Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jos Koets - Uw huis in 2009: -10%

82 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Nijhuism 23 december 2008 12:28
    Dadelijk komt er geen daling en dan zit iedereen te wachten. Als je dan wil kopen dan schieten de prijzen omhoog. Veel te veel mensen verwachten een daling. Waarom? Als iedereen gewoon blijft wonen waar hij woont, waarom zouden de prijzen dan zakken? Wat een onzin allemaal, de rente is al aan het dalen dus de betaalbaarheid neemt weer toe. Ik zie de prijzen straks gewoon weer stijgen.
  2. [verwijderd] 23 december 2008 12:38
    Haha, wat een optimisme, geen daling of 10% daling. Er zijn heel veel goed argumenten te bedenken waarom de prijzen de komende jaren veel forser gaan dalen. Lees vandaag o.a. maar het artikel van Guy boscart op usmarkets.nl of ga eens na wat een hoogleraar als Arnoud Boot daarover zegt. De eerste waarschuwingen druppelen al binnen, luister maar wat de AFM vandaag zegt over de hoeveelheid aflossingsvrije (top)hypotheken. Mensen die anders beweren zoals hieronder zitten in de ontkenning en lopen met angst tussen hun oren rond.
  3. MartijnN1932 23 december 2008 12:41
    We zijn de afgelopen 6 jaar gewoon te verwend geweest met de hypotheekrente.

    5,9% is niet hoog gezien de historische rentes.
    waarbij zelfs de 8% is geweest. We zitten nu op een gemiddelde over 15 jaar. Oooh wat erg. Een aantal groepen heeft gewoon boven hun nivo gekocht,dat is het probleem, en dat is het probleem waar alles mee begonnen is.

    Het te makkelijk verstrekken van hypotheken in de VS aan mensen die het eigenlijk niet konden betalen.

    Dus even pas op de plaats is goed. Leert mensen zorgvuldiger met hun aankopen om te gaan.

    toen ik mijn huis kocht in 2005 had ik een rente percentage van 3,9% maar ben uitgegaan van historisch en heb daarop mijn hypotheek bepaald, gemiddeld 6,3% (bij mijn berekeningen) Kijk en dat hadden een hoop hypotheekadviseurs moeten adviseren, in plaats van over optimistische waarden aan te geven (zeker met betrekking op de beleggingshypotheken)
  4. [verwijderd] 23 december 2008 12:44
    Door Guy Boscart - US markets uit 'inktzwart 2009'(23-12-2008):

    "UW HUIS"

    Eerst en vooral gaan we kijken naar de bezittingen, en dan komen we snel uit bij uw vastgoed ofwel uw huis. In de VS zijn de prijzen al gekelderd zoals we weten, in Engeland is dat ook al zo met nu al een minimale waardevermindering van 25% gemiddeld. Regio`s als Spanje en Italië kennen ook al waardeverminderingen van meer dan 20%.

    Dat brengt ons meteen tot onze eigen regio ofwel hoe zit het in Nederland? En waar staan we nu eind 2008? En waar gaan we naartoe in 2009? Als we de instanties mogen geloven dan is er nog geen daling gaande momenteel, op papier dus. De laatste cijfers dateren van november dit jaar (2008) en men spreekt van 1% daling gemiddeld maar met de mededeling dat er 30% minder woningen werden verkocht. Kijken we naar ons straatbeeld dan merken we dat natuurlijk ook snel. U als lezer zal wel merken dat er steeds meer huizen te koop staan en daarvan geraakt 80% niet eens meer verkocht. Waarom zou dat zo zijn? Als de instanties nu al die vraagprijzen door de molen haalt dan zou het kunnen kloppen dat de prijs optisch nog niet is gezakt maar praktisch is dat natuurlijk al lang achterhaalt. Neem van mij maar aan dat men er minimaal 10 en in sommige gevallen 15% vanaf mag halen waardoor de huizenprijzen tov bijvoorbeeld 1 januari 2008 al met 10 tot 15% zijn weggezakt. Dat we dat nog nergens mogen lezen is andere koek.

    En voor 2009 zie ik het niet anders, er kan makkelijk nog 20 tot 25% vanaf. Zeker als de economie met massa ontslagen te maken krijgt, nooit eerder sinds de 2e wereldoorlog krijgen we zo`n akelige recessie die zo lang (meer dan 5 kwartalen) zal duren. In 2009 denk ik zelf dat de economie meer dan 4% zal moeten inleveren. Dat betekend meer verplichte verkopen door dat men het niet meer kan betalen en minder aankopen omdat veel mensen de financiëring niet meer rond krijgen. Gevolg, fors lagere huizenprijzen ... Dus wie wil kopen, even wachten....

