Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corné van Zeijl - Koop nu ING

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 december 2009 11:50
    Over banken gesproken:

    Geschreven door Jan A (Invest4you.nl)
    14 dec, 08:39
    Zolang de gebruikelijke geruisloze neerwaartse bijstelling van de cijfers nog niet heeft plaatsgevonden is er sprake van een kleiner dan verwachte teruggang van de hoeveelheid arbeidsplaatsen in de VS. Die terugloop van de werkgelegenheid heeft, bij een dalende participatiegraad, dank zij geavanceerde en sociaal baanbrekende statistische technieken, kunnen leiden tot een wonderbaarlijke daling van het officieel gecommuniceerde werkloosheidspercentage.

    Het lijkt, bij het bij het door dit soort berichtgeving oplevend optimisme, nuttig na te gaan in hoeverre een belangrijke randvoorwaarde voor een verdieping van de crisis is verdwenen. Of anders gesteld: heeft de economische rampspoed sanerend gewerkt en is daardoor de financiële sector gezonder en makkelijker te controleren geworden.

    De mate waarin problemen met een omvallende bank kunnen worden afgewikkeld binnen door vrije markten geboden kaders hangt onder andere samen met de omvang van die bank. Na de val van Lehman Brothers was er t.a.v. een aantal financiële instellingen sprake van het "too big to fail" fenomeen. De omvang van sommige banken is, gemeten aan het Bruto Nationaal Product (BNP) van het land van vestiging, volgens sommigen soms zo groot dat omvallen van een dergelijke bank niet te verantwoorden risico's met zich meebrengt. De markt kan dan haar reinigend werk niet doen.

    Hoewel dat gezien de oorsprong van de recente monetaire ellende merkwaardig mag lijken, moet toch gesteld worden dat het "too big to fail" probleem in Europa urgenter is dan in de VS. In Amerika beloopt het gezamenlijke balanstotaal van de vijf grootste banken (Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, en Goldman Sachs). $ 8300 mld. Dat is ca 60% van de waarde van het BNP van de VS. In vergelijking met Europa zijn deze cijfers minder alarmerend dan ze lijken. Toch wordt in de VS een gedwongen splitsing van grote banken overwogen. Ook de positie van de FED ligt na de bellenblazerij van de laatste decennia onder vuur. De grote financiële instellingen (en vanzelfsprekend ook de republikeinen) fulmineren daar heftig tegen. Het in de VS zeer grote probleem van de oncontroleerbare derivatenhandel is tot op heden niet prominent aanwezig op de politieke agenda.

    In Europa is het probleem van een andere orde. Daar is sprake van kleine en middelgrote nationale eenheden. De centrale (Europese) overheid is nog niet krachtig genoeg om de rol van de nationale overheden integraal over te nemen. Er is dus in Europa veel sneller sprake van een gevaarlijke omvang als het om banken gaat. In een publicatie (2 dec. 2009) van Bloomberg worden een aantal onthullende feiten op een rij gezet.

    - Vijftien Europese banken hebben nu een balanstotaal dat groter is dan het BNP van het land van vestiging. In 2007 was dat het geval bij tien banken.
    - Meer dan 350 Europese banken hebben het balanstotaal na 2007 zien groeien. De balanstotalen groeiden sneller dan in de VS (25% vs 20%).
    - Van de honderd grootste financials heeft 38% meer assets dan in 2007.
    - Enkele specifieke voorbeelden van bancaire expansie zijn:

    " BNP Paribas heeft vanaf begin 2007 een balansgroei van 59%, tot € 2290 mld., gerealiseerd. Dat is 117% van het Franse BNP. BNP Paribas is, evenals de andere grote Franse banken, door de Franse overheid gesteund met garanties op obligatieleningen.
    " Barclays, voorheen de beoogde overnemer van ABN-AMRO, zag in dezelfde periode het balanstotaal met 55% toenemen. Het bedraagt nu € 2600 mld., of 108% van het Britse BNP.
    " Banco Santander boekte, ondanks de slechte Spaanse markt, 30% balansgroei tot € 1080 mld. Dat bedrag komt nagenoeg overeen met het Spaanse BNP.
    " HSBC Holdings, Barclays, RBS, Lloyds and Standard Chartered hebben bij elkaar opgeteld £ 6100 mld aan balanstotaal, dat komt overeen met 400% van het Britse BNP.

