Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technische Analyse is GEEN Glazenbol!

393 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Speedy Spike 11 oktober 2009 11:49
    AEX belegger,

    Ik heb even op uw webpagina gekeken en heb een tweetal vragen:

    Volgens het transactie overzicht wordt in 1995 83.041 euro geleend van de effecten rekening bij een inleg van 100.000 euro.
    Op grond waarvan is het bij uw systeem verantwoord om te beleggen met geleend geld?

    In de grafiek "performance t.o.v. de AEX index" is een rendement van ongeveer 20% te zien over 1995, op de pagina "Rendementen" wordt
    een rendement van 3,74% over 1995 getoond. Waar komt dit verschil vandaan?
  2. [verwijderd] 11 oktober 2009 13:08
    quote:

    BJL schreef:

    Zijn diverse academische onderzoeken naar gedaan met gemengde uitkomsten.
    [/quote]

    Ik ben bekend met deze onderzoeken. Een bekende stroming statistici probeert al jaren te bewijzen dat koersen willekeurig tot stand komen. Maar ze nemen bepaalde zaken aan in hun onderzoeken die niet kloppen. Zo wordt er veronderstelt dat de markt alle informatie direct verwerkt en wordt er in die onderzoeken geen rekening gehouden met sentiment. Dan verwijs ik bijv. naar het onderzoek van Burton Malkiel: en.wikipedia.org/wiki/Random_walk_hyp...

    Ik geloof meer in het onderzoek van Andrew Lo:
    en.wikipedia.org/wiki/Random_walk_hyp...

    [quote=BJL]
    Meest aansprekende voor jou moet toch wel zijn je eigen handelsresultaten de afgelopen 10 jaar.

    De winst daarvan komt niet door TA, maar door het jaarlijks kopen van een put.

    De performance van de aandelentransacties sec is zo goed als hetzelfde als die van de AEX.
    TA is slechts een ONDERDEEL van een handelssysteem. Een handelssysteem gebruikt TA alleen om de in en uitstapmomenten te bepalen. Maar door spreiding in instrumenten en fondsen, stop loss strategie en nog meer wordt pas een systeem geboren.
    Mijn systeem koopt alleen aandelen en gaat niet short. Dus in een dalende markt koopt het geen of weinig aandelen! Het is dus niet dat TA dan niet werkt; er is gewoon bijna geen activiteit tijdens deze periodes... Daardoor moeten andere onderdelen van het systeem de winst binnenhalen.
    Ik had ook een systeem kunnen bouwen die veel meer zou inspelen op dalende markten door bijv. een groter onderdeel van het vermogen in put opties te steken en op basis van TA deze put transacties openen en sluiten. Dat is simpelweg niet de keus bij dit systeem.
  3. [verwijderd] 11 oktober 2009 13:14
    quote:

    BJL schreef:

    Ja, beurskoersen zijn veel willekeuriger dan het lijkt op basis van achteraf getrokken lijntjes in grafieken. Met de kennis achter is alles gemakkelijk te verklaren.
    [/quote]

    mee eens.

    [quote=BJL]
    Maar ... dat impliceert niet dat er consistent te profiteren valt van deze onwillekeurigheid. Om dat te kunnen moeten de afwijking stabiel zijn (en groot genoeg om transactiekosten goed te maken). Vooral bij die eerste aanname gaat het vaak fout denk ik.
    Niet mee eens. De afwijking van het willekeurige hoeft niet stabiel te zijn. Koersfluctuaties lijken heel veel op een normale verdeling curve (staat voor willekeur). Maar wat beurskoersen laten zien, zijn af en toe significant grote uitschieters buiten deze willekeurige bewegingen. Een quote uit mijn willekeur artikel:
    "
    De verdelingskromme van de echte aandelen laat echter twee grote verschillen zien. In de eerste plaats valt het op dat de top van de kromme (de meest voorkomende bewegelijkheid) lager is dan die van de willekeurige grafieken. Dat wordt juist veroorzaakt door de significant hogere waarden in het extreme gebied. Met andere woorden, echte aandelenkoersen laten minder vaak gemiddelde variaties zien en vaker extreme variaties dan willekeurige aandelenkoersen. Vooral het laatste is een belangrijke eigenschap van echte aandelenkoersen. Hoewel de bewegingen van aandelenkoersen inderdaad vaak vrij "normaal" verdeeld zijn, laten zij regelmatig enorm extreme bewegingen zien die volgens het model van de normale verdeling bijna onmogelijk tot stand kunnen komen. En het zijn juist deze extreme bewegingen die de markten echt veranderen. Denk aan de vele crashes en hausses van de laatste 100 jaar of aan extreme en zeer plotselingen dalingen zoals die van ING op 17 oktober 2008. Op die ene dag verloor ING bijna eenderde van zijn waarde! om dit soort fluctuaties in een normale verdeling curve te krijgen zou deze gebeurtenis eens in 10.000 jaar voor mogen komen. Vergeet overigens niet dat het willekeurmodel van Malkiel onmogelijk dit soort fluctuaties kan laten zien (zijn koersen veranderen per dag met maximaal 50 cent!).
    "
  4. [verwijderd] 11 oktober 2009 13:16
    quote:

