstandig mens die wat eigen vermogen inbrengt, stel dit e.v. op 50.000,-- (25% van 65.000,-- maakt 16.250,--) rest er nog 30.750 en heb de de ovl dekking louter omwille van financiering van het huis niet meer nodig, scheelt 250 per jaar/ 7500,-- over 30 jaar, rest er nog 23.250,--.

    Door het vereenvoudigen van de belastingaangifte kan ik zelf weer aangifte doen, scheelt me nog eens 250 per jaar, blijft er nog 15.750,-- verschil over.

    Ik heb geen hypotheek advies nodig, alles is immers transparant, scheelt me nog eens 750,-- aan provisie en advieskosten, dat maakt 15.000,--

    De afgenomen woningwaarde heeft tot gevolg dat ik flink minder WOZ ga betalen en dat de verzekeringspremie op basis van gedaalde woningwaarde omlaag gaat, welliswaar een klein bedrag per jaar, maar x 30 weer een aanzienlijk bedrag...

    De gevolgen van het afschaffen van de huursubsidie zijn eveneens niet in jouw berekening meegenomen, ik denk dat het belastingpercentage na afschaffen van deze gedrochten zo maar van 42 zo maar terug kan naar 37..., hiermee kan ik het laatste restje van 15.000 negatief gelijk omzetten naar een positief saldo....

    Door het afschaffen van de hypotheekrente aftrek zal de waarde van mijn woning toe gaan nemen!!!!!

    VANDAAG NOG AFSCHAFFEN DUS!!!!!!

    Alleen wat betreft de overdrachtsbelasting heb je een puntje, als die althans afgeschaft wordt.

    WOZ wordt bepaald naar gelang de behoefte van de gemeente, de woningwaarde dient alleen als verdeelinstrument. Lagere waardes betekent zonder meer hogere tarieven.

    Verzekeringswaarde is de optelsom van stenen en uren; geen mutatie dus.

    Dan nog even over die verstandige mensen die eerst wat spaarden. Dat is wel zo'n domme arrogante opmerking! Je moet allereerst in de gelegenheid zijn om te sparen. En wonen moet je. Wonen is geen keuze. Een huurwoning nemen is ook al niet overal een keuze, en dan is de huur dermate dat je vaak niet kunt sparen. Daarnaast is sparen vaak achteruitsparen: wat je spaart en aan rente krijgt houdt de ontwikkeling van de huizenprijs niet bij. Want als die woning van 200.000 met 3% stijgt in een jaar tijd, moet je wel 6.000 extra sparen om na dat jaar nog diezelfde woning te kopen. Oh wat verstandig ....
  7. ouwerot 19 juli 2010 12:41
    jos, je zal wel denken lekker vlug zo'n reactie. Het viel me op dat je altijd overlijdensrisico dekt over de volle looptijd voor het volle bedrag. Bij aflossing annuitair of lineair kun je natuurlijk ook een dalende risicodekking opnemen. Als je jong bent is de dekking groot en de premie laag en als je ouder wordt daalt het risicobedrag bijv met 4% per jaar door de aflossing. Daardoor compenseert het lagere bedrag voor de steeds hogere sterftekans. Ik heb geen tabellen maar volgens mij scheelt dat tov een volle dekking over de hele looptijd.
27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 0,00%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

VIVORY...
+7,18%
Flow T...
+4,87%
BESI
+4,11%
Brunel
+3,91%
UMG
+3,62%

Dalers

HEIJMA...
-5,17%
Aperam
-4,56%
AMG Cr...
-3,16%
Kendrion
-2,75%
CM.COM
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links