    De risico's die, voor een niet omvangrijke economie, verbonden zijn aan te grote banken worden op droeve wijze zichtbaar gemaakt door IJsland en Ierland. IJsland zit vast aan een langdurige afbetalingsregeling, de economie krimpt en het eigen vermogen van de bevolking (de aandelenmarkt daalde na het feitelijk faillissement van IJsland met 98%) is gemarginaliseerd.
    In Ierland worden ambtenaren massaal ontslagen. Het nationaal inkomen daalt sterk. In de collectieve voorzieningen (onderwijs, zorg, sociale zekerheid e.d) vindt kaalslag plaats. Ondanks de maatregelen zijn de tekorten uitzichtloos. Met dat laatste hebben op dit moment meer landen te kampen.

    Door Europese overheden is sinds 2007 aan overlevingssteun € 5300 mld aan de banken gegeven. De "geheime" Engelse hulp aan RBS en HBOS ten bedrage van ca € 68 mld in 2009 is hierin niet meegeteld. Belangstellend wordt uitgezien naar de wijze waarop de Europese commissie na het knippen en scheren van "regulier geholpen" banken zal omgaan met deze "geheime hulp" van de Bank of England.

    De kosten van het "too big to fail" fenomeen zijn, zoveel is duidelijk, aanzienlijk gebleken. Zozeer zelfs dat verwacht mag worden dat veel Europese landen hun economisch hulpkruit nu al hebben verschoten. De getoonde slagvaardigheid heeft diepe sporen nagelaten in de overheidsbegrotingen.
    Steeds meer Europese landen krijgen financieringsproblemen. In een aantal gevallen is de relatie met de "redding" van banken evident. De zo geroemde daadkracht zou, bij een volgende reeks tegenvallers, gezien de nu al bestaande problemen, wel eens als hybris de geschiedenis in kunnen gaan.

    Uit het voorgaande mag worden afgeleid dat het aantal te grote banken per saldo is gegroeid in plaats van gekrompen. Ook de scheefgroei is verder toegenomen. Ironisch genoeg kan deze bedenkelijke ontwikkeling voor een niet onbelangrijk deel worden toegeschreven aan het door de Europese Commissie gevoerde, op bestrijding van concurrentievervalsing gebaseerde, mededingingsbeleid. Ten einde eerlijke verhoudingen te bevorderen heeft de verantwoordelijke commissaris zich onvermurwbaar getoond als het ging om de verplichting van "geholpen" banken delen van hun activiteiten te verkopen. Door de openbaarheid van de gestelde eisen en de tijdsdruk die door de commissie werd gezet op inwilliging daarvan, hadden de verkopende banken bovendien een onnodig slechte onderhandelingspositie. Banken die met staatsgaranties bij het aantrekken van geld werden gesteund kregen deze behandeling niet van de EU. Europese banken die niet aan een overheidsinfuus lagen konden tegen zeer gunstige voorwaarden leuke koopjes halen bij de door nationale overheden geholpen, doch door de commissaris mededinging getroffen, banken.

    BNP Paribas, Barclays, Société Générale, Deutsche Bank, Credit Suisse, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, UniCredit en Banco Santander waren (ondanks staatsgaranties voor sommigen) naast enkele andere banken de bevoorrechte groeiers. Ze waren al te groot en ze zijn nu dank zij verzwakte concurrenten of door hen toegeworpen vette happen en zeker door goedkoop geld van de ECB groter dan voor de crisis.

    De geneigdheid van grote banken zich op te splitsen in kleiner entiteiten neemt inmiddels snel af. Ook op het niveau van de nationale staten wordt de waarde van grote banken al weer positiever beoordeeld. De rooskleurige economische berichtgeving doet de gedachte postvatten dat het gevaar van een armageddon voorbij is.
  2. [verwijderd] 14 december 2009 11:51
    ...en deel 2 (het hele verhaal paste niet in 1 post).

    Voor het ontstaan van een "sense of Urgency" is dat niet bevorderlijk. Enkele van de overwegingen die de groeiende oppositie tegen banksplitsingen naar voren brengt zijn hieronder, zonder verder commentaar, weergegeven.