    Joeyman schreef:

    TA is een van de vele hulpmiddelen die men kan gebruiken. Hoewel TA in tijden van een crisis naar mijn mening totaal niet meer te vertrouwen is.
    Just in tijden van een crisis werkt het heel goed, want dan vallen de extreme bewegingen snel uit het normale/willekeurige partoon en daar kun je juist wel redelijk betrouwbaar op inspelen. TA heeft het juist veel moelijker tijdens periodes van weinig koersbewegingen.
  5. forum rang 6 marique 11 oktober 2009 13:46
    quote:

    De AEX Belegger schreef:

    www.aexbelegger.nl/documents/werking_...

    De specifieke aan- en verkoopstrategie staat middels links bovenaan dezelfde pagina.
    Over uitstappen:

    "Posities die op winst staan kunnen door twee afzonderlijke voorwaarden worden afgesloten. Een voorbeeld van de eerste voorwaarde hebben we in het voorbeeld hierboven gezien: Voortschrijnende gemiddelde geeft verkoopsignaal én performance indicator merkt het aandeel als "duur" aan. De tweede voorwaarde is gekoppeld aan een 20% trailing/moving stop loss. Dit houdt in dat een winstgevende positie gedurende de stijging continu gevolgt wordt door een 20% stop loss. Zolang de koers stijgt, stijgt ook de stop loss waarde. Wanneer de koers echter begint te dalen blijft de 20% stop loss staan. Hierdoor zal het fonds worden verkocht bij een daling van 20%; ook al wordt niet aan de eerste voorwaarde voldaan."

    Helder uitgelegd.
    Terzijde, soms is een voortschrijDend gemiddelde inderdaad voortschrijNend :-)

    Ik heb een vraag over de laatste zin:
    "Wanneer de koers echter begint te dalen blijft de 20% stop loss staan. Hierdoor zal het fonds worden verkocht bij een daling van 20%; ook al wordt niet aan de eerste voorwaarde voldaan."

    De kans bestaat, vooral bij plotselinge en scherpe koersdaling (zoals medio '07), dat de koers op dat moment voldoet aan de instapvoorwaarden:
    - MA geeft (nog) opgaande trend aan;
    - koersperformance geeft 'goedkooop' aan.

    Wat dan?
    Uitstappen en meteen weeer instappen?
    Of geldt de instapregel niet na uitgestapt te zijn?

    NB
    Mijn complimenten voor de zeer heldere uitleg op de site. Is een voorbeeld voor de meeste andere TA-verkopers.
  6. [verwijderd] 11 oktober 2009 13:56
    quote:

    Speedy Spike schreef:

    AEX belegger,

    Ik heb even op uw webpagina gekeken en heb een tweetal vragen:

    Volgens het transactie overzicht wordt in 1995 83.041 euro geleend van de effecten rekening bij een inleg van 100.000 euro.
    Op grond waarvan is het bij uw systeem verantwoord om te beleggen met geleend geld?
    [/quote]
    De investering dat bij iedere nieuwe aankoop hoort is gelijk aan de weging van dat aandeel in de AEX Index vermenigvuldigd met een hefboom. Wanneer dit hefboomratio 1 zou zijn en alle AEX aandelen moeten worden gekocht, dan zal de totale investering gelijk zijn aan de beschikbare middelen. Dit hefboompercentge is echter geen 1. In 1995 was dit iets van 1,6 geloof ik. Dit getal heb ik later verlaagd naar 1,35 om het risico te verlagen. Maar het is dus niet zo dat er bij een lege protefeuille direct geleend wordt. Er wordt pas geleend als ca. de helft van alle AEX aandelen gekocht zijn en er komen nog steeds nieuwe aankoopadvies uit. Dan wordt er geleend met onderpand. De bestaande aandelen staan dan vaak op winst en dienen als onderpand voor de toekomstige beleggingen.
    [quote=Speedy Spike]
    In de grafiek "performance t.o.v. de AEX index" is een rendement van ongeveer 20% te zien over 1995, op de pagina "Rendementen" wordt
    een rendement van 3,74% over 1995 getoond. Waar komt dit verschil vandaan?
    Goed gezien. Dat heeft met geleend geld te maken. De rendementen in de rendemensoverzichten worden berekend op basis van het totale vermogen. Dat is cash + beleggingen - leningen. Doordat er in 1995 gedeeltelijk met geleend geld was belegd was het totale vermogen ca. 103k. daarom was het rendement maar 3,x %. Maar de grafiek kijkt naar het werkelijk behaalde rendement. Dus wat heb ik verdiend met mijn aandelen, cash en opties. Dat rendement was iets van 15% in 1995 en dat zie je in de grafiek terug.
  7. [verwijderd] 11 oktober 2009 14:04
    quote:

    De AEX Belegger schreef:

    Niet mee eens. De afwijking van het willekeurige hoeft niet stabiel te zijn. Koersfluctuaties lijken heel veel op een normale verdeling curve (staat voor willekeur). Maar wat beurskoersen laten zien, zijn af en toe significant grote uitschieters buiten deze willekeurige bewegingen.
    Koersfluctuaties lijken totaal niet op een normale verdelings curve. Gebruik van statistiek is zelfs misleidend, want gebaseerd op een stabiele (kans)verdeling.

    Ik doelde overigens ergens anders op. Simpel voorbeeld in een wereld waarin markt drie soorten gedrag kan vertonen: willekeurig, trendvolgend, mean reversion.

    Stel nu dat marktgedrag niet willekeurig is maar afwisselend trendvolgend en mean reversion, waarbij verandering van trendvolgend naar mean reversion onvoorspelbaar en direct is.

    Dan is gedrag van koersen niet willekeurig, maar toch niet profijtelijk om van te profiteren met trendvolgend beleggen.
  8. [verwijderd] 11 oktober 2009 14:06
    quote:

    BJL schreef:

    Nog iets wat me opvalt, lang geleden ... in 1999.

    Zeer grote aankoop Corus (80.000 euro) rond aankopen Shell (23.000 euro) en ABN AMRO (39.000 euro).

    Zo groot was de weging van Hoogovens in de AEX destijds toch niet?
    Nog een openstaande vraag uit een ander draadje wat je wellicht over het hoofd hebt gezien?
  9. [verwijderd] 11 oktober 2009 14:55
    quote:

    marique schreef:

    Ik heb een vraag over de laatste zin:
    "Wanneer de koers echter begint te dalen blijft de 20% stop loss staan. Hierdoor zal het fonds worden verkocht bij een daling van 20%; ook al wordt niet aan de eerste voorwaarde voldaan."

    De kans bestaat, vooral bij plotselinge en scherpe koersdaling (zoals medio '07), dat de koers op dat moment voldoet aan de instapvoorwaarden:
    - MA geeft (nog) opgaande trend aan;
    - koersperformance geeft 'goedkooop' aan.

    Wat dan?
    Uitstappen en meteen weeer instappen?
    Of geldt de instapregel niet na uitgestapt te zijn?
    [/quote]
    In ieder geval direct uitstappen, hoe dan ook. Weer instappen mag alleen als de MA van dalend naar stijgens omslaat en niet als het al in stijgend STAAT. De koers moet dan in ieder geval eerst weer dalen voordat we gaan kopen. Hebben we pech en blijft de koers stijgen, jammer dan! Je kunt niet altijd optimaal meeliften.
    [quote=marique]
    NB
    Mijn complimenten voor de zeer heldere uitleg op de site. Is een voorbeeld voor de meeste andere TA-verkopers.
    Dank je! Ik krijg ook veel "haat" reacties :-) omdat ik blijkbaar mensen lid wil laten worden. Dat is zeker niet het geval! Daarvoor heb ik de site niet opgezet. Ik vind het gewoon interessant om erover te praten met jullie. Kijk dus vooral niet op mijn site als je het niet wilt. Ik refereer ook alleen naar mijn site als ik verwijs naar mijn handelswijze of een van mijn artikelen.
  10. [verwijderd] 11 oktober 2009 15:09
    quote:

    Speedy Spike schreef:

    AEX belegger,

    Ik heb even op uw webpagina gekeken en heb een tweetal vragen:

    Volgens het transactie overzicht wordt in 1995 83.041 euro geleend van de effecten rekening bij een inleg van 100.000 euro.
    Op grond waarvan is het bij uw systeem verantwoord om te beleggen met geleend geld?