    Maar, op termijn is dit ook de enige juiste ontwikkeling. We moeten er vanaf van die gekke tijden waar men een huis kocht na het zien van een foto. Als men een huis koop moet men eerst maar eens sparen om op zijn minst 25% uit eigen zak te kunnen betalen. Met andere woorden, eerst zweten en dan kopen en niet eerst kopen en dan zweten van de angst. En daar zijn we weer, de mens moet weer mens worden en geen consumptiemachine.

    Opvallend is dat de instanties er nu ook achter komen, volgens de AFM hebben banken te makkelijk leningen verstrekt aan huizenkopers en te weinig aangedrongen op aflossing van de hypotheek. Van alle hypotheken is bijna de helft aflossingsvrij en dat is veel te veel. Men heeft het dan over tophypotheken waardoor de hypotheek meer waard is dan de gekochte woning. Als u mijn standpunt hierboven doorneemt, en de waarde van de woningen neemt inderdaad zoveel af en die mensen verliezen hun werk dan weet u denk ik genoeg.
  5. MartijnN1932 23 december 2008 13:02
    Kan je wens begrijpen maar het is helaas niet realistisch en eveneens niet gewenst.
    Let op banken teren op hypotheken.

    Bij kopen van een huis, dien je in afweging te nemen, hoe lang je er wilt blijven wonen, wat voor risico's je wilt nemen en te zorgen dat je jaarlijks aflost of spaart voor de aflossing zodat je in een neergaande markt geen angst hoeft te hebben.

    In mijn voorbeeld inmiddels heb ik zoveel gespaard/afgelost dat een daling van 30% mij nog niet deerd.
  6. Huppeldepepup 23 december 2008 13:10
    "Kortom: 2009 wordt een hectisch jaar waarbij een voorspelling eigenlijk elke dag anders kan uitpakken."

    Waarom doe je er dan een. Het is dat geroep van al die "deskundigen", die het huidige wantrouwen van huizenkopers, beleggers, etc nog verder doet dalen. Wat koop is voor al die voorspellingen, als ze morgen niet meer waar zijn.
  7. warbere 23 december 2008 13:12
    Ik ben van plan mijn eerste appartement te gaan kopen in centrum Amsterdam. Ik ben dus starter en kan 25% uit eigen zak financieren. Maar ik vind ik de vierkante meter prijzen in A'dam veel te hoog en hoop dus net als Comeyer dat het inderdaad flink in elkaar dondert !!! Deze hoop wordt de laatste maanden gelukkig al gedeeltelijk werkelijkheid!
  8. [verwijderd] 23 december 2008 13:20
    Hoe groot de daling gaat worden hangt af van de komende werkloosheid en de gedwongen verkopen. Als mensen niet moeten verkopen nemen ze het verlies niet op hun huis en blijven ze wachten met verkopen en zal de prijs minimaal wegzakken. Als mensen gedwongen moeten verkopen dan gaat er zo 30% van af.Wel aanbod en geen vraag is namelijk fataal in een lege markt (niemand koop meer als een huis iedere maand goedkoper wordt). Het probleem is dat er geen bodem is, een huis is niets waard, bakstenen schrijf je af over 40 a 100 jaar en alleen de grond vermeerdert gemiddeld met de inflatie. Het is dus afwachten wat de gek ervoor geeft de komende jaren.
  9. [verwijderd] 23 december 2008 13:20
    Rustig afwachten tot 2011-2012 als de prijs 30% is gezakt. Er is overal euforie geweest en er zijn overal bubbles geweest, op de kredietmarkt, op de aandelenmarkten, en ook de vastgoed en woningmarkt heeft meegedaan aan schijnwaardevermeerdering en opgeblazen welvaartsgroei. Het is werkelijk onnozel te denken dat die huizenmarkt niet fors zal gaan inleveren en de andere markten wel. al zullen vastgoedjongens en belanghebbenden op de woningmarkt (makelaars etc.), er alles aan doen om dat voorlopig te ontkennen en tegen te houden, het zal ze de komende jaren niet gaan lukken. Even geduld dus nog aspirant kopers.
  10. [verwijderd] 23 december 2008 13:41
    quote:

    smacman schreef:

    Iedereen die nu hoopt dat de prijzen onderuit gaan alvorens een huis te kopen, wil toch ook dat zodra hij gekocht heeft de prijzen niet verder zakken.
    Liever nog stijgen waarschijnlijk.
    Ik erger mij dus aan al die schreeuwers die roepen dat het eens flink onderuit moet.

    grt Chiel
    Het is net als met aandelen, buy low sell high.
    Ik wacht gewoon nog even totdat ik ergens een steun zie!
  11. [verwijderd] 23 december 2008 13:42
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Uw huis in 2010: -10%

    Jos Koets - 23 december 2008, 12:15 uur

    "Wat doet de huizenprijs in 2009? Ik verwacht een daling, maar hoeveel hangt af van een paar zaken..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    ''Geld rolt niet meer
    De rente moet dalen om een huis kopen goedkoper te maken. Een daling van 1% is dan ook een vereiste voor mijn voorspelling. Is dit niet zo, dan verwacht ik een grotere daling die kan oplopen tot 20%. Opvallend is wel dat de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank geen effect hebben op de hypotheekrente.''

    ONZIN!!

    1 maands euribor is 2,7% in een maand tijd is een variabele hypo bij de ing of postbank al meer dan 1,5% gezakt.

    mijn maandlasten gaan in anderhalve maand nu met bijna 300 netto omlaag.

    binnen een half jaar heeft de consument dit door en het zakken is nog niet gestopt.

    ook de lange rente trendeert naar de 3% dus binnen een jaar een lange rente hypo voor 4%

    zeer slecht, dat adviseurs zulke paniek verhalen proberen te verkopen.
    natuurlijk groenoord, woudhoek? in Schiedam en delen holy in vlaardingen staan opslot en die moeten terecht flink zakken,maar om dit als benchmarkt nederlandse huizenmarkt te nemen is imho van den gekke.

    binnen jaar rente zeer laag en wanneer deze IETS gaat stijgen,dan gaat de consument zeker weer snel kopen.

    door de hoge euribor van afgelopen maanden(hoogste punt oktober) is de huizenmarkt gestagneerd,maar binnen een jaar met deze lage rente standen gaan de transcacties weer omhoog.

    JW

  12. [verwijderd] 23 december 2008 13:45
    quote:

    l.christiaans@chello.nl schreef:

    Rustig afwachten tot 2011-2012 als de prijs 30% is gezakt. Er is overal euforie geweest en er zijn overal bubbles geweest, op de kredietmarkt, op de aandelenmarkten, en ook de vastgoed en woningmarkt heeft meegedaan aan schijnwaardevermeerdering en opgeblazen welvaartsgroei. Het is werkelijk onnozel te denken dat die huizenmarkt niet fors zal gaan inleveren en de andere markten wel. al zullen vastgoedjongens en belanghebbenden op de woningmarkt (makelaars etc.), er alles aan doen om dat voorlopig te ontkennen en tegen te houden, het zal ze de komende jaren niet gaan lukken. Even geduld dus nog aspirant kopers.
    Volgens mij is er wel een verschil met andere markten en dat is dat het aanbod in de huizenmarkt minder bepaald wordt door de productie van nieuwbouw dan bijv het aanbod in de automarkt door productie van nieuwe auto's of bijv de hoeveelheid opgepompte olie.

    Dus groot deel van het aanbod wordt bepaald door bestaande bouw en als de bezitters daarvan niet willen verkopen, zal het aanbod afnemen. Het aantal te koop staande huizen op bijv Funda stijgt weliswaar, maar betekent niet dat die huizen per se verkocht MOETEN worden.
    Al met al denk ik ook wel dat de prijzen zullen dalen, maar denk dat de markt toch wat ondoorzichtiger en moeilijjet te voorspellen is dan andere markten.
82 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 876,74 -0,24%
EUR/USD 1,0708 -0,03%
FTSE 100 8.148,69 +0,34%
Germany40^ 17.899,90 -0,18%
Gold spot 2.305,79 +0,88%
NY-Nasdaq Composite 15.605,48 -0,33%

Stijgers

ForFar...
+6,61%
AMG Cr...
+6,15%
ING
+5,68%
VIVORY...
+4,32%
Van La...
+3,45%

Dalers

BAM
-13,09%
ADYEN NV
-2,41%
TKH
-1,87%
ASML
-1,85%
JUST E...
-1,84%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links