    - Het gaat bij de beoordeling van de maatschappelijke gevaren van grote banken niet primair om grootte maar om het risico van de activiteiten. Dat laatste hangt vooral samen met het gehanteerde businessmodel. Een zakenbank is volgens deze opvatting riskanter dan een retailbank.
    - Complexiteit van moderne banken maakt het moeilijk het werkelijk gelopen risico op een steekhoudende wijze te bepalen. De relatie met de omvang van een bank is minder evident dan sceptici doen voorkomen.
    - De kwaliteit van de leningen is belangrijk en bepalend voor de dreiging van een bank voor haar omgeving.
    - Van de 100 grootste Europese banken hebben er 18 meer deposito's en spaartegoeden dan leningen, niet alle grote banken zijn dus gevaarlijk omdat ze groot zijn.
    - Grote banken zijn nodig voor grote projecten en als tegenwicht voor grote bedrijven. In een wereld waarin de bedrijven steeds groter worden zijn alleen gelijkwaardige banken in staat overnames, investeringen en projecten adequaat te begeleiden. In stukken hakken van grote banken kan in deze visie tot groeivertraging leiden.

    De voortgaande concentratie in de financiële sector is niet gestopt laat staan gekeerd. De feiten spreken voor zichzelf. De kans dat een volgende keer wederom een "too big to fail" bank problemen krijgt is niet kleiner maar groter geworden. Gezien de te verwachten gevolgen is een kans van meer dan nul procent niet acceptabel. De eerste ronde steunmaatregelen heeft immers de financiële mogelijkheden tot ingrijpen tijdens een tweede ronde vergaand beperkt.

    Gelukkig kan er, als het voorspelbare zich voordoet, daarna met innovatieve "self-fulfilling" statistische technieken beleid worden gevoerd.
  3. forum rang 7 ffff 14 december 2009 11:57
    Citaat hierboven:
    De voortgaande concentratie in de financiële sector is niet gestopt laat staan gekeerd.........

    Ben ik het toch niet mee eens. Voorlopig drukt Brussel toch duidelijk zijn stempel op heel veel banken om , zelfsa zwaar, af te slanken. Noem de hele rits namn maar op in vrijwel alle Europse landen die MOETEN afslanken, MOETEN verkopen.

    In een andere draad wees ik er al op dat er sterke tegenkrachten zijn, zoals de CEO Ackemann van Deutsche Bank die het "onzin" vindt dat al die banken zo moeten afslanken van Brussel.
    Er is dus een tegenbeweging aan de gang.

    Maar....voorlopig wordt er in de praktijk meer gedeeld en gesplitst dan...gefuseerd.

    Peter
  4. [verwijderd] 14 december 2009 12:03
    quote:

    giovanni1311 schreef:

    @sergeant Garcia.

    Kom tot je punt en poneer dat. Ik beveel niet aan om reacties op een artikel te gebruiken om je eigen artikel te schrijven en zo je ei te leggen. Zoek een redactie zou ik zeggen.
    Zie het als een informatieve aanvulling op het artikel van Corné.

    (BTW, ik heb het niet zelf geschreven, maar toevallig net gelezen).
  5. [verwijderd] 14 december 2009 12:29
    quote:

    Sergeant Garcia schreef:

    Over banken gesproken:

    Geschreven door Jan A (Invest4you.nl)
    14 dec, 08:39

    Volledig mee eens. De vraag is: was concurrentie uitschakelen in deze crisis een doel op zich of een leuke bijkomstigheid voor de Big Bad Boys?
    Wel een zorgwekkende ontwikkeling gezien steeds meer overheden too big too fail blijken te zijn
  6. forum rang 6 marique 14 december 2009 12:42
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Koop nu ING
    Corné van Zeijl - 14 dec; 11:30 uur
    "Banken en verzekeraars moeten in lijn met elkaar lopen. ING trekt dus wel weer aan..."
    [/quote]
    Merkwaardige gedachte. U veronderstelt dat beleggers de gigantische verwatering snel vergeten zullen zijn?