    In de grafiek "performance t.o.v. de AEX index" is een rendement van ongeveer 20% te zien over 1995, op de pagina "Rendementen" wordt
    een rendement van 3,74% over 1995 getoond. Waar komt dit verschil vandaan?

  11. [verwijderd] 11 oktober 2009 15:11
    quote:

    Pasofino schreef:

    Heb je al een verklaring voor dit verschil ontvangen?

    [quote=Speedy Spike]
    AEX belegger,

    Ik heb even op uw webpagina gekeken en heb een tweetal vragen:

    Volgens het transactie overzicht wordt in 1995 83.041 euro geleend van de effecten rekening bij een inleg van 100.000 euro.
    Op grond waarvan is het bij uw systeem verantwoord om te beleggen met geleend geld?

    In de grafiek "performance t.o.v. de AEX index" is een rendement van ongeveer 20% te zien over 1995, op de pagina "Rendementen" wordt
    een rendement van 3,74% over 1995 getoond. Waar komt dit verschil vandaan?

    [/quote]
  12. [verwijderd] 11 oktober 2009 15:13
    quote:

    BJL schreef:

    Koersfluctuaties lijken totaal niet op een normale verdelings curve. Gebruik van statistiek is zelfs misleidend, want gebaseerd op een stabiele (kans)verdeling.
    [/quote]
    Ik heb hierover ook een artikel geschreven, maar ik durf er niet naar te verwijzen :-) en gebruik ik iemand anders zijn site die hetzelfde principe uitlegt:
    marksmeets.nl/article.php3?story_id=222

    lees de laatste alinea van zijn stuk.
    De FLUCTUATIES in de koers zijn bijna willekeurig, maar niet helemaal. Dat is echt zo.

    [quote=BJL]
    Ik doelde overigens ergens anders op. Simpel voorbeeld in een wereld waarin markt drie soorten gedrag kan vertonen: willekeurig, trendvolgend, mean reversion.

    Stel nu dat marktgedrag niet willekeurig is maar afwisselend trendvolgend en mean reversion, waarbij verandering van trendvolgend naar mean reversion onvoorspelbaar en direct is.

    Dan is gedrag van koersen niet willekeurig, maar toch niet profijtelijk om van te profiteren met trendvolgend beleggen.
    Even voor degenen die niet weten wat mean reversion is:
    en.wikipedia.org/wiki/Mean_reversion_...

    Dat zijn wel veel aannames, warom zeg je dat? waar zijn deze aannames op gebaseerd?
  13. forum rang 6 marique 11 oktober 2009 15:29
    quote:

    De AEX Belegger schreef:

    In ieder geval direct uitstappen, hoe dan ook. Weer instappen mag alleen als de MA van dalend naar stijgens omslaat en niet als het al in stijgend STAAT. De koers moet dan in ieder geval eerst weer dalen voordat we gaan kopen. Hebben we pech en blijft de koers stijgen, jammer dan! Je kunt niet altijd optimaal meeliften.
    Ha, eindelijk een duidelijk antwoord op de problematiek van stop loss die 'bestraft' wordt met koersherstel.
    Is in de KK diverse keren ter sprake gekomen, maar nog nooit van een praktiserende stop losser een bevredigend antwoord gekregen.

    Het onderwerp intrigeert omdat ik als FA belegger ook daarmee wordt geconfronteerd. Koersdaling maakt een aandeel, als de FA-basis niet is gewijzigd, immers koopwaardiger.
    En een koersstijging, eveneens bij ongewijzigde FA-basis, maakt minder koopwaardig.

    Overigens maak ik uit je antwoord, en ook uit de site, op dat optimaal resultaat wordt bereikt door vroegtijdig de bodem en de daarop volgend stijgende trend te signaleren. In het voorbeeldgeval Corus kun je ook stellen dat je te vroeg was. Hoe vaak komen die te vroeg situaties voor?