    [quote=Redactie IEX.nl]
    Corné van Zeijl - 14 dec; 11:30 uur
    "Er zijn altijd een hoop beleggers die niet met de emissie meedoen. Persoonlijk snap ik dat nooit zo goed. Je laat immers een hoop geld op tafel leggen."
    Persoonlijk snap ik nooit zo goed waar dat geld op tafel dan zou moeten liggen.
  7. [verwijderd] 14 december 2009 12:56
    quote:

    ffff schreef:

    Citaat hierboven:
    De voortgaande concentratie in de financiële sector is niet gestopt laat staan gekeerd.........

    Ben ik het toch niet mee eens. Voorlopig drukt Brussel toch duidelijk zijn stempel op heel veel banken om , zelfsa zwaar, af te slanken. Noem de hele rits namn maar op in vrijwel alle Europse landen die MOETEN afslanken, MOETEN verkopen.

    In een andere draad wees ik er al op dat er sterke tegenkrachten zijn, zoals de CEO Ackemann van Deutsche Bank die het "onzin" vindt dat al die banken zo moeten afslanken van Brussel.
    Er is dus een tegenbeweging aan de gang.

    Maar....voorlopig wordt er in de praktijk meer gedeeld en gesplitst dan...gefuseerd.

    Peter
    Denk eigenlijk eerder dat er een of ander fusieverbod zal komen na al die opsplitsingen.
    Dat is in Australie al heel lang van kracht voor de grootste 4 banken.
    Er is daar dus minder gevaar dat een systeemgedrocht een hoop andere mee de afgrond
    in trekt.
    Moet er wel aanmerken dat men daar geen spaargeld garantieregelingen etc heeft

    Gr,
    JJ
  8. forum rang 6 haas 14 december 2009 13:20
    Enkele berichten uit de samenleving:

    BNP Paribas Fortis, het vroegere Fortis Bank, heeft zijn belang van 25,6 procent in de Banque Commerciale du Congo (BCDC) verkocht aan de Belgisch-Congolese zakenman George Forrest. Dat bevestigt een woordvoerster van BNPP Fortis. Een verkoopprijs wordt niet bekendgemaakt

    George uit Waveren blijft geinteresseerd in Kongo:)
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    AXA SA and AMP sweetened their bid for Axa Asia Pacific Holdings today to $12.85 billion, underlining the French insurer's commitment to expanding in developing economies.

    hoger bod van + 16 %
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    Herstructureringsplan RBS krijgt fiat van Europa

    De Britse bank Royal Bank of Scotland heeft maandag van de Europese Unie de goedkeuring gekregen voor zijn herstructureringsplan.
    ........... - Neelie Kroes, de Europese commissaris bevoegd voor mededingingsbeleid, toont zich zeer tevreden met het resultaat. 'Dit was een van de meest complexe zaken die de Europese Commissie heeft moeten behandelen', aldus Kroes. 'RBS' zwakheid was het resultaat van een agressieve expansie, waaronder de overname van delen van ABN Amro, en risicovolle kredietverstrekking.'........
  9. [verwijderd] 14 december 2009 13:52
    Nog meer leuk nieuws over the Big Bad Boys?

    'Oneerlijke concurrentie door banken is de grootste bedreiging voor de Europese beurzen.'

    Banken gedragen zich steeds meer als beurzen, terwijl zij niet onder hetzelfde strenge toezicht staan, aldus Hardt aan de vooravond van een bijeenkomst in Brussel over de toekomst van de sector. De dreiging voor de beurzen komt van de buitenbeurshandel, of de 'over the counter'-markt. Die is zo oud als de beurs zelf. Beleggers verhandelen daar aandelen met de bank als bemiddelaar, in plaats van een beurs. Ongeveer 40% van de Europese aandelen wordt op deze manier om verhandeld. Dat biedt vooral voordelen aan partijen die geheimhouding op prijs stellen. Tot voor kort werden deze transacties over de telefoon gedaan en waren er meestal maar twee partijen bij betrokken.

    Donkere orderboeken

    Inmiddels is de buitenbeurshandel steeds vaker geautomatiseerd. De handel loopt via donkere orderboeken, ook wel 'dark pools' genoemd. Daar worden orders van beleggers ingelegd, zonder dat die zichtbaar zijn voor de markt. De computer zoekt kopers en verkopers bij elkaar. 'Door de automatisering lijkt de buitenbeurshandel steeds meer op een handelsplatform'. Deze handel zou marktaandeel afsnoepen van de reguliere beurzen en zich aan het Europese toezicht onttrekken. Bovendien ondermijnt de buitenbeurshandel volgens Hardt de transparantie, de stabiliteit en de prijsvorming op de aandelenmarkt. Over het percentage van de buitenbeurshandel dat via dark pools verloopt, bestaat onenigheid. De beurzen beweren dat dit snel toeneemt. De banken houden het op 2 à 3%.

    Onderzoek

    De Europese toezichthouders zijn bezig met een uitgebreid onderzoek naar de omvang van de handel in de dark pools van banken.
    De belangrijkste dark pools van banken zijn Sigma X van de Amerikaanse bank Goldman Sachs en CrossFinder van het Zwitserse CreditSuisse, maar er zijn er veel meer.

    That explains a lot.
  10. Wesselos 14 december 2009 14:36

    Wat is uw mening inzake de emissie bij het kleinere Innoconcepts?
    Ik heb zelf deze aandelen, maar sta zeer kritisch tegenover de claimemissie.
    U geeft aan niet te begrijpen, dat mensen niet met een emissie meedoen.

    Maar in sommige gevallen, zoals nu bij Innoconcepts, ben ik mijn vertrouwen in het bedrijf kwijt, dan is het niet logisch om een emissie uit te oefenen toch?
  11. [verwijderd] 14 december 2009 14:47
    uitgebreide analyse, met grafieken: ING van bull noch bear:

    Nu ING bezig is met de claimemissie, die nog tot 15 december duurt, zijn de aanwijzingen uit het volume wat moeilijker, gaan de echter uit van "gewone" TA, valt te verwachten dat de gap welke is ontstaan op d.d. de 27e november j.l., geheel of tenminste gedeeltelijk gesloten gaat worden. Spannend wordt het dus wat het aandeel t.z.t. gaat doen bij de voormalige hor. steun op 8,17, en daarna bij 8,91. Bij 8,91 zal de gap volledig gesloten zal zijn. En een backtest van de doorbroken steunlijn (a) behoort dan tot de mogelijkheden. Voortekenen van een al dan niet voorlopige bodem bij 5,51 zien we momenteel in de divergentie in de LI. indicator (GWTF grafiek), een dubbele bodem in de MFI (MFI/MA26) grafiek, en de aanwijzingen uit de daggrafiek LT, de indicatoren DMI en ROC draaien, terwijl de RSI een voormalige oude horizontale steun heeft opgezocht.

    Ook in deze grafieken werken de SRL lijnen weer als natuurlijke steunen of weerstanden en/of doelen maar onderschat ook de Fibonacci verhoudingen niet! We zien van top 12,79 tot bodem 2,30 ca. 61,8 % retracement. Een veel voorkomende verhouding en dat om en nabij SRL MP 36, de 66.6% lijn.

    Thans is de weerstand goed zichtbaar in de daggrafiek korte termijn: SRL MP 36, de 66.6 lijn. Bij doorbraak en backtest hiervan is het doel uit de SRL lijnen de 50% lijn.

    Een uitbraak opwaarts, richting sluiten gap, verwachten we echter pas bij een koers boven 6,64. Ook dan moeten de indicatoren verbeteren.
    Horizontale steun: 5,51. Deze steun wordt op de website bewaakt in de GWTF grafiek op dagbasis. Met max. 2% verlies: 5,39.

    bullnochbear.com/Mitzi/div/ing%2013-1...

    Bron: "ergens geleend"
63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 880,63 -0,19%
EUR/USD 1,0724 +0,02%
FTSE 100 8.171,63 +0,30%
Germany40^ 18.032,10 -0,48%
Gold spot 2.313,37 -0,96%
NY-Nasdaq Composite 15.983,08 +0,35%

Stijgers

Corbion
+2,70%
TomTom
+0,96%
Accsys
+0,78%
Fagron
+0,77%
OCI
+0,76%

Dalers

VIVORY...
-13,15%
ACOMO
-4,48%
Arcadis
-4,38%
Air Fr...
-2,82%
Van La...
-2,23%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links