    Peerke had enige jaren terug een systeem om de bodem vast te stellen. Diens instapmomenten waren verbluffend goed getimed. En altijd werden in te nemen posities voorbeurs gemeld. Dus geen wijsheid achteraf.
  14. [verwijderd] 11 oktober 2009 16:06
    quote:

    De AEX Belegger schreef:

    [quote=BJL]
    Koersfluctuaties lijken totaal niet op een normale verdelings curve. Gebruik van statistiek is zelfs misleidend, want gebaseerd op een stabiele (kans)verdeling.
    [/quote]
    Ik heb hierover ook een artikel geschreven, maar ik durf er niet naar te verwijzen :-) en gebruik ik iemand anders zijn site die hetzelfde principe uitlegt:
    marksmeets.nl/article.php3?story_id=222

    lees de laatste alinea van zijn stuk.
    De FLUCTUATIES in de koers zijn bijna willekeurig, maar niet helemaal. Dat is echt zo.
    Die laatste alinea's zijn weggevallen denk ik?

    Ja, koersfluctuaties kennen dikke staarten. Dat is algemeen bekend. Maar dat is nauwelijks relevant te noemen als je uitgaat van een niet stationaire kansverdeling.
  15. [verwijderd] 11 oktober 2009 16:10
    quote:

    De AEX Belegger schreef:

    Even voor degenen die niet weten wat mean reversion is:
    en.wikipedia.org/wiki/Mean_reversion_...

    Dat zijn wel veel aannames, warom zeg je dat? waar zijn deze aannames op gebaseerd?
    Op MarketSci blog wordt bijgehouden in hoeverre markten korte termijn mean reversion vertonen. Eind jaren '90 was het veel trendvolgend gedrag, in de jaren '02-'07 was het veel mean reversion gedrag.

    Ik denk dat markten niet 1 soort gedrag vertonen (wat TA wel aanneemt), maar dat het gedrag wisselend van aard is.

    Mede veroorzaakt door de mate waarin trendvolgende strategieen gebruikt worden. Na een succevolle periode gaan meer mensen het doen waardoor het ineffectief wordt. Een soort varkenscyclus dus.
  16. [verwijderd] 11 oktober 2009 16:19
    quote:

    De AEX Belegger schreef:

    Ik gebruik voor mijn handelssysteem helemaal geen visuele TA (ook wel subjectieve TA genoemd), maar alleen TA indicatoren (objectieve TA).
    Voor klantadviezen en algemene index analyses gebruik ik wel visuele TA.
    Objecrtieve TA?
    Indicatoren zijn per definitie subjectief.
    In keuze, in parameters en in interpretatie.

    Overigens heb ik altijd aangenomen dat TA een selffulfilling prophecy is. Hoe meer mensen er naar handelen, hoe meer kans dat de voorspelling bewaarheid wordt.
    Omdat steeds meer mensen zich met TA bezig houden en hun transakties er op baseren, heb ik besloten TA serieus te nemen.

  17. [verwijderd] 11 oktober 2009 16:24
    quote:

    De AEX Belegger schreef:

    TA wordt door velen gezien als een magische formule, waarbij men op een knop kan drukken en Mr. TA vertelt wat je moet kopen/verkopen. NIETS is minder waar. TA is een greedschap. In de handen van een leek is het waardeloos. Sterker nog, een leek is beter af zonder TA. In de handen van een professional is het echter geen glazenbol, maar slechts een middel om beter te presteren dan de beleggers die niet systematisch handelen. En dat met minder tijd en moeite.

    TA professionals die de titel niet misbruiken worden dan ook niet direct miljoenairs! Een goede Technisch Analist met ervaring en kennis mag blij zijn als hij de markt consequent verslaat. Dat is TA; niets meer en niets minder.

    Sommigen zien TA als kwakzalverij terwijl andere (goeroes) het misbruiken als glazenbol. Net zoals met veel dingen in het leven ligt ook de waarheid hier in het midden. Wat vindt u van TA?
    Ta gaat uit van het gedrag van mensen, dat is redelijk constant, dus patronen die onstaan zijn vaak door te trekken naar de toekomst, hoe korter de termijn hoe meer ruis er optreed in mijn ogen.
393 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 918,72 -0,64%
EUR/USD 1,0706 -0,31%
FTSE 100 8.146,86 -0,21%
Germany40^ 18.004,30 -1,43%
Gold spot 2.332,68 0,00%
NY-Nasdaq Composite 17.688,88 +0,12%

Stijgers

UNILEV...
+0,76%
KPN
+0,75%
DSM FI...
+0,73%
NSI
+0,72%
Vastned
+0,65%

Dalers

EBUSCO...
-6,53%
Avantium
-4,28%
SIGNIF...
-3,78%
ALLFUN...
-3,55%
BESI
-3,52